به گزارش ایرنا، پانزدهم اردیبهشت ماه سال جاری هفت منطقه آزاد و ۱۳ منطقه ویژه اقتصادی از جمله تاکستان در استان قزوین پس از بررسی کمیسیون اقتصادی مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب رسید.
یکی از ابزارهای لازم برای توسعه صادرات و ایجاد اشتغال در کشور کاهش موانع قانونی است که یکی از راه های تحقق این مهم تاسیس مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه اقتصادی است، بر همین اساس دولت در خرداد ۹۵ لایحه این مناطق را به مجلس فرستاد و پس از سالها مناقشه در مولفههای آن، بالاخره امسال به فرجام رسید.
در مناطق ویژه اقتصادی تولیدکنندگان از محدودیت های کمتری در حوزه قوانین تجاری برخوردار هستند و فعالیت فعالان اقتصادی در آنها به دلیل زیرساخت مناسب و مشوق ها و تسهیلات و واردات تجهیزات مورد نیاز بخش تولید با تعرفه گمرکی پایین و معافیت های مالیاتی از توجیه اقتصادی خوبی برخوردار است.
دلیل تاخیر پیش آمده در ایجاد منطقه ویژه اقتصادی تاکستان به گفته رجب رحمانی نماینده مردم تاکستان در مجلس شورای اسلامی این بود که «شورای نگهبان بر اساس اصل ۷۵ قانون اساسی به این طرحها ایراد گرفت که البته به جا بود، برای برخی طرحها از جمله تاکستان در دولت دفاع کرده بودیم و بار مالی آن نیز درنظر گرفته شده بود اما به دلیل اینکه بار مالی سایر مناطق دیده نشده بود شورای نگهبان این موارد را برگرداند و موضوع مجدد در مجلس مطرح شد و بر مصوبه خود اصرار ورزید و به این دلیل این طرحها به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفت"
ایجاد منطقه ویژه اقتصادی تاکستان از آن جهت برای قزوین حایز اهمیت است که این استان نخست به عنوان یکی از قطبهای تولیدات صنعتی و کشاورزی کشور محسوب میشود و از طرف دیگر به عنوان نقطهای استراتژیک در حوزه لجستیک، حمل و نقل زمینی و ریلی کشور میتواند نقش بسزایی در توسعه این استان و کمک به توسعه کشور ایفا کند.
در خصوص اهمیت منطقه ویژه اقتصادی تاکستان، عیسی قبادی معاون امور اقتصادی استاندار قزوین گفته بود که تصویب این منطقه تحولی بنیادین در پیشرفت و توسعه استان قزوین خواهد داشت و ثمرات فراوانی را نیز به همراه دارد؛ از طرفی وجود طرحهای دیگر اقتصادی استان نظیر پردیس روستایی و تاک ( تجمعی اراضی کشاورزی؛ تعیین الگوی کشت) با کمک این منطقه رشد و شتاب بیشتری میگیرد.
منطقه ویژه اقتصادی تاکستان امتیازی بالاتر از بندرخشک و دهکده لجستیک
رییس دپارتمان گمرک و تجارت اتاق بازرگانی استان قزوین در رابطه با این موضوع به خبرنگار ایرنا گفت: تصویب طرح ایجاد منطقه ویژه اقتصادی تاکستان که با چندین منطقه ویژه در کشور همزمان شده است، شرایطی را برای استان قزوین فراهم میکند تا میزان تولید، ارزش افزوده و در نهایت صادرات از این استان افزایش یابد.
محمدرضا فاروقی افزود: استان قزوین با داشتن شهرکهای صنعتی متعدد بیش از پیش به چنین منطقهای نیاز داشت تا مزیتهای صادراتی و تولیدی خود را توسعه دهد.
وی اضافه کرد: منطقه ویژه اقتصادی نسبت به موضوعات سابقی که در استان قزوین وجود داشته است برتری بیشتری دارد؛ به عنوان مثال ما تا قبل از این موضوع روی بندر خشک و دهکده لجستیک صحبت میکردیم اما منطقه ویژه به لحاظ محصور بودن بستری را فراهم میکند تا تولید بدون عوارض گمرکی به حیات خود ادامه دهد و مسائل و اهداف سابق استان را نیز محقق شود.
به گفته فاروقی، معافیتهای مالیاتی، ارزش افزوده برای تولیدکنندگان، تامین به صرفه مواد اولیه و توسعه صادرات تنها بخشی از مزایای منطقه ویژه اقتصادی است و علاوه بر آن مسائل ترخیص و تضمین کالا در گمرک نیز تسهیل میشود.
معافیتهای مالیاتی، ارزش افزوده برای تولیدکنندگان، تامین به صرفه مواد اولیه و توسعه صادرات تنها بخشی از مزایای مناطق ویژه اقتصادی است و علاوه بر آن مسائل ترخیص و تضمین کالا در گمرک نیز تسهیل میشود.
این کارشناس حوزه تجارت و بازرگانی با بیان اینکه تصویب چنین منطقهای باید خیلی زودتر اتفاق میافتاد،اظهار داشت: پیگیری برای داشتن منطقه ویژه تاکستان باید خیلی قبلتر محقق میشد و لازم است که کارهای اجرایی و عمرانی مربوط به این منطقه زودتر اجرایی شود.
فاروقی خاطرنشان کرد: اتاق بازرگانی قزوین درصدد است که از این اتفاق خوب به شکل مقتضی استفاده کرده و برای راهاندازی و اجرایی شدن آن وارد عمل شود، در همین رابطه قرار شده کارگروههایی ویژه برای ارائه برنامه راهبردی منطقه ویژه تاکستان تشکیل شود.
رییس دپارتمان گمرک و تجارت اتاق بازرگانی استان قزوین یادآورشد: موضوع دیگری که باید در دستور کار اتاق بازرگانی باشد، آموزش و اهم سازی این ظرفیت برای تک تک اعضا است که در این رابطه نیز موارد لازم پیش بینی شده است.
منطقه اقتصادی تاکستان باید فورا عملیاتی شود
علی محمد زمانی رییس خانه صنعت، معدن و تجارت استان قزوین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به اطلاع رسانی و اخبارهای منتشر شده در خصوص منطقه ویژه اقتصادی تاکستان انتقاد کرد و گفت: متاسفانه اطلاع رسانیها درست انجام نمیشود، چون در نشستهای اولیه برای منطقه ویژه اقتصادی تاکستان مباحث حوزه کشاورزی مطرح بود و قرار بود فعالیت ها در زمینه کشاورزی باشد، اما اکنون در خبرها این بحث اصلا مطرح نمیشود.
زمانی افزود: مسؤولان و متولیان استان قزوین باید نشستی با جهاد کشاورزی برگزار کنند و در مورد اینکه چه برنامهای باید در این منطقه اجرایی شود، تصمیم گیری کنند.
رییس خانه صنعت، معدن و تجارت استان قزوین افزود: مسؤولان و متولیان استان قزوین باید نشستی با جهاد کشاورزی برگزار کنند و در مورد اینکه چه برنامهای باید در این منطقه اجرایی شود، تصمیم گیری کنند، البته این بدان معنا نیست که از ظرفیت های بخش صنعت در این منطقه استفاده نشود.
زمانی بیان داشت: فعلا تمام اخبار مربوط به منطقه ویژه اقتصادی تاکستان روی این مسئله متمرکز شده که چه کسی کارها را انجام داده است و این منطقه به نام کدام نهاد و مسؤول تمام شود؛ درحالی که الان این موضوع مهم نیست و باید سریعا به سمت عملیاتی شدن آن پیش برویم.
این فعال حوزه تولید و صنعت در استان قزوین خاطرنشان کرد: هنوز خیلیها تصور میکنند که منطقه ویژه اقتصادی تاکستان همانند بندرانزلی است، درحالی که منطقه ویژه اقتصادی شرایط متفاوتی دارد که باید به اطلاع عموم رساند و هم مردم و هم فعالان اقتصادی با کارکردها و مزایای آن آشنا شوند.
تصویر روشنی از منطقه ویژه اقتصادی تاکستان باید ترسیم شود
رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی استان قزوین نیز به خبرنگار ایرنا گفت: ۲ سال پیش موضوعات مربوط به منطقه ویژه اقتصادی تاکستان در نشستها مطرح میشد، اما از آن تاریخ تاکنون هیچ اقدام عملی برای این منطقه صورت نگرفته است.
مهدی بخشنده افزود: هنوز این منطقه در تاکستان جانمایی نشده و معلوم نیست در کدام محدوده شاهد احداث و راه اندازی آن هستیم، بنابراین برنامه جامعی نیز در این خصوص وجود ندارد.
وی اضافه کرد: یکی از نکات مهم برای احداث و راهاندازی منطقه ویژه اقتصادی تاکستان، نحوه مشارکت بخش خصوصی و دولت در این منطقه است که هنوز در مورد آن تصمیم گیری نشده است؛ همچنین تسهیلاتی که برای سرمایه گذاران در نظر گرفته شده باید مشخص شود و به طور کلی هیچ تصویر روشنی از این منطقه در استان وجود ندارد.
بخشنده تاکید کرد: امیدواریم هرچه زودتر متولیان این منطقه شامل استانداری، سازمان صمت و اداره کل مسکن و شهرسازی به موضوع ورود پیدا کرده و در این خصوص کارهای عملیاتی انجام دهند.
رییس اتاق بازرگانی استان قزوین خاطرنشان کرد: تاکستان به شکل خاص و استان قزوین به شکل کلی تر در کشور از موقعیت جغرافیایی خاصی برخوردار هستند و میتوان این منطقه را با تکنولوژی روز دنیا احداث و راهاندازی کرد.
بخشنده یادآور شد: بخش خصوصی استان قزوین آمادگی دارد تا کارگروههای ویژهای را با حضور متولیان این حوزه برگزار کرده و به صورت علمی و عملی مباحث مربوطه را پیگیری کند.
رئیس اتاق بازرگانی قزوین: هنوز جانمایی و نحوه همکاری بخش خصوصی با دولت در منطقه ویژه اقتصادی تاکستان مشخص نشده است
محل استقرار گمرک در منطقه ویژه اقتصادی باید زودتر تعیین شود
رضا نیک روشت مدیرکل گمرک قزوین نیز به خبرنگار ایرنا گفت: اولین اقدام که باید در دستور کار قرار گرد، تشکیل نشستی با حضور متولیان اقتصادی با هدف حصار بندی محدوده منطقه ویژه اقتصادی و همچنین مکان یابی برای گمرکات خواهد بود که هنوز اقدامی در این رابطه صورت نگرفته است.
نیک روشت اضافه کرد: اگر مسؤولان استان قزوین منطقه ویژه اقتصادی را به درستی اجرا کنند، قطعا مزیتهای خیلی خوبی را نصیب استان خواهند کرد که یکی از مهم ترین آن تامین مواد اولیه بدون نیاز به عوارض گمرکی و صادرات کالا با سریع ترین شیوه ممکن است.
مدیرکل گمرک استان قزوین خاطرنشان کرد: برای احداث و راهاندازی این منطقه لازم است که همه اقدامات طبق قانون و شیوه نامه اجرایی پیش برود و همه جزییات و نکات فنی نیز رعایت شود تا شاهد زودتر اجرایی شدن این طرح اقتصادی در استان باشیم.
نیم نگاه: همزمان شدن تصویب ایجاد منطقه ویژه اقتصادی تاکستان با شعار تولید؛ پشتیبانیها و مانع زداییها این نکته را گوشزد میکند که باید از همه امکانات سخت افزاری و نرم افزاری برای راهاندازی این ظرفیت مهم در استان قزوین بهره برد.
شاید بهتر باشد خیلی زود اولین نشست با موضوع منطقه ویژه اقتصادی تاکستان در استان تشکیل شده و مباحث مربوط به جانمایی و راه اندازی این منطقه در دستور کار قرار گیرد و برای پیشبرد این طرح وظایف هر دستگاه گوشزد و برنامه زمان بندی برای پیشبردها کارها تعیین شود.
نظر شما