به گزارش ایرنا، سن و سالش را نپرسیدم اما ظاهرش بیش از ۶۰ سال را نشان میداد، اصرار داشت خسارتهای زلزله به خانهاش را نگاه کنم. داخل خانه که رفتم جاهای مختلف و اتاقها را نشانم داد. بافت خانه نسبتا سنتی و سقف آن از چوب بود. یاد بافت منطقه هورامان افتادم چون دیوارهای حیاط هم سنگچین بود.
نسرین دانش که اهل روستای "جشنیآباد" شهرستان مریوان است، میگفت: از ترس زلزله دیگر جرات زندگی در خانه خودمان را نداریم، مجبوریم داخل چادر هلال احمر در حیاط خانه پسرمان زندگی کنیم.
دیوارهای ترک خورده هال و اتاقها را نشانم داد. کمی دقت که کردم به او حق دادم. من هم بودم اصلا یک ساعت نمیتوانستم آنجا زندگی کنم.
به گفته خودش زمان زلزله مشغول دوشیدن شیر گاو بوده که با کمک همسایهها از طویله نجات پیدا کرده است.
نسرین خانم از تلاشهای هلال احمر و سپاه تشکر کرد و ادامه داد: خانه باید بازسازی شود و بنیاد مسکن هم برای ساخت آن تسهیلات میدهد که ما توان پرداخت اقساط وام را نداریم. شوهرم ۹۸ سال دارد، نابینا است. از دولت میخواهیم کاری برایمان بکند، با این وضعیت مالی، چطور قسط وام پرداخت کنیم؟
اینها بخشی از گفت و گوی من با یکی از زنان روستای جشنیآباد مریوان بود که در زلزله ۵.۳ ریشتری سهشنبه هفته گذشته این شهرستان، واحد مسکونی آنان دچار خسارت شده بود.
جشنیآباد و نیاز به بازسازی ۵۷ واحد مسکونی
زلزله ۵.۳ ریشتری سهشنبه شب ۱۷ فروردین در حوالی مریوان، بیشترین آسیب را به واحدهای مسکونی روستای "جشنیآباد" از توابع "خاو و میرآباد" وارد کرده است. برای بررسی موضوع و تهیه گزارش میدانی از سنندج راهی مریوان شدیم.
پس از طی مسیر ۱۳۰ کیلومتری سنندج - مریوان با پیچهای خطرناک به این شهرستان مرزی رسیدیم، از مریوان به سمت مرز باشماق حرکت کردیم، پنج کیلومتر مانده به مرز، سمت راست وارد جادهای فرعی شدیم تا بالاخره به روستای "جشنیآباد" رسیدیم. از مریوان تا این روستا ۲۲ کیلومتر فاصله است.
از همان بدو ورود به داخل روستا، چند چادر هلال احمر از دور خودنمایی میکرد. نزدیکتر که شدیم، چند نفر از اهالی روستا از روی حس کنجکاوی به ما نزدیک شدند. به راننده خودرو هلال احمر گفتیم که همینجا لطفا خودرو را نگه دارید.
همان چند نفر جلو آمدند و بعد از سلام و احوالپرسی، ما را دعوت به داخل منزل کردند و گفتند که بیاید ببینید که زلزله با ما چه کرده است. صاحبخانه داخل اتاقها را نشان داد و از زلزله شامگاه سهشنبه حرف زد. ساعت ۷ و ۴۲ دقیقه بود که خانه لرزید.
عضو شورای روستای جشنیآباد هم آنجا بود. از او راجع به جمعیت و آخرین وضعیت روستا پس از زلزله سوال کردم که جواب داد: زلزله بیشتر بر قسمت پایین روستا تاثیر گذاشته و در واقع قدرت آن حتی در ۲ بخش بالا و پایین آن متفاوت بوده است.
لقمان گلزاری، جمعیت روستا را ۴۶۰ نفر اعلام و اضافه کرد: جشنیآباد، دارای ۹۶ واحد مسکونی است که ۵۷ واحد آن بر اثر زلزله بطور جدی آسیب دیده و باید بازسازی و احداث شود، ۲۵ واحد هم نیاز به تعمیر دارد.
اهالی روستای جشنیآباد، از آب، برق و گاز بهرهمند هستند اما تلفن ثابت ندارند، در عوض پوشش تلفن همراه خوب بود، چرا که وقتی اینترنت گوشیام را نگاه کردم ۴G را نشان داد. شورای روستا میگفت: کیفیت آب روستا اصلا مطلوب نیست.
در این فصل مریوان هوای بهاری و دلنشین دارد و علاوه بر آن ترس از زلزله باعث شده بود بیشتر مردم در آن ساعت که ما به روستا رسیدیم بیرون از خانه باشند و در داخل روستا با چند نفر دیگری هم ملاقات کردیم.
بیشتر اهالی اعتقاد داشتند که وام حرام است و علاقهای برای دریافت آن ندارند.
در داخل روستا قدم میزدیم که یکی از اهالی خواست خانه او را هم ببینیم. این خانه هم مانند قبلیها تقریبا بافتی سنتی داشت. وی که حامد ساسانی نام داشت گفت: زمانی که زلزله آمد، بچههای من بدلیل نشست در اتاق، گرفتار شدند و با کمک همسایهها توانستم آنها را بیرون بیاورم.
ترکخوردگی دیوارها نشان از این داشت که دیگر زندکی کردن داخل آن خانه، غیرممکن و خطرناک است.
این زلزلهزده با اشاره به اینکه حدود ۹۰ درصد خانه تخریب شده است، ادامه داد: انتظار داریم دولت با حمایت مالی، ما را در ساخت و احداث واحد مسکونی جدید کمک کند، البته توان پرداخت وام هم نداریم و مسوولان باید چارهای بیندیشند.
کاک حامد حالا همراه زن و پنج دخترش داخل چادر و کوچه پشت منزلش سکونت دارد.
یکی دیگر از اهالی به ما نزدیک شد و با صدای آرامی از ما خواست خسارت زلزله به منزلش را منعکس کنیم.
امید محمدی از خاطره شب زلزله صحبت کرد و گفت: موقع زمینلرزه، اینقدر هول شدیم فقط توانستم یکی از بچههایم را بغل کنم و بیرون ببرم. دغدغهاش تکرار دوباره زلزله بود. میگفت: خدا میداند زلزله بعدی چند ریشتری باشد؟
او هم خواستهای مشابه بقیه داشت و تنها درخواستش از دولت، پرداخت تسهیلات بلاعوض بود.
از خانه امید که بیرون آمدیم. ورود خودروی سپاه و توزیع بستههای معیشتی توجهم را جلب کرد. از مسوولشان پرسیدم که تا حالا چه اقداماتی انجام دادهاند که پاسخ داد: در حال توزیع ۱۴۰ بسته معیشتی بین اهالی هستیم و قبلا هم ۴۷۹ پرس غذا(شام) بین مردم روستا توزیع کردهایم.
همان نزدیکی، خانهای تازه ساخت و زیبا دیدم. از قضا مالک آن بیرون آمد و بعد از سلام و احوالپرسی، از اینکه خسارتی به منزلش وارد نشده ابراز خوشحالی کردم.
صباح فرجی گفت: اغلب خانههای روستا بافتی قدیمی دارد و همه باید به سمت ساخت واحدهای مسکونی استاندارد و محکم برویم اما مادرم که تنهایی زندگی میکند، خانهاش تخریب شده و به ناچار در خانه ما زندگی میکند.
باز هم تعدادی به جمع ما اضافه شدند. اهالی درد و دل و حرفهای زیادی داشتند که بیشتر مربوط به بالا بودن هزینه ساخت و ساز و ناتوانی در پرداخت قسط تسهیلات بودند.
بازسازی مناطق زلزلهزده مریوان با همکاری دولت انجام میشود
زمانی که در روستای جشنیآباد بودیم، فرمانده سپاه بیتالمقدس کردستان هم برای بازدید به این روستا آمد و در فرصتی با وی مصاحبه کردیم.
فرمانده سپاه بیتالمقدس کردستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بازسازی و تعمیر واحدهای مسکونی در مناطق زلزلهزده مریوان با همکاری دولت انجام میشود.
سردار سیدصادق حسینی ادامه داد: در بررسی های انجام شده، آسیبهایی به واحدهای مسکونی این مناطق وارد شده که برخی واحدها دیگر قابلیت سکونت ندارد و نیازمند تعمیرات و بازسازی است که این کار با همکاری بخش دولتی انجام می شود.
وی اضافه کرد: در این زمین لرزه کسی فوت نشد و فقط تعدادی از افراد دچار جراحت شدند که حال عمومی آنان خوب است و از مراکز درمانی ترخیص شدند و اکنون نگرانی خاصی در این خصوص وجود ندارد.
فرمانده سپاه بیتالمقدس کردستان گفت: پس از وقوع این زمین لرزه تیم های امدادی جمعیت هلال احمر به یاری مردم شتافتند و برای برخی از اهالی چادرهای اسکان موقت برپا کردند و نیروهای سپاه نیز غذای گرم و بستههای معیشتی بین خانوارها توزیع کردند.
خسارت زلزله به ۶۱۵ واحد مسکونی در مریوان
زلزله ۵.۳ ریشتری حوالی مریوان ۴۰ روستا و سه شهر این شهرستان را تحت تاثیر قرار داد.
در این رابطه با رییس بنیاد مسکن مریوان گفت وگو کردم که اظهار داشت: براساس آخرین ارزیابی صورت گرفته، زلزله به ۶۱۵ واحد مسکونی شهری(در شهرهای مریوان، کانیدینار و به رده ره شه) و روستایی این شهرستان خسارت وارد کرده است.
جلال کریمی ادامه داد: پس از پایان ارزیابیها، آمار واحدهای مسکونی خسارت دیده به مدیریت بحران استانداری کردستان ارائه خواهد شد و پس از آن، هیات دولت برای جبران خسارتها، جلسه تشکیل و برنامهریزی خواهد کرد.
وی افزود: احتمالا برای هر واحد مسکونی خسارت دیده، حدود یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون ریال تسهیلات در نظر گرفته شود، هرچند این رقم قطعی نیست و هیات وزیران باید در این زمینه تصمیم بگیرد.
جوی که روانها را آزار میدهد
از صحبتهای اهالی روستای جشنیآباد و در بازدید میدانی از روستا، مشخص شد که مردم روستا به شدت نگران زمینلرزههای بعدی هستند، چرا که واحدهای مسکونی سالم هم چندان قابل اعتماد نیست و ممکن است در زلزلهای قدرتمندتر خسارت جدی ببیند.
از این رو تنها راه رفع نگرانی مردم، بازسازی و احداث واحدهای مسکونی مستحکم در برابر زلزله است. در کنار آن، دولت این موضوع را نیز باید مد نظر قرار دهد که با توجه به ضعف مالی مردم این روستا، نیاز است، ضمن پرداخت تسهیلات کم بهره، مبلغ قابل توجهی را هم به عنوان بلاعوض به اهالی روستا کمک کند تا یک بار برای همیشه، ساکنان "جشنیآباد" و روستاهای آسیب دیده خیالشان بابت زلزله راحت شود.
شهرستان مریوان در ۱۳۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.