به گزارش ایرنا، براساس نسخه ای از این پیش نویس که در اختیار رسانه های افغانستان قرار گفت، این طرح با نام "توافق صلح افغاستان" معرفی و دارای چهار بخش اصلی شامل اصول راهنما برای آینده افغانستان، نقشه سیاسی افغانستان، نظام سیاسی آینده و ختم جنگ است.
در بخش دوم با عنوان "نقشه راه سیاسی" آمده است: "در این بخش دو گزینه به صورت گزینه های الف و ب وجود دارد: گزینه الف [که از آن به عنوان] "حکومت صلح" یاد میشود، مستلزم حفظ بیشتر نهادها، از آن جمله رهبری دولت است. گزینه ب که از آن به عنوان "دولت انتقالی صلح" تعبیر می شود، با تغییر نسبی ساختار همراه خواهد بود."
به نظر میرسد گزینه اول (الف) همان طرح ارایه شده از سوی محمد اشرف غنی رئیس جمهوری است که در آن فقط به ارایه تصویری اکتفا شده است.
اما در بند دیگری در خصوص "دولت انتقالی صلح" (گزینه ب) جزئیات بیشتری ارایه و نوشته شده که "دولت انتقالی صلح، پس از امضای این توافقنامه تشکیل خواهد شد. دولت صلح تا زمان انتقال قدرت به یک دولت دایمی، براساس تعدیل قانون اساسی و انتخابات ملی، به کار خویش ادامه خواهد داد. مدت کار دولت انتقالی صلح از زمان امضای این توافقنامه، حداکثر سه سال و حداقل آن در جریان مذاکرات مشخص خواهد شد. مدت توافق شده کار دولت انتقالی صلح قابل تمدید نیست و این دولت، در پایان دوره کاری، قدرت را به دولت منتخب انتقال میدهد."
و در این پیش نویس ادامه آمده است که "دولت انتقالی صلح شامل بخشهای مجزا و مساوی شامل قوه مجریه، شورای ملی، قوه قضائیه، شورای فقه اسلامی، شورای عالی دولت، دیوان عالی قانون اساسی و کمیسیون تعدیل قانون اساسی خواهد بود.
در همین بخش در خصوص قوه مجریه آمده است: این نهاد در برگیرنده رئیس جمهوری و ۴ معاون وی شامل یک نفر زن، صدراعظم و چهار معاون وی، وزرای کابینه، روسای مستقل و دیگر ادارات خواهد بود.
در ادامه این پیش نویس جزئیات بیشتری در خصوص حکومتداری، امنیت، روابط خارجی، شورای ملی، دیوان عالی قانون اساسی، شورای فقه اسلامی، شورای رهبری و موارد دیگری اشاره شده است.
در کنار آن متنی دیگری در رسانههای افغانستان دست بدست می شود که گفته شده طرح یک صفحه ای و ۹ مادهای آمریکا، قطر، سازمان ملل متحد و ترکیه می باشد که برای دولت و گروه طالبان ارائه شده تا مطابق آن خود را برای نشست ترکیه آماده کنند.
براساس گزارش طلوع نیوز افغانستان این طرح به دو طرف ارائه شده و از آنها خواسته است که پیش از آغاز نشست ترکیه در این موارد به یک دیدگاه واحد برسند.
در این طرح آمده است که تمام افغانها از جنگ و ناامنی رنج برده و خواستار پایان جنگ و دستیابی به صلح و آتش بس دائمی هستند.
در ادامه این طرح اضافه شده است که گروه طالبان و حکومت افغانستان، موافق اند تا اقدامات مشترک را بدون اتهام متقابل برای دستیابی به یک هدف مشترک، متحد،صلح آمیز و با ثبات انجام دهند.
درادامه طرح آمریکا آمده است: ما توافق می کنیم که به سرعت برای دستیابی به مشارکت سیاسی که شامل اداره انتقالی قابل قبول که منجر به حکومت جدید دائمی و پایان قطعی جنگ شود، اقدام شود.
در این طرح ۹ ماده ای اضافه شده است که تمام اقوام افغانستان بدون هرگونه تبعیض در حکومت سیاسی آینده مشارکت خواهند کرد .
در بخش دیگری از این طرح آمده است: افغانستان روابط دوستانه را با همسایگان، کشورهای منطقه و فراتر از جامعۀ بینالمللی ایجاد نموده و تعهد می کند که تبدیل به منبع تهدید برای کشورهای دیگر نشود و اجازه ندهد که فرد یا گروهی دیگر از خاک افغانستان کشورهای منطقه را تهدید کند.
امرالله صالح معاون نخست رئیس جمهوری افغانستان روز گذشته در نشستی از احتمال برگزاری نشست ترکیه در هفته جاری خبر داد.
شاه حسین مرتضوی مشاور امور فرهنگی رئیس جمهوری افغانستان که از فعال ترین مقام های دولتی در فضای مجازی شناخته می شود در تازه ترین توئیت خود نوشته است که از شهریور ماه سال گذشته با آغاز نشست دوحه تاکنون هیچ پیشرفتی در گفتوگو صورت نگرفته است. نشست ترکیه در صورت توافق روی برنامه و طرح، سطح هیأت و تاریخ نشست تنها یک تحرک در گفتوگوها بوجود خواهد آورد ذوق زده نشویم.
قرار است نشست "سرنوشتساز" ترکیه در مورد صلح افغانستان در ۱۶ آوریل/۲۷ فروردین در استانبول برگزار شود.
این نشست برای ۱۰ روز ادامه خواهد داشت و در آن تلاش خواهد شد تا دولت افغانستان، گروه طالبان و گروههای مختلف سیاسی روی "آینده سیاسی" افغانستان به توافق برسند.
نشست استانبول یکی از مهمترین نشستها در مورد آینده صلح افغانستان خوانده شده که جامعه بینالمللی انتظار دارد گروههای افغان در آن بتوانند بر سر پایان جنگ و "تشکیل دولت انتقالی صلح" در این کشور به توافق برسند.
نظر شما