«جواد حسین زاده» روز شنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: یکی از جهتگیریهای دنیا که به خصوص از سال ۲۰۱۰ به صورت پررنگ پیگیری میشود، بحث مدرن سازی نظام آمارهای کشورها است و مرکز آمار نیز قدمهای روشنی در این زمینه برداشته است.
وی افزود: در این راستا فهرست آمار رسمی تهیه شد و در آن تقسیم کار ملی برای دستگاههای مختلف انجام شد.
رییس مرکز آمار گفت: از دیگر اقدامات مدرن سازی نظام آماری استفاده از شیوههای ثبتی مبنا است که اولین سرشماری عمومی نفوس و مسکن از این طریق انجام میشود و در این زمینه نیز ستاد ملی با عضویت وزرا در کشور تشکیل شده و کارها با سرعت خوبی پیش میرود.
وی با اشاره به اهمیت کیفیت آمارهای منتشر شده گفت: یکی دیگر از گرایشهای مسلط برای مدرن سازی، افزایش کیفیت آمارهای منتشر شده است چرا که کیفیت آمار از ارائه آمار نیز مهمتر است.
حسین زاده بیان کرد: در برنامه ملی توسعه آمار کشور که تنظیم و به دستگاهها ابلاغ شد آمده است که نظام آماری ایران یکپارچه، پاسخگو، مورد اعتماد عموم مردم، تامین کننده آمارهای رسمی و با کیفیت و پیشرو در آسیا است که در نظام آماری کشور برای آمارهای رسمی ترسیم کردیم.
وی ادامه داد: چارچوبی برای کیفیت آمارهای رسمی که دستگاههای باید از آن پیروی کنند به دستگاهها تکلیف شده و این فرآیند کمک می کند تا میزان کیفیت آمارها مشخص باشد و قرار است گواهینامه کیفیت در سه سطح اهتمام، تعهد و تضمین به آمارها داده شود تا کاربر وقتی از آنها استفاده میکند بداند این آمارها در چه سطحی است.
۴۹۷ قلم آمار رسمی در کشور وجود دارد
رییس مرکز آمار در ادامه درباره مصوبات شورای عالی آمار گفت: در این جلسه فهرست آمارهای رسمی تعیین شد به این صورت که ۴۹۷ قلم به عنوان آمار رسمی شناخته شده است که ۱۰۹ مورد حوزه آمار جمعیتی و اجتماعی، ۳۱۷ مورد اقتصادی و ۷۱ مورد آمار محیط یست و فرابخشی است.
وی ادامه داد: در تعیین فهرست آمارهای رسمی مشخص شد که متولی تولید آمارهای رسمی کیست. همچنین روش تولید آمارها، دوره زمانی انتشار،سطح انتشار آمارها، متولی تولید انبارها مشخص شد و این این قابلیت وجود دارد که هر ساله به روز رسانی شود.
حسین زاده گفت: بانک مرکزی ۳۱ شاخص آمار رسمی در فهرست آمار رسمی دارد که آمارهای مربوط به جریان وجوه، اجزای پایه پولی، اجزای نقدینگی، نرخ برابری ارزها، آمارهای مربوط به چک ، تسهیلات بانکی، معاملات بانکی، اوراق مشارکت، نرخ سود بانکی ، تراز عملیاتی و سرمایه ای دولت، صادرات خدمات، واردات خدمات، سرمایه گذاری خارجی از جمله مواردی است که امارهای رسمی بانک مرکزی است.
وی ادامه داد: نرخ رشد اقتصاد و نرخ تورم از جمله فهرست آمارهای رسمی که مرکز آمار متولی تولید این دادهها است.
جایگاه مرکز آمار ایران در تشکیلات کلان دولت جمهوری اسلامی ایران، در قالب مؤسسه دولتی و وابسته به سازمان برنامه و بودجه کشور تعریف شده است. علاوه بر آن، مرکز آمار ایران دارای جایگاه قانونی دیگری با عنوان دبیرخانه شورایعالی آمار (بالاترین مرجع سیاستگذاری در زمینه آمارهای رسمی درکشور) به منظور ایجاد هماهنگی و هدایت نظام آماری کشور است. با معرفی مرکز آمار ایران به عنوان مرجع رسمی تهیه، اعلام و انتشار آمارهای رسمی کشور در سال ۱۳۹۰، ساختار تشکیلاتی این مرکز با هدف انجام مأموریتهای نوین درقالب سه معاونت، حوزه ریاست و پژوهشکده آمار(به صورت مستقل) مورد بازنگری و تصویب قرارگرفت .
نظر شما