حدود یک ماه تا برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری باقی نمانده و نامهای مختلفی به عنوان نامزدهای احتمالی در فضای سیاسی کشور مطرح است. برخی چهرههای سیاسی به صراحت از قصد خود برای حضور در انتخابات سخن گفتهاند. افزون بر این، نامهای بسیاری در جریانات گوناگون به عنوان نامزد احتمالی مطرح شده که البته خود هنوز از قصدشان برای ورود به میدان رقابتها سخنی نگفتهاند، با این حال تحلیل و تفسیرهای زیادی حول محور نامزدی آنان در فضای رسانه ای کشور مطرح میشود.
با توجه به تاثیر ترکیب، تعدد و چینش نامزدهای انتخاباتی در مسایلی چون راهبردها و تاکتیکهای انتخاباتی جریانهای سیاسی، کیفیت برگزاری انتخابات، میزان مشارکت و... رصد موضعگیریها و اظهارنظرهای نامزدهای احتمالی انتخابات، مورد توجه ناظران است. برخی از مهمترین رویدادهای رخ داده در شبانه روز گذشته را در ادامه متن می خوانیم:
از نامزدهای اصولگرا چه خبر؟
شجاع باشید و بگویید «اگر مردم بیایند؛ ما شکست میخوریم»
علی لاریجانی در این توئیت نوشت: کسانی که پیروزی خود را در کاهش مشارکت مردم در انتخابات می بینند و بزرگترین هراسشان حضور مردم پای صندوق هاست؛ هرچه باشند انقلابی نیستند! شجاع باشید و بگویید «اگر مردم بیایند؛ ما شکست خواهیم خورد».
اصلاحطلبان را نباید دستکم گرفت
علیرضا افشار داوطلب نامزدی انتخابات ریاست جمهوری، اصلاحطلبان را استاد دوگانهسازی توصیف کرد و با بیان اینکه نباید اصلاحطلبان را دست کم گرفت، گفت: آنها به جای اینکه برای حل مشکلات مردم اندیشه کنند، به سراغ دوگانهها و دو قطبیهایی میروند که هیچ تاثیری در زندگی مردم ندارد. رای و کارهای دولت احمدینژاد مرهون جمعی بود که در عرصه جریان انقلابی و ارزشی کار کرده بودند ولی او همه این بدنه را به نام خودش تمام کرد. نباید زحماتی را که همه این افراد کشیدند نادیده بگیریم. اگر جریان انقلابی به وحدت واقعی برسند و هم افزایی داشته باشند، امروز از موقعیت قویتری نسبت به رقیب برخوردار هستند و نظرسنجیها هم این را نشان میدهد. اصلاحطلبان استاد دوگانهسازیها هستند که مردم را جهت میدهند و به جای اینکه مسائل معیشتی و اقتصادی مردم را مطرح کنند و برای حل مشکلات آنها اندیشه کنند، به سراغ دوگانهها و دو قطبیهایی میروند که هیچ تاثیری در زندگی مردم ندارد. اما رقیب را نباید دست کم گرفت و باید توجه و دقت خود را بیشتر کنیم.
این داوطلب انتخابات ریاستجمهوری درباره این شائبه که اصولگرایان از کاهش مشارکت سود میبرند، اظهار کرد: شفافیت، اخلاص و تواضع نسبت به مردم و در راس آن داشتن برنامههای امیدآفرین و اثربخش باید در راس برنامههای جریان نیروهای انقلاب قرار گیرد. برنامههایی که قابل اجرا باشد و استنباط شعاری از آن نشود. دست نامزدهای جبهه انقلاب از این جنس برنامهها پر است. نیروهای انقلاب به جای تخریب دیگران، بر معرفی برنامههای خود متمرکز باشند. به نظر من رویکرد ما باید ایجابی، مثبت و برنامهمحوری در دستور کار قرار گیرد. این ادعای نادرستی است که از سوی جریان رقیب پمپاژ میشود. آنها میگویند در یک مشارکت حداقلی است که جریان ارزشی برنده میشود که اینطور نیست. در سال ۸۴، هشتاد درصد مشارکت داشتند و جریان ارزشی و انقلابی پیروز شد. ممکن است این تقسیم بندی درستی باشد که جمعیتی پای ثابت جریان ارزشی هستند و طیفی از مردم هم همیشه سبد رای رقیب و جمعیت قابل توجهی هم مردد هستند و در حقیقت دنبال پیدا کردن جواب سوالات خود هستند. باید مواظب بود که بجای فریب افکار عمومی، صداقت حاکم شود. فن سیاستورزی میطلبد، ضمن تلاش برای پیروزی مواظب بیاخلاقیها و جوسازی بود و واقعیتها به دور از فریب افکار عمومی گفته شود. در جبهه انقلاب با صداقت و شفافیت میتوان کاستیها را جبران کرد، به نظرم جریان مردد با این رویکرد به سوی جریان ارزشی جذب میشود و اگر مردم به حل مشکلات امید داشته باشند، مشارکت افزایش مییابد.
نظر مردم مهم است نه جریانهای سیاسی
سعید محمد داوطلب نامزدی انتخابات ریاست جمهوری، درباره پیوستن به سازوکار اجماعی اصولگرایان، گفت: دوستان ساز و کاری برای خود دارند اما من موافق این هستم که نظر مردم ملاک باشد نه نظر جریانهای سیاسی. تبلیغات وسیعی علیه من صورت گرفت که محمد تخلفات زیادی داشته است و یک کار رسانه ای بدی در این باره انجام شد. حتی نفرات ما را یک سری از مجموعهها تهدید کردند که چرا با محمد کار میکنید. هر کدام از دو شورای وحدت و ائتلاف مرا دعوت کنند، برای توضیح برنامههای خود به آنجا میروم اما اصل موضوع انتخاب آن فرد نهایی است که آن را قبلا گفتم. دوستان ساز و کاری برای خود دارند اما من موافق این هستم که نظر مردم ملاک باشد نه نظر جریانهای سیاسی.
محمد درباره برخی پیشنهادات به او برای کناره گیری از داوطلبی انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: نامزدهای نظامی زیاد بودند منتها هجمه زیادی سمت من بود و میگفتند که تخلف سیاسی کردهام. ابتدا گفتند تخلف و بعد عنوان کردند که تخلف سیاسی است. اگر تخلف سیاسی باشد باقی دوستان هم مانند من بودند و چرا به آنها چنین بحثی برای کناره گیری مطرح نشده است.
با پول که نمی توان رأی خرید
محمد عباسی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری می گوید: یارانه نباید قطع شود چون چاره ای جز این نیست که به بخشی از جامعه یعنی ناتوانان و افراد فقیر، کودکان و زنان بی سرپرست برسیم. او در مصاحبه ای رسانه ای می گوید: عرصه انتخابات در جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک نماد مردم سالاری دینی باز است که همه حق دارند ابراز وجود کنند، اولا اگر این سمت ها را از منظر دنیایی و قدرت بدانیم، که به مصلحت دنیا و آخرت مان نیست . اما اگر مبنا را بر این قرار دهیم که جامعه ما در حال حاضر با یکسری نارساییها و مشکلات جدی اقتصادی اجتماعی مواجه است، هرشخصی که از ظرفیتی برخوردار است باید بتواند داوطلب شود تا در حل این مشکلات امروز مردم ایفای نقش کند. من به عنوان یکی از فرزندان ملت وارد انتخابات شدم چراکه بالاخره طی این همه سال، آنچه اندوخته شده متعلق به مردم است چه در مدیریتهای شهرستانی و استانی و چه در در نظام ملی در دو دوره وزارت و چه در دانشگاه و چه داخلی و خارجی، اینها همه یک ظرفیتی است که برای مردم است. اگر ما در این اوضاع و احوالی که مردم با مشکلات زیادی مواجه هستند به دادشان نرسیم یعنی از مسؤلیتهای حقیقیمان شانه خالی کردیم، مثل جبهه باید بگوییم که من هم داوطلب هستم که به این عرصه بیایم. بنده حضور افراد متعدد، افراد دلسوز، قابل اعتماد و کارآمد نظام را از جمله حاج آقای رئیسی را فرصت میدانم بنابراین ایرادی نمیدانم که دیگران هم بیایند و ما هم حضور داشته باشیم. ضمن اینکه جامعه شناسی انتخاباتی ایران به لحاظ پیش بینی بعد از ثبت نامها و حتی نزدیک به انتخابات متفاوت بوده است. بنابراین نمیتوانیم فکر کنیم فقط یک سری افراد خاص بیایند بلکه به نظر من ذائقههای متعدد، دیدگاه های متفاوت و تجارب متعدد به صحنه بیایند، ما به مردم آزادی عمل دهیم که کدام ذائقه را میپسندند. این به نظر من بهترین شکل استفاده از این فرصت قانونی است.
در همان قوه می ماند و کارش را می کرد
فریدون عباسی دوانی کاندیدا انتخابات ریاست جمهوری گفت: احمدی نژاد هم هموطن ما است و او هم مانند بنده و مانند دیگران می تواند بیاید و در انتخابات شرکت کند و شرایط را شورای نگهبان، بررسی کند و نظرش را بدهد. این کاندید ریاست جمهوری در رابطه با کناره گیری خودش به نفع رییسی ادامه داد: دلیلی ندارد که بخواهم کنار بروم. اگر شورای نگهبان احراز کرد من می آیم و حرف خودم را می زنم. جناب آقای رییسی و دیگران هم حرف خودشان را بزنند و مردم هم انتخاب کنند و اشکالی هم ندارد و بعد از آن هم همکاری خواهیم کرد.
او با اشاره به کاندیداهای تکراری که چندین دوره مورد اقبال مردم واقع نشدند، ادامه داد: شرایط اجتماعی، سیاسی و اقتصادی آن زمان اقتضاء می کرد که مردم خواست دیگری داشته باشند و هیچ اشکالی نداشت این بزرگواران هم آمدند و در عرصه انتخابات شرکت کردند. متأسفانه این روش در کشور غلط است که آن کسیکه برنده میشود همه دیگران را کنار می گذارد در صورتی که می شد از افراد قابلی که در جناحی که رأی نیاوردند استفاده کرد. ما یک دولتی تشکیل دهیم که ملت قبول داشته باشند نه فقط یک تفکر خاص و از آنها خواسته شود که مدیران کشور را انتخاب کنند این اشتباهاتی است که در گذشته صورت گرفته و مختص ۳۰ سال گذشته است. سی سال گذشته ما اشتباه کردیم که متفکران کشور را حذف کردیم و فقط کشور را به دست جریان های سیاسی دادیم. ۹۵ درصد تخصص های غیر سیاسی را نگذاشتیم به میدان بیایند، پست های اجرایی را به افراد سیاسی دادیم و این شده حال و روز مملکت که باید این وضعیت را تغییر بدهیم.
آمریکایی ها اراده کنند می توانند اینترنت ایران را قطع کنند
ابوالحسن فیروزآبادی کاندیدای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، گفت: نابسمانی ها و گرفتاری هایی دیده می شود که علل زیادی دارد، یکی شدت فشاری است که از جامعه جهانی به ما وارد می شود که از شکل گیری یک جامعه الگو برای جامعه اسلامی و کشورهای جهان سوم جلوگیری کنند. من اعتقاد دارم اگر چنین فشاری به کشورهایی مثل انگلیس، آلمان و فرانسه وارد می شد کمرشان شکسته بود. آنچه در بین مردم مطرح شده ترس از قطع شدن اینترنت بین المللی پس از روی کار آمدن اینترنت ملی است. من یکی دو بار در صدا و سیما مفصل توضیح داده ام که اصلا شدنی نیست. نظام بانکی، حمل و نقل، هواشناسی، بهداشت و دانشگاه ما مبتنی بر ارتباطات جهانی است و اصلا این حرف بیهوده است و حتی در کشورهای عقب افتاده افریقایی هم نمی شود این را پیاده سازی کرد چه برسد در کشور ایران که به هر حال یک سطح اقتصادی قابل توجهی در دنیا دارد.
او گفت: یکی از بحث های مهم کشور سیاست خارجی است و رئیس جمهور و دولت از بسته بودن دستشان در این عرصه همیشه شاکی بوده اند و نمونه آن را چند وقت قبل داشتیم که در تصویب طرح مجلس برای رفع تحریم ها مجلس و دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی مخالف نظر رئیس جمهور و دولت اقدام کردند. من اعتقاد ندارم که در این حوزه تقصیر را از گردن قوه مجریه برداریم و بر گردن قوای دیگر بیندازیم. در دیپلماسی اقناع سازی می کنیم که منافع ما حق است و باید تأمین شود و از روش های اعمال خشونت نمی خواهیم استفاده کنیم. ما همین روش را در داخل استفاده نمی کنیم. همین الآن یکی از روش های متداول در صحنه سیاسی این است که مسئولین ما در سه قوه حرف هایشان را پشت بلندگوها می گویند. باید این را حل کنیم. من معتقدم بخشی از وظایف رئیس جمهوری اقناع قوای دیگر است و البته طرف مقابل هم پیش از اینک دست دولت را ببندد باید با او مذاکره کند.نگاه من وفاق، همبستگی و به کار گیری همه جریان های سیاسی است و با این نگاه حرکت می کنم.
دولت وظیفه ندارد فقط به کارمندان خودش خدمات رفاهی ارایه دهد
سعید جلیلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت وگویی با کارشناسان پیرامون موضوع «رفاه و تفریح خانوادگی» با بیان اینکه خانواده به عنوان کوچکترین سلول جامعه مرکز ثقل توجه حاکمیتهاست، گفت: در کنار کارهای مهم و اساسی که ممکن است در درازمدت نتیجه بدهد، دولت موظف است کارهای زودبازدهی را که منجر به برداشته شدن فشار از روی دوش مردم باشد نیز در دستورکار خود بگذارد. در شرایط فعلی فشار اقتصادی، رسیدگی به مسائل معیشتی حداقلیترین کار دولت آینده است و در گامهای بعدی دولت باید برنامهی ویژهای برای تحول در زمینه رفاهی-تفریحی جامعه داشته باشد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: خانوادهای تثبیت و تکریم میشود که بتواند از رفاه، تفریحات و سرزندگی لازم برخوردار بوده و برای اعضای آن انس و شرایط مطلوب زندگی ایجاد شده باشد. بر همین مبنا کارگروههای دولت سایه در چند سال گذشته به دنبال ارائه برنامههایی برآمدند تا بدون افزایش بودجه و هزینهها در بخش رفاهی، امکانات تفریحی برای رشد نشاط و سرزندگی مردم افزایش محسوس داشته باشد. خدمتگزاری به مردم یعنی به دور از شعار به وظایف خود در قبال خانوادهها رسیدگی کنیم. نهادهای مختلف کشور سالهاست که در قالب و عناوین مختلف بودجه فرهنگی یا مبارزه با آسیبهای اجتماعی دریافت میکنند و دولت وظیفه دارد این بودجه را به بهترین شکل مدیریت کند.
به نفع هیچ نامزدی کنار نمی روم
سرتیپ ایرج سفلی شاهوردی،، یکی از کاندیداهایی ریاست جمهوری سیزدهم برنامههای خود را برای اداره کشور تشریح کرد. من یک انگیزه بیشتر نداشتم و آن این است که فرمان حضرت آقا را مبنی بر اینکه «کشور در شرایط حساس و پیچیده سیاسی و اقتصادی است و احتمال اشتباه انسان های تازه کار و ابتدایی زیاد است و دیگر فرصت آزمون و خطا نداریم و نیاز امروز کشور به یک فرمانده کهنه کار است»، آتش به اختیار آمدم و در باب تکلیف و وظیفه ورود کردم که انشالله بتوانیم تغییری اعمال بکنیم. به عنوان یک وظیفه که تا دیروز عرصه دفاع از مرز و بوم و جان مردم را انتخاب کرده بودم ریل را عوض کرده تا این دوره با این همه قدمت این عرصه دفاع از جان مردم را به عرصه دفاع از اقتصاد و مال و معیشت مردم تغییر دهیم.در این راستا با رویکرد مبارزه با فساد فراگیر و رانت خواری که در جامعه هست، تبعیضات ناروا و جلوگیری از بروز نارضایتی که باعث می شود یک مدیریتی از نظام را ناکارآمد جلوه دهد نظم و انضباط دهیم. شعار ما هم این بود که امنیت و رفاه، تولید و شایسته سالاری ایجاد کنیم و اصل موضوع این است که خود را فدای ملت کرده و گفته ایم « ما برای شما هستیم»،این شعار ارتشیان هم بود که ارتش فدای ملت و افتخار می کنیم که الگو و اسوه خود در راستای کاری صیاد شیرازی و حاج قاسم سلیمانی می دانیم و بر آن عهدی که در قرآن بستیم هستیم.از روز اول که به خدمت نظام رفتیم با خود این شعار را داشتیم که با شما پیمان خونین بسته ایم و جان ما همچون گروگان بر سر پیمان ماست.
از نامزدهای اصلاح طلب چه خبر؟
سیاست خارجی مهم است اما کشورداری تک بعدی نیست
اسحاق جهانگیری نامزد انتخابات ریاست جمهوری در صفحه توئیتری خود نوشت:«سیاست خارجی مهم است، اما کشورداری یکبعدی نیست. آمادگی دارم با همه نامزدها در هر پلتفرمی و هر زمانی درباره مسائل مهم کشور هم در سیاست خارجی و هم حوزههای سیاست داخلی و اقتصاد و فرهنگ و اجتماعی و محیط زیست گفتوگو کنم.» وی در پایان از هشتگ مناظرات سخت استفاده کرد.
اسحاق جهانگیری نوشت: صدا وسیما طبق روال گذشته تحریف و تخریب را ادامه میدهد. دفاع از عملکرد دولت را رییسجمهوری و وزرا انجام میدهد. من میخواهم از عواملی بگویم که مسبب بحرانهای امروز ایران هستند و از برنامههایی که برای مقابله با آنها دارم. به قصد افقگشایی آمدهام.
امیدوارم بهجای تکثر شاهد تنوع داوطلبان ریاستجمهوری باشیم
زهرا شجاعی داوطلب نامزدی انتخابات ریاست جمهوری، با ابراز امیدواری از اینکه بجای تکثر شاهد تنوع داوطلبان انتخابات ریاستجمهوری باشیم، گفت: باید هر سلیقه و گرایشی احساس کند نمایندهای میان نامزدهای ریاستجمهوری دارد این موضوع سبب ایجاد همبستگی در جامعه و حضور پرشور مردم میشود. در یک از دورههای حساس تاریخ هستیم و در این دوره از انتخابات، با ثبتنام داوطلبان مختلف از جریانهای سیاسی کشور آرایش دوقطبی دورههای گذشته را نخواهیم داشت. به نظر میرسد که از یک طرف طیفهای مختلف فکری چپ- راست و اصلاحطلب- اصولگرا را داریم و از طرف دیگر به دلیل زیاد بودن تعداد نامزدهای اصولگرا اتفاقاتی در جریان است.
داوطلب نامزدی انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: اگر احساس مسوولیت و تکلیف سبب شده تا افراد مختلف در انتخابات حضور داشته باشند ما براساس قانون اساسی و نگاه اصلاحطلبانه این حضور را به فال نیک میگیریم. تنوع نگرشهای مختلف سیاسی سبب میشود در درجه اول احساس تعلق خاطر برای مشارکت در مردم افزایش یابد و در عین حال هم مشاهده کنیم که خواسته مشترک همه جریانهای سیاسی بالا بردن میزان مشارکت مردم در درجه اول است چون نرخ مشارکت حداکثری سبب تقویت نظام و به رخ کشیدن اعلام پشتیبانی مردم از نظام جمهوری اسلامی به جهان میشود. امیدوارم که بعد از مرحله احراز صلاحیتها شاهد تنوع داوطلبان باشیم زیرا تعداد زیاد داوطلبان کار را مشکل میکند.
برای حل مشکل اقتصاد، باید تنش در حوزه سیاست داخلی و خارجی را کاهش دهیم
محسن هاشمی داوطلب انتخابات ریاست جمهوری گفت: مشکل ناکارآمدی در کشور، یک مشکل فراجناحی و فرادستگاهی است. ما نمی توانیم بگوییم که فقط دولت ناکارآمد است بلکه کلیه دستگاه ها با چالش ناکارآمدی مواجه هستند. مشکل ناکارآمدی در کشور، یک مشکل فراجناحی و فرادستگاهی است. ما نمی توانیم بگوییم که فقط دولت ناکارآمد است بلکه کلیه دستگاه ها با چالش ناکارآمدی مواجه هستند. همه روسای جمهور ایران جز آیت الله هاشمی رفسنجانی تاکنون از کمبود اختیارات صحبت کرده اند. در اکثر حوزه ها جز دولت نهادهای دیگر حاکمیتی هم ممکن است حضور یا تاثیر داشته باشند که برای استفاده از اختیارات دولت باید با آنها تعامل داشت.
وی معتقد است: اصولا من به دو دوره بودن دولت ها اعتقاد ندارم چرا که معمولا دولت ها برای حفظ محبوبیت خود و کسب مجدد رای تصمیماتی می گیرند که ممکن است به صلاح کشور نباشد. اگر ما رویکرد مساله محور را انتخاب کرده و برای حل هرمساله زمان بندی و منابع و الزامات را تعیین کنیم و با نقشه راه درست به هدف برسیم، دیگر مردم در پایان دور دوم دولت ها به خاطر عدم تحقق وعده ها دچار سرخوردگی نمی شوند.
باید با آمریکا رابطه داشته باشیم
مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردمسالاری، نماینده پیشین مجلس و کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری است که این روزها مانند دیگر کاندیداها در انتظار نظر نهایی شورای نگهبان است؛ هرچند او پیش از این دوبار نامزد انتخابات و ردصلاحیت شده است اما اینبار با امیدواری از رای شورای نگهبان صحبت می کند و می گوید: «فکر نمیکنم اینبار برای تایید صلاحیت مشکلی داشته باشم.»
او در ادامه گفت: ما هم می توانیم با آمریکا رابطه داشته باشیم یعنی بدون اینکه دل بدهیم و قلوه بگیریم اصل رابطه باشد، ما سر عراق می رویم و مذاکره می کنیم، سر افغانستان مذاکره می کنیم، سر هسته ای مذاکره می کنیم اما در رابطه با مسائل دو جانبه خودمان همیشه درگیر هستیم، البته رهبری هم فرمودند یک موقع ممکن است پیش آید که خود من نگاه می کنم و ما باید برویم و رابطه برقرار کنیم، اینکه نمی شود ما همیشه در حالت بحرانی روابط با آمریکا باشیم و یک جایی باید این بحث تمام شود و تمام شدنش هم با حفظ عزت و مصلحت و .. باشد. ما که نمی خواهیم برویم و هرچه آنها گفتند را بگوییم چشم، ما هم حرف و نظر و بحث داریم، لذا در بحث روابط بین المللی اینکه برجام چه می شود، اتحادیه اروپا چه می کند، مذاکرات وین به چه نتیجه ای می رسد بهانه است و اصل ماجرا اینجاست و بعضی ها عادت کرده اند می گویند ما تحریم ها را دور می زنیم یا تحریم ها را خنثی می کنیم، خب بروید و خنثی کنید ولی تحریم باید از بین برود، تا زمانی که تحریم از بین نرفته است شوخی است که بگوییم وضع معیشتی مردم را می توانیم حل کنیم چون اینها به هم ربط دارند و مگر می توانیم منکر آن باشیم؟ هر کسی یک راه حل اقتصادی دارد، آیا راه حلی دارید که بدون رفع تحریم وضع اقتصادی ما به شکل استیبل جلو رود؟ یا اینکه می گویید ما می خواهیم کره شمالی شویم؟ اگر کره شمالی شویم دیگر نه به مذاکره احتیاج داریم نه به برقراری رابطه بین ایران و آمریکا و به هیچ چیز دیگری هم احتیاج نداریم و فقط دلمان به سلاح های هسته ای خوش است که آن را هم طبق فتوای رهبری نمی خواهیم داشته باشیم، لذا این ۳ مشکل یعنی مشکلات معیشتی مردم، روابط بین المللی و بحث ساختاری از اساسی ترین مشکلات است که برای هرکدام راه حلی داریم.
من در این انتخابات هیچ شعاری ندارم
محسن مهرعلیزاده در گفت و گویی به چند و چون انتخابات و کاندیدا شدنش پرداخت و گفت: حقیقتاً مردم مهمترین پرسش را در این زمینه مطرح میکنند و کاندیداهای ریاست جمهوری باید برای آن پاسخی متقن داشته باشند. مخاطب این پاسخ نه تنها آحاد مردم بلکه شخص خود کاندیدا هم هستند. به عبارتی کاندیدا باید ابتدا برای خود و وجدان خود نقشه دقیقی از دلایل شرکت در این عرصه مهم ترسیم کنند. در شرایط کنونی لیست کردن مشکلات کشور و مردم اصلا کار سختی نیست، مردم خود بهتر از هر شخصی مشکلات کشور را لمس و درک میکنند و این مشکلات را فریاد میزنند، امر خطیر اندیشیدن به شیوههای مواجهه با این مشکلات و چالشهاست.
او در ادامه بیان کرد: در حوزه سیاست، اهم برنامههای من معطوف است به تنشزدایی از فضای سیاسی کشور، تعامل و مذاکره با همه کسانی که استقرار حکمرانی عمومی دغدغه ایشان است. نهایتا گمان میکنم ضمن گسترش سیاستورزی سالم و به دور از استبداد رای، همچنین تقویت تحزب و مردمسالاری دینی در کشور لازم است دولت در برقرای وحدت ملی کوشا باشد. در حوزه اقتصادی بیان رئوس برنامه ها در این مجال کوتاه نمیگنجد اما به شکل مختصر اهم برنامههای دولت تحول و عدالت معطوف خواهد بود به «رفع انحصار و فراهم کردن زمینه رقابت اقتصادی به نفع واحدهای متوسط اقتصادی و کسب و کارهای کوچک جهت ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری همچنین بالا رفتن قدرت خرید مردم.»، «مبارزه با فساد از طریق ایجاد شفافیت در نظام پولی و بانکی کشور، ایجاد سیستم نظارتی هوشمند، اصلاح نظام مالیاتی کشور جهت جلوگیری از فرار مالیاتی و اخذ مالیت از شرکت ها و واحدهای بزرگ اقتصادی و ...»، « تقویت نظام بهداشت و درمان و بیمه کشور به منظور حمایت از اقشار آسب پذیر»، « تقویت فضای کسب و کار»، «هدفمندکردن یارانهها»، «توزیع عادلانه منابع در سطح کشور و رفع تبعیض» و «جذب سرمایه گذاری خارجی و ایجاد نگاه اقتصادی در سیاست خارجی».
نظر شما