ویتامین دی عوامل عفونی را در بدن تضعیف می‌کند

تهران - ایرنا - کارشناس ارشد تغذیه با تاکید بر اهمیت رژیم غذایی صحیح در پیشگیری و مقابله با کرونا گفت: ویتامین دی به عنوان یکی از ویتامین‌های محلول در چربی، سبب تولید پروتئینی در بدن خواهد شد که عوامل عفونی نظیر باکتری‌ها و ویروس‌ها را تضعیف می‌کند.

دیبا طباطبایی روز جمعه در گفت وگو با خبرنگار اجتماعی ایرنا افزود: تقویت سیستم ایمنی بدن از طریق رعایت یک رژیم غذایی صحیح، ورزش، کنترل استرس و خواب کافی نقشی اساسی در پیشگیری، کنترل و همچنین مقابله با کرونا ایفا می‌کند.

وی ادامه داد: این بیماری به‌عنوان یک بیماری عفونی از خانواده کرونا ویروس که عمدتا سبب بروز مشکلات تنفسی می‌شود، با علائم بالینی خستگی، تب، سرفه، تنگی نفس و  گلودرد همراه بوده و اشخاص مسن، بیماران قلبی، دیابتی، مبتلا به مشکلات تنفسی و سرطان را بیش از دیگران درگیر خواهد کرد.

طباطبایی اضافه کرد: براین اساس، رعایت یک رژیم غذایی صحیح و تقویت سیستم ایمنی بدن در پیشگیری از بیماری و کمک به درمان این جمعیت نیز (در صورت ابتلا به کرونا) نقش مهمی ایفا می‌کند.

ویتامین سی و فعال‌سازی لنفوسیت‌ها (سلول‌های ایمنی بدن)

وی تصریح کرد: به عنوان مثال، ویتامین سی از جمله ویتامین‌های محلول در آب است که منجر به افزایش میزان آنتی بادی در بدن شده و می‌تواند با فعال‌سازی لنفوسیت‌ها (گلبول‌های سفید خون به عنوان سلول‌های ایمنی بدن) شود.

وی افزود: این امر باعث تولید پروتکتین توسط سیستم ایمنی بدن می‌شود و بر این اساس، بدن در مواجهه با عوامل بیگانه مانند باکتری‌ها، ویروس‌ها، قارچ‌ها و... آمادگی یافته و این عوامل را حذف می‌کند.

این کارشناس تغذیه خاطرنشان کرد: مطالعات نیز نشان می‌دهد، سطح  بالای این ویتامین (دوز ۲۰۰ میلی‌گرم) می‌تواند دوره این بیماری را کوتاه کند. از منابع غذایی این ویتامین نیز می‌توان به مرکبات، توت فرنگی، بروکلی، گوجه فرنگی، انبه، گل کلم، سیب زمینی، کیوی و فلفل سبز اشاره کرد.

ویتامین ای و ارتقای کارکرد سیستم ایمنی بدن

طباطبایی ادامه داد: بتاکاروتن‌ها نیز به عنوان پیش ساز ویتامین A در بدن به این ویتامین تبدیل شده و سبب افزایش کارکرد سیستم ایمنی می‌شوند. این ویتامین همراه با آنتی بادی بدن با عوامل بیگانه مقابله کرده و موجب نابودی این عوامل می‌شوند.

وی افزود: از منابع غذایی بسیار خوب بتاکاروتن می توان به سیب زمینی شیرین، هویج، بروکلی، انبه، زردآلو و گرمک از منابع اصلی بتاکاروتن‌ها اشاره کرد که در بدن به ویتامین ای بدل می‌شوند.

طباطبایی همچنین با اشاره به ضرورت مصرف ویتامین دی در این ایام بیان کرد: ویتامین دی به عنوان یکی از ویتامین‌های محلول در چربی سبب تولید پروتئینی در بدن خواهد شد که عوامل عفونی نظیر باکتری‌ها و ویروس‌ها را تضعیف کرده و از بین می‌برد.

این کارشناس تغذیه فعال‌سازی گلبول‌های سفید (سلول‌های ایمنی بدن) را نیز از وظایف این ویتامین در بدن عنوان و اظهار کرد: ویتامین دی از گسترش باکتری‌ها و ویروس‌ها  در بدن نیز جلوگیری می‌کند، اما جهت دریافت مکمل ویتامین دی باید آزمایش خون داده شود و در صورت نیاز به مصرف، با مشاوره از متخصصان تغذیه دوز ویتامین مورد نیاز تجویز شود.

مصرف خودسرانه مکمل‌ها و عوارض جبران‌ناپذیر مسمومیت

وی تاکید کرد: مصرف بیش از حد این ویتامین می‌تواند منجر به مسمومیت در بدن شده و گاه عوارض جبران‌ناپذیری را به دنبال خواهد داشت. بنابراین باید از مصرف خودسرانه این ویتامین جلوگیری و در صورت نیاز با توصیه کارشناسان تغذیه استفاده شود.

به گفته طباطبایی، ماهی‌های چرب شامل سالمون و ساردین، تخم مرغ، شیرهای غنی شده با ویتامین دی، محصولات لبنی غنی شده، قارچ و پنیر توفو (پنیر تهیه شده از شیر سویا) از مهمترین منابغ غذایی این ویتامین محسوب می‌شود.

ضرورت مصرف روی در دوران شیوع کرونا

این رژیم درمانگر ادامه داد: براساس برخی از مطالعات، روی نیز باعث رشد سلول‌های ایمنی شده و سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند. همچنین شماری از آزمایشات نشان می‌دهد مصرف روی می‌تواند کوتاه شدن دوره  بیماری را به دنبال داشته باشد. حبوبات، خوراک عدسی، توفو، غلات فرآوری شده، مغزدانه‌ها، گوشت ماکیان و ماست از منابع غذایی مهم جهت تامین روی به شمار می‌روند.

طباطبایی خاطرنشان کرد: پروتئین‌ها نیز به عنوان مهمترین درشت مغذی‌ها، پایه اصلی واحدهای سازنده سیستم ایمنی بدن و آنتی بادی‌ها، نقشی حیاتی در عملکرد سیستم ایمنی خواهند داشت. این پروتئین‌ها شامل منابع حیوانی و گیاهی بوده که به وفور در ماهی، ماکیان، شیر، ماست، تخم مرغ، پنیر، مغزدانه‌ها و حبوبات یافت می‌شوند.

ترکیب پره‌بیوتیک‌ها باعث رشد باکتری‌های مفید روده بزرگ می‌شوند

این کارشناس ارشد تغذیه در ادامه با اشاره به اهمیت مصرف پره‌بیوتیک‌ها به منظور رشد باکتری‌های مفید روده بزرگ گفت: پره‌بیوتیک‌ها نیز باعث رشد باکتری های مفید روده بزرگ و تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شوند. در واقع پروبیوتیک‌ها از جمله باکتری‌های مفید بدن بوده که رشد باکتری‌های مضر در دستگاه گوارش را محدود می‌کنند و می‌توانند باعث کمک به سلامت میکروبیوم‌ها و در نهایت افزایش کارایی سیستم ایمنی بدن شوند.

وی افزود: از منابع غذایی پروبیوتیک‌ها می‌توان به محصولات لبنی تخمیری مانند ماست و کفیر اشاره کرد. غلات کامل، موز، پیاز، سیر، آرتیشو و لوبیا هم از جمله منابع غذایی پره‌بیوتیک‌ها محسوب می‌شوند.

طباطبایی همچنین یادآور شد: در این دوران مصرف مایعات نیز ضروری و میوه‌جات، سبزیجات و سوپ‌های رژیمی می‌توانند نقش مهمی در جلوگیری از کم آبی بدن ایفا کنند؛ که در دوران بیماری هم توسط متخصصان توصیه می‌شوند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha