به گزارش شنبه شب ایرنا، «میشل مارتین» نخست وزیر ایرلند امروز (شنبه) در سالروز توافق جمعه نیک که ۲۳ سال پیش به درگیریها در این منطقه خاتمه داد با صدور بیانیهای تصریح کرد که رهبران سیاسی وظیفه دارند تا اجازه تکرار تاریخ را ندهند.
ایرلند شمالی، در دهه هشتاد و اوایل دهه نود قرن بیستم درگیر جنگ میان کاتولیکهای جمهوریخواه وحدتطلب با جنوب، به رهبری ارتش جمهوریخواه ایرلند و پروتستانهای سلطنت طلب بود. زخم کهنه استقلال کامل ایرلند از انگلیس هنوز درمان نشده و خشونت در مقیاسی وسیع میان دو طرف جریان داشته است.
ارتش انگلیس به جمهوریخواهان مسلح حمله میکرد و شورشیان عمدتا کاتولیک، انتقام کشتههایشان را با بمب گذاری و قتل اتباع نظامی و غیرنظامی انگلیس میگرفتند. سرانجام پیمان جمعه نیک با میانجی گری انگلیس به رهبری تونی بلر در روز جمعه ۱۰ آوریل ۱۹۹۸ بسته شد.
اما از ژانویه گذشته که انگلیس به عضویت در اتحادیه اروپا پایان داد گروههای وفادار به این کشور در ایرلند شمالی بارها به موانع وارد کردن کالا از انگلیس اعتراض کرده و این توافق را در تناقض با پیمان جمعه نیک دانستند.
اخیرا درگیریها هم پس از آن تشدید شد که پلیس ایرلند شمالی تصمیم گرفت تا رهبران حزب جمهوریخواه ایرلند (شین فین) را به دلیل شرکت در مراسم تشییع جنازه فرمانده سابق اطلاعات ارتش جمهوریخواه ایرلند تحت پیگرد کیفری قرار ندهد. این مراسم سال گذشته در زمانی برگزار شده بود که محدویتهای کرونایی، از جمله حفظ فاصله اجتماعی، برقرار بود.
در یک هفته گذشته معترضان از هر دو گروه حامی استقلال ایرلند و طرفدار انگلیس، بلفاست را صحنه تظاهرات اعتراضی کرده و با یکدیگر درگیر شدهاند. در این درگیریها چندین پلیس زخمی شده و برخی اموال عمومی مانند اتوبوس و خودروهای شخصی سرقت و آتش زده شدهاند. گزارشها حاکیست که بیشتر معترضان را نوجوانان و جوانان تشکیل میدهند. پلیس ایرلند اعلام کرد که فقط دیشب ۱۴ مامور زخمی شده است. معترضان با پرتاب کوکتلمولوتوف و آجر به ماموران حمله کرده و پلیس هم با آب پاش به آنها پاسخ داده است.
تعداد معترضان زیاد نیست و برخلاف نا آرامیهای سه دهه پیش از ایدئولوژی مبارزه، فعالیتهای تشکیلاتی و چریکی خبری نیست اما رویدادها به حدی نگران کننده است که علاوه بر رهبران انگلیس و جمهوری ایرلند، اتحادیه اروپا و رئیس جمهوری آمریکا نیز خواستار برقراری آرامش شدهاند.
سایمون کاوونی وزیر امور خارجه ایرلند امروز در اظهار نظری، نا آرامیهای یک هفته گذشته را نگرانکننده توصیف کرد و گفت که سالروز پیمان جمعه نیک یادآور وظایفی است که همه ما در قبال برقراری صلح در این منطقه از طریق سیاست، اراده و گفت و گو بر عهده داریم. وی با اشاره به همهگیری کرونا تصریح کرد که اکنون بیش از هر زمان دیگری به صلح نیاز است.
ادامه نا آرامیها در ایرلند شمالی درحالیست که حتی درگذشت پرنس فیلیپ همسر ملکه انگلیس هم نتوانست اوضاع را در این منطقه آرام کند. الیزابت دوم دیروز به مدت هشت روز عزای عمومی در سراسر انگلیس اعلام کرد.
پیشتر «تونی بلر» نخست وزیر پیشین انگلیس نسبت به جدایی احتمالی ایرلند شمالی از بریتانیا و پیوستن آن به جمهوری ایرلند پس از برگزیت، هشدار داده بود. او در گفت وگو با روزنامه تایمز، عنوان کرد که دیدگاه وی درباره احتمال اتحاد دو ایرلند، یک پیش داوری نیست و به ارزیابیاش از نتیجه همه پرسی برگزیت در انگلیس بر میگردد.
بلر اظهار داشت: البته من امیدوارم که ایرلند شمالی همچنان بخشی از بریتانیا باقی بماند اما افراد زیادی خواهان اتحاد دو ایرلند هستند و احتمال اتحاد این دو به دلیل برگزیت، اجتناب ناپذیر است.
نظر شما