۲۱ فروردین ۱۴۰۰، ۱۸:۰۹
کد خبرنگار: 1261
کد خبر: 84289642
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

نشست صلح ترکیه و تلاش افغانستان برای حضور موثر

۲۱ فروردین ۱۴۰۰، ۱۸:۰۹
کد خبر: 84289642
نشست صلح ترکیه و تلاش افغانستان برای حضور موثر

کابل - ایرنا - نشست صلح ترکیه برای افغانستان، تلاش‌ها برای طرح واحد را در کابل دو چندان کرده اما مواضع برخی احزاب بیانگر چند دستگی است که برای جناح جمهوریت هزینه خواهد داشت.

به گزارش روز شنبه ایرنا، شورای عالی مصالحه ملی طی هفته گذشته با برگزاری نشست‌های متعدد تلاش‌ کرد تا طرح سی‌گانه احزاب سیاسی را با طرح شورای عالی مصالحه ملی تجمیع کرده و با یک طرح واحد در نشست ترکیه حاضر شود.

اکنون شورای عالی مصالحه ملی افغانستان اعلام کرده است که کار کمیته بررسی و یکسان سازی طرح صلح پایان یافته و امروز شنبه آخرین نشست برای تهیه پیش نویس این طرح برگزار خواهد شد.

براساس گفته شورای عالی مصالحه ملی افغانستان، این طرح از میان ۳۰ طرح ارائه شده احزاب سیاسی برگزیده خواهد شد که در نشست آتی صلح ترکیه برای تأمین صلح ارائه می شود.

در این طرح بر اصل نظام جمهوری اسلامی، حقوق اساسی و بنیادی شهروندان، حقوق بشر، انتخابات بر اساس اصل یک فرد یک رأی، مشارکت عادلانه و معنادار همه در حکومت، پایان دایمی جنگ و خشونت در کشور و ضمانت‌ قوی منطقه‌ای و بین‌المللی برای تطبیق موافقت‌نامه صلح در صورت توافق تأکید شده است.

اما در عین حال منابعی در شورای عالی مصالحه ملی افغانستان به برخی رسانه‎ها گفته اند که در این طرح، حکومت پس از توافق صلح، دوره انتقالی، جایگزین و ساختار دوره انتقالی و سایر مسائل برای رسیدن به صلح نیز در نظر گرفته شده است.

اما آنچه تاکنون از رسانه‌ها در داخل افغانستان شنیده می شود، اختلاف‌هایی است که در مسیر وحدت جناح جمهوریت وجود دارد. حزب اسلامی گلبدین حکمتیار و شماری دیگری از احزاب همسو با آنها از طرح شورای عالی مصالحه ملی حمایت نکرده و گفته اند که آنها طرح جداگانه ای را برای نشست صلح ترکیه آماده خواهند کرد.

این حزب گفته است: گلبدین حکمتیار با طرح خود در نشست ترکیه حضور خواهد یافت و وی شورای عالی مصالحه ملی را به رسمیت نمی شناسد.

ریاست جمهوری افغانستان نیز طرح سه مرحله‌ای را به شورای عالی مصالحه ملی افغانستان سپرده است که تاکنون روشن نیست این طرح هم مستقل ارائه می شود و یا در طرح شورای عالی مصالحه ملی ادغام خواهد شد.

طرح رئیس جمهوری افغانستان سه مرحله ای است که در نخست توافق سیاسی و آتش‌بس آمده و در مرحله دوم آن برگزاری انتخابات و تشکیل دولت صلح و در مرحله سوم آن در دولت صلح، تعدیل قانون اساسی فراهم خواهد شد.

در این طرح حفظ قانون اساسی و اصل انتخابات غیر قابل معامله خوانده شده است.

از سوی دیگر هیأت های گروه طالبان و دولت افغانستان در دوحه نیز نشست هایی را برگزار می کنند که به گفته برخی از اعضای هیأت دولتی، آنها نیز تلاش دارند که با گروه طالبان روی طرحی به توافق برسند که مواضع دو طرف را نزدیک تر کند اما روشن نیست که این طرح تا چه حدی با طرح شورای عالی مصالحه ملی همخوانی دارد.

در کنار آن گزارش‌ها حاکی از آن است که طرح جداگانه‌ای در باره اصول و برنامه مذاکرات  از طرف سازمان ملل متحد، قطر و ترکیه که میزبانی مشترک نشست استانبول را بر عهده دارند به هیأت های دو طرف در قطر سپرده شده که در نشست ترکیه براساس آن رفتار کنند.

بر اساس گزارش‌ها، در این طرح به دولت انتقالی برای مدت معین، حمایت از حقوق اقلیت‌ها، بازسازی افغانستان پس از صلح، مبارزه با تروریسم و روابط دوستانه با همسایگان تأکید شده است.

دفتر سازمان ملل متحد در افغانستان هم نگرانی زنان را در باره نشست استانبول و نقش آنان با اهمیت خوانده و گفته است که این نهاد فرصت اشتراک قابل قبول و معنادار زنان در نشست صلح ترکیه را فراهم می ‌سازد.

پیش از این کمیسیون حقوق بشر افغانستان و دیدبان جهانی حقوق بشر از احتمال حضور کم‌رنگ زنان افغانستان در نشست صلح استانبول ابراز نگرانی کرده بود.

هرچند در باره موفقیت نشست استانبول شک و تردیدهای زیادی از طرف آگاهان سیاسی مطرح شده و آنان بر این باورند که اختلاف موضع در جناح جمهوریت، تفاوت موضع طالبان با دولت افغانستان، فرمان آمریکا برای صلح بدون در نظر داشت بحران‌های موجود را مشکلاتی می خوانند که موفقیت و پیشرفت در نشست ترکیه را با چالش مواجه کرده است.

اما برخی دیگر از آگاهان و سیاست مداران متحد بودن جناح جمهوریت و طرح واحد برای نشست ترکیه را برای موفقیت آن مهم ارزیابی کرده اند.

محمدرضابهرامی سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در کابل در توئیتی نوشته است که به نظر می رسد تاریخ ۱۶ آوریل برای نشست ترکیه نهایی شده است.

بهرامی افزوده است: حضور تیمی یکدست از طرف دولت و با طرح مشخص موضوع کلیدی در این نشست خواهد بود.

ناهید فرید نماینده مجلس افغانستان و رئیس کمیسیون امور زنان این مجلس هم گفته است که نشست استانبول بارقه امید برای صلح است اما تصریح کرده است که این صلح نباید افغانستان را به عقب برگرداند و بر حفظ دستاورد حقوق زنان طی ۲۰ سال گذشته تأکید کرده است.

گفته می شود نشست صلح ترکیه برای افغانستان در ۱۶ آوریل آغاز و تا ۲۶ این ماه ادامه خواهد یافت که اکنون در میان ناامنی و جنگ که طی روزهای اخیر در افغانستان شدت یافته، چشم‌ها به این نشست دوخته شده است که شاید بتواند گرهی از مشکل افغانستان بگشاید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha