«حسن بهشتی پور» در گفت وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با بیان اینکه تکیه بر توان داخلی در کماثر یا بیاثر کردن تحریمها میتواند منجر به لغو تحریمها شود، بیان داشت: اگر ایران بخواهد تحریمها به کلی لغو شود باید اقداماتی را داخل کشور آغاز کند. واقعیت این است که تحریمها، اهرم فشار آمریکا در مذاکرات است و به راحتی آن را از دست نمیدهد.
وی خاطرنشان کرد: احتمال دارد آمریکاییها در این مذاکرات بخشی از تحریمها که در تعارض با مساله برجام باشد را لغو و یا تعلیق کنند و این در دیپلماسی معنای خاص خود را دارد و به همین دلیل مذاکرات انجام میشود.
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه تحریمهای اعمال شده قبل از اردیبهشت ۹۷، یا تحریمهای اعمال شده از سوی کنگره و یا ترامپ هر کدام بار معنایی خاصی دارند، گفت: مذاکرات از این جهت شروع شده که به دنبال ارائه یک راه حل هستند و این یک موفقیت است تا اینکه هیچگونه مذاکرهای نباشد.
بهشتیپور افزود: در این مذاکرات ایران خواهان لغو تحریمها و دولت آمریکا هم مدعی افزایش توان نظامی هستهای ایران است. در این شرایط پیدا کردن یک راه حل برای گفت و گو و خارج شدن از این بنبست ولو به شکل غیرمستقیم پیشرفت محسوب میشود.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: درهر مذاکرهای اگر طرفین به دنبال راه حل باشند، باید به سمت هم حرکت کنند اگر قرار است آمریکا و ایران هیچکدام در خواستههای خود انعطافی نداشته باشند، مذاکرات به جایی نمیرسد.
وی خاطرنشان کرد: فشار حداکثری علیه ایران به این دلیل شکست خورد که یکجانبه بود مذاکره برای این است که دو طرف به سمت هم حرکت کنند و به یک راه حل منصفانه و برد - برد برسند.
بهشتی پور گفت: در دوسال گذشته بعد از اعمال تحریمها علیه ایران ثابت شد که اروپاییها در مقابل آمریکا توان نقشآفرینی مستقل از آمریکا ندارند. الان هم این کشورها نتیجه مذاکرات را به آمریکاییها اعلام میکنند و عملا نقش واسطه دارند.
این تحلیگر مسائل سیاسی خاطرنشان کرد: کشورهای اروپایی در سالهای اخیر در بخش سیاسی در مقابل آمریکای ترامپ ایستادگی کردند و آمریکا نتوانست اهداف خود را پیش ببرد. اما در مسائل اقتصادی عملاً نتوانستند کاری انجام دهند و از این بابت نباید انتظار بیشتری از طرف اروپایی داشته باشیم.
وی در ادامه با اشاره به برخی انتظارات ایجاده شده از روسیه و چین گفت: برخی از چین و روسیه این انتظار دارند که نقش دوران جنگ سرد را ایفا کنند یعنی با آمریکا مقابله کنند در حالی که الان دوران بعد از جنگ سرد است و بر چند جانبهگرایی تاکید میشود یعنی روسیه و چین در آنجایی که ما با یکجانبهگرایی آمریکا مقابله میکنیم با ما هستند ولی در عین رقابت باهم کار میکنند.
این کارشناس مسائل بین المللی یادآورشد: چینیها ۲هزار میلیارد دلار در آمریکا سرمایه گذاری کردهاند وشرکتهای بزرگ آمریکایی هم در چین سرمایه گذاری کرده اند.
بهشتی پور بیان داشت: چین و روسیه قطعنامه تحریم تسلیحاتی علیه ایران را وتو کردند و به آن رای منفی دادند در حالی که یک رای هم کافی بود ومانع فعال شدن مکانیسم ماشه شدند علت این رویکرد و موضع از سوی روسیه و چین این بود که منطق ایران در برجام قوی بود و اگر ما متعهد به برجام نبودیم چین و روسیه هیچ حمایتی از ایران حمایت نمیکردند کما اینکه قبل از برجام به قطعنامههای ضد ایرانی رای میدادند.
وی خاطرنشان کرد: ما نباید رابطه با آمریکا را در نگاه چین و روسیه تعریف کنیم بلکه باید به تعارضات و منافع این دو کشور در مقابل با آمریکا توجه کنیم و ببینیم چگونه میشود از تعارضات این دو کشور استفاده کرد.
بهشتیپور با بیان اینکه نسبت به مذاکرات وین خوشبین هستم، گفت: گامهای مثبتی در این مذاکرات برداشته شده و بنبست مذاکره نکردن شکسته شده و آمریکا هم از موضع قبلی خود عدول کرده و این یک پیشرفت است. ایران هم میخواهد راهحلی برای رفع تحریمها پیدا کند.
نظر شما