به گزارش روز سه شنبه خبرنگار سیاسی ایرنا، «علی ربیعی» روز سه شنبه در نشست خبری با خبرنگاران که به صورتآنلاین برگزار شد، در پاسخ به سوالی در خصوص جزییات حادثه روز یکشنبه در مجتمع نظنز و حجم خسارات آن گفت: روز یکشنبه خرابکاری در کانال کابلهای برق رسان به سامانه ماشینهای سانتریفیوژ رخ داد که موجب آسیب دیدن این سامانه شده است. این یک حمله بیرونی نبوده و محل خرابکاری نیز کاملا مشخص شده است.
وی با بیان اینکه خسارت وارد شده به سایت نطنز برخلاف ادعاها به سرعت قابل رفع و جبران است، یادآورشد: مقامات رژیم صهیونیستی این تحلیلها را سفارش میدهد تا این تصور را ایجاد کند که توانایی ایران با از کار افتادن تعدادی سانتریفیوژ چند ماه به تعویق خواهد افتاد و این یک آرزوی عبث است.
دستیار ارتباطات رییس جمهوری خاطرنشان کرد: کارکنان سازمان انرژی اتمی در حال تلاش شبانه روزی هستند و مقرر شد به جای سانتریفیوژهای IR۱ از سانتیفیوژهای پیشرفته استفاده شود.
وی با بیان اینکه قطعا هدف این تخریبها از کار انداختن سانتریفیوژها بوده است، ادامه داد: من امروز اعلام می کنم براساس یک تصمیم ملی و یک خواست مدنی چرخ سانتریفیوژهای ما برای همیشه و هر روز بهتر از دیروز خواهد چرخید.
ربیعی هدف اصلی این خرابکاری را سیاسی دانست تا نگذارند دستیابی مردم ایران به حقوق خود در عرصه جهانی به ثمر بنشیند و گفت: تجربه نشان میدهد هرگاه در عرصه جهانی گامهای موثری را بر میداریم دشمن ایران و مردم ایران کینهتوزانه علیه منافع ملت به اعمال تروریستی ناجوانمردانه دست میزند.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری اضافه کرد: هدف این گونه تخریبها هم حمله به تواناییهای فنی و هم حمله به تواناییهای سیاسی ایران است. آنها به دنبال تضعیف روحیه جوانان صنعت هستهای و ایجاد یاس و ناامیدی در مردم هستند.
سخنگوی دولت با تشریح استراتژی ایران برای پاسخ قاطع به این اقدام خرابکارانه گفت: جمهوری اسلامی ایران نخست حق خود را برای اقدام علیه عاملین و آمرین و مباشرین محفوظ دانسته و قطعا مجازات خواهند شد. کانون این پاسخ نیز در سرزمین متجاوز خواهد بود. پاسخ دوم ما پیشرفت و گسترش فعالیتهای صلح آمیز هستهای در کشور است و یک روز هم در پیشرفت و به دست آوردن انرژی صلح آمیز هستهایتعلل نخواهیم داشت.
در دام عملیات تحریکی دشمن قرار نمیگیریم/ هویت عامل اقدام خرابکارانه نطنز شناسایی شده است
ربیعی با بیان اینکه پاسخ سوم ایران در عرصه سیاسی است، گفت: با عقب راندن تحریمها و تلاش مضاعف برای کسب حقوق ملت ایران، اهداف تروریستها را ناکام خواهیم گذاشت. ما در دام عملیات تحریکی دشمن قرار نمیگیریم، به مسیر درست خود در عرصه بینالمللی ادامه داده، تحریم را خواهیم شکست و به تامین و گسترش صلح و امنیت جهان و منطقه کمک خواهیم کرد، اجازه نمیدهیم به زندگی ننگین که مثل انگل فقط در فضای ناامن ممکن است، ادامه دهید.
وی با اشاره به اینکه شواهدی بسیار قوی از دست داشتن رژیم صهیونیستی در این حادثه وجود دارد، ادامه داد: اول اینکه مقامات این رژیم از ترس پاسخ قاطع ایران با اظهارات دو پهلو شادمانی میکنند. دوم اینکه خوشبختانه وزارت اطلاعات و متخصصان ضدجاسوسی ما در ماههای گذشته و پس از شهادت شهید فخریزاده چندین تیم ترور و خرابکاری وابسته به سرویسهای امنیتی اسرائیل را دستگیر کردند و اکنون پرونده این افراد در مراحل بررسی قضایی قرار گرفته است.
ربیعی گفت: در این حادثه هم فرد خائن به ملت شناسایی و هویت او مشخص شده است و اقدامات لازم در دست پیگیری است.
گذشت زمان احیای برجام را دشوارتر میکند
سخنگوی دولت در پاسخ به این سوال که چقدر امکان رفع تحریمها وجود دارد و تاثیر شکست سیاست فشار حداکثری در بازگشت آمریکا به میز مذاکره گفت: براساس گزارش وزارت امور خارجه از مذاکرات کمیسیون مشترک برجام، گفتو گوها تا امروز سازنده بوده و در مسیر درستی پیش میرود.
وی با بیان اینکه ما تا امروز برای آمریکا هیچ جای ابهامی باقی نگذاشتهایم، گفت: برای بازگشت همه طرفها به تعهدات راهی جز لغو تمام تحریمهایی که در دوره ترامپ اعمال شده وجود ندارد. نوبت آمریکاست که ثابت کند برای بازگشت به برجام جدی است.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری در عین حال گفت: مدت زمان این نشست بستگی به تامین نظرات ما دارد، به هیچ وجه عجلهای نداریم و منافع خود را از دست نمیدهیم. دولت ترجیح میدهد میراثی جز تحریم را برای دولت بعد واگذار کند اما در عین حال مایل هم نیستیم که شتابزده رفتار کنیم.
ربیعی گفت: منتظریم آمریکا به جای بازی با کلمات، برای اثبات حسن نیت خود گامهای عملی بردارد. اگر آمریکا آماده انجام تعهداتش باشد، ما هم متقابلاً آماده انجام تمام تعهدات خودمان هستیم در غیراینصورت، گذشت زمان ممکن است احیای برجام را بسیار دشوارتر کند.
آمریکا برای بازگشت به برجام راهی جز لغو یکباره تحریمها ندارد
سخنگوی دولت درباره اینکه آیا مذاکره مستقیم با آمریکا برای بازگشت به برجام و اعلام مطالبات ایران به صورت مستقیم راهکار منطقیتر و عملیتری نیست؟ گفت: سختگیری ما برای امتناع از مذاکره با آمریکا خارج از چارچوب برجام پیام روشن و البته سختگیرانهای دارد مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه مذاکره با آمریکا خارج از موضوع برنامههای هستهای و بیرون از چارچوب برجام به رسمیت نمیشناسد و ضرورتی برای انجام چنین گفت و گوهایی قائل نیست.
وی با بیان اینکه این سیاست و سختگیری مبتنی بر سالها تجربه از طرف مقابل است، ادامه داد: ما پشت میزها نشستیم و قرارداد بستیم اما از آنجاییکه آمریکا هنوز به برجام بازنگشته نمیتواند از ساختار مذاکراتی آن با ایران از جمله در کمیسیون مشترک استفاده کند.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری اضافه کرد:از نظر ما مذاکره تنها زمانی لازم است که با مسئله پیچیدهای رو به رو باشیم در حالیکه نحوه بازگشت همه طرفها به تعهدات، روشن و تعیین شده در متن توافق برجام بسیار ساده دیده شده و نیازمند مذاکره نیست.
ربیعی تصریح کرد: اگر آمریکا میخواهد طرف مذاکره با ایران در کمیسیون مشترک قرار بگیرد، باید به برجام بازگردد و برای بازگشت به برجام راهی جز لغو یکباره و تمامی تحریمهای ناقض توافق که دوره ریاست جمهوری ترامپ اعمال شده، وجود ندارد. اگر چنین شود، ما در کوتاهترین زمان ممکن و بعد از راستی آزمایی در توانایی دولت است، به همه تعهدات خود مطابق برجام بازخواهیم گشت.
روسیه در مذاکرات وین نقش سازندهای ایفا میکند
سخنگوی دولت همچنین درباره موضع روسیه در مذاکرات وین و هدف سفر لاووروف به ایران، گفت: دوستان روسی ما با مواضع ایران به خوبی آشنایی دارند و همانند سالهای گذشته نقش سازندهای را در این گفت و گوها ایفا میکنند.
وی با بیان اینکه ایران و روسیه هر دو قربانی تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه آمریکا بودهاند و در تلاش برای مقابله با این نوع اقدامات خودسرانه مواضع مشترکی دارند، ادامه داد: ما به رایزنیهای مداوم با هدف اطمینان از اجرای کامل تعهدات توسط همه طرفهای ۱+۴ ادامه میدهیم.
ربیعی گفت: سفر آقای لاووروف هم در ادامه این رایزنیها و مشورتهای مرسوم میان دو کشور نه تنها درباره اطمینان از اجرای کامل برجام، بلکه در سایر موضوعات مورد علاقه طرفین از جمله در حفظ و گسترش روابط تجاری و همکاریهای دو کشور در مسائل منطقهای است.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری خاطرنشان کرد: در جریان این سفر تمدید ۵ ساله سند همکاری دو جانبه (موافقتنامه تاسیس و چارچوب فعالیت مراکز فرهنگی) بین ایران و روسیه به امضای وزرای امور خارجه دو کشور خواهد رسید.
شکایت علیه دولت به دلیل ابلاغ نکردن قوانین، بدعت است
سخنگوی دولت در پاسخ به ایرنا که نمایندگان مجلس در حالی روز یکشنبه گزارش کمیسیون حقوقی مجلس را تحت عنوان استنکاف رییس جمهوری از ابلاغ ۱۳ فقره قانون به قوه قضاییه ارجاع دادند که تعداد زیادی از لوایح دولت در مجلس اعلام وصول نشده است. آیا ساز و کاری برای رسیدگی به شکایت احتمالی دولت از مجلس هم در این مورد وجود دارد؟ گفت: در شرایط حساسی هستیم، دولت میخواهد تا آخرین روز کاری با وجود همه مشکلات بتواند زیرساختی تحویل دولت بعد دهد تا کسانی که رای مردم را میگیرند یک فراز خوبی داشته باشند.
وی ادامه داد: این قبیل مناقشات را در شرایط فعلی به نفع مردم نمیدانیم همه باید با سعه صدر بیشتری در کنار هم نسبت به مسائل مردم حساس باشیم.
ربیعی اظهار کرد: درباره ادعای استنکاف رئیسجمهور از ابلاغ ۱۳ فقره قانون، قبلا صحبت شده و معاون امور مجلس رییسجمهور هم در کمیسیون قضایی مجلس، توضیحات قابل توجه و مبسوطی را ارائه کرده است. هرچند که طبق قانون و روال ایشان باید در صحن علنی مجلس نیز صحبت میکرد اما این اجازه به معاون پارلمانی رییس جمهور داده نشد.
به گفته سخنگوی دولت، از ۱۳ مورد ادعایی ۸ مورد مربوط به مجلس دهم است و ارتباطی به این مجلس ندارد. اتفاقا آنها هم توسط رییس مجلس وقت، به روزنامه رسمی ابلاغ شده است. ۳ مورد هم توسط رییس جمهور ابلاغ شده اما روزنامه رسمی آنها را منتشر نکرده است. ۲ مورد هم مرتبط با این مجلس است که توسط رییس مجلس برای انتشار به روزنامه رسمی داده شد.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری، اقدام شکایت نمایندگان از دولت به دلیل آنچه «ابلاغ نکردن قوانین» را اقدامی عجیب و بدعت تازه دانست و گفت: به اعتقاد حقوقدانان، این شکایت، اساسا موضوعیت ندارد چرا که قانون، فرایند ابلاغ قوانین را مشخص کرده و گفته که در صورت ابلاغ نکردن رییسجمهوری، رییس مجلس میتواند قانون را ابلاغ کند. این شکایت برای ابلاغ قوانین اصلا ضرورت ندارد.
نمایندگان بین اجرا و ابلاغ قوانین تفاوت قائل نیستند
وی ادامه داد: به نظر میرسد برخی نمایندگان مجلس بین اجرا و ابلاغ قوانین، تمییزی قائل نیستند چون اگر بر فرض، رئیس قوه مجریه از ابلاغ قانونی استنکاف کند، رییس قوه مقننه میتواند آن را ابلاغ کند. این سنت ۴۰ سالهای است که در مجلس، جاری بوده است. اما ظاهرا اتفاق جدیدی در حال رخدادن است.
ربیعی اظهار داشت: متاسفانه عکس این قضیه هم وجود دارد. یعنی تعدادی لایحه دولت در مجلس یازدهم در حالی معطل مانده که نمایندگان با عناوین مشابه و با بار مالی قابل توجه، اقدام به تهیه و تصویب طرح میکنند که به جز تحمیل هزینه در عمل، مشکلاتی را هم ایجاد می کند. تجربه گذشته نشان میدهد روند تصویب قوانین، اگر از طریق ارائه لوایح باشد، آن قانون، دقیقتر خواهد بود چون کار کارشناسی کاملی بر روی لایحه انجام میشود.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری با بیان اینکه تعدادی از لوایح مهم دولت علیرغم پیگیریهای مکرر، هنوز اعلام وصول نشده است، گفت: دولت تلاش دارد تا جای ممکن، موضوع را با پیگیریهای اداری و پارلمانی حل و فصل کند و نیازی به شکایت به مراجع قضایی و ذیربط نباشد وگرنه شکایت به کمیسیون اصل ۹۰، یا شکایت به بازرسی کل کشور و شکایت به قوه قضاییه استفاده از ظرفیت تبصره اصل ۱۱۰ قانون اساسی راهکارهایی میباشد که میتوان به آنها تمسک جست.
بر این اساس لایحه نحوه مدیریت تعارض منافع در انجام وظایف قانونی و ارائه خدمات عمومی، لایحه مقابله با فساد و ارتقای سلامت نظام اداری، لایحه اصلاح بند (و) و تبصره (۲) ماده واحده قانون بودجه سال ۹۹ کل کشور، لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت، لایحه تمدید مقررات مقرر در تبصرههای ۱و ۲ ماده ۲ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، لایحه اصلاح و الحاق موادی به قانون تاسیس دهیاریهای خودکفا در روستاهای کشور مصوب ۱۳۷۷، لایحه نظام رتبهبندی معلمان از جمله لوایحی ارائه شده از سوی دولت به مجلس است که هنوز اعلام وصول نشده است.
وی اضافه کرد: جالب است بدانید برخی از این لوایح نیز دو فوریتی بودهاند که هنوز اعلام وصول نشده اند. بنابراین قضاوت با افکار عمومی که چه کسی نسبت به قوانین، بیتوجه است.
تمهیدات ستاد هماهنگی اقتصادی دولت برای تامین واکسن
ربیعی درباره انتقاد از در معرض دید عموم نبودن سامانه واکسیناسیون و همچنین ایجاد شائبه تحت فشار بودن دولت از طرف برخی نهادها نسبت به اجرای تصمیمات ستاد مدیریت کرونا مانند برگزاری شبهای احیا در فضای باز با وجود بستن پارکها و فضای سبز، گفت: تمهیداتی برای به ثمر نشستن واکسن تولید داخلی با کمیتههایی متشکل از نمایندگان وزارت بهداشت، بانک مرکزی، سازمان برنامه و وزارت صمت اندیشیده شده که باید به سرعت بیشتری برسیم.
وی اضافه کرد: در مورد خرید واکسن هم با توجه به محدودیتهای موجود در جهان باید گفت اوایل تکلیف بسیاری از واکسنها در جهان روشن نبود و برخی واکسن ها سوء تفاهم ایجاد میکرد. اما در نشست هماهنگی اقتصادی امروز تاکید شد که هر کسی بتواند از هر کانالی تحت کنترل وزارت بهداشت واکسن بخرد و گزارشهای خوبی هم ارائه شد تا بتوانیم واکسن بیشتری وارد کنیم.
ربیعی با بیان اینکه واکسیناسیون باید اولویت ما باشد، گفت: ناشناختگی این ویروس و مسیری که جلوی ما گذاشته باعث شد با مشکلاتی مواجه شویم اما واکسیناسیون بحث بسیار اساسی است که با قدرت بیشتری باید دنبال کنیم. البته جهان در این زمینه هم دچار بیعدالتی و فاصله است اما ما باید از همه ابزارها استفاده کنیم.
برگزاری مراسم احیا در مناطق نارنجی و قرمز ممنوع است
وی با بیان اینکه وزارت بهداشت و بخش خصوصی باید بتوانند در این زمینه اقدام کنند تا با خیال راحت در این جهت حرکت کنیم، اظهار کرد: معتقدم واکسنهای وارد شده به جز مسیری که در سند ملی واکسیناسیون آمده، توزیع نشده و به دقت تحت کنترل قرار دارد و تمام اطلاعات در سامانه سیب و تیتک به دقت ثبت شده است.
ربیعی افزود: با توجه به وعده وزیر بهداشت و تاکید رییس جمهور همه اطلاعات که چه کسی، چه زمانی واکسن دریافت میکند در این سامانه ثبت شده است و همه را توضیح خواهیم داد.
سخنگوی دولت درباره بخش دوم پرسش مبنی بر اجرای تصمیمات ستاد ملی کرونا برای شبهای احیا، گفت: استاندارد گذاشتیم و شرایط را توضیح دادیم و مراسم هم در مناطق قرمز و نارنجی ممنوع است و برخی جاها هم با انجام پروتکلها برگزار میشود. البته در نشستهای آتی درباره شبهای احیا دقیق بحث میشود و مطمئن باشید آنچه که جان مردم را به خطر می اندازد اعمال نمیشود. اما قاعده رنگبندی برقرار است.
دستیار ارتباطات اجتماعی با اشاره به اینکه ثبت آمار در سامانههای سیب و تیتک نخست هفتگی بود که با افزایش واکسیناسیون به صورت روزانه در این سامانهها ثبت میشود، اظهار کرد: شاید منظور سوال این است که سامانه به نحوی باید باشد هر فرد ایرانی بتواند آن را ببیند که در این زمینه بحثهای زیادی شد. برخی معتقدند به لحاظ اخلاق پزشکی نمیشود اطلاعات فردی مانند دارا بودن بیماریهای خاص را بیان کرد.
ربیعی گفت: یک سری ملاحظات وجود دارد اما در صدد قابل رویت بودن برای همه هستیم. در مجموع اینکه این سامانه برپا است. کنترل، نظارت و بررسی در دسترس است. برای رسیدن به شفافیت عمومی باید ملاحظاتی درنظر گرفته شود.
دولت کره به این درک رسیده که ادامه وضع سابق ممکن نیست
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درباره برخی ابهامات سفر نخست وزیر کره جنوبی به ایران گفت: ایران و کره جنوبی سابقه شصت ساله روابط دوستانه دارند و علایق میان دو کشور همواره رو به پیشرفت بوده است.
وی اضافه کرد: ما خیابانی به نام تهران در سئول و در تهران هم خیابانی به نام سئول داریم که نمادگذاری برای علایق مشترک بوده است. اما از سال ۲۰۱۸ با اعمال تحریمهای غیر قانونی آمریکا، با تبعیت کره جنوبی از این تحریمها این روابط دچار چالش جدی شده است آن هم در شرایطی که مردم ایران با پیامدهای اقتصادی کرونا روبرو بودند، بانکهای کرهای با مسدود کردن چند میلیارد منابع ارزی ما مانع از خریدهای ضروری مانند دارو شدند. شرکتهای کره ای هم عمدتا در این زمینه مانع تراشی کردند.
ربیعی ادامه داد: به نظر می رسد اخیرا دولت کره جنوبی به این درک رسیده که ادامه این وضع ممکن نیست. لذا پیشنهاد سفر نخست وزیر کره جنوبی برای رسیدگی به مشکلات ایجاد شده مطرح شد و مورد استقبال ما قرار گرفت.
وی یادآور شد: تقارن این سفر با مذاکرات وین، کاملا تصادفی است و ارتباطی بین این دو موضوع وجود ندارد. مقامات ایرانی به صراحت مطالبات ملت ایران را با نخست وزیر کره جنوبی مطرح کردند و انتظار داریم شاهد اراده سیاسی و تصمیم اجرایی دولت کره در اسرع وقت باشیم.
سخنگوی دولت اضافه کرد: هر چند سفر ارتباطی به مذاکرات برجام هم ندارد ولی موضوع آزاد سازی منابع مالی در مذاکرات با جدیت و قاطعیت مطرح شد. امیدواریم نخست وزیر کره در برگشت، اقدام اساسی و فوری برای حل مشکل انجام دهد.
ربیعی گفت: طرف کرهای بر وجود اراده سیاسی در خود تاکید دارد اما به نظر میرسد که منتظر حل مشکلات بینالمللی هستند. ما معتقدیم امکان دستیابی به راه حل در شرایط فعلی هم وجود دارد لذا پیشنهاداتی دادهایم و امیدواریم طرف کرهای بسرعت آنها را مورد توجه قرار دهد به سابقه ذهنی خوبی که مردم ما از کره داشتند توجه کنند. متاسفانه این سابقه آسیب دیده و امیدواریم با تصمیمات درستی که میگیرند بتوانیم همچنان روابط خوب را داشته باشیم.
نظر دولت باز بودن شبکه کلاب هاوس است
سخنگوی دولت همچنین درباره اظهارنظرهای ضد و نقیض در خصوص بسته شدن شبکه اجتماعی کلاب هاوس، فیلتر این شبکه اجتماعی و موضع دولت در این زمینه گفت: کسی نباید از آگاه شدن مردم واهمه داشته باشد. برخی خودشان توانایی گفت و گو با مردم و نخبگان را ندارند و از صحبت دولتمردان با مردم هراسان شدهاند.
ربیعی افزود: رییس جمهوری یکشنبه در دولت به وزیر ارتباطات دستور داد تا نخست جزییات را به مردم بگوید و بعد اینکه مطابق قانون از اختلال کنندگان شکایت و از اهرمهای قانونی موجود برای پاسخگویی متخلفان و هم برای حفظ فضای ایجاد شده و باز شده استفاده نمایند. دیدگاه دولت مبنی بر باز بودن این شبکه اجتماعی است.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری خاطرنشان کرد: کسی نباید از آگاه شدن مردم واهمه داشته باشد. هر کس توانایی گفت و گو با نخبگان را دارد میتواند از این فضا استفاده کند و اگر نگرانیهایی برای سوء استفاده از این فضا وجود دارد، قابل بررسی است و می توان چارهای اندیشید اما راه حل این نیست که ببندیم و تجربه کردیم بستن راه حل در فضای تکنولوژیکی نیست.
دولت برای بورس کیسه ندوخته است
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درباره برنامه دولت برای حمایت از سهامداران در سه ماه پایانی فعالیت دولت دوازدهم گفت: بورس جایی نیست که دولت برای آن کیسه ای دوخته باشد. بورس هم جایی است که در آن سرمایه گذاری اتفاق میافتد.
وی با بیان اینکه بازار سرمایه و سیاستهای مربوط به آن، برای رشد دارایی و سرمایه، یک اصل اساسی برای دولت بوده است، اظهار کرد: رسوب سرمایه در بازار داراییهای فیزیکی آفت جدی برای اقتصاد کشور است که موجب تمرکز ثروت نزد سرمایهداران، کاهش سطح رفاه دهکهای پایین جامعه، تمرکز ثروت نزد دهکهای بالا و افزایش جمعیت فقیر و حرکت در خلاف جهت اقتصاد سالم می شود.
ربیعی افزود: برای رهایی از اقتصاد شکننده نفتی، نظام اقتصادی مبتنی بر مالیات، شفافیت اقتصادی، مشارکت عمومی جامعه در اقتصاد، تقویت تأمین مالی تولید و تقویت اشتغال راهی جز تقویت بازار سرمایه وجود ندارد و این بازار اهرم سیاستی قدرتمند برای نجات اقتصاد در شرایط بحرانی و بروز شوکهای داخلی و خارجی است.
وی ادامه داد: در جریان مساله بورس، شهریور ۹۲ شاخص بورس حدودا ۶۰ هزار بود که به خاطر تکانههای اقتصادی ناشی از تحریم و اهمیت ارز علت کمبود آن بود به همین دلیل دولت تسهیلاتی را در بورس قائل شد و مساله بورس و بازار سرمایه جدی دنبال شد و به طور طبیعی بورس روند خوبی طی کرد. اما با فشار تحریم و افزایش قیمت ارز مواجه شدیم شاخص یک دفعه به حدود دو میلیون رسید و الان هم حول و حوش یک میلیون و دویست هزار است یعنی از ۶۰ هزار به این عدد رسیدیم.
سخنگوی دولت گفت: بنابراین همه افرادی که نگاه بلندمدت به سرمایهگذاریشان داشتند، سرمایه سال ۹۲ آنها با رشد ۲۶ درصدی مواجه شده است. افراد زیادی با رشد بازار سرمایه در بورس سود کردند. منتهی افراد قابل توجهی هستند که در فراز و نشیب این بازار وارد شده و متضرر شده اند.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری افزود: البته همزمان با رشد بازار سرمایه، بارها کارشناسان هشدار می دادند که کسی دارایی خود را تبدیل به سهام نکند. یعنی خانه خود را نفروشد. بازار سرمایه، بازار زماندار است و نباید به آن نگاه مقطعی داشت. خود بنده بارها از همین تریبون این نکات را اعلام کرده و تاکید کرده بودم بورس، بانک نیست ولی این حرف به معنای عدم حمایت دولت از مردم و سرمایه گذاران نیست.
ربیعی با بیان اینکه همه ما در دولت نگران دارایی این هموطنان هستیم، گفت: چون عده ای از هموطنان با انتظار انتفاع به بازار سهام آمده اند و ما باید نگاهی مسئولانه به همه مردم داشته باشیم. در همین راستا دولت نیز اقداماتی را برای بهبود فضای بازار سهام انجام داده که برخی از آنها عبارتند از پیگیری رعایت حداکثر سود پرداختی بانک ها، امکان انتشار اوراق توسط شرکت های هلدینگ و سرمایه گذاری برای خرید سهام و رشد عالی فروش شرکت ها در اسفند و فروردین ماه و تثبیت نرخ ارز.
امنیتی کردن اکوسیستم سرمایه گذاری راهگشا نیست
سخنگوی دولت ادامه داد: نکته دیگر آنکه هیچ یک از ارکان حاکمیت نباید از سهم خود برای جلوگیری از سلب اعتماد از بازار سرمایه غافل شود. امنیتی نمودن اکوسیستم سرمایهگذاری راهگشا نخواهد بود زیرا تقویت کننده خروج سرمایه از کشور است و در بلندمدت باعث خسران میشود.
وی یادآور شد: در یکسال اخیر شاهد نوسانات متعددی در بازار بودیم که باتوجه به کاهش ریسکها و شفافیت وضعیت اقتصاد و رشد اقتصادی مثبت همراه با گشایش ها و حضور قوی کشور در اقتصاد جهانی در نهایت شاهد رونق در بازار سرمایه خواهیم بود و پیشبینی می شود که ان شاالله در ماههای آتی شاهد افزایش سرمایه گذاریها به منظور رونق هرچه بیشتر تولید در کشور باشیم و این بستر از طریق بازار سرمایه فراهم می شود.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری گفت: البته آثار مباحث سیاسی و برخی اظهارنظرها بر کنش افراد در بورس، بسیار تاثیرگذار است. متاسفانه اظهارنظرهای نپخته و غیرمسئولانه زیادی وجود دارد. عملیات روانی و دروغ پردازیهای زیادی هم در کانالهای غیرمسئول و مشکوک دیده میشود مثلا اخیرا در راستای عملیات روانی که صورت می گیرد، توییتهای کذایی منتشر می شود که نوعی تعارض روانی را دامن میزند.
سخنگوی دولت افزود: به عنوان نمونه دیدم به دروغ از فردی به نام بابک ربیعی گودرزی به عنوان برادرزاده من، نام برده شده که از بورس سه هزار میلیارد تومان سود کرده است! میگویم دروغ چون من نه تنها برادرزاده ای به این نام ندارم بلکه چنین فردی را حتی در بستگانم هم ندارم.
ربیعی در پاسخ به سوالی درباره انتقادات به عدم ممنوعیت سفرها در نوروز گفت: براساس رنگبندی شهرها ما یک بار در ستاد ملی در قالب یک مصوبه پویا تصمیمی گرفتیم و بنیاد این تصمیم هم نظر کارشناسان وزارت بهداشت بوده که در قرارگاه تصویب شده و در ستاد ملی هم آمده است. براساس این تصمیم ورود و خروج به همه شهرها و حتی شهرهایی ممنوع مشخص شده است و همین قاعده هم اجرا شده است. حتی روز اول و دوم عید تعدادی شهر به این لیست اضافه شد و هیچ منعی هم وجود نداشت که شهرهای دیگری هم اضافه شود.
وی خاطرنشان کرد: ما سعی کردیم در تصمیمی که گرفته شده در همه امور پایداری و ثبات داشته باشیم و بر اساس آن تصمیم هر محدودیتی که لازم است، اعمال شود. هیچ پیشنهادی هم برای اضافه شدن به لیست شهرهای قرمز نمیتوانست معطل بماند
سخنگوی دولت ادامه داد: در حال حاضر در جهان، با افزایش انواع جهشیافته ویروس کرونا مواجهیم و بسیاری در این زمینه هشدار دادهاند که این اتفاق در کشورهای پیرامون آنها و کشورهای اروپایی هم رخ داده است. بخشی از موج چهارم کرونا، ناشی از جهشهای خود ویروس است. ویروس انگلیسی از مرزهای کشور که کنترل آنها بسیار دشوار است و کنترل فردی در آن مرزها ممکن نیست، وارد کشور شد.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری با بیان اینکه ۲ عامل در این جهش موثر است، گفت: یکی خود ویروس، رفتارهای ویروس و جهشهای ویروس است که در دنیا مشابه رفتار میکند و دیگری بحث رعایت پروتکلهاست که هر دوی اینها در کنار هم باعث این پدیده میشود.
ربیعی یادآورشد: جهشهای این ویروس دست ما نیست و غلبه علمی برای جلوگیری از جهش آن نداریم. ولی اینکه ما با رعایت پروتکلها جلوی گسترش آن را بگیریم دست خود ما است. ما قدردان هموطنان هستیم که به هشدارها توجه کردند.
سخنگوی دولت گفت: این روزها بحث جلوگیری از گسترش در کانون اصلی مباحث همه دوستان است. میزان استفاده از ماسک در خیلی جاها از ۹۰ درصد به ۵۶ درصد رسیده بود که به نوعی عادیانگاری است. ما هر وقت وضعیتمان مطلوب میشود ترسمان کم میشود و متاسفانه عادیانگاری صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه همه ما در معرض خطر و نگرانی هستیم، گفت: مقابله با ویروس امری همگانی است و دولت و همه اجزای آن و نهاد و ارکان نظام و همه مردم باید با هم حرکت کنیم.
کسی از کرونا نمدی برای بازی سیاسی نبافد
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری یادآور شد: گاهی اظهاراتی از سر دلسوزی و نگرانی صورت میگیرد. تقاضای من از سیاسیون این است که این مورد را رها کنید و کسی از کرونا نمدی برای بازی سیاسی نبافد. به جای متهم کردن این و آن، انرژی خودمان را صرف غلبه کنیم.
ربیعی گفت: دوستان ما در دولت زیر فشار عظیمی قرار دارند و براساس این فشار مباحثی که مطرح میشود برای ما قابل درک است و ما میدانیم از سر دلسوزی و با اعتقاد و براساس نگرانی است. همه اینها در چارچوب خانواده دولت است و تقاضای من این است که عدهای دست از سر کرونا برای بازی سیاسی بردارند و عرصه جان مردم را سیاستزده نکنیم و دوستانی که میخواهند کار سیاسی انجام دهند از مباحث سلامت بیرون بروند.
سخنگوی دولت اظهار کرد: من بنابر شواهد و علائمی که میبینم این مطلب را عنوان میکنم که این حوزه، حوزهای پر از فشار و چالش دیدگاههای دستگاهی است که برای ما قابل فهم است. اتفاقات در روندهای اجرایی به خصوص در شرایط بحرانی سخت و آزاردهنده است. اینگونه مسائل پیش میآید و دستگاههای ذیربط نظرات خودشان را دارند و دیدگاههای خود را مطرح میکنند و روی نظرات کارشناسی خودشان تاکید میکنند.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری اضافه کرد: در بحث توسعه بهصورت کلان زمانی با مسائل امنیتی و زمانی بامسائل محیط زیست در تضاد است. در دولت بر سر رشد نقدینگی میان آقای همتی و سازمان برنامه و بودجه و دستگاههای بحثهای زیادی صورت میگیرد ولی در یک نقطه ای همه دیدگاهها جمع میشوند و در نهایت موضوعی که به نفع کشور است، از آن استخراج میشود.
وی با بیان اینکه ما در ستاد ملی کرونا به طور توامان هم باید از جان مردم در برابر ویروس و هم باید از معیشت مردم حفاظت کنیم، گفت: زمانی که اینگونه به موضوع نگاه میکنیم وضعیت پیچیدهتر میشود در منحنیهای مختلف انتخاب بهترین نقطه با حفظ اولویت سلامت همواره مطرح بوده است.
سخنگوی دولت با تشریح روند تصمیم گیری در ستاد ملی کرونا گفت: تصمیمات در کمیتهها بررسی میشود و بعد از کمیتهها به جلسه روسای کمیتهها و از آنجا به ستاد ملی کرونا آید. در ستاد ملی هم معمولا با اتفاق نظر تصمیم گیری میشود.
اظهارات وزیر بهداشت از سر دلسوزی است
ربیعی گفت: وزیر بهداشت از دوستان دلسوز و عاطفی من و از علاقهمندان به دولت هستند و اظهارات ایشان از سر دلسوزی و نگرانی و از این جهت است که دلشان میخواهد وظیفهای که دارند، به نحو احسن انجام شود و ما این اظهارات را مایه پیشرفت کار خودمان میدانیم و مباهات داریم بر اینکه از این اظهارات ابزاری راهگشا برای هماهنگی و ابزار بهتر بسازیم. من نمیخواهم به تجربههایی در گذشته اشاره کنم که با این موارد چگونه رفتار میشد ما در دولت یک خانواده بزرگ هستیم.
وی ادامه داد: ما با تمام باوری که به صداقت و همراهی و حتی اعتقادات فردی وزیر بهداشت نسبت به جمع دولت آگاه هستم، میدانیم که اظهارات وزیر بهداشت در این حیطه صورت گرفته است و مشاهده خواهید کرد که همکاریها بهتر از گذشته ادامه پیدا خواهد کرد و قطعا توجه ما به دیدگاههای کارشناسی بیشتر خواهد بود.
سخنگوی دولت اضافه کرد: دوستانی هم که میخواهند از اینجا نمدی برای خودشان بسازند و یکی دو دقیقهای هم بیشتر طول نکشید که به سرعت از صف مرغ به موضوع سلامت شیفت کردند بازتاباندن و تکرار مکرر مباحث باعث تعجب شده است.
ربیعی خاطرنشان کرد: این عرصه، عرصهای است که ما در درون ستاد ملی کرونا با هماهنگی و موفقیت بیشتر و تا به امروز هم با تلاش بیوقفهای که دکتر نمکی و همکارانشان داشتند و پشتیبانیهایی که رئیس جمهوری و همه دولت انجام دادند، بهرغم فراز و نشیب هایی که در همه دنیا بوده تا به امروز روز هر چه در توان بوده بهکار گرفته شده است.
نظر شما