کمیسیون ماده ۱۰۰ کارایی لازم را در برخورد با تخلفات ساختمانی ندارد

تهران- ایرنا- معاون معماری و شهرسازی شهردار تهران گفت: کمیسیون ماده ۱۰۰ کارایی لازم را در برخورد با تخلفات ساختمانی ندارد و باید اصلاح شود.

عبدالرضا گلپایگانی روز شنبه در جمع خبرنگاران اعلام کرد: کمیسیون ماده ۱۰۰ یا قانون ماده ۱۰۰، بازدارندگی لازم برای مقابله با ساخت و ساز غیر مجاز و تخلف در این روند را ندارد و ارباب رجوع را به سمت جریمه شدن پیش می برد.

وی یادآورشد: تمایل قانونگذار در زمان تنظیم این قانون اغلب به سمت جریمه بوده است و این روند باعث برهم خوردن نظم در ساخت و سازها می شود.

گلپایگانی اظهارداشت: قانون باید به ابزاری برای پایبند سازی مردم و سازندگان در اجرای پروژه ها تبدیل شود و از تخلف جلوگیری کند اما قانون ماده ۱۰۰ در این زمینه کارایی لازم را ندارد.

معاون معماری و شهرسازی شهردار تهران گفت: در صورتی که با هر کدام از بخش ها در زمان وقوع تخلف، از ابتدا برخورد شود، می توان به بازدارندگی قانون امیدوار بود اما در عمل با وقوع تخلفات، فقط مهندس ناظر که توان لازم را برای مقابله ندارد، برخورد می شود.

وی خاطرنشان کرد: بحث درآمد ناشی از جرایم ماده ۱۰۰ نسبت به کل درآمد شهرداری به یک درصد نمی رسد و ۸۵ درصد آراء منجر به قلع و قمع و بازگشت به وضع مجاز می شود و در زمان اجرا اگر بازدارندگی لازم را داشته باشد، حتما موثرتر است.

گلپایگانی ادامه  داد: در ماده ۱۰۰ بر نظارت مامور شهرداری چندان توجهی نشده است، از همین رو شهرداری طرح اصلاحی خود برای این قانون را آماده، تدوین و پیگیری کرد و اکنون در دولت و مجلس در دست بررسی است.

به گزارش ایرنا، طبق ماده کنونی ۱۰۰ قانون شهرداری‌ها،  مالکان اراضی و املاک واقع در محدوده خدماتی باید قبل از ساخت‌وساز از شهرداری‌ها پروانه ساختمان بگیرند و شهرداری‌ها موظف هستند از طریق مأموران خود از عملیات‌ ساختمانی بدون پروانه یا خلاف پروانه در زمین محصور یا غیرمحصور جلوگیری کنند. در صورت خلاف این ماده، همان‌طور که در ماده ۱۰۰ اشاره شده است، جلوی آن‌ها گرفته می‌شود و عاملان برای رسیدگی به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع داده می‌شوند.

معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران گفت: رویدادها در بستر محیطی باید منطبق با ارزش های محیطی و معماری باشد، تا فضایی دلنشین برای ساکنان آن ایجاد کند.

وی اضافه کرد: سعی شده است که همواره ارتقای کیفیت و رفع مشکلات مردم به ویژه در مناطق جنوبی شهر، تکمیل اسناد توسعه ای و ایجاد قلمرو عمومی در پروژه ها مد نظر و از اولویت های شهری باشد.

گلپایگانی اعلام کرد: باید به سمت نظم و انضباط در اجرای پروژه ها و تصویب قوانین پیش برویم و اگر تصمیم های آنی اساس کار ما را تشکیل دهند حتما در یک مجموعه بسیار پیچیده که با دارایی، جان و مال مردم ارتباط دارد، دچار خطا می شویم و هرچه به استناد قانونی پایبند تر باشیم، کار بادوام تری انجام می شود.

معاون معماری و شهرسازی شهردار تهران گفت: در همین زمینه شفاف سازی، امکان صدور پروانه‌الکترونیکی شده و تمام فرایند آن در سامانه تهران من قرار دارد و ارباب رجوع فقط باید یک بار مراجعه حضوری برای تطبیق اسناد داشته باشد.

وی با بیان اینکه برای نخستین بار بحث به‌سازی لحظه ای برای کسانی که توان نوسازی ساختمان هایشان را ندارند، در دستور کار قرار گرفت، تاکید کرد: این اقدامی برای حفاظت از سلامتی و جان مردم در زمان وقوع زلزله و کاهش خسارت آن در بافت های فرسوده و نا ایمن است.

گلپایگانی در خصوص مقابله با گودهای پر خطر رها شده نیز بیان کرد: گودهای پر خطر و رها شده شناسایی شده است و در تلاش هستیم تا با حکم قضایی تعداد این نوع گودها را به صفر برسانیم.

معاون معماری و شهرسازی شهردار تهران در مورد ساختمان های کوچک مقیاسی که برای تامین منزل اقشار کم درآمد پیشنهاد شده بود نیز گفت: این طرح که هدف آن برای اجاره دهی به زوج های جوان و اقشار کم درآمد پیش بینی شده بود، مورد موافقت وزارت راه و شهرسازی واقع نشد و همچنان در حال پیگیری آن هستیم.

احداث پنج هزار واحد مسکونی در دستور کار سازمان نوسازی
معاون معماری شهردار تهران گفت: کامل کردن نواقص و کاستی های طرح تفصیلی به عنوان سند یا نقشه راه شهر تهران، مد نظر گرفته شد و در آن، پروژه های موضعی و موضوعی مشخص شده و پایتخت دارای ضوابط عام و هر منطقه موضوع پروژه ای تعریف کرده است.

گلپایگانی افزود: تا سال ۹۷ تقریبا ۲۰ طرح موضعی و موضوعی از مجموعه تکالیف طرح تفصیلی شهر تهران به تصویب کمیسیون ماده ۵ رسید و  با همت سازمان نوسازی، اداره کل شهرسازی و دبیرخانه کمیسیون ماده ۵ ظرف  ۲.۵ سال گذشته نزدیک به ۳۵ طرح با ارزش به تصویب رسیده است.

وی یادآورشد: هر کدام از این پروژه ها تأثیر به سزایی در آینده تهران دارد، مانند طرح تفصیلی منطقه ۲۲، بازآفرینی محدوده فدائیان اسلام، چهارباغ فاطمه زهرا (س) در مناطق ۱۸ و ۱۹، طرح کن و فرحزاد ودیگر طرح های مشابه که بسیاری از مراکز بلاتکلیف را تعیین تکلیف کرده است.

معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران گفت: زمین های ذخیره شهر که حدود هفت هزار هکتار را در بر می گیرد بعد از سال ها تعیین تکلیف شد و ظرفیت بسیار ارزشمند توسعه ای در اختیار شهر قرار گرفت.

گلپایگانی اظهارداشت: اگر برای برخی از این پروژه ها تعیین تکلیف نمی شد توسعه شهر در جاهایی که دارای ارزش های ویژه هستند مختل می شد و شهر را به جای نوزایی به سوی عقیم بودن می برد و سرمایه ها به ناچار به سمتی که نباید سوق پیدا می کردند.

وی خاطرنشان کرد: در حوزه سرمایه پروژه های موضوعی و موضعی حل مشکلات مردم و ارتقای کیفیت کامل، اسناد توسعه ای، ایجاد قلمروی عمومی مدنظر قرار گرفته است.

معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران ادامه داد: بحث معماری مبتنی بر معماری ایرانی–اسلامی همواره در دستور کار قرار گرفته است و در این دوره توانستیم محله ای در شهر ری را بازطراحی کنیم تا خانه هایی که در آن محله طراحی شده براساس معماری تاریخی شهر ری شکل بگیرد.

وی اعلام کرد: در تمام پروژه های سازمان نوسازی در تولید مسکن برای بهسازی بافت های فرسوده معماری ایرانی- اسلامی مد نظر بوده و بحث کمیت معیار اصلی برای خروجی فعالیت های سازمان نوسازی نبوده است.

گلپایگانی با اشاره به برج باغ ها و ضوابط جایگزین آن، اظهار کرد: بعد از سال ها برای آن معیار و چارچوب تعیین شد.

معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران با اشاره به موضوع ضوابط و مقررات، پایبندی به آن و اقدامات اجرایی و صدور پروانه گفت: صدور پروانه منطبق بر مقررات مصوب کار بزرگی است که در این دوره انجام شد و امروز با اطمینان خاطر می توانیم ادعا کنیم که هیچ پروانه ای مخالف مقررات طرح تفصیلی صادر نمی شود.

وی افزود: اگر بر اساس تجربه جهانی با آسیب شناسی دوره های گذشته، معیارهای عاقلانه را در دستور کار قرار دهیم، برای آینده بهتر و اطمینان بیشتر شهروندان و تعلق خاطر بین مردم و مسئولان باید به سمت شفافیت، نظم و پایبندی به ضوابط پیش برویم.

گلپایگانی تاکید کرد: اگر اقدامات و تصمیم های آنی و سلیقه ای اساس کار را تشکیل دهد، در یک مجموعه ای که ذینفعان بسیاری دارد دچار خطا خواهیم شد و هر چه به کار کارشناسی و اسناد قانونی پایبند شویم به عدالت اجتماعی نزدیک می شویم.

تاب آوری در ساخت و ساز
معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران با اشاره به در دستور کار قرار گرفتن مناسب سازی فضاهای شهری اعلام کرد: بعد از مدتی تهران شبکه بهم پیوسته ای دارد که تمام بوستان ها، ایستگاه های مترو، میادین میوه و تره بار و ایستگاه های اتوبوس و همه اماکن عمومی در آن مناسب سازی شده اند.

وی با بیان اینکه تهران تا رسیدن به یک شهر مناسب برای همه هنوز فاصله دارد، اظهارداشت: در برقراری ارتباط بین حوزه های مختلف با مردم، سعی کردیم این ارتباط وسیع تر باشد تا مردم مشکلات خود را راحت تر با ما در میان بگذارند.

گلپایگانی به ایمنی و تاب آوری شهر اشاره و خاطرنشان کرد: با وجود تمام مشکلات و بحران های اقتصادی که شهرداری با آن مواجه بود، نزدیک به ۸۰۰ هکتار از مساحت شهر به عنوان بافت فرسوده مصوب شده و به فضاهای صدور پروانه اضافه شد تا ساکنان این مناطق از تسهیلات پیش بینی شده در این زمینه بهره مند شوند.

لایحه گسل های تهران
معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران درباره تاب آوری تأکید کرد: در این دوره لایحه گسل های شهر تهران به طرح تفصیلی اضافه شد و طبق آن روی پهنه های گسلی محدودیت هایی اعمال می شود و این موضوع از بحران های آینده جلوگیری می کند.

وی با اشاره به این که به جرات می توان گفت که امروز هیچ ساختمانی بدون مهاربند (وال پست) ساخته نمی شود، ادامه داد: مهاربند نقش پایداری دیوارهای جانبی در زلزله را ایفا می کند. بدون مهاربند امکان دارد اسکلت ساختمان مقاوم باشد اما دیوارها بریزد.

گلپایگانی با اشاره به همکاری های معاونت شهرسازی و معماری با سازمان آتش نشانی گفت: مبحث سه مقررات ملی در ساختمان های زیر ۶ طبقه کنترل نمی شد اما در این دوره این کنترل ها اعمال می شود. برای این که این موضوع با توقف روبرو نشود کنترل نقشه های مبحث ۳ مقررات ملی در ساختمان را به دفاتر الکترونیک سپرده ایم.

ساخت پنج هزار واحد مسکونی به دست سازمان نوسازی
معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران گفت: در بحث تولید مسکن نزدیک به پنج هزار واحد مسکونی در دستور کار سازمان نوسازی است که به مرحله انعقاد قرارداد برسد و این واحدها در کمیسیون ماده ۵ به تصویب رسید.

وی با بیان این که پروژه های بسیاری در سازمان نوسازی برای انتقال کیفیت زندگی در محلات کم برخوردار در دستور کار قرار دارد، اضافه کرد: پاتوق های محله ای، مسیرهای پیاده محور (مانند امیرکبیر)، سوزنبان و بازارچه نایب السلطنه از جمله این طرح هاست و با گذشت زمان، به این لیست افزوده می شود.

گلپایگانی با اشاره به موضوعات گردشگری که توسط اراضی عباس آباد پیگیری می شود، بیان کرد: با توجه به محدودیت های مالی شهرداری تهران افتتاح دریاچه هنر در دستور کار قرار گرفت. ساختمان باغ هنر نواقصی داشت که کامل شد. جذابیت های گردشگری که در مجموعه فرهنگی عباس آباد وجود دارد به سمت استفاده از ظرفیت های بین المللی معطوف شدیم و عضویت شرکت نوسازی در سازمان گردشگری جهانی و انعقاد تفاهمنامه با اکو و... توجه ویژه ای است که به استفاده از ظرفیت های تولید شده داریم.

مشکلات شن چاله های تهران
معاون شهرسازی معماری شهردار تهران گفت: ۳۰۰ هکتار در منطقه ۱۸ معدن شن و ماسه قرار دارد که در سال ۹۲ طرحی برای آن تهیه و در کمیسیون ماده ۵ مصوب شده است.

وی افزود: این منطقه شن چاله ها ۱۰ مالک عمده دارد و قرار بود دارایی آنها در یک صندوق مشترک ارزش یابی و نسبت به دارایی شان تقسیم شود اما اجرا این طرح با مشکل مواجه شد و با وجود پیگیری از تمامی آنها، درخواست آنها این بود که به صورت انفرادی بتوانند پرونده خود را پیش بروند.

گلپایگانی با اشاره یه ایجاد خیابان کامل یادآورشد: مجموعه ای از خیابان هایی که به عنوان خیابان کامل است با معاونت حمل و نقل هماهنگ شد و چند خیابان را در دستور کار قرار گرفت که خیابان ولیعصر نیز از جمله آنهاست.

عوارض ساخت و ساز چگونه دریافت می شود؟
معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران درباره نرخ عوارض و ابهاماتی که در این خصوص وجود دارد، اظهار داشت: عوارض منطبق بر مصوبات شورای شهر در مناطق به صورت سیستمی محاسبه می شود اما مساله ای در مورد مصوبات موردی کمیسیون ماده ۵ وجود دارد.

وی خاطرنشان کرد: طبق دستورالعمل کتبی به مناطق اعلام شد کسی اجازه دریافت عوارض بیش از مصوبه شورای شهر را ندارد و توافقات، تسهیلات، عوارض و... به صورت سیستمی ثبت و محاسبه می شود و امکان توافق خارج از ضوابط غیرممکن است.

معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران درباره مسکن کوچک مقیاس توضیح داد: این موضوع به تأیید شورای عالی مسکن رسیده است اما وزارت مسکن اعلام کرد تجربه ای در دولت دهم داشتیم که موفق نبود و نگران مسائل اجتماعی هستیم، این در حالی بود که تجربه جهانی و شهرسازی ما نشان می دهد که محله های فقیر و غنی جدا نبوده است و دارا و ندار در شهرها در کنار هم زندگی کرده اند.

وی با اشاره به سند راهبردی حریم، تأکید کرد: این سند برای تصویب به شورای شهر ارائه خواهد شد و به نتیجه رسیدیم که راجع به حریم شهرهای پیرامونی شهر تهران تصمیم گیری شود.

گلپایگانی درباره فعالیت دفاتر الکترونیک شهر، گفت: عمده ترین فعالیت این دفاتر در حوزه شهرسازی است بنابراین باید زیر نظر حوزه شهرسازی باشندکه متاسفانه در سنوات گذشته این موضوع از حوزه شهرسازی خارج و در حوزه برنامه ریزی قرار گرفت اگرچه توقع و انتظار این بود که زیر نظر معاون شهرسازی باشند تا سیاست هایی که برنامه ریزی شده به مرحله اجرا برسد.


سرنوشت پادگان ۰۶
معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران در خصوص سرنوشت پادگان ۰۶ گفت: بعد از مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری، توافق و تفاهمنامه ای که با ارتش منعقد شد ولی ارتش از ارائه نقشه ها و پیگیری صدور پروانه عقب نشینی کرد.

وی اضافه کرد: ۲ نگرانی در این مورد مطرح شده است، برخی معتقد بودند که این بارگذاری مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری هنوز هم برای محدوده پاسداران زیاد است و مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد اما این موضوع که در کمیسیون ماده ۵ مطرح شد، کل جمعیت پذیری محدوده ۵ هزار نفر در نظر گرفته شد در حالی که نقشه های اولیه ارتش ۳ هزار نفر به محدوده اضافه و مشکلی از نظر ترافیک یا بارگذاری در محدوده ایجاد نمی کرد.

گلپایگانی افزود: یکی از نگرانی ها، مدیریت بناهای تاریخی این محدوده توسط شهرداری یا ارتش بود و امیدواریم با رفع نگرانی ها اتفاقی بیفتد که ارزش های تاریخی پادگان و رضایت مردم و درآمدی که ارتش از محل ساخت و سازی روی آن حساب حساب کرده و به تصمیم درستی برسیم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha