روز ۲۸ خردادماه، سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، میاندورهای خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. تکاپوهای انتخاباتی از مدتها قبل آغاز شده و نهادهای مجری و ناظر انتخابات، احزاب، چهرههای شاخص جریانهای سیاسی و نامزدهای احتمالی کارزار انتخابات را پیش میبرند.
این گزارش آخرین رخدادها در خصوص انتخابات پیش رو طی شبانهروز گذشته را به صورت جمعبندی ارائه میکند. تازهترین اخبار در مورد تحولات و رویدادهای مرتبط با برگزاری انتخابات و آخرین مواضع نهادهای مسئول در این امر، تشکلهای سیاسی و نامزدهای احتمالی انتخابات را در این گزارش میخوانیم.
آخرین مواضع نهادها در ارتباط با انتخابات
*سخنگوی شورای نگهبان: نتایج بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس خبرگان امروز اعلام میشود
«عباسعلی کدخدایی» روز سهشنبه در حساب توییتری خود نوشت: نتایج بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات میان دورهای مجلس خبرگان رهبری (دوره پنجم) امروز به وزارت کشور اعلام میشود.
سخنگوی شورای نگهبان افزود: کسانی که صلاحیت آنان مورد تایید قرار نگرفته است میتوانند ظرف ۳ روز از تاریخ ۱۴۰۰/۰۲/۳۰ الی ۱۴۰۰/۰۳/۰۱ شکایت خود را ارائه کنند.
*دبیر شورای نگهبان: بررسی فردی که صلاحیتش تأیید میشود به این معنا است که او دست به گناه نمیزند
آیتالله «احمد جنتی» دبیر شورای نگهبان گفت: مردم شریف بدانند بار سنگینی را بر دوش داریم، بررسی فردی که صلاحیت آن تأیید میشود به این معناست که فردی متدین است و واجبات شرعی را انجام میدهد و دست به گناه نمیزند.
دبیر شورای نگهبان اظهار داشت: ما نمیتوانیم از خودمان چیزی به جز قانون بگوییم و قانون هم شرایط داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری را معین کرده و شرایط سنگینی است.
دبیر شورای نگهبان با تأکید بر اینکه شرط تقوا یکی از ملاکهای اصلی در بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری است، گفت: فردی که تقوا دارد یعنی همه واجبات را انجام میدهد و کار دیگری انجام نمیدهد.
*رئیس ستاد انتخابات تهران: توهین به رقیب نمیتواند مردم را پای صندوقهای رای آورد
«شکرالله حسنبیگی» در مصاحبهای گفت: از طرفداران داوطلبان انتخابات درخواست میشود تا فقط به حمایت از فرد مورد نظر خود بپردازند چرا که تخریب کردن و تهمت زدن به رقیب، جز مأیوس کردن مردم به ویژه نسل جوان، نتیجه دیگری در پی نخواهد داشت.
وی با اشاره به پیشبینی شعب اخذ رأی در استان تهران گفت: بر اساس پیشنهاد فرمانداران، ۷ هزار و ۵۰۰ شعبه اخذ رأی در سطح استان تهران پیش بینی شده که این تعداد شعب باید به تصویب هیاتهای اجرایی انتخابات در شهرستان برسد.
معاون استاندار تهران افزود: با حکم استاندار تهران ، رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران به عنوان رئیس کمیته بهداشت ستاد انتخابات منصوب شده و وی در جلسات ستاد انتخابات حضور دارد تا روند اجرای انتخابات، بر اساس پروتکل های بهداشتی صورت گیرد و در شهرستانهای استان نیز رؤسای شبکه بهداشت عهده دارد این مسوولیت میباشند.
وی با اشاره به فعالیت حدود ۲۰۰ هزار نفر در اجرای انتخابات حوزه استان تهران گفت: با توجه به تعداد زیاد برگزارکنندگان انتخابات به دلیل برگزاری چهار انتخابات ریاست جمهوری، شوراهای اسلامی شهر و روستا، میاندورهای مجلس خبرگان و میاندورهای مجلس شورای اسلامی در شهر تهران، به ستاد انتخابات کشور پیشنهاد شده که این افراد پیش از برگزاری انتخابات علیه ویروس کرونا واکسینه شوند.
وی افزود: پیش بینی میشودکه شمارش آراء در تهران تا روز دوشنبه پس از انتخابات ادامه داشته باشد از این رو واکسینه شدن برگزار کنندگان انتخابات، دغدغه آنان را در مصونیت از بیماری کرونا برطرف می کند.
*رئیس ستاد انتخابات کشور: هرگونه تبلیغات پیش از اعلام صلاحیتها خلاف قانون است
«جمال عرف» با اشاره به اینکه در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری به دلیل فراگیری کرونا محدودیتهایی وجود دارد، گفت: در تبلیغات، برپایی تجمع و نشست نخواهیم داشت و دستورالعملها بر اساس شرایط هر منطقه تنظیم خواهد شد، قرار بر این است که تجمعات به صورت حداقلی و تبلیغات رسانهای به صورت حداکثری باشد.
عرف ادامه داد: زمانی که دستورالعملها تنظیم شد و در ستاد ملی به تصویب رسید به منزله قانون است که باید همه آن را رعایت کنند، قاعدتاً در شهرهایی که در آن زمان شرایط قرمز داشته باشند قطعاً تجمعات نخواهیم داشت و بنابراین به تناسب شرایط آن مقطع تصمیم گرفته خواهد شد.
معاون سیاسی وزیر کشور با تاکید براینکه نامزدها در این دوره باید در تبلیغات خود از ظرفیت حداکثری رسانهها و فضای مجازی استفاده کرده و میتینگ و تجمعات به حداقل برسد، بیان داشت: رسانه ملی برنامههای ویژهای برای ارائه برنامههای نامزدها خواهد داشت و فضای مجازی و سایر رسانهها این امر را دنبال خواهند کرد.
* پلیس فتا و اعلام موارد مجرمانه انتخاباتی در فضای مجازی
سرهنگ «علیمحمد رجبی» رییس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرائم سایبری پلیس فتای ناجا با بیان اینکه ممکن است برخی از افراد سودجو بخواهند با انجام اقداماتی در فضای مجازی آرامش و شور انتخاباتی را تحت تاثیر قراردهند، گفت: در همین راستا افراد و کاربران فضای مجازی باید بدانند که انتشار هرگونه محتوای تبلیغاتی علیه داوطلبان و سوء استفاده از تصاویر اشخاص برای تبلیغات برابر قانون جرم محسوب شده و امکان پیگیرد قانونی آن در فضای مجازی نیز وجود دارد.
رییس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرائم سایبری پلیس فتای ناجا ادامه داد: همچنین انتشار صوت، تصویر یا فیلم خصوصی و خانوادگی نامزدها، دسترسی غیرمجاز و تخریب تارنماها و پست الکترونیکی نامزدهاو تشویش اذهان عمومی و سیاه نمایی نیز از دیگر اقدامات مجرمانه در مورد انتخابات است.
* رییس هیات نظارت بر انتخابات شوراها: انتخابات شوراها در ۲۴ مرکز استان الکترونیکی برگزار میشود
«سید حمیدرضا کاظمی» در نشستی خبری گفت: با توجه به ظرفیت وزارت کشور که ۳۰ هزار صندوق الکترونیکی دارد در ۸ کلانشهر و ۱۶ مرکز استان و در مجموع ۲۴ مرکز استان، انتخابات به شکل الکترونیکی برگزار میشود.
رییس هیات نظارت بر انتخابات شوراها با توجه به ردصلاحیت داوطلبان شورای شهر اظهار داشت: ردصلاحیت هیات اجرایی در برخی شهرها باعث شد که حدنصاب برای برگزاری انتخابات با مشکل مواجه شود و با دستور هیات نظارت این موضوع تا حدودی حل شده است.
کاظمی با اشاره به ماده ۴۹ قانون انتخابات، گفت: علاوه بر مراجع چهارگانه مراجع دیگری هم در تعیین صلاحیت داوطلبان نقش دارند. یکی از کارگروهها وظیفه دارد درباره کسانی که مرجعی درباره پرونده آنان نظر نداده، اقدام به بررسی کند.
وی افزود: ردصلاحیت شدگان میتوانند از طریق فرمانداری، هیات نظارت استانها و با حضور در سالن شهید افراسیابی مجموعه شهید شیرودی، اعتراض کرده و اسناد و مدارک خود را تحویل دهند.
رییس هیات نظارت بر انتخابات شوراها بیان کرد: در مرحله پایان رسیدگی استانها، حدود ۱۰ درصد در هیات اجرایی و ۱۲ درصد در هیات نظارت استانها ردصلاحیت شدند. در مجموع ۶ درصد ردصلاحیت تایید شدند و ۴ درصد از ردصلاحیت شدگان اعتراضی نداشتند.
*رییس هیات عالی نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستای شهر تهران: دلیل رد صلاحیت اعضای فعلی شوراها عمدتا مسائل مالی بود
« احمد نادری» در نشست خبری در تبیین روند بررسی صلاحیتها از هیات اجرایی تا هیات مرکزی نظارت بر انتخابات گفت: کثر ردصلاحیتها به خاطر مسائل مالی و اقتصادی بوده است مشکل جدی در این دوره شوراها این بود که بحث زیادی از آنها به دلیل مسائل مالی ردصلاحیت شدهاند شوراها عملکرد مالی خوبی نداشتند لذا در کل کشور بخش زیادی از اعضای شوراها به خاطر مسائل مالی ردصلاحیت شدند که این نشان دهنده ضعفهای جدی در قانون نظارتی و تایید صلاحیتها است، ما را متهم میکردند که خیلی سفت و سخت صلاحیتها را بررسی کردیم، ما طبق قانون عمل کردیم و عمل به قانون برای ما اولویت داشت.
وی ادامه داد: بحث ردصلاحیت به دلیل مشکلات مالی در اعضای شوراهای فعلی مربوط به استان تهران هم میشود البته مسائل دیگری همچون پروندههای قضایی و اخلاقی هم بوده که درصد کمی را شامل میشود.
رییس هیات عالی نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستای شهر تهران دربارهی ردصلاحیتهای صورت گرفته در شورای شهر تهران اظهار کرد: در هیات نظارت شهرستان تهران از ۱۲ نفر اعضای شورای شهر فعلی که ثبت نام کردند تنها دو نفر تایید شدند هیات عالی نظارت استان تهران مجددا پروندهها را بررسی کرد و ۷ نفر آنها تایید صلاحیت شدند. آنها ما را به سیاسی کاری متهم کردند که چنین چیزی درست نیست اگر قرار بر سیاسی کاری هم بود حتی یک نفر از اعضای شورای فعلی هم نباید تایید میشد حال این که بیش از نیمی از آنها تایید صلاحیت شدند ما طبق مر قانون عمل کردیم باز هم این افراد میتوانند شکایات خود را به هیات مرکزی نظارت اعلام کنند.
آخرین اخبار از جناح اصولگرا
* سخنگوی جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی: همگام با شورای ائتلاف به آقای رئیسی کمک خواهیم کرد
حجتالاسلام «سیدمحمدصادق کاظمی» گفت: درخصوص آخرین عملکرد و فعالیت های جمعیت رهپویان در مسیر انتخابات پیشرو گفت: ما برای انتخابات ریاست جمهوری مانند همه جریانهای انقلابی، همانطور که پیش از این از آقای رئیسی دعوت کرده بودیم که وارد انتخابات شوند، همگام با شورای ائتلاف و سایر مجموعهها به ایشان کمک خواهیم کرد.
وی افزود: اما در بحث انتخابات شورای شهر لیست پیشنهادیمان را متشکل از افرادی که مدنظر ما بود که معتقدیم این افراد میتوانند در شورای شهر منشاء اثر خیر باشند را آماده کردیم و در اختیار شورای ائتلاف قرار خواهیم داد.
کاظمی درباره انتشار فهرست پیشنهادی، اظهار داشت: از آنجا که معتقد به وحدت جریان انقلاب و همکاری تمام قد با شورای ائتلاف هستیم، از انتشار لیست خودداری میکنیم تا در نتیجه چنین اقدامی خللی در کارهای شورای ائتلاف رخ ندهد. ضمن اینکه این لیست هنوز قابل انتشار نیست و باید ابتدا در شورای ائتلاف نهایی شود، هنوز در مرحله پیشنهاد قرار داریم.
آخرین اخبار از احزاب و تشکلهای اصلاحطلب
*دبیرکل حزب اراده ملت: جا انداختن موضوع ائتلاف با لاریجانی در بدنه اصلاحات سخت است
«احمد حکیمیپور» در مصاحبهای کنش داوطلبان احراز صلاحیت نشده را در آرایش نهایی انتخابات موثر دانست و گفت: این بحث که اصلاحطلبان دنبال برنامه ائتلاف با لاریجانی هستند کاملا مشخص است و نشانههای آن را میبینیم اما جا انداختن این موضوع در کلیت جریان و به ویژه در بدنه فعال آن سخت است.
حکیمی پور ادامه داد: گروهی به دلیل تجربیاتی که داشتهاند در پی نامزد اصلاحطلب هستند و از طرف دیگر برخی معتقدند که اگر بتوانیم این فضا را به سمتی ببریم که کشور دست جریان تندرو نیفتد، ای بسا بهتر است این کار انجام شود. بنابراین، این تحلیل هم در بخشهای اصلاحطلبان وجود دارد اما باید دید در نهایت فضا به کدام سمت میرود.
نظر شما