آنها روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشتند: توسعه سیاسی راهی جز مردمسالاری و مراجعه به صندوقهای رای ندارد و در این میان به هیچ وجه نمیتوان نقش احزاب را در سپهر سیاسی بویژه در عرصه انتخابات نادیده گرفت و به هر میزان که احزاب عملکرد بهتر و موثری داشته باشند انتخابات نیز باشکوهتر برگزار میشود.
این کنشگران سیاسی بر این باورند که کرونا و تحریم های ظالمانه در چند سال اخیر شرایط اقتصادی جامعه ما را تحت تاثیر قرار داده و مشکلات اقتصادی فضای یاس را در جامعه ما پررنگ کرده است اما در این شرایط برجام بهعنوان مهمترین شاخصه سیاست خارجی توانست تا حدودی فضای اقتصادی را آرام کند و در صورت نتیجه مطلوب در مذاکرات برجام، یاس و امید به جامعه تزریق می شود که این مهم نقش بسیار زیادی بر مشارکت حداکثری ایفا می کند.
احزاب میدان دار مشارکت انتخاباتی
اسماعیل حسین پور از فعالان سیاسی و عضو انجمن اسلامی معلمان خراسان شمالی نیز در این رابطه گفت: احزاب سیاسی با سازمان دادن به گرایشهای سیاسی عامل نزدیک کردن خرده گرایشهای فردی و اجتماعی هستند و به رقابتهای انتخاباتی ابعاد عمیقتری میبخشند و عرصه رقابتها را از شکل فردی خارج کرده و به آن رنگ و بوی فلسفی، اجتماعی و فرهنگی میدهند که همین شاخصه ها موجب افزایش مشارکت سیاسی در انتخابات می شود.
وی افزود: از جمله مهمترین مشکلات در ایام انتخابات در صورت فقدان حزب و تشکل سیاسی، عدم شناخت کامل و صحیح خود فرد از نامزدهای انتخاباتی است و این مسئله در برخی از انتخابات مانند انتخابات شوراهای شهر و روستا به خوبی قابل مشاهده است بویژه مشکل زمانی نمود بیشتری پیدا می کند که هر یک از ما به عنوان یک شهروند علاقهمند به مشارکت در فرایند سیاسی بخواهیم در کلانشهرها از خیل انبوهی از نامزدها، چند نفر اصلح را انتخاب کنیم.
این فعال سیاسی در مورد فضای انتخاباتی حاکم در کشور نیز معتقد است که نگرانی از وضعیت مشارکت در انتخابات آینده هر دو جریان سیاسی اصولگرا و اصلاح طلب را به این سو سوق میدهد که با چهرههای جدید به میدان بیایند و بتوانند رای اولیها را به رای دادن مجاب کنند تا از این طریق موج مشارکت در انتخابات شکل بگیرد.
متغیرهای انگیزشی راه ورود به مشارکت
دبیر مجمع فرهنگیان ایران اسلامی در خراسان شمالی نیز در این رابطه گفت: تقویـت انسجام ملی، احساس تکلیف شرعی، احساس مسئولیت نسبت به کشور، پیـروی از مقام رهبری برای مشارکت در انتخابات، ادای دین به شهیدان از جمله متغیرهای انگیزشی هستند که باید در فضای انتخاباتی تقویت شود.
علی قلیزاده تقویت روحیه امید و مشارکت گسترده آحاد مردم در اداره امور جامعه و اهمیت دادن به رای و نظر آنها از طرف مجموعه حاکمیت امری ضروری و انکار ناپذیر دانست.
این فعال سیاسی خراسان شمالی گفت: تایید صلاحیت نیروهای توانمند و مؤثر جریانهای سیاسی معتقد به نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی کشور و به تبع آن فراهم شدن زمینه و شرایط برقراری عدالت و امنیت موجب تقویت روحیه ملی و انسجام سیاسی می شود که این شاخصه بعنوان انگیزه ای برای شهروندان تلقی می شود و موجب مشارکت سیاسی می شود.
وی افزود: در بسیاری از مناطق، اقوام با آداب و رسوم مختلف نقش مهمی را در ایجاد انگیزه برای شور انتخاباتی در لایه های مختلف مردمی ایفا می کنند وحال که کرونا بر بسیاری از مناسبات اجتماعی و اقتصادی جوامع تاثیر گذاشته، نیاز است تا در این دوره از انتخابات نقش اقوام را برجسته تر از هر زمانی کنیم.
دبیر مجمع فرهنگیان ایران اسلامی در خراسان شمالی در ادامه عمل به وعده ها را نیز از موارد انگیزشی دیگر عنوان کرد و افزود: این روزها کرونا ایمنی سلامت افراد را با خطر مواجه کرده و مسوولان وعده هایی را برای تولید واکسن داده اند و در این زمان محدود به انتخابات اگر به وعده خود در تولید واکسن عمل کنند انگیزه زیادی برای مشارکت در انتخابات فراهم می شود.
وی گفت: از طرفی رسانهها نیز باید هر گونه رقابت و یا حتی چند قطبی بودن فضای انتخاباتی را مسابقه ای برای خدمت و ارائه راهکارهای پیشرفت جامعه سوق دهند تا مردم به امید خدمت هر چه بیشتر کاندیداها و جریان های سیاسی وارد صحنه شوند.
رضایتمندی مردم لازمه مشارکت بیشتر
رئوف رحیمی عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه بجنورد در این رابطه گفت: حکومـت هـا بـر حضور حداکثری مردم در انتخابات تاکید میکننـد و دولتی که بیشـترین مشارکت در انتخابـات را جلـب کنـد، نـه تنهـا در عرصـه داخلـی بلکـه در عرصـه بین المللی نیز از موضع مقتدرانه برخوردار است.
وی افزود: این نوع استراتژی در شرایط موجود کشور نمود بیشتری دارد که با واکاوی شرایط حاکم متوجه خواهیم شد که تحریم های ظالمانه بیشترین مشکلات اقتصادی را در کشور ایجاد کرده است و کرونا و عوارض آن نیز مشکلات موجود را در طی امسال سخت تر کرد؛ ولی قطعا مشارکت پایین در انتخابات چاره حل مشکلات نیست و کشور را به سوی سکون اقتصادی و سیاسی پیش می برد.
رحیمی گفت: آنچه که مسلم است؛ بخشی از مردم، مشارکت در انتخابات را مشروط به بهبود وضعیت اقتصادی می دانند و این موضوع وظیفه دولت، مجلس و مسئولان را بیشتر می کند تا با قانونگذاری و توجه به اقشار ضعیف جامعه این مشارکت را افزایش دهند.
این استاد دانشگاه ادامه داد که به هر میزان که مجلس و دولت بتواند مشکلات اقتصادی مردم را حل کند و از فشار اقتصادی بکاهد؛ به طور طبیعی میزان مشارکت مردم افزایش پیدا میکند.
وی گفت: از طرفی برجام مهمترین شاخصه سیاست خارجی است که با روی کار آمدن دولت جدید امریکا زمینه برای حل این چالش بینالمللی هموارتر شده و امید است تا با حل این موضوع، رفع تحریمها و گشایش اقتصادی ایجاد شود.
رحیمی افزود: تحرکات ناشی از فضای سیاسی حاکم در کشور حاکی از این است که عطش قدرت برخی از جریانات سیاسی در دستاویز قرار دادن انتخابات برای رسیدن به اهداف شخصی، سبب شده تا در برخی از مواقع عملکرد مثبت دولت نادیده گرفته شود و این نوع راهبرد نیز چیزی جزو تزریق یاس و ناامیدی در جامعه و خوشحالی دشمنان ندارد.
وی عنوان کرد که در شرایط کنونی بیان دستاوردهای دولت در عرصه اقتصادی، عمرانی، دیپلماسی و اجتماعی با توجه به قرار گرفتن در شرایط سخت و خاص تحریمها موجی از امیدواری نسبت به آینده را ایجاد میکند و در عین حال تخریب بر اقدامات مثبت انجام شده، آن هم برای اهداف سیاسی و جناحی نتیجه عکسی خواهد داشت.
انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری به همراه ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا، میان دوره ای مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری ۲۸ خرداد ماه به صورت همزمان برگزار می شود.
نظر شما