حضور و مشارکت بالای مردم در انتخابات حائز اهمیت است و هیچکدام از جریانات سیاسی کشور به هیچ بهانهای نباید این مشارکت را وجهالمصالحه فعالیتهای سیاسی خود کنند. اصل بر جلب مشارکت حداکثری مردم است که میتواند پشتوانه دولت آینده از هر جناحی باشد و بر روابط ایران در عرصه بینالملل اثر داشته باشد. بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به بررسی جنبه های مختلف انتخابات ریاست جمهوری پرداخته اند.
مهمترین محورهای انتخاباتی از نگاه رسانههای اعتدالی، اصلاحطلب و اصولگرا
رسانه اعتدالی خبر آنلاین در شبانه روز گذشته در گفت وگو با سید عبدالواحد موسوی لاری از اعضای مجمع روحانیون به بررسی برنامههای برخی از کاندیداهای ریاست جمهوری پرداخت و اما پایگاه خبری تحلیلی انتخاب به بازتاب سخنان عباسعلی کدخدایی را در خصوص اینکه مشارکت پایین، برای اعتبار و مشروعیت انتخابات مشکلی ایجاد نمیکند را برجسته کرد. رسانههای اصلاح طلب نیز در مطالب و گفت وگوهایی مختلف بر ضرورت اعتمادسازی برای مشارکت حداکثری در انتخابات تاکید کردند و مشکلات پیشرو در این امر خطیر را مورد بررسی قرار دادند در این خصوص خبرگزاری ایسنا در تیتری با عنوان فرافکنی و اختلاف افکنی مانع انتخاب اصلح میشود؛ بر موضوع جلب مشارکت مردم تاکید کرد. همچنین دیگر روزنامهها در گزارش های مختلف برنامه های کاندیداهای ریاست جمهوری را بررسی کردند، برای نمونه روزنامه آرمان ملی و اعتماد به ترتیب در مطالبی به تحلیل حضور نظامیان و حمایت آنها از کاندیداها ریاست جمهوری و همچنین بررسی برخی حواشی و نقاط ناروشن پیرامون کاندیداها و انتخابات ۱۴۰۰ پرداختند. رسانههای اصولگرا در تیتری با عنوان برای مبارزه با «مافیا» و «هزار فامیل» آمادهام، سخنان عزت الله ضرغامی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری را منتشر کرد و دیگر خبرگزاری های این جریان در مطالب و گفت وگو ها خود به مهم ترین وظایف دولت آینده پرداختند و در تیتری با عنوان «معیشت مردم باید دغدغه دولت آینده باشد» آن را بازتاب دادند.
رسانههای اعتدالی
حضور مردم معادلات انتخاباتی را برهم می زند
خبرگزاری خبرآنلاین به گفت وگو با سید عبدالواحد موسوی لاری از اعضای مجمع روحانیون پرداخت و نوشت:
*در حال حاضر تمام شبکههای تلویزیون از ساختن فیلم گاندو گرفته تا سایر فیلمها، نشان دهنده این واقعیت است که تمام امکانات رسانهای به سمت و سوی یک جناح است هرچند از گذشته نیز بوده اما اکنون علنی و آشکار شده است.
* اگر مصاحبههای صداوسیما را مورد رصد قرار دهیم مربوط به افرادی است که از یک جناح هستند و تقریبا اظهارات مشخصی دارند. هرچند تریبونهای دیگری نیز وجود دارد. بنابراین این عرصه، عرصه برابری برای کاندیداها نیست.
* اصولگراها برای کاندیدای مدنظرشان دغدغهای جز رأیآوری ندارند در واقع آنها نه هراسی از شورای نگهبان دارند که کاندیداهایشان را تایید نکند و نه هراسی از مسیر دارند که مبادا مشکلاتی برای کاندیداهایشان رخ دهد اما در مقابل، اصلاحطلبان از همه رده کاندیداها و هر شخصی که در اردوگاه اصلاحطلبان تعریف میشود، اولین دغدغهشان این است که برخورد شورای نگهبان چگونه خواهد بود.
*دومین دغدغه این است که آیا اصلاحطلبان با بایکوت خبری و رسانهای مواجه میشوند یا خیر؟ البته الان نیز با همین دغدغه روبرو هستند که آیا این بایکوت تغییر خواهد کرد. علاوه بر این، آیا نحوه برخورد صداوسیما تغییر میکند مبنی براینکه آیا نقش و رسالت ملی خود را انجام میدهد یا اینکه تکلیف شرعیاش این است که از یک جریان خاص حمایت کند.
مشارکت پایین، برای اعتبار و مشروعیت انتخابات مشکلی ایجاد نمیکند
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب به بازتاب سخنان کدخدایی پرداخت و نوشت:
* مشارکت احتمالی پایین در انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ هیچ مشکل حقوقی ایجاد نخواهد کرد و اعتبار و مشروعیت آن همچنان پابرجاست.
*مردم و انتظارات اجتماعی و سیاسی همیشه تمایل دارند که میزان مشارکت بالا باشد. با این همه، از منظر حقوقی و قانونی مشارکت پایین برای اعتبار و مشروعیت انتخابات هیچ مشکل حقوقی ایجاد نمیکند... حضور نامزدهای با گرایشهای مختلف احتمالا میتواند میزان مشارکت را افزایش دهد.
*شورای نگهبان هیچگاه صلاحیت نامزدها را بر اساس انتقاد و یا اعتراض و به خصوص انتقادهای لفظی بررسی نمیکند.
رسانههای اصلاح طلب
اصلاحطلبان به وظیفه تاریخی خود عمل کنند
روزنامه شرق به گفت وگو با حسین مرعشی سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی پرداخت و نوشت:
*کشور در آستانه یکی از انتخاباتهای مهم است و در شرایط کنونی بیش از هر زمان نیاز است که مشارکت مردم بالا باشد تا هم دولت آینده در عرصه بینالمللی قوی باشد و هم توان حلوفصل مشکلات اقتصادی را داشته باشد.
* از فضای اجتماعی علامتهای خوبی برای رقمخوردن انتخابات حداکثری مشاهده نمیشود. ریشه این موضوع هم در رنجش مردم از وضعیتی است که کشور تجربه میکند.
*در سالهای اخیر، فشارهای بیشماری بر زندگی مردم وارد شد که علت آن نیز ریشه در ناکارآمدی سیستم مدیریتی کشور و البته ناکارآمدی دولتهای قبل دارد.
*در دوران فعالیت دولتها در دو دهه اخیر، مطالبات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی مردم انباشته شد و در گذر زمان وقتی این مطالبات برآورده نشد و پاسخ درخوری به آنها داده نشد، دلخوریهای بسیاری برای مردم ایجاد کرد. رنجش مردم یک هشدار سیاسی است که اکنون در قالب تمایلنداشتن به شرکت در انتخابات متبلور شده است.
ابهامات انتخاباتی
روزنامه اعتماد در گزارشی به بررسی برخی حواشی و نقاط ناروشن پیرامون کاندیداها و انتخابات ۱۴۰۰ پرداخت و نوشت:
* موضوع کاندیداتوری سیدابراهیم رییسی به عنوان رییس قوه قضاییه نیز محل بحث است. بر اساس قانون البته هیچ منعی برای کاندیداتوری او در انتخابات ریاستجمهوری نیست اما بههرحال با ثبتنام او در این انتخابات، بروز نوعی تعارض منافع محتمل یا حتی ناگزیر است، چرا که او رییس قوه قضاییه و رییس نهادی است که باید به شکایات انتخاباتی رسیدگی کند.
*موضوع کاندیداتوری زنان و تفسیر شورای نگهبان از «رجل سیاسی» هم همچنان در هالهای از ابهام است. سخنگوی شورای نگهبان پیش از آغاز ثبتنام کاندیداها گفته بود که منعی برای این نامنویسی زنان وجود ندارد اما پیش از او، سیداحمد خاتمی از فقهای شورای نگهبان اعلام کرده بود که زنان نمیتوانند مصداق رجل سیاسی باشند. هرچند کدخدایی هم صرفا برای ثبتنام به زنان مجوز داده بود و کلامی در خصوص احراز صلاحیتشان نگفته بود.
* در شرایطی که هنوز تفسیری روشن درباره مصادیق رجل سیاسی وجود ندارد، این دوره هم زنان مانند دورههای قبل دستکم برای پافشاری بر حقوقشان هم که شده، به ستاد انتخابات کشور رفته و نامنویسی کردند.
*حدود ۴۰ زنی که شاخصترینشان، زهرا شجاعی یکی از ۹ کاندیدای «جبهه اصلاحات ایران» است و با تمامی این تفاسیر، امیدی هرچند اندک وجود دارد که در این دوره برای اولینبار صلاحیت یک زن نیز ازسوی شورای نگهبان احراز شود. امیدی که بهخصوص لابهلای گفتههای برخی زنان اصلاحطلب چون مصعومه ابتکار و آذر منصوری به چشم میآید.
فرافکنی و اختلاف افکنی مانع انتخاب اصلح میشود
خبرگزاری ایسنا به گفت وگو با اسماعیل حسین زهی عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی پرداخت و آورد:
* باید سعی کرد تا در فضای منسجم درونی مردم آگاهی لازم را از کاندیداها کسب کنند و به دور از تنش ها و حواشی فرد اصلح را انتخاب کنند.
*یکی از مواردی که باید مورد توجه قرار گیرد، حضور چهره های مختلف از جریانات سیاسی در صحنه انتخابات و توجه به سلایق مختلف جامعه است.
* مشارکت حداکثری مردم در انتخابات پشتوانه قوی برای دولت آینده خواهد بود تا بتواند برای حل مشکلات کشور با قدرت گام بردارد.
* امروز وضعیت اقتصادی و بحث معیشت مهم ترین مطالبه مردم از کاندیداهاست. به طور طبیعی در دایره انتخاب آنان نیز فردی که برنامه کارشناسی برای حل این مشکلات داشته باشد، می تواند جای بگیرد.
* با توجه به اینکه در این دوره از انتخابات کشور در محاصره اقتصادی می باشد دامن زدن به مسایل حاشیه ای، فرافکنی و اختلافات درونی می تواند منافع ملی را به خطر بیندازد.
* هر فردی که در جمهوری اسلامی زندگی می کند حق رای و حق اظهار نظر دارد. تخریب و حمله به نظر دیگری قابل قبول نیست. باید سعی کرد تا در فضای منسجم درونی، مردم آگاهی لازم را از کاندیداها کسب کنند و در فضایی به دور از تنش ها و حواشی فرد اصلح را انتخاب کنند تا بتوانیم بعد از انتخابات با تعامل و انسجام در مسیر حل مشکلات کشور گام برداریم.
نظامیها پشتیبان کدام کاندیدا؟
روزنامه آرمان ملی در گزارشی به تحلیل حضور نظامیان و حمایت آنها از کاندیداها ریاست جمهوری پرداخت و نوشت:
* مهمتر از بحث کاندیداتوری بحث حمایت یا نوع نگاه نظامیها به انتخابات است.
*نظامیان همواره از پایگاه و جایگاه ثابتی در جامعه برخوردار بودهاند و نظرات متفاوتی نیز نسبت به مسایل جامعه به خصوص انتخابات داشتهاند. چنانکه حتی در برخی مقاطع انتخاباتی وارد صحنه انتخابات شده و خود را در پیشگاه آزمون ملت قرار دادهاند.
* حضور نظامیان در عرصه سیاست برای آنها خوش یمن نبوده و هر زمانی که وارد انتخابات شدهاند با رایی حداقلی رقابت را به کاندیدای پیروز واگذار کردهاند.
* نظامیان هیچگاه نتوانستهاند آنطور که باید و شاید جامعه را با خود همراه کرده و از کنار این همراهی پیروزی برای خود کسب کنند. انتخابات سال ۱۳۸۰ که علی شمخانی به رقابت با سیدمحمد خاتمی پرداخت و در نهایت رقابت را به وی واگذار کرد و به وزارت دفاع رفت. در انتخابات ۸۴ محمد باقر قالیباف نماینده نظامیان را بر عهده داشت که در انتخابات حاضر شد اما رقابت را به محمود احمدی نژاد واگذار کرد و به شهرداری تهران رفت.
* محسن رضایی که برای اولین بار به انتخابات پا نهاد اما در نهایت با بیاقبالی جامعه روبهرو شد و پس از آن به مجمع تشخیص و دبیری آن گمارده شد. البته کاندیداهای نظامی در انتخاباتهای پس از آن نیز توفیقی حاصل نکردند، چراکه در انتخابات سال ۹۲ محسن رضایی و محمد باقر قالیباف با وجود حضور در انتخابات نتوانستند فضای رقابت را به سمت خود بکشند و همین امر نیز باعث شد تا در دوگانه قالیباف- روحانی این حسن روحانی باشد که پیروز رقابتها شود.
رسانههای اصولگرا
برای مبارزه با «مافیا» و «هزار فامیل» آمادهام
خبرگزاری فارس به گفت وگو با عزت الله ضرغامی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری پرداخت و آورد:
* خود را برای برخورد با مافیا و افرادی که منافعشان در ادامه یافتن وضع موجود است و باندهای الیگارشی و هزار فامیل که حتی فساد را نیز بین خود تقسیم کردهاند، آماده کردهام.
* بنده با احترام به تمامی نامزدها و افرادی که در انتخابات ۱۴۰۰ حضور دارند، تأکید میکنم که هیچ خط قرمزی در انتخابات جز منافع کشور و مردم ندارم.
*بنده هیچ رودربایستی با فردی ندارم و تمام تلاشم در انتخابات نقد گذشته است، به همین دلیل حرفهایم را به صورت شفاف بیان خواهم کرد.
* توجه به مساله جوان و دولت جوان انقلابی یک ضرورت برای تداوم انقلاب اسلامی است. باید تمامی نامزدهای انتخابات موضع خود را به صورت صریح و شفاف در این زمینه اعلام کنند.
* امروز خلاقیت، ابتکار، آشنایی با فناوریهای روز که بزرگسالان با آن فاصله دارند، تحت سیطره جوانان است، به همین دلیل توجه به جوان و جوانی ضرورت جدی دارد؛ ما باید مناصب اجرایی را به جوانان واگذار کنیم تا خلاقیت و پشتکار و نیروی جوانی به کمک کشور بیاید.
* در اول انقلاب جوانگرایی بر کشور حاکم بود، به همین دلیل بسیاری از نقاط ضعف توسط جوانان به سرعت به نقاط قوت تبدیل شد، اما هر چه جلوتر رفتیم، تأکید بر استفاده از تجربه بر جوانی پیشی گرفت که همین باعث شد به اشتباه از جوانگرایی فاصله بگیریم.
* امروز ما جوانانی را در اطراف خودمان داریم که در حوزههای خود کارشناس و متخصص هستند؛ این جوانان باید حلقه اصلی ایدهپردازی ما باشند که من به همین دلیل از ظرفیت جوانان در این بخش استفاده کردهام.
ریاستجمهوری جایگاه اعمال سلیقههای شخصی و جناحی نیست
خبرگزاری مهر به گفت وگو با سیدمرتضی نبوی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام پرداخت و نوشت:
* به نظر من انتخاب کار سختی نیست اما به شرط آنکه انسان افرادی را انتخاب کند که هدفشان خدمت باشد.
* از نظر قانون اساسی رئیس جمهور شخص دوم کشور است و بیشترین امکانات را در اختیار دارد. در قانون اساسی هم ویژگیهای زیادی از جمله رجل سیاسی بودن برای رئیس جمهور برشمرده شده است از این رو جایگاه ریاست جمهوری، جایگاه اعمال سلیقههای شخصی و جناحی نیست.
*باید از افراد متخصص کمک گرفت تا بتوانیم فرد دلسوزی را انتخاب کنیم که بداند ظرفیت کشور بالاست و لازم نیست چشم به خارج از کشور داشته باشیم چراکه این عقیده [نگاه به داخل] میتواند کشور را در مسیر پیشرفت قرار بدهد.
* قانون انتخابات ما جامع و مانع نیست و متاسفانه نمایندگان مجلس نزدیک انتخابات میخواهند قانون انتخابات را اصلاح کنند اما در زمان کم شدنی نیست. باید برای برگزاری انتخابات خوب به قانون شفافی برسیم که دیگر بحث باقی نماند.
معیشت مردم باید دغدغه دولت آینده باشد
روزنامه رسالت به گفت وگو با محمدجواد عامری، دبیر کل جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی و فعال سیاسی اصولگرا پرداخت و نوشت:
* در نیروهای اصلاحطلب گزینههایی که توانایی اخذ تأیید صلاحیت شورای نگهبان در انتخابات ریاست جمهوری را داشته باشند، بسیار هستند و مسلما بیش از یک نفر است.
* در طیف نیروهای اصلاحطلب، افراد متعددی وجود دارد که سابقهشان با توجه به معیارهای شورای نگهبان ایراد خاصی نداشته باشد.
* لاریجانی از طرف لیست شورای ائتلاف نیروهای انقلاب موردحمایت قرار نمیگیرد و باید دید در روزهای آتی به چه نحوی اقدام خواهد کرد.
* کاندیداها قبل از آنکه به فکر انتخاب شدن و رأی آوری باشند، میبایست به فکر انتخاب شعارهایی باشند که بعدها همانند برخی دولتها مجبور نشوند، شعارهایشان را یکییکی پس بگیرند.
*کاندیداها باید شعارهایی را برگزینند که میتوانند به آنها عمل کنند و شعارها هم در جهت حل مشکلات واقعی مردم انتخاب شود.
نظر شما