توجه به فرهنگ و حفظ ارزش بنا، اولویت تدوین نظام فنی مرمت

تهران- ایرنا- اساتید و کارشناسان توجه به فرهنگ و حفظ ارزش بنا را اولویت اصلی برای تدوین نظام فنی مرمت در ایران دانستند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا کارشناسان و اساتید در نشست وبیناری شناخت و تحلیل نظام های فنی و اجرایی به مناسبت روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی در خصوص تدوین نظام فنی و اجرایی اختصاصی بناها و محوطه‌های تاریخی، سخنرانی کردند.
سید هادی احمدی مدیر کل دفتر حفظ و احیای بناها، بافت و محوطه های تاریخی در این نشست با اشاره به اینکه بر طبق قانون، نظام فنی و اجرایی اختصاصی بناها و  محوطه‌های تاریخی باید تدوین و تنظیم می شد، گفت:  پیش از این قرار بود سازمان برنامه اقدام به تدوین این نظام نامه دفنی کند که ما با آن مخالفت کردیم زیرا باید مرجع تدوین و ترسیم این نظام نامه وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی باشد.

 با وجود محدودیت های موجود، تدوین این نظام نامه را برعهده گرفتیم و از تمام دانشگاه های مرتبط درخواست همکاری دادیم، تا اینکه دانشگاه شهید بهشتی همکار ما در تدوین این نظام نامه شد.

احمدی نظام فنی و اجرایی کشور را برای مرمت آثار تاریخی ناکافی و ناکارآمد توصیف کرد و گفت: لزوم استقرار نظام ویژه مرمت و احیا به صورت ویژه و مجزا از نظام فنی مهندسی ساختمان هدف و آرزوی همه فعالان حوزه میراث فرهنگی است.
وی گفت: استفاده از تمام توان فنی و مهندسی کشور و حمایت از ابتکارات خلاقیت‌ها و نوآوری‌ها در پدید آوری طرح ها و پروژه های مرمت و انتخاب فناوری مناسب و زمینه‌ساز برای بومی کردن آنها و استقرار و نهادینه ساختن نظام فنی مرمت اجتناب ناپذیر است. امیدواریم با همفکری تمام ذینفعان و مسئولان چهارچوب نظام فنی مرمت در ایران آماده شود.
مدیرکل بناها بافت ها و محوطه های تاریخی افزود: لزوم استفاده از مصالح و فرآورده های ساختمانی و کالاهای تاسیسات و تجهیزات مکانیکی و برقی استاندارد در طرح های مرمت و احیای بناها و بافت ها و محوطه های تاریخی از جمله مواردی است که به نظام فنی و اجرایی نیاز دارد.

اولویت حفظ ارزش بنای تاریخی در مرمت
اکبر تقی زاده یکی از پیشکسوت های حوزه احیا و مرمت بناهای تاریخی با اشاره به اینکه در تدوین نظام فنی باید حفظ ارزش بنا در اولویت قرار بگیرد ،گفت:  توجه به ارزش های غیر مادی و ناملموس در حفظ بنا باید در اولویت قرار بگیرد .
همچنین وی پژوهش محور بودن این نظام فنی را مهم ارزیابی کرد و گفت: باید در تدوین این نظام فنی توجه داشته باشیم که چه کسانی قرار است مخاطب ادبیات فنی قرار بگیرند.

وی با بیان اینکه ۹۰ درصد از بنا های تاریخی در اختیار مردم قرار دارد، گفت: باید به این موضوع توجه کنیم که مخاطبان این نظام  فنی مردم عادی هستند و باید فهم کامل از متن نظام فنی ببرند.

عادل فرهنگی یکی دیگر از پیشکسوتان حوزه مرمت و احیای بناها و محوطه های تاریخ با بیان اینکه تدوین نظام اهمیت بسیاری دارد، اما نمی‌توان از از موضوعات فرهنگی غافل شد، گفت: به عنوان مثال در شهر کیوتو ژاپن حدود ۲ هزار۶۰۰ خانه تاریخی وجود داشته که تا کنون ۲۲۰۰ عدد خانه باقی مانده است.

از مسئولان این شهر سوال کردم بر اساس چه قوانینی توانست این این بناها و خانه های قدیمی را نگاه داری می کنید، هیچگونه قانون و نظام فنی برای نگهداری از این بناها وجود ندارد و خود مردم اقدام به نگهداری این بافت‌های تاریخی کرده‌اند.

لزوم طبقه بندی بناهای تاریخی
سعید ایزدی یکی دیگر از کارشناسان این حوزه با اشاره به اهمیت نظام فنی اجرایی اختصاصی بناها محوطه ها و بافت های تاریخی، گفت: تدوین نظام فنی اهمیت زیادی دارد امیدواریم در تدوین جدید، شناخت و تفاوت بافت ها لحاظ شود و آثار تاریخی طبقه بندی شود. طبقه  بندی بناهای تاریخی فاخر از دیگر بناها، مانند خانه های تاریخی از جمله این موارد است.
وی در ادامه استفاده از دانش و تجربه اساتید داخلی و بین المللی برای تدوین این نظام فنی را ضروری ارزیابی کرد و گفت: باید فارغ از حاشیه ها از تجارب افراد و اساتید این حوزه استفاده شود تا نظام نامه کارآمد تدوین شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha