انتخابات؛ شایعات احراز صلاحیت و پیش بینی قطب‌های رقابت

تهران-ایرنا-پیش بینی قطب‌های انتخاباتی و شایعات احراز صلاحیت از جذاب‌ترین محورهای انتخاباتی در رسانه‌های رسمی و شبکه‌های اجتماعی است. برخی داوطلبان از حضور خود در صحنه انتخابات تا پایان این رویداد سخن می‌گویند و برخی دیگر، جنجال آفرینی به هر طریق حقیقی و مجازی را ترجیح می‌دهند.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا؛ سه‌گانه‌های انتخاباتی به فاصله ۲۷ روز تا انتخابات، همچنان میان بسیاری از چهره‌های اصلاح طلب مشترک و شامل رییس قوه قضائیه، رییس سابق قوه مقننه و معاون رییس قوه مجریه است. شایعات رد و تایید صلاحیت این روزها به بهانه خانواده و فرزندان داوطلبان نشر و تحلیل می‌شوند، بحث و گمانه‌زنی درباره نامزدهای پوششی انتخابات همچنان جدی است. حضور در فضای مجازی رییس جمهوری پیشین هم مانند حضور در فضای حقیقی وی، جنجال برانگیز شده و بازار حمایت‌ها و عدم حمایت‌ها از نامزدهای خاص جریان اصولگرا داغ است.

قطب‌های انتخابات و پیش‌بینی فعالان سیاسی

«محمدرضا باهنر» دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین گفته است: این رقابت‌ها به احتمال زیاد سه قطبی خواهد شد و آقایان رییسی، لاریجانی و یک نفر از اصلاح طلبان (جهانگیری یا پزشکیان) رقابت کنندگان اصلی این دوره خواهند بود.

«رامین مهمانپرست» که میهمان میز انتخاباتی خبرگزاری ایرنا بود؛ درباره قطب‌های انتخابات آینده گفت: «امروز با یک طیف اصولگرا مواجه هستیم که آقای رییسی در صدر آن قرار دارد و یک طیف که ترکیبی از اصلاح طلب و اعتدال‌گرا است که آقای لاریجانی در صدر آن قرار دارد.».

«شهاب الدین صدر» نیز دو قطبی انتخاباتی آینده را اینگونه توضیح داده است: «هر دو شورای ائتلاف و وحدت متفق روی آقای رییسی هستند. ممکن است بعضی از اقشار مختلف اعم از بخشی از اصولگرایان سنتی به آقای لاریجانی تمایل داشته باشند. اصلاح‌طلبان هم ممکن است به این دلیل که نامزد موردنظرشان در بین لیست نیست یک بازی سیاسی و انتخاباتی انجام بدهند و از آقای لاریجانی حمایت کنند.»

«اسماعیل گرامی مقدم» سخنگوی حزب اعتماد ملی هم رقابت انتخاباتی را بین حجت الاسلام رییسی، محسن رضایی، علی لاریجانی، پزشکیان و جهانگیری پیش بینی کرده است. «احمد سالک» نماینده اصولگرای مجلس دهم هم حجت الاسلام رییسی را یکی از قطب‌های اصلی انتخابات آینده می داند.

با وجود این پیش بینی‌ها، «عباس آخوندی» داوطلب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری شکل‌گیری سه گانه رییسی، جهانگیری و لاریجانی را به معنای ادامه وضع موجود و سدی بر راه ایجاد شور انتخاباتی توصیف کرده است.

شایعات عجیب درباره رد صلاحیت‌ها

گمانه زنی درباره رد و تایید صلاحیت‌ها به فاصله دو روز تا اعلام نظر شورای نگهبان افزایش چشم‌گیری یافته است. با وجود تاکید اعضای این نهاد بر پرهیز از چنین گمانه زنی‌هایی، شایعات ادامه دارد و گاهی حتی رسانه‌های رسمی هم به آن دامن می‌زنند. در تازه‌ترین این شایعات، کانال های خبری و حساب های توییتری از رد صلاحیت یکی از چهره‌های مطرح داوطلب به دلیل حضور فرزندش در یکی از کشورهای غربی خبر دادند. یکی از نمایندگان مجلس از ارسال مدارک تخلف و احراز جرم داوطلب دیگری به شورای نگهبان به منظور رد صلاحیت وی سخن گفت. رسانه دیگری از رد صلاحیت داوطلب دیگری به دلیل وخامت شرایط جسمی او خبر داد.

 این شایعات درحالی مطرح می‌شود که «عباسعلی کدخدایی» سخنگوی شورای نگهبان روز سه شنبه هفته جاری را زمان اعلام نتایج نهایی نامزدهای تایید صلاحیت شده اعلام کرد.  وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا تاکنون داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری با شورای نگهبان گفت‌وگو کرده‌اند؟ بیان کرد: بله؛ برخی از آقایان مراجعه کردند و برخی مواردی را به صورت مکتوب به پرونده‌شان اضافه کردند.

تکذیب و تایید حمایت‌ها

«محمدرضا باهنر» در نشستی به شایعات و گمانه‌ها پیرامون حضورش در ستاد لاریجانی پایان داد و به طور رسمی اعلام کرد که جامعه اسلامی مهندسین و جبهه پیروان خط امام و رهبری ذیل شورای وحدت اصولگرایان با حضور حجت الاسلام رییسی از وی حمایت خواهند کرد.

«رستم قاسمی» داوطلب نامزدی در انتخابات هم هرگونه حمایت از علی لاریجانی یا کناره‌گیری به نفع وی را تکذیب کرد. دفتر وزیر نفت دولت دهم، اعلام کرد این کاندیدای مستقل به نفع هیچ گروه و فردی کناره‌گیری نکرده است.

در میان این تکذیب‌ها اما «محمدحسن نامی» داوطلب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری هم ضمن انصراف از اعلام رقابت‌ها به نفع حجت الاسلام رییسی گفت: اگرچه نمی‌دانم شورای نگهبان مرا تایید خواهد کرد یا نه اما با توجه به اینکه قبلا گفته بودم در صورت نامزدی آیت الله رییسی در انتخابات ریاست جمهوری، از صحنه رقابت‌ها کنار خواهم رفت، اکنون به قول خودم عمل می‌کنم.

چالش‌های مجازی نامزدها

توییتر، کلاب هاوس و دیگر شبکه‌های اجتماعی در کنار رسانه‌های رسمی، از مهم‌ترین عرصه‌های گفت و گو و البته چالش نامزدهای انتخاباتی است. طی روزهای گذشته توییتر شاهد انتقادات علی لاریجانی و سعید جلیلی دبیران اسبق شورای عالی امنیت ملی درباره موضوعاتی چون مذاکرات هسته ای و قطعنامه‌ها بودند.

«فاطمه پهلوانی» عضو ستاد جهانگیری هم در پی دعوت توییتری عزت الله ضرغامی به مناظره، این مهم را به زمانی پس از اعلام نظر قطعی شورای نگهبان و مشخص شدن نامزدهای نهایی موکول کرد.

پخش صدای ضبط شده از رییس جمهوری پیشین در یکی از اتاق‌های کلاب هاوس، در حالی که حاضران با تصور حضور مستقیم و زنده محمود احمدی نژاد به آن اتاق مراجعه کرده بودند؛ انتقاداتی را هم نسبت به رییس جمهوری پیشین و هم اتاق رسانه پخش کننده در فضای مجازی برانگیخت. شدت یافتن این انتقادات احمدی نژاد را وادار به حضور در اتاق دیگر و پاسخگویی مستقیم به سوالات خبرنگاران داخلی و خارجی کرد. محتوای پاسخ‌ها اما بر اساس آنچه از سوی پرسشگران در توییتر منتشر شد، چندان قانع کننده نبود. نه پاسخ‌های ضبط شده اتاق نخست و گفت و گوی اقتصادی و نه پاسخ‌های مبهم به پرسش‌های مهم در اتاق دوم نتوانست حاضران را راضی کند و این نارضایتی با هشتگ‌های انتقادی در فضای مجازی بروز یافت.

بحث ناتمام کاندیدای پوششی

نامزد پوششی ترکیبی نسبتا تازه در ادبیات سیاسی و انتخاباتی کشور است و گرچه تعریف واضح و ثابتی ندارد اما به داوطلبی گفته می‌شود که برای حمایت از داوطلب دیگر در ایام تبلیغات حاضر می شود.

این روزها تحلیل‌های بسیاری پیرامون داوطلبان ثبت نامی در انتخابات و پوششی بودن آن ها منتشر می شود. این میان از جریان اصلاحات، برخی حضور مسعود پزشکیان و محمد شریعتمداری را پوششی در حمایت از اسحاق جهانگیری می‌دانند یا در جناح اصولگرا، چهره‌هایی مانند سعید جلیلی و علیرضا زاکانی به عنوان نامزد حامی و پوششی حجت الاسلام رییسی توصیف می‌شوند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha