مسعود فیروزی روز یکشنبه در نشست بررسی مشکلات حوزه بهزیستی در شهرستان مشهد افزود: با همکاری دستگاه های متولی تاکنون پنج هزار معتاد متجاهر در خراسان رضوی به مراکز ترک اعتیاد ماده ۱۶ سپرده شده است و این روند با تاکید استاندار خراسان رضوی تا نیمه نخست امسال به اتمام می رسد.
وی ادامه داد: یارانه افراد نگهداری شده در مراکز ترک اعتیاد که با همکاری شهرداری مشهد، بهزیستی و ستاد مبارز با مواد مخدر تشکیل شده اند با حکم قضایی به این مراکز پرداخت می شود.
سرپرست اداره کل بهزیستی خراسان رضوی گفت: در کنار مراکز ترک اعتیاد یادشده، معتادان به شکل اختیاری و خود معرف در کمپ های ترک اعتیاد ماده ۱۵ پذیرش می شوند که نیازی به مجوز قضایی در این خصوص نیست در این کمپ ها هزینه دریافت می شود که در صورتی که مددجو مشکل مالی داشته باشد به مددکاری ارجاع می شود.
فیروزی افزود: مراکزی که با یک تماس مراجعه کرده و فرد معتاد را به زور به کمپ ترک اعتیاد می برند غیرقانونی است و در حال حاضر عملا این نوع مراکز وجود ندارند.
نوزادان و کودکان معتاد
سرپرست اداره کل بهزیستی خراسان رضوی با اشاره به اضافه شدن ۲ مقوله جدید به موضوع اعتیاد گفت: نوزادان متولد شده معتاد از مادران معتاد، یکی از این موارد است که بعد از تولد، درمان و سم زدایی شده و در صورت صلاحیت خانواده تحویل والدین خواهند شد و در غیر این صورت به شیرخوارگاه ها تحویل داده می شوند.
فیروزی افزود: کودکان معتاد نیز مقوله دیگر و جدید اعتیاد هستند که ابتدا به مراکز ترک اعتیاد ارجاع شده و بعد از سم زدایی و ترک به مراکز بهزیستی سپرده خواهند شد.
وی مبارزه با اعتیاد و آسیبهای اجتماعی در خراسان رضوی را موضوعی بین سازمانی و بسیار پیچیده دانست و اضافه کرد: این استان با توجه به جمعیت حاشیه نشین بالا و برخی دلایل دیگر نرخ آسیبهای اجتماعی بالاتری نسبت به میانگین کشوری دارد.
او مدیریت آسیب های اجتماعی توسط یک دستگاه را غیرممکن دانست و گفت: در مسیر فعالیت مشترک نیز دستورالعملهای متفاوتی در هر دستگاهی وجود دارد که گاهی این دستورالعملها با هم مغایرت دارند و البته تعاریف و اطلاعات دستگاه ها از آسیبهای اجتماعی نیز متفاوت است، مانند آمار خودکشی که بین نهادهای مختلف عدد یکسانی نیست چرا که هر نهاد با ابزاری که در اختیار دارد آن را به دست می آورد.
۲۰۰ هزار مددجو تحت پوشش بهزیستی خراسان رضوی
سرپرست اداره کل بهزیستی خراسان رضوی گفت: این استان دارای ۱۳۰ هزار (معلول) مددجوی دارای پرونده است و در حوزه پیشگیری و حمایت از زنان و کودکان آسیب دیده و یا بد سرپرست ۷۰ هزار نفر دیگر نیز زیر پوشش اداره کل بهزیستی قرار دارند.
فیروزی در خصوص پرداخت تسهیلات به جامعه هدف بهزیستی نیز افزود: در پرداخت وام های خوداشتغالی و کمک اشتغال به افراد مددجو تا به فعالیت و شکل گیری شغل آنها اطمینان حاصل نشود و یا به واسطه فعالیت جمعی مددجویان مجموعه تعاونی شکل نگیرد وامی داده نمی شود.
او اضافه کرد: از طرفی وامهای خوبی به کارفرمایانی که جامعه هدف بهزیستی را به کار گیرند پرداخت می شود و در کنار آن سهم بیمه آنان را نیز بهزیستی متقبل می شود.
سرپرست اداره کل بهزیستی خراسان رضوی گفت: اگر کارخانه ای تا ۲۰ معلول را به کار گیرد تا ۱۰ میلیارد ریال وام بدون بهره با اقساط دراز مدت و زمان تنفس مناسب دریافت می کند.
فیروزی افزود: در استخدام ها سهمیه سه درصدی برای معلولان در نظر گرفته شده است که لازم است دستگاه ها و نهادها نسبت به اختصاص کامل همین سهم اندک به معلولان همت گمارند.
وی اشتغال را حلقه طلایی توانمند سازی در جامعه هدف بهزیستی عنوان کرد و ادامه داد: با وجود این که افراد معلول به اشکال مختلف و گاه با مشکل بالاخره به کارگیری می شوند اما شرایط مناسب برای این اقشار در محیط های کاری فراهم نمی شود به عنوان مثال یک معلول وقتی در محل کار جذب می شود از سرویس بهداشتی مناسب برخوردار نیست.
فعالیت ۲۰۰ مرکز مثبت زندگی در خراسان رضوی
سرپرست بهزیستی خراسان رضوی همچنین گفت: با سپرده شدن رسیدگی به مددجویان به موسسات خصوصی مددکاری، در حال حاضر طی سه ماه گذشته بازدیدها و گزارشها از وضعیت مددجویان استان به روز شده است.
فیروزی افزود: قبلا هر مددکار در بخش دولتی مسوولیت رسیدگی به ۳۰۰ تا هزار مددجو را بر عهده داشت در حالی که طبق استانداردها هر مددکار باید مسوول رسیدگی به ۱۵۰ مددجو باشد لذا قبلا خدمات مناسبی ارائه نمی شد.
وی ادامه داد: هم اکنون رسیدگی به امور مددجویان سازمان در سراسر کشور به ۲ هزار و ۲۰۰ موسسه "مثبت زندگی" سپرده شده که از این تعداد سهم خراسان رضوی ۲۰۰ مرکز است که ۹۳ مرکز در مشهد فعالیت دارند.
همه موتورهای سه چرخ معلولان غیراستاندارد است
سرپرست بهزیستی خراسان رضوی به مساله وسایل نقلیه سه چرخ ویژه معلولان نیز اشاره و بیان کرد: تقریبا همه موتورهای سه چرخ موجود غیراستاندارد و خطرساز هستند و مراکز فاقد مجوز اقدام به ساخت آنها کرده اند لذا نیروی انتظامی این وسایل نقلیه را شماره گذاری نمی کند و علاوه بر مساله بیمه، تامین سوخت برای آنان نیز با مشکل همراه است.
فیروزی افزود: علاوه بر مشکلات یاد شده، تعداد مراکز تولید این خودروها نیز کم است و کفاف نیاز مددجویان را نمی دهد و از طرف دیگر قیمت آنها نیز بالاست و تامین این وسایل برای اقشار هدف با مشکل مواجه است.
وی اضافه کرد: قبلا شهرداری مشهد قولهایی برای ساخت و یا تامین وسایل موتوری ویژه معلولان داده بود که تاکنون این وعده فراموش شده است.
قوانین بهزیستی روی کاغذ باقی مانده اند
رییس شورای شهرستان مشهد نیز در این نشست به سه هزار زن سرپرست خانوار در این شهرستان اشاره و بیان کرد: متاسفانه برخی خدمات بهزیستی مطابق قانون در حد نوشته های روی کاغذ باقی مانده اند که پرداخت حمایت 6 ماهه به بانوانی که طلاق گرفته اند از آن جمله است.
شهناز رمارم با بیان این که مردم از محدودیها و کمبودهای سازمان بهزیستی آگاهی دارند افزود: در دوران شیوع کرونا شاهد تعطیلی برخی مراکز ترک اعتیاد بودیم و از طرف دیگر پذیرش معتاد در برخی مراکز ترک اعتیاد با دستور مقام قضایی ممکن است.
وی ادامه داد: هم اکنون خانواده ها در شرایطی که معتاد حاضر به پیوستن به مراکز ترک اعتیاد است امکان بستری سریع معتاد خود را با توجه به مشکلات ذکر شده ندارند و از طرف دیگر بهزیستی نیز در خصوص بستری این افراد همکاری لازم را ندارد.
رییس شورای شهرستان مشهد به استخدام ۶۰۰ نفر در شهرداری مشهد اشاره و بیان کرد: مسوولان بهزیستی می توانند سهمیه اشتغال ۱۶ معلول در این نهاد را از مدیران شهرداری مشهد مطالبه کنند و شورای شهر مشهد نیز در این خصوص همکاری خواهد کرد.
نظر شما