حضور و مشارکت بالای مردم در انتخابات حائز اهمیت است و هیچکدام از جریانات سیاسی کشور به هیچ بهانهای نباید این مشارکت را وجهالمصالحه فعالیتهای سیاسی خود کنند. اصل بر جلب مشارکت حداکثری مردم است که میتواند پشتوانه دولت آینده از هر جناحی باشد و بر روابط ایران در عرصه بینالملل اثر داشته باشد. بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به بررسی جنبه های مختلف انتخابات ریاست جمهوری پرداخته اند.
مهمترین محورهای انتخاباتی از نگاه رسانههای اعتدالی، اصلاحطلب و اصولگرا
رسانه اعتدالی خبرآنلاین در شبانه روز گذشته در گفت وگو با حشمت الله فلاحت پیشه از چهره های سیاسی به بررسی برنامههای برخی از کاندیداهای ریاست جمهوری پرداخت و از رقابت میان سه چهره اصلی گفت اما روزنامه ایران در گزارشی نگاهی به «هیچانگاری» های انتخاباتی برخی تریبونهای رسمی انداخت و انتظار مشارکت با القای ناکارآمدی را برجسته کرد. رسانههای اصلاح طلب نیز در مطالب و گفت وگوهایی مختلف بر ضرورت اعتمادسازی برای مشارکت حداکثری در انتخابات تاکید کردند و مشکلات پیشرو در این امر خطیر را مورد بررسی قرار دادند در این خصوص روزنامه اعتماد در تیتری با عنوان مشارکت تابع چیست؟ موضوع لزوم جلب مشارکت ملی را برجسته کرد. همچنین دیگر روزنامهها در گزارش های مختلف برنامه های کاندیداهای ریاست جمهوری را بررسی کردند، برای نمونه روزنامه همدلی در مطلبی کنش و واکنش انتخاباتی داوطلبان ریاست جمهوری در «توئیتر» را بازتاب داد و دیگر روزنامه های این جریان سیاسی به بررسی برخی حواشی و نقاط ناروشن پیرامون کاندیداها و انتخابات ۱۴۰۰ پرداختند. رسانههای اصولگرا در تیتری با عنوان لزوم همگرایی نیروهای انقلاب برای حل مشکلات مردم؛ سخنان علی علیزاده عضو هیاترییسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس را منتشر کرد و دیگر خبرگزاری های این جریان در مطالب و گفت وگوها خود به مهم ترین وظایف دولت آینده و تقابل توئیتری نامزدها پرداختند.
رسانههای اعتدالی
انتخابات رقابت بین سه چهره اصلی خواهد بود
خبرگزاری خبرآنلاین به گفت وگو با حشمت الله فلاحت پیشه از چهره های سیاسی و نماینده ادوار مجلس پرداخت و آورد:
* آسیب انتخابات ۱۴۰۰ برای همگان پدیده کاندیدای پوششی است که در ایران باب شده و من فکر می کنم هر کاندیدایی که نیروی پوششی نداشته باشد، این نشانه استقلال و قدرت آن کاندیدا است.
* گمانه ها بر تایید صلاحیت بین ۶ تا ۸ نفر می چرخد اما شورای نگهبان تاکید دارد که نباید فضای سیاسی و رسانه ای وارد گمانه ها شوند و پرونده ها همچنان درحال بررسی است.
* انتخابات رقابت بین سه چهره اصلی یعنی لاریجانی، رئیسی و جهانگیری خواهد بود.
*کاندیداها حضوری غیرقابل پیش بینی برای ثبت نام داشتند و امیدوارم که فضای انتخابات گرم بشود.
*در نقاط دیگر دنیا احزاب و نمایندگان احزاب از مدت ها قبل مشخص هستند اما در ایران چون که همه جریانات سیاسی ضعف عملکرد داشتند و شخصی هم حاضر نیست، مسوولیت آن را برعهده بگیرد، نوعی فرار از ریشه ها و بنیادهای سیاسی را از سوی کاندیداها شاهد هستیم.
* هر انتخابات سنجش سیاست مدارانی است که روی کار بوده اند و رای دادن به سایر افراد که برنامه مشخصی برای اداره کشور دارند.
* در هر کشوری، یک چشم انداز جامع برای توسعه وجود دارد و کاندیداها در شروع انتخابات می آیند و برای برش ۴ ساله ای از آن چشم انداز، برنامه اجرایی خود را اعلام می کنند.
* سه جریان اصلی تایید صلاحیت شورای نگهبان را کسب خواهند کرد.
* آقای جهانگیری برای دفاع از وضع موجود به میدان می آید و در نهایت احتمال این که به نفع آقای لاریجانی کناره گیری کند، هست. به هر حال هر کدام از کاندیداها که تایید بشوند، بنظرم فضای دو قطبی بین آقای لاریجانی و رییسی شکل خواهد گرفت.
*حتی اگر احمدی نژاد انتخابات را تحریم کند، پایه رأیش در انتخابات حاضر می شود.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری: سرمایه اجتماعی «سنگ زیر بنای توسعه» است
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب به بازتاب سخنان عبدالناصر همتی رییس کل بانکمرکزی پرداخت و آورد:
* سرمایه اجتماعی بالا به مفهوم وجود رابطه خوب میان دولت وجامعه است. با تقویت سرمایه اجتماعی، ایرانی بهتر و پیشرفته تر داشته باشیم.
* سرمایه اجتماعی عامل متمایز کننده درجه رشد و توسعه یافتگی بوده است.
*سرمایه اجتماعی بطور کلی شامل نهادها، روابط، گرایش ها، ارزش ها و هنجارهایی است که بر رفتارها وتعاملات بین افراد حاکم است.
*در سطح کلان، سرمایه اجتماعی بالا به مفهوم وجود رابطه خوب میان دولت و جامعه است. با تقویت سرمایه اجتماعی، ایرانی بهتر و پیشرفته تر داشته باشیم.
انتظار مشارکت با القای ناکارآمدی!
روزنامه ایران در گزارشی نگاهی به «هیچانگاری» های انتخاباتی برخی تریبونهای رسمی انداخته و نوشت:
*با پایان ثبت نام نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، تقریباً همه کارشناسان سیاسی اذعان کردند که شاهد تنوع نمایندگانی از جریانهای سیاسی کشور در ستاد انتخابات کشور بودیم و حالا همه امیدوارند تنوع و نه تکثر نامزدها در مرحله آخر رقابت یعنی بعد از اعلام اسامی تأیید صلاحیتها هم وجود داشته باشد.
* مهمترین دغدغه انتخاباتی تا روز ۲۸ خردادماه، کیفیت حضور مردم پای صندوقهای رأی باشد؛ موضوعی که در حال حاضر وضعیت خوشایندی را نشان نمیدهد و انتظار میرود با داغتر شدن فضای انتخابات و شروع دوره تبلیغات، تمایل برای مشارکت بیشتر شود.
*بر اساس نظرسنجی مرکز افکارسنجی صدا و سیما که ۱۴ اردیبهشت ماه انجام شده، ۵١ درصد مردم در انتخابات ریاست جمهوری شرکت نمیکنند. با توجه به عدم مشارکت ۵۸ درصدی مردم در انتخابات مجلس یازدهم، نتیجه این نظرسنجی یاد شده جای نگرانی دارد.
*حضور پرشور مردم در انتخابات تأثیر زیادی در قوت و تواناییهای دولت منتخب دارد و موجب افزایش آبرو، امنیت و قدرت بازدارندگی کشور میشود.
*آخرین انتخابات ریاست جمهوری در ایران یعنی سال ۱۳۹۶ کمی بیشتر از ۷۳ درصد واجدان حق رأی پای صندوقهای رأی آمده بودند.
*بیشترین آمار هم متعلق به انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ است با ۸۵ درصد و البته کمترین مشارکت هم به سال ۱۳۷۲ برمیگردد که دور دورم دولت مرحوم هاشمی رفسنجانی بود با رقمی نزدیک به ۵۱ درصد.
*تنوع نامزدها گرچه شرط لازم برای رسیدن به مشارکت مطلوب و انتخابات پرشور است اما شرط کافی نیست.
* برای رسیدن به سقف مطلوب مشارکت ۶۰ یا ۷۰ درصدی، زمینهسازیهای دیگری هم ضروری است که اگر تنها به همان شرط تعدد نامزدها بسنده کنیم، شاید خیلی نتیجهبخش نباشد.
*این تصور در افکار عمومی که نهادهای انتخاباتی میتوانند برنامههای خود را اجرایی کنند و در این مسیر موانع ساختاری یا غیر ساختاری وجود نداشته باشد، حتماً یک مؤلفه مهم است.
رسانههای اصلاح طلب
فیلترشکن نامزدها روشن است
روزنامه همدلی گزارشی از کنش و واکنش انتخاباتی داوطلبان ریاست جمهوری در «توئیتر» منتشر کرد و نوشت:
* شبکه اجتماعی توئیتر در ایران فیلتر است و مردم جز با فیلترشکن نمیتوانند از این شبکه استفاده کنند ولی این روزها همه نامزدهای مطرح انتخابات ریاست جمهوری فیلترشکنهای خود را روشن کردهاند و تمام جدالهای سیاسی خود را رقبا را به این فضا منتقل کردهاند.
*علی لاریجانی و جلیلی دعوای دو نفرهای را شروع کردهاند. اسحاق جهانگیری و عزتالله ضرغامی همدیگر را به مناظره دعوت میکنند و تاجزاده هم از همین فضا در نقد شورای نگهبان مینویسد.
*هنوز شورای نگهبان اسامی نامزدهای نهایی انتخابات را اعلام نکرده و تبلیغات انتخاباتی شروع نشده، ولی دعواهای آن در شبکههای اجتماعی کلید خورده است.
*سعید جلیلی از الان جایگاه خود را مشخص کرده و معلوم است که آمده تا در مقابل چه شخصی قد علم کند. او در توئیتر تمرکز خود را فعلا بر تقابل با دولت و علی لاریجانی گذاشته است.
* این جمله که اقتصاد کشور پادگان و دادگاه نیست، چند روزی است اعصاب اصولگرایان را بههم ریخته. این جمله را لاریجانی بعد از ثبت نام و در جمع خبرنگاران گفت. کنایه او به نامزدهای نظامی اصولگرا و رئیسی است.
رییسجمهور هشتم فرصت اشتباه ندارد
روزنامه آرمان ملی یادداشتی به قلم فریدون مجلسی تحلیلگر مسایل بینالملل منتشر کرد و نوشت:
*اکنون شرایط اقتصادی و معیشتی، سیاسی، امنیتی و دیپلماتیک ایران در وضعیت پیچیده و بغرنجی قرار دارد. از یک سو مردم دیگر بنایی برای حضور و مشارکت در انتخابات ندارند و از سوی دیگر گسل جامعه با حاکمیت به شدت افزایش پیدا کرده است.
*مناقشات دیپلماتیک ایران علاوه بر پرونده فعالیتهای هستهای به نفوذ منطقهای، توان دفاعی، حقوق بشر و دیگر مسایل هم تسری پیدا کرده است.
* معضلات اقتصادی و معیشتی و مشکلات دولت با تحریمها و سیاست فشار حداکثری دولت آمریکا هم به یک ابرچالش بدل شده است.
* تبعات مخرب تداوم شیوع ویروس کرونا بر مساله سلامت و اقتصاد و معیشت هم که بماند. بنابراین نمیتوان سال ۱۴۰۰ را با ۱۳۸۴ مقایسه کرد؛ چون هر دولتی با هر نگاه سیاسی که روی کار بیاید، با انبوهی از مشکلات و بحرانهای داخلی، منطقهای و بینالمللی مواجه است، آن هم در شرایطی که خزانه دولت خالی است.
* دولت سیزدهم در ۱۴۰۰ اجازه ماجراجویی دیپلماتیک در پروندهای مانند پرونده فعالیتهای هستهای و برجام را مشابه ۸۴ ندارد.
* حاکمیت، هم در خصوص برجام و هم در خصوص نشست وین چراغ سبز خود را اعلام کرده است تا به موازات کاهش حساسیتها بتوان با لغو تحریمها، وضعیت معیشتی و همچنین مناسبات اقتصادی ایران را با کشورهای جهان سر و سامان بخشید.
* انبوه مسایل پیچیده در کشور سبب شده است، حاکمیت به یک ثبات و تعدیل رفتار دیپلماتیک برسد. به عبارت صریحتر سینرژی بحرانهای داخلی این هشدار و نهیب را به حاکمیت داده است که جامعه تاب و توانی برای تحمل این وضعیت ندارد و آستانه صبر مردم به شکنندهترین حالت خود رسیده است. لذا دیگر اجازه و فرصت ماجراجویی وجود ندارد. قطعا این نگاه به دولت سیزدهم هم دیکته خواهد شد؛ چرا که دولت سیزدهم حتی اگر به افرادی مانند سیدابراهیم رییسی هم برسد، دیگر اجازه و فرصت اشتباه ندارد.
مشارکت تابع چیست؟
روزنامه اعتماد یادداشتی به قلم عباس عبدی منتشر کرد و نوشت:
* انتخابات و رای دادن به شکل موجود، پدیده چند قرن اخیر است. نه به این علت که مردم پیش از آن با چنین مفهومی آشنا نبودهاند، بلکه چنین مفهومی در نظامهای پیشامدرن موضوعیت نداشته است.
*در یک نظام قبیلهای یا فئودالی که افراد جامعه، شهروندان مختار و آزاد محسوب نمیشوند، رای دادن بیمفهوم است. یا همه تصمیمات را یک نفر میگیرد، یا حداکثر در شورای محدود قبیله با مشورت یا رایگیری محدود تصمیمگیری و اقدام میکنند.
* از هنگامی که افراد از تعلقات خانوادگی و قبیلگی رها شدند و حتی خانواده نیز هستهای شد و تحصیلات و آموزش برای زن و مرد گسترش یافت و قدرت از پایگاه ارثی و انتسابی جدا و به امری قراردادی و اکتسابی تبدیل شد، کمکم مساله حق شهروندان در انتخاب صاحبان قدرت نیز مطرح شد و این حق به مرور توسعه یافت.
*ابتدا مردان دارای ثروت صاحب حق رای بودند، بعد کمکم اقشار دیگر نیز اضافه شدند و زنان آخرین گروههایی بودند که به شهروندان صاحب حق رای تبدیل شدند و اکنون همه افراد بالای سن خاصی (معمولا ۱۸ سال) دارای حق رای هستند.
* در جوامع توسعهیافته افراد دارای تحصیلات بالاتر، شهرنشینها، گروههایی که از متوسط جامعه ثروتمندتر هستند و مردان بیش از دیگران در انتخابات شرکت میکنند، زیرا انتخابات برای آنان موضوعیت و کارکرد بیشتری دارد. پس اگر دیدیم که در یک جامعه، افراد با این ویژگیها مشارکت انتخاباتی کمتری دارند، به معنای آن است که آن انتخابات واجد کیفیت لازم و کارکرد واقعی نیست.
*درست است که همه مردم دارای حق رای مساوی هستند و هنگام شمارش آرای صندوق، تمایزی میان رای بالاترین مقامات کشور یا زبدهترین نخبگان با آن پیر روستایی فاقد سواد در یک روستای دورافتاده نیست، ولی به لحاظ کیفی این دو تفاوت دارند.
مطالبات مردم از کاندیداها واقع بینانه و صحیح باشد
خبرگزاری ایسنا به گفت وگو با مهرداد ویس کرمی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس پرداخت و آورد:
* عالم سیاست عالم داد و ستد است، یکی از حوزه های مهم این عالم هم بحث انتخابات است، منظور این است که به هر میزان تقاضا باشد، عرضه خواهد بود.
* اگر مردم ما مطالبات صحیحی داشته باشند، کاندیداهای انتخاباتی مجبور می شوند، برنامه های خود را در راستای همین مطالبات صحیح تعیین کنند.
* خطاهایی که گاها از سوی کاندیداها شاهد هستیم به همین مطالبات ناصحیح باز می گردد، اگر مطالبات واقع بینانه و صحیح باشد، کاندیداها برای جذب اعتماد عمومی و کسب رای بیشتر در همین مسیر خواسته واقع بینانه مردم قدم می گذارند، بر این اساس اصل بر این است که مطالبات مردم باید صحیح، منطقی و ملی باشد.
* بایداز طرح مطالبات زودگذر، غیرمنطقی و از ایجاد حواشی و جدل های احساسی پرهیز کرد.
* برای طرح مطالبات باید به نیازهای اساسی کشور نگاه کرد، معتقدم اگر چندین بار در انتخاب های خود دقیق عمل نکردیم دلیل آن بوده است که اولویت های اصلی را نیافته ایم.
* اگر مشکل معیشتی است، بحث را به سوی مباحث امنیتی سوق داده اند و یا اگر مشکل ما بیکاری جوانان است به مسایل فرعی دیگری می پردازند، ایجاد فضای احساسی و حاشیه در جامعه به جای توجه به منطق و عقلانیت در شناخت نیازها و انتخاب مطالبات بر اساس آن موجب چنین مساله ای می شود.
* در این انتخابات هوشیاری مردم نقش بسیار حائز اهمیتی دارد، ان شاءالله شخصیت هایی هم که وارد عرصه شدند، بدانند که مسیر سختی را در پیش دارند، یکی از سخت ترین ادوار ریاست جمهوری همین دوره پیش رو است و رییس جمهور مسایل دشواری در مقابل خود خواهد دید.
*کاندیداها از ابتدا ارزیابی کنند که آیا توانایی و تحمل این شرایط را دارند یا خیر؟ که اگر نمی توانند از همین ابتدا خود را شرمنده و مدیون مردم و پروردگار نکنند.
اشخاصی که انصراف ندهند، تاثیر آنچنانی در انتخابات نخواهند داشت
خبرگزاری برنا به گفت وگو با «حمیدرضا ترقی»، عضو حزب موتلفه اسلامی و فعال سیاسی اصولگرا پرداخت و آورد:
* اشخاصی که انصراف نخواهند داد تاثیر آنچنانی در انتخابات نخواهند داشت و در حقیقت مسوولیت کار با خودشان است. شاید رای آنها الزاما به سبد آقای رییسی نریزد و اگر احتمال بدهند که رای انها به سبد آقای رییسی نمی ریزد رای خود را فریز می کنند.
* بعد از بررسی صلاحیت ها و مشخص شدن واجدین شرایط باید موقعیت افراد مشخص شود. به طور طبیعی نیاز است که چند نفری برای مناظره ها در کنار رییسی باشند تا بتوانند مناظره قدرتمندی داشته باشند و در حقیقت آنها حرف ها را بزنند.
* طبیعتا امثال جلیلی و چند نفری باید باشند تا از ابعاد مختلف بحث ها را دنبال کنند تا نیاز به اینکه رییسی به برخی موضوعات ورود کند نباشد، در واقع جلیلی و امثال او بازوی انتخاباتی رییسی در مناظرات هستند.
* اینکه جلیلی انصراف می دهند یا نه چیزی است که من نمی توانم از جانب او نظر بدهم، ولی پیش بینی خود من این است که شاید برخی از افراد بتوانند بیایند و مشارکتی جدی تر در جریان باشد ولی در حقیقت نامزد اصلی اصولگرایان و نیروهای انقلاب، رییسی است که همه روی او اجماع دارند و بقیه باید در این فرایند نقش کمکی داشته باشند.
رسانههای اصولگرا
لزوم همگرایی نیروهای انقلاب برای حل مشکلات مردم
روزنامه رسالت به گفت وگو با علی علیزاده عضو هیاترییسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس پرداخت و نوشت:
* حساسیت این دوره از انتخابات ریاست جمهوری قطعا بیشتر از دورههای قبلی انتخابات است.
* انتخابات پیش رو همانند شب قدری برای انقلاب است، زیرا در آغازین سالهای مسیر ۴۰ساله دوم انقلاب اسلامی هستیم و دولت آینده باید در راستای تحقق بیانیه گام دوم حرکت کند. از سوی دیگر، گرچه در برخی حوزههای چشمانداز ۱۴۰۴ توفیقات خوبی کسب کردیم اما با توجه به اندک زمان باقیمانده تا پایان موعد سند چشمانداز، بایستی به اهداف باقیمانده دست پیدا کنیم.
* مسایل متعدد داخلی همچون مسکن، حوزه معیشتی و مسائل فرهنگی از یکسو و نیز تحولات منطقهای و بینالمللی از سوی دیگر، قطعا ایجاب میکند انتخابات امسال را متفاوتتر نسبت به انتخابات گذشته ببینیم.
* باید از بعد ایجابی و با نگاه مثبت به دنبال طرحی نو و ایجاد تحول اساسی باشیم، کمااینکه خواست رهبر انقلاب نیز همین موضوع است.
*دال مرکزی گفتمان انقلاب در شرایط فعلی، تحول جدی در عرصههای مختلفی مانند حوزه اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، دفاعی و علمی و… است.
*حکمرانی جدید آنهم از نوع حاکمیت فضای مجازی و سایبر در دنیا در حال وقوع است، بنابراین دولت بعدی باید در این زمینه بهصورت جدی و قوی عمل کند.
*باید دولتی فراگیر و ائتلافی شکل بگیرد تا بتواند مشکلات را حل کند و از این منظر وحدت نیروهای انقلاب اهمیت خاصی دارد.
* در شرایط کنونی شاهد هستیم افرادی سخن از تغییرات ساختاری آنها باهدف آسیب زدن به نظام مطرح میکنند و پیشنهاداتی در سطح براندازی دارند. قطعا چنین مسایلی موجب بروز مخاطرات و افزایش نگرانیها است که باید با هوشیاری مدیریت شود.
از تقابل توئیتری نامزدها تا معرفی اعضای ستادهای انتخاباتی
خبرگزاری فارس در گزارشی به مهم ترین سخنان کاندیداها پرداخته و نوشت:
*در یکی دو روز پایانی هفته گذشته فعالیت رسانهای نامزدهای انتخابات شدت گرفته بود. اما اخبار انتخاباتی اولین روز هفته با این تذکر کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان آغاز شد که: تبلیغات انتخابات به صورت رسمی بعد از اعلام نظر شورای نگهبان آغاز می شود و قبل از آن، تبلیغات ممنوع است. البته امروز روز تقابل مستقیم بعضی نامزدها هم بود.
*محسن مهرعلیزاده گفته: ارز ۴۲۰۰ تومانی سم است، تولید را خوابانده و دلالی را رشد داده است.
*مصطفی کواکبیان گفته: آرزوی من این است که مردم ۶۰ درصد در انتخابات شرکت کنند اما یک اصولگرا رای بیاورد. او البته تأکید کرده که: خودم را حتما واجد شرایط می دانم که آمده ام و اصلا خیانت می دانم که فردی خودش را واجد شرایط نداند و بیاید یا حتی خودش را نسبت به دیگران اصلح نداند.
*شاهین محمدصادقی معتقد است که اعلام نکردن اختیار از طرف رییس جمهور فرافکنی بوده و انداختن توپ در زمین دیگران است او گفته که دخل و خرج و اداره و استخدام و تعطیلات و کار و ... در اختیار رییس جمهور است.
*ابوالقاسم رئوفیان گفته که اگر احراز صلاحیت شوم تا آخر میمانم و در مناظرات برنامههایم را اعلام کنم.
*رامین مهمانپرست گفته: خوشحالیم برخی از دوستان داوطلب طرحهای ما را عینا به نام خود میزنند اما اشکالی ندارد و دوست داریم طرحهای خوب عملیاتی شود.
*حسن سبحانی می گوید که تحریمها در اقتصاد ایران اثر دارد اما اینکه تاثیرگذاریِ آن موجب توقف اقتصاد ملی شود خیر، در این حد نیست. اقتصاد ایران به مثابه کشتی عظیمی است، هرچند امواج تحریم ممکن است، تکانهایی به این کشتی بدهد، اما نمیتواند آن را واژگون کند.
داوطلبان قبل از اعلام نتایج صلاحیتها، حق تبلیغات ندارند
خبرگزاری مهر به بازتاب سخنان عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان پرداخت و آورد:
*تبلیغات انتخابات بعد از اعلام نتیجه صلاحیتها شروع میشود و طبق قانون قبل از آن به هیچ وجه نامزدها حق تبلیغات ندارند.
* ما با ۲ مشکل مواجه هستیم، برخی از افرادی که ثبت نام کردهاند در مناطق مختلف اقدام به سخنرانی میکنند که طبق قانون خلاف است. مساله مهمتر اینکه در فضای مجازی هم با عناوین مختلف این افراد حضور دارند و این حضور هم ما مغایر قوانین است.
نظر شما