۲۸ آذر ۱۳۶۱ خورشیدی، ۲ فروند موشک زمین به زمین به دو نقطه پرجمعیت دزفول اصابت و بیش از ۲۰۰ منزل مسکونی و مغازه را ویران، ۶۲ تن را شهید و ۲۸۷ تن را مجروح کرد، هنگامهای به «بلد الصواریخ یا شهر موشکها» معروف شد. روزگاری که جوانان و مردم غیور شهر دزفول را ترک نکردند و مردم ایران همیشه مقاومت آنان در برابر دشمن را فراموش نکردند و ایستادگی آنان را در طول هشت دفاع مقدس را به عنوان نمونهای از مقاومت ملت ایران خوانند و به جهانیان نشان دادند که ایرانیها شجاعتر و مقاومت تر از آن هستند که اسیر تهدید دشمن متجاوز بشوند و با این ملت باید با زبان تکریم و نه تهدید سخن گفت.
دزفول نه تنها مقاومت کرد، بلکه هیچگاه خالی از سکنه نشد و زندگی در شهر جریان داشت. با وجود حملات سنگین صدامیان، مردم دزفول خطوط زیادی در جبهه ایجاد کردند و اعزامهای هزار تا پنج هزار تن به جبههها داشتند. اعزامهای شهر دزفول به قدری گسترده بود که تیپ ولی عصر(عج) برای شهر دزفول ایجاد و بعد تبدیل به لشکر شد که تمام خوزستان را در برمیگرفت. دزفول برای صدام یک شهر استراتژیک و نظامی به حساب میآمد، چنین دلایلی باعث شده بود تا رژیم بعث فشار را بر این شهر بیشتر کند.
رژیم بعث عراق در مدت هشت سال جنگ، ۱۷۶ موشک غول پیکر «فراگ ۷ و اسکاد» به شهر دزفول شلیک کرد. هواپیماهای دشمن ۴۸۹ بمب و راکت بر سر مردم بی دفاع شهر فرو ریختند و آتش بارهای عراق با شلیک ۵ هزار و ۸۲۱ گلوله توپ نقاط مختلف شهر را هدف قرار داد اما با این همه خسارت، مردم دزفول با تقدیم ۲ هزار و ۶۰۰ شهید، ۴ هزار جانباز، ۴۵۲ آزاده سرافراز و ۱۴۷ مفقود و جاویدالاثر حماسه مقاومت و پایداری را در تاریخ درخشان انقلاب اسلامی ایران جاودان ساخت.
ایستادگی و ایثار مردم دزفول باعث شد تا این شهر «شهر نمونه مقاومت کشور» معرفی شود و اینگونه از ۱۳۸۹ خورشیدی از طرف شورای فرهنگ عمومی کشور، چهارم خرداد در تقویم رسمی به عنوان روز مقاومت و پایداری نامگذاری شد. به همین مناسبت پژوهشگر گروه اطلاع رسانی در این ارتباط به گفت وگو با «عباس نعیمی زاده» جانباز، نویسنده و روایتگر دفاع مقدس که در هشتم فروردین ۱۳۳۶ چشم به جهان گشود و در دوران دفاع مقدس در دفاع از شهر دزفول به مقام رفیع جانبازی نایل آمد، پرداخت.
دزفول با پیشینه ای به قدمت هزاران سال
عباس نعیمی زاده با بیان اینکه دزفول پیشینه باستانی طولانی دارد، گفت: نخستین سکونتگاه مردم ایران در شهرستان دزفول و در تپه های چغابنوت در میانه هزاره هشتم پیش از میلاد آغاز شده است. افزون بر آن شهرستان دزفول از جنبه های تاریخی، طبیعی و فرهنگی ویژگی های برجسته ای را داراست. بر پایه تحقیقات و گفته کاوشگران و باستان شناسان در سده اخیر نخستین حکومت ایرانی در محل کنونی دزفول قرار داشته است. دانشگاه بزرگ جندی شاپور نخستین و بزرگترین مرکز آموزش پزشکی، فلسفه و نجوم در دوره ساسانیان به شمار می رود که در ردیف ملی ایران ثبت شده است. پل قدیم دزفول به عنوان قدیمی ترین پل جهان که هنوز شکوه و عظمت خود را حفظ کرده و به حیات خود ادامه می دهد در جهان شناخته می شود. آبشار شوی دزفول بزرگترین آبشار خاورمیانه که در این شهرستان قرار دارد. وجود آسیاب های تاریخی، رود دز، جنگل و بافت تاریخی و... از دیگر جاذبه های توریستی و گردشگری این شهرستان به شمار می رود.
دزفول هدف یورش بی رحمانه موشکی
روایتگر حماسه دفاع مقدس با اشاره به این موضوع که رژیم بعثی عراق هر بار در رویارویی مستقیم با رزمندگان اسلام همواره شکست می خورد، گفت: رژیم بعثی عراق برای جبران ضعفها و همچنین اعمال فشار بر رزمندگان اسلام، شهرها و مناطق مسکونی را موشکباران و بمباران میکرد و در همین راستا، دزفول برای چندمین بار هدف یورش بیرحمانه موشکی رژیم بعث عراق قرار گرفت. حمله به دزفول، نخستین حمله در ابعاد گسترده به وسیله موشکهای زمین به زمین بود. یکی از مهمترین اهداف رژیم بعث عراق از بمباران و موشکباران شهرها به ویژه شهر دزفول این بود که با از میان بردن زیرساختهای اقتصادی و ناامن کردن شهرها، به مردم ایران بگوید که از مقاومت دست بردارید. در آن سال ها بیشتر کشورها انواع تجهیزات جنگی را در اختیار رژیم بعث قرار می داد تا رزمندگان اسلام شکست های سنگینی را متحمل شوند اما جوانان ایرانی برای دفاع از دین و میهن اسلامی عازم میدان های جنگ شدند و در این راه جان خود را فدا کردند و شهید شدند.
این جانباز سال های دفاع مقدس، در ادامه بیان داشت: رژیم بعثی از هر کوششی برای شکستن مقاومت رزمندگان اسلام دریغ نکرد؛ مردم انقلابی که با پیشینه دینی و اسلامی و رهبری مدبر توانست در مقابل سال ها حمله بی رحمانه متجاوزان این مرز و بوم ایستادگی کند.
اصابت صدها موشک به دزفول
او با یادآوری این که در هشت سال جنگ تحمیلی حدود ۱۷۶ موشک در مدل های مختلف به شهر دزفول اصابت کرد، اظهار داشت: اصابت ۱۷۶ موشک دوربرد فراگ و اسکاد به شهر و مردم بی دفاع دزفول از جمله جنایت های رژیم بعثی بود که نقاط مختلف این شهرستان را هدف گرفتند و چندین واحد مسکونی، آموزشی و مذهبی را تخریب کردند. نتیجه تمام این تجاوزها تقدیم هزاران شهید، جانباز و آزاده بود. از این رو و به پاس ایستادگی و مقاومت مردم دزفول این شهر به عنوان پایتخت مقاومت ایران اسلامی لقب گرفت و در تقویم رسمی کشور نیز ثبت شد.
عراق در راستای درهم شکستن مقاومت مردم از هیچ راهی دریغ نکرد. دزفول نه تنها مقاومت کرد، بلکه هیچگاه خالی از سکنه نشد و زندگی در شهر جریان داشت. با وجود حملات سنگین صدامیان، مردم دزفول خطوط زیادی در جبهه ایجاد کردند و اعزامهای چندین هزار نفری به جبهه ها داشتند. به لحاظ موقعیت سوقالجیشی، دزفول دروازه شمالی خوزستان محسوب میشد و بعد از شروع جنگ تحمیلی، صدام برای تصرف خوزستان باید ارتباط شمال این استان با کشور را قطع میکرد. دزفول برای رژیم بعث یک شهر استراتژیک و نظامی به حساب میآمد و همین عاملی شد تا رژیم بعث فشار را بر این شهر بیشتر کند.
بازسازی مناطق تخریب شده در مدت زمان کوتاه
این نویسنده با اشاره به اینکه مردم دزفول بلافاصله بعد از آزادی سازی به سرعت شروع به بازسازی شهر خود کردند، گفت: دزفول در دوران دفاع مقدس شهری نمونه در همه ابعاد بود، مردم در این شهر یک مؤلفه و تاکتیک را به نمایش گذاشتند که توانستند در زیر اصابت صدها موشک و توپ زندگی کنند و به سرعت نسبت به بازسازی مناطق تخریب شده اقدام می کردند. مقاومت مردم دزفول درس بزرگی به مردم جهان داد. امروز مردم بی دفاع دیگر کشورها که مورد تجاوز کشورهای متجاوز قرار دارند، مقاومت مردم ایران را سرلوحه خود قرار دادند و از حماسه رزمندگان اسلام الگو می گیرند.
اینک پس از گذشت سال ها دیگر در شهر دزفول آثار تخریب های ناشی از جنگ دیده نمی شود و شهر بازسازی کامل شده است اما خاطرات این دوران در اذهان مردم همچنان باقی مانده و این مردم دلاور همچون گذشته آماده مقاومت و جانفشانی برای میهن اسلامی هستند و با تبعیت از مقام معظم رهبری در راستای اهداف نظام جمهوری اسلامی حرکت می کنند.
لزوم ایجاد روحیه همگرایی ملی در شهرستان دزفول
نعیمی زاد در پایان با تاکید بر لزوم ایجاد روحیه همگرایی ملی در دزفول و انتقال آن به دیگر مردم گفت: در این سال ها تعدادی طرح های عمرانی و خدمات اجتماعی به بهره برداری رسیده است و به مناسبت سالگرد این روز ویژه برنامه های مختلفی اجرا می شود. باید تلاش کرد تا همه ساله در چهارم خرداد اقدامات مهم همانند افتتاح طرح های ارزشمند تفریحی یا عمرانی و مسایلی ازاین قبیل اجرا شود تا در ذهن تمام مردم ثبت شود.
نظر شما