۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰، ۹:۵۲
کد خبر: 84334372
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

سیاه‌نمایی؛ پاشنه آشیل مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰، ۹:۵۲
کد خبر: 84334372
سیاه‌نمایی؛ پاشنه آشیل مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰

بوشهر- ایرنا- انتخابات به عنوان مظهر اراده ملی و تجلی مشارکت عمومی مردم در تعیین سرنوشت خود به شمار می‌رود و دراین شرایط حساس هرگونه سیاه‌نمایی و نادیده گرفتن دستاوردهای نظام در جریان تبلیغات نامزدها و هواداران آنها می‌تواند پاشنه آشیلی باشد که مشارکت مردم در انتخابات را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

به گزارش ایرنا، انتخابات رویدادی آشنا برای هر ایرانی است که به طور معمول براساس قانون اساسی برای انتخاب نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان رهبری، ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا برگزار و مردم با حضور در پای صندوق‌های رای اقدام به انتخاب نمایندگان خود می‌کنند.

برگزاری انتخابات مهمترین نشانه مردم سالاری در هر کشور و جامعه مدعی دموکراسی است و این نشانه بعد از ۴۳ سال از عمر انقلاب اسلامی در دوره‌های مختلف به رغم خواسته دشمنان داخلی و خارجی با اقتدار در جمهوری اسلامی ایران برگزار شده و علاوه بر به نمایش گذاشتن همدلی و وحدت ایرانیان ناامیدی دشمن را به دنبال داشته است.

مشارکت حداکثری مردم در آزمون بزرگ انتخابات، علاوه بر به نمایش گذاشتن اقتدار نظام و حمایت از دستاوردهای آن، لبیکی به ندای رهبر معظم انقلاب است که انتخابات را عرصه نمایش واقعی مردم‌سالاری دینی و اعلام وفاداری به آرمان‌های بنیانگذار انقلاب اسلامی ترسیم کرده‌اند.

بی‌شک حضور مردم در پای صندوق‌های رای، اصلی‌ترین و مهم‌ترین رکن انتخابات است و مشارکت در انتخابات، فارغ از هر سلیقه و گرایش سیاسی، اصلی مهم و مبنایی در جمهوری اسلامی به شمار می‌رود.
همراه شدن در این آزمون بزرگ و رقم زدن حماسه‌ای دیگر در عرصه مردم‌سالاری دینی، در زمانه‌ای که شرایط منطقه و جهان، دستخوش تلاطم و تغییر بسیار است، گام استوار دیگری برای تثبیت اقتدار ملی و حرکت ایران بزرگ به سمت آینده‌ای درخشان‌تر و امیدوارتر است.

با توجه به اهمیت مشارکت حداکثری در انتخابات پیش‌رو، باید گفت که تخریب دولت و دستاوردهایش و سیاه نمایی اوضاع کشور نه تنها افزایش مشارکت را به دنبال ندارد بلکه خوش‌بینی منطقی را از مردم می‌گیرد و سبب کاهش حضور آنها در این عرصه می‌شود، بنابراین هدف مشارکت حداکثری طلب می‌کند تا رسانه‌ها و نامزدها بدون تخریب دستاورهای نظام و رقیبان به ارائه برنامه کارشناسی خود برای حل مشکلات و کمبودها بپردازند.

امروز جامعه بیش از هر زمان دیگری به گفتمان امید آفرین نیاز دارد و ارائه برنامه‌های واقع گرایانه و اثبات توانمندی‌های خود و نه نفی دیگران از سوی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، حضور پرشورتر مردم در پای صندوق‌های رای را رقم می‌زند.

دانشجویان و دانشگاهیان، به‌عنوان ارکان مهم و اثرگذار در عرصه فرهنگ، اجتماع و سیاست و کانون خردورزی و دین‌مداری، همواره در انتخابات نقشی بسزا داشته و مشارکت آنان در عرصه‌های مختلف و آزمون‌های مهم کشور، گواهی راستین بر نقش کم نظیر این نهاد در رقم زدن آینده‌ای پراقتدار و افتخار برای کشور است.

جمعی از استادان دانشگاه‌های استان بوشهر در گفت وگو با ایرنا امید آفرینی، پرهیز از تخریب، ارائه برنامه‌های منجسم از سوی نامزدها و آگاهی بخشی به مردم را لازمه مشارکت حداکثری در انتخابات ۱۴۰۰ عنوان کردند.

افزایش مشارکت در انتخابات نشانه اعتماد مردم به نظام  

 در یک‌ نظام مبتنی بر مردم سالاری، انتخابات و رای مردم پایه مشروعیت و مقبولیت نظام سیاسی به شمار می‌رود و انتخاب بالاترین سطوح مسئولان اجرایی کشور حقی است که قانون اساسی به مردم داده است.

انتخابات تنها راه برای اعمال حاکمیت مردم بر سرنوشت خود است و هیچ راه حل دیگری جایگزین مطلوبی در نظام سیاسی برای چرخش قدرت و اعمال نظر مردم در اداره امور کشور جز انتخابات وجود ندارد.

رئیس دانشگاه خلیج فارس بوشهر معتقد است: مشارکت مردم در انتخابات گویای میزان اعتماد آنان به نظام سیاسی کشور و صندوق رای و مسیر انتخابات مسیر مناسبی برای پیگیری مطالبات و انتظارات مردم از نظام حکمرانی به شمار می‌رود. 

عبدالمجید مصلح با بیان اینکه مردم به مشارکت در انتخابات بیش از آنکه از منظر تکلیف بنگرند به عنوان حق انتخاب نگاه می‌کنند و معتقدند اگر شرایط مطلوب برای انتخابات فراهم باشد در همه پرسی‌ها شرکت می‌کنند و ادامه می‌دهد، میزان مشارکت مردم در انتخابات گویای میزان اعتماد آنان به صندوق رای و اثربخشی رای آنهاست.

حال اگر مشارکت عمومی پایین باشد، نشان دهنده این خواهد بود که مردم اعتماد کافی به صندوق رای و سازوکارهای مردم سالارانه در کشور ندارند و این که به چه راه حل دیگری روی خواهند آورد، مشخص نیست؛ اما هر چه باشد به هیچ وجه نشانه خوبی برای آینده یک نظام سیاسی و مردم سالار نیست.

به گفته مصلح در این شرایط وقتی بخشی از جامعه در انتخابات شرکت نکند نتیجه هر چه باشد، مردم خروجی انتخابات را حاصل رای و نماینده خود نمی‌دانند و طبیعی است که تیم منتخب را همراهی نخواهند کرد.

به عقیده او در این حالت تیم حکمرانی جدید در سیاست‌گذاری و اجرای برنامه خود به صورت شدید دچار چالش می‌شود و براحتی نمی‌تواند برنامه‌های خود را حتی اگر بهترین هم باشد، پیش ببرد و به عبارتی نه تنها از همراهی و حمایت عمومی برخوردار نخواهد بود، بلکه با مقاومت و مخالفت بخش عمده‌ای از جامعه روبرو می‌شود براین اساس هرکسی که دل در گرو آینده کشور و نظام دارد باید به لوازم مشارکت مردم اهمیت دهد و با پرهیز از سیاه نمایی از هر راهی امکان حضور پرشور مردم را فراهم سازد.

سیاه نمایی پاشنه آشیل مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰

شرکت در انتخابات نمود بلوغ فکری و اجتماعی 

رئیس دانشگاه فرهنگیان بوشهر گفت: وقتی جمهوریت یک نظام مطرح می‌شود باید مشارکت مردم را به دنبال داشته باشد و برای افزایش اعتماد و امید در جامعه لازم است مردم در سرنوشت خود سهیم باشند و خوب و بد اداره جامعه خود را متقبل شوند.

اکبر مولایی معتقد است: در این شرایط اگر سیستم انتخاب درست صورت گیرد نتیجه رضایت مردم است و اگر نه عواقب به خود آنها برمی‌گردد؛ پس شرکت در انتخابات به معنی تعیین سرنوشت و چگونگی اداره جامعه است.

حسین روشنکار عضو هیات علمی دانشگاه آزاد واحد بوشهر نیز معتقد است: ملت ایران با تمام تفاوت‌های قومی و فرهنگی همیشه در نقاط حساس تاریخ اتحاد خود را به نمایش گذاشته اند امسال نیز در ۲۸ خرداد با حضور پرشور در پای صندوق‌های رای حماسه دیگری خلق می‌کنند.

وی معتقد است: ملت ایران در ۲۸ خرداد ماه مصمم و با اقتدار و حتی آگاه‌تر از قبل با انتخاب فرد کامل‌تری از همه لحاظ، اقتدار نظام را به نمایش خواهند گذاشت.

روشنکار ادامه داد: شرکت کردن در انتخابات نشانه بلوغ فکری، فردی و اجتماعی است که در جامعه ایرانی به میمنت نظام جمهوری اسلامی از بدو شکل گیری نهادینه شده و جزء جدایی ناپذیر وظایف همگانی کشور به حساب می آید و کسانی‌ که در رویای ناامید کردن مردم و نبود مشارکت همگانی هستند یا شناختی نسبت به جامعه ایرانی ندارند و یا در پی این تلاش بدنبال هدف‌های ساده لوحانه، احمقانه و دیکته شده از سوی دشمنان این مرز و بوم هستند. 

نادیده گرفتن دستاوردهای نظام تخریب امید و انگیزه مردم و موجب کاهش مشارکت

تنوع گزینه‌ها، حضور سلیقه‌های مختلف در عرصه انتخابات و فراهم کردن شرایط و لوازم اعمال رای برای مردم پیش و پس از انتخابات ضروری است و صداقت و پای‌بندی نامزدها در عمل به شعارهای انتخاباتی باعث اقبال و جلب اعتماد عمومی است و به مشارکت هر چه‌ بیشتر مردم کمک می‌کند.

به اعتقاد رئیس دانشگاه خلیج فارس برای تقویت امید در جامعه راهی جز تن دادن و پذیرش نتیجه رای مردم وجود ندارد باید به آرای عمومی احترام گذاشت و اگر به هر شکلی به گونه‌ای عمل شود که سازوکارهای دیگری غیر از رای مردم در فرایند تصمیم‌های ملی تعیین کننده باشند، خود به خود امید مردم به اثربخشی رای آنها کمتر می‌شود.

مصلح ادامه می‌دهد: سیاه نمایی و نادیده گرفتن همه دستاوردهای نظام در دولت‌های مختلف و تخریب هریک از جناح‌ها و طرف‌های سیاسی نسبت به دیگری، افراد ناظر را به یک تصویر مخرب و ناکارآمد از گذشته رسانده و با ادامه این وضعیت نباید انتطار داشت، امید مردم به این جریان‌ها بیشتر شود.

رئیس دانشگاه خلیج فارس تاکید می‌کند: جریان‌های سیاسی با تخریب یکدیگر در تخریب امید مردم موثر هستند و شاید حاصل تلاش مخرب آنها براحتی قابل جبران نیست؛ دراین شرایط کارآمدی نظام حکمرانی چالش اساسی امیدواری و اعتماد مردم به شمار می‌رود و راهکار ارتقای این کارآمدی بازگشت به عقلانیت، اصول علمی و حرفه‌ای در چارچوب رعایت اصول اخلاقی است.  

سیاه نمایی پاشنه آشیل مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰

حسین روشن کار از استادان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر نیز معتقد است: نامزدهای انتخابات به جای سیاه نمایی و ایجاد جو ناامیدی در جامعه با نقدی منصفانه برنامه‌های منطقی و واقع گرایانه و راهکارهای خود را برای رفع مشکلات موجود ارائه کنند.

وی معتقد است: نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری باید بدانند مردم آگاه هستند و هرگونه سیاه نمایی دستاوردهای دولت‌ها در این شرایط حساس نه تنها منجر به مشارکت نمی‌شود بلکه دلسری و ناامیدی بیشتر مردم که همان هدف و خواسته دشمن است را نیز به دنبال دارد.

تخریب امید، حاصل ۲ قطبی سازی خوب و بد

رئیس دانشگاه خلیج فارس بوشهر درباره  نکاتی که کاندیداها باید در تبلیغات خود به آن توجه کنند گفت: در۲ دهه اخیر رقابت‌های انتخاباتی به گونه‌ای است که گویا یک جنگ قدرت تمام عیار بین بازیگران و رقبا است که همه رقبا با شیوه‌های قدرت طلبانه و بدون رعایت اخلاق و به هر قیمتی به دنبال کسب رای و برد در انتخابات هستند و این شیوه عمل برای نظام سیاسی و مردم بسیار مایوس کننده‌است.

وی معتقد است: چنین فضایی منجر به حاشیه راندن تعدادی زیادی از گزینه‌های مناسب برای انتخاب شدن و تعداد زیادی از مردم به عنوان رای دهنده می‌شود در صورتی که فردی که انگیزه خدمت دارد  این قدر به تخریب دیگران و رفتار غیر اخلاقی نیاز ندارد.

وی ادامه داد:  ۲ قطبی سازی‌های تاریخی و شدید مبتنی بر حق و باطل که خلاقیت زیادی هم برای هر دوره برای ابداع این دو قطبی‌ها به خرج می‌دهیم، بیشتر حاصلی جز تخریب، نابودی و اضمحلال همه جریان‌های مشارکت کننده و تخریب امید مردم نخواهد داشت.

جلب اعتماد عمومی و مشارکت حداکثری با تنوع نامزدهای انتخاباتی 

حسین اسکندری از دیگر اعضای هیات علمی دانشگاه خلیج فارس نیز معتقد است: جلب اعتماد عمومی سبب مشارکت حداکثری در انتخابات می‌شود و برای ایجاد آن لازم است نمایندگان همه سلایق، جریان‌ها و گروه‌های فکری خود را در میان نامزدها ببینند.

به گفته این استاد دانشگاه برای جلب اعتماد عمومی در جامعه باید اثبات شود که نامزدهایی با طیف فکری مختلف امکان حضور در این عرصه را دارند تا گروه‌های فکری موجود در کشور را نمایندگی کنند.
اسکندری ادامه می‌دهد: مردم پیوسته نشان داده‌اند هر کجا که امکان کنش‌گری اجتماعی داشته باشند، در صحنه حضور می‌یابند و در انتخابات پیش‌رو نیز به نسبتی که نامزد مطابق با دیدگاه و دنبال کننده اهداف اولویت‌دار خود را در میان نامزدها ببینند، مشارکت آنها افزایش می‌یابد؛ در این ارتباط لازم است تا جایی که قانون اجازه می‌دهد تایید صلاحیت حداکثری شخصیت‌های سیاسی صورت گیرد.

رئیس دانشگاه فرهنگیان استان بوشهر نیز در این زمینه  عملکرد شورای نگهبان را یکی از ابزارهای موثر در جلب مشارکت عمومی عنوان می‌کند و می‌گوید: شورای نگهبان در چارچوب قانون با تائید صلاحیت طیف‌های سیاسی مختلف می‌تواند زمینه حضور پرشور مردم در پای صندوق‌های رای فراهم کند.

به گفته اکبر مولایی لازم است شورای نگهبان با توجه به جامعه شناسی حاکمیتی عمل‌کند و با اعلام دلایل تائید و یا رد صلاحیت نامزدها پاسخگوی افکار عمومی باشد.

مولایی معتقد است: در شرایطی که دشمنان این نظام همواره به دنبال این هستند که با مسائل و مشکلات مختلف، کشور را دچار چالش کنند، همه باید بدانیم این مشارکت و حضور پرشور مردم در پای صندوق‌های رای نگهدارنده انقلاب اسلامی است پس نباید با برخی اعمال سلیقه‌ها مردم را ناامید و از حضور در این عرصه مهم پشیمان کرد.

وی یادآور شد: سرمایه اجتماعی جامعه به عنوان ارزشمندترین سرمایه کشور است که اگر کاهش پیدا کند، جایگاه و اقتدار کشور در عرصه بین المللی نیز به صورت شدیدی آسیب می بیند چرا که دولت‌ها می‌آیند و می‌روند و آنچه مهم اصل نظام و مشارکت انتخاباتی بالای مردمی است که رای آنها تضمین کننده ثبات نظام جمهوری اسلامی است.

نقش دانشگاهیان در انتخابات‌ها
رئیس دانشگاه خلیج فارس در باره نقش دانشگاهیان در جریان انتخابات گفت: دانشگاه گروه مرجع مهم در جامعه به شمار می‌رود  و همواره سهم بالایی در جلب مشارکت عمومی و ایجاد فضای مناسب انتخاباتی داشته و باز هم خواهند داشت؛ اما در شرایط جاری نیاز است ابتدا سرمایه اجتماعی جامعه دانشگاهی بازسازی و برای مشارکت در انتخابات متقاعد شود.

به اعتقاد مصلح، جامعه دانشگاهی منتظر است تا اطمینان بیشتری نسبت به رعایت لوازم انتخاب شایسته در سازوکار انتخابات پیدا کند و اگر حتی اطمینان نسبی نیز حاصل شود به طور حتم فعالانه در انتخابات مشارکت می‌کنند.

اما رئیس دانشگاه فرهنگیان استان بوشهر معتقد است که امسال آنلاین بودن آموزش‌ها در دوره کرونا سبب شده‌است تا آن تجمع‌ها، نشست‌ها و بحث‌های داغ دانشگاهی کمتر اتفاق بیفتد.

با این حال مولایی می‌گوید: جوانان و تحصیل کرده‌ها ۲ قشر تعیین کننده درحرکت‌های اجتماعی هستند که این گروه‌ها در دانشگاه‌ها حضور دارند و قاعده کار این است که دانشگاه‌ها باید باشند تا به عامه مردم در زمینه  انتخابات و نامزدها آگاهی بخشی کنند.

سیاه نمایی پاشنه آشیل مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰

وی ادامه داد: این جوانان و تحصیل کردگان هستند که برنامه‌ها را توجیه و بررسی و خطوط سیاسی جامعه را ترسیم می‌کنند و در شرایطی که احزاب واقعی شکل نگرفته‌اند، دانشگاه‌ها به عنوان مغز متفکر جامعه تعیین کننده و جایگزین احزاب و خط مشی‌ها هستند.

رئیس دانشگاه فرهنگیان گفت: با توجه به شرایط حاضر، دانشگاهیان باید تلاش کنند با افزایش میل و رغبت مردم، مشارکت و اعتماد مردم را به صندوق‌های رای افزایش دهند زیرا فارغ از اینکه چه کسی انتخاب می‌شود انتخاب باید از روی دید باز و با مشارکت بالا باشد.

روشن کار عضو هیات علمی دانشگاه آزاد واحد بوشهر یادآور شد: افراد دانشگاهی با تحلیل‌های علمی برنامه نامزدها در فضای واقعی و مجازی نقشی مهم در آگاه سازی مردم برای مشارکت همگانی در انتخابات، تزریق امید و روحیه شاد به مردم و جلوگیری از تخریب و نفاق بین آنان دارند.

وی ادامه می‌دهد: افراد دانشگاهی بایستی با روشن کردن توطئه‌های بدخواهان این نظام و پرهیز از تنش‌های غیرعقلانی و تبیین عزم راسخ نیروهای انقلابی نظام در زمینه اهمیت به نسل جوان و آینده ساز مملکت گام بردارند.

نامزدهای انتخاباتی برنامه علمی و عملی داشته باشند

مصلح در باره ویژگی نامزد اصلح گفت: جامعه امروز متکثر و با انتظارهای متنوع است و با توجه به اینکه کشور با چالش‌های اساسی و ویژه‌ای روبرو است، نظام حکمرانی باید بتواند هرچه زودتر این مسائل را چاره اندیشی کند، از این رو فرد منتخب باید برای رویارویی و حل مسائل اساسی کشور برنامه مناسب و شایستگی کافی داشته باشد.

از دید رئیس دانشگاه خلیج فارس، توسعه اقتصادی، کاهش فقر، برقراری عدالت اجتماعی، ارتقای کارآمدی نظام اجرایی کشور، افزایش شفافیت، کاهش فساد در نظام اداری، فهم مناسب از توسعه و حکمرانی خوب، قابلیت مدیریت و حل مسائل بین‌المللی و از این دست مسائل است که رئیس جمهوری آینده باید برای آنها چاره‌ کند.

رئیس دانشگاه فرهنگیان استان بوشهر با بیان اینکه نامزدها باید براساس نیاز جامعه برنامه خود را تنظیم کنند، معتقد است اقتصاد و اشتغال از مهمترین نیازهای جامعه ایران در زمان حاضر است که باید با تزریق امید برای برطرف کردن کاستی‌های اقتصادی، کنترل قیمت‌ها و متعادل کردن بازار برنامه ریزی شود.

مولایی ارائه برنامه راهبردی در زمینه سیاست خارجی را نیز به لیستی اضافه کرد که باید در برنامه نامزدها مورد توجه قرار گیرد و برای بهبود روابط با کشورهای همسایه تلاش شود.

انتخابات ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر، روستا و عشایر همزمان با سیزدهمین دوره ریاست جمهوری، دومین میان دوره‌ای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری و نخستین میاندوره‌ای یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ۲۸ خردادماه ۱۴۰۰ برگزار می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha