به گزارش ایرنا، به دلیل اعتصاب گسترده کارمندان، اکثر بیمارستانهای وابسته به ارتش میانمار با کمبود پزشک مواجه هستند. وزارت بهداشت میانمار آمار رسمی مبتلایان به کرونا را اعلام نمیکند و ارتش این کشور هم انجام آزمایشهای کرونا را متوقف کرده است.
نشریه "میانمار نو" نوشت: بیماران جدید مبتلا به کرونا در شهر مرزی سیخا نزدیک هند، درحالی در بیمارستانها با علایمی چون تنگی نفس و تب بستری میشوند که پرستار و پزشک کافی برای رسیدگی به آنها وجود ندارد و این وضعیت خطر سقوط نظام سلامت میانمار را که پس از کودتای نظامی ماه فوریه فعالیت آن تقریبا متوقف شده است، نشان میدهد.
"لون زا آن" یک پرستار در بیمارستان "سیخا" گفت: در بیمارستان ما اکسیژن، تجهیزات پزشکی، پزشک، آمبولانس و داروی کافی وجود ندارد. درحال حاضر تنها سه خدمه در بیمارستان فعالیت میکنند.
طرح مقابله با کرونا در میانمار پس از کودتای نظامی در این کشور متوقف شد. دولت خانم آنگ سان سوچی که هم اکنون به دست ارتش زندانی شده است، انجام آزمایش، قرنطینه و درمان بیماران کرونا را افزایش داده بود.
خدمات در بیمارستانهای دولتی پس از پیوستن بسیاری از پزشکان و پرستاران به اعتصابات "جنبش نافرمانی مدنی" و همچنین اعتراضات خیابانی که به شدت سرکوب شدهاند، متوقف شد.
با توجه به دادههای سازمان جهانی بهداشت، ۱۳ پرستار و پزشک در اعتراضات به کودتای نظامی میانمار کشته شدهاند و ۱۷۹ مورد حمله به پزشکان، بیمارستانها و آمبولانسها انجام شده است.
ارتش حدود ۱۵۰ پزشک و پرستار را بازداشت کرده و صدها نفر دیگر را به اتهام شرکت در اعتراضات تحت پیگرد قانونی قرار داده است. ارتش میانمار به صورت مکرر از پزشکان و پرستاران درخواست کرده تا به محل کار خود بازگردند اما کمتر کسی به این درخواستها توجه کرده است.
توقف آزمایش کرونا
یک کارمند در یک مرکز قرنطینه کرونا در شهر یانگون پایتخت اقتصادی میانمار اعلام کرد که تمام پزشکان و پرستاران در این مرکز اعتصاب کردهاند.
وی افزود: ما بیمار جدیدی دریافت نمیکنیم چون تست کرونایی انجام نمیشود.
یک هفته قبل از آغاز کودتای نظامی در ماه فوریه، میانمار روزانه ۱۷ هزار تست کرونا انجام میداد. دادههای غیر رسمی نشان میدهند که این آمار در یک هفته گذشته تنها یک هزار و ۲۰۰ تست کرونا بوده است.
میانمار اعلام کرده از ۱۴۰ هزار مبتلا به کرونا تنها ۳ هزار و ۲۰۰ نفر قربانی این بیماری شدهاند. این آمار با توجه به نبود تست و همچنین اعتصاب پزشکان غیر واقعی به نظر میرسد.
حال با فرا رسیدن ویروسهای جهش یافته در کشورهای همسایه میانمار مانند هند و تایلند، نگرانیها از تاثیر آغاز موج دوم کرونا بر نظام سلامت این کشور افزایش یافته است.
بیمارستان سیخا تنها ۶ کیلومتر با هند فاصله دارد و حدود یک ماه است مراجعه بیماران با علایم شبیه کرونا به این بیمارستان افزایش یافته است. خدمه این بیمارستان هیچ تجهیزاتی برای آزمایش این بیماران و تعیین نوع ویروس احتمالی ندارند.
افزایش موارد ابتلا به کرونا
"لون زا آن" گفت: ۲۴ بیمار کرونایی در سیخا شناسایی شدهاند و حال ۷ نفر آنها بسیار وخیم است. اکنون محدودیتهای رفت و آمد در ایالت چین که سیخا در آن قرار دارد، وضع شدهاند.
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که در حال مذاکره با مقامات و گروههای محلی جهت کمک به بیماران کرونایی در میانمار است.
علاوه بر نبود امکانات، شهر سیخا تنها ۲ ساعت در روز برق دارد و این امر مداوای بیماران کرونایی که به اکسیژن نیاز دارند را بسیار سختتر میکند.
در سرتاسر میانمار پزشکان برای کمک به بیماران، کلینیکهای غیر رسمی و مخفی ایجاد کردهاند.
به گفته مقامات میانماری ۸۰ درصد از بیمارستانها در این کشور مراکز دولتی هستند. اگرچه بیمارستانهای نظامی بر روی عموم باز هستند اما بسیاری از رفتن به این بیمارستانها هراس دارند و یا نمیخواهند به این مراکز بروند.
رشد گروههای مسلح مردمی و خطر جنگ داخلی تمام عیار در میانمار
یک سخنگوی دولت اتحاد ملی میانمار اخطار داد که گروههای مختلف جامعه برای محافظت از خود در مقابل یک "ارتش خشن" در حال مسلح شدن هستند و این امر خطر وقوع یک جنگ داخلی تمام عیار در این کشور را افزایش میدهد.
درگیریها در مناطق مرزی میانمار سالها است که ادامه داشته است. گروههای اقلیت در این مناطق برای کسب آزادی مشغول جنگ با ارتش میانمار بودهاند اما از زمان آغاز کودتای نظامی در ماه فوریه، تعداد بیشتری از گروههای مردمی تشکیل شده و خود را برای درگیریهای مسلحانه با ارتش آماده میکنند.
نشریه میانماری "ایروادی" به نقل از دکتر ساسا (نام مستعار) سخنگوی دولت اتحاد ملی که پس از کودتای ارتش تشکیل شده است، نوشت: مردم میانمار چاره دیگری ندارند. این تنها آغاز کار است. وضعیت از کنترل خارج خواهد شد. حتی اگر یک نفر باقی بماند او در مقابل این قاتلان (ارتش میانمار) تسلیم نخواهد شد. تهدید دائمی به حمله، بازداشت، شکنجه و قتل باعث شده است تا گروههای مختلف خود را مسلح کنند.
روز گذشته ارتش میانمار مواضع شبه نظامیان در ایالت کایا را بمباران کرد. این ایالت شاهد شدیدترین درگیریها میان شبه نظامیان و ارتش میانمار بوده است.
با توجه به اطلاعات "پروژه دادههای مسلحانه" که تحولات مربوط به درگیریهای مسلحانه را ثبت میکند، در میانمار ۵۸ گروه مسلح مردمی تشکیل شده است که ۱۲ گروه فعال هستند.
در شهر میندات در ایالت چین که یکی از فقیرترین مناطق میانمار است، داوطلبان با سلاحهای شکاری خود را برای مقابله با ارتش میانمار آماده کردهاند. در مناطق دیگر جوانان به جنگلها فرار کردهاند تا نحوه مبارزه و ساخت بمب را بیاموزند. در میان این افراد حتی شخصیتهای مشهور مانند خوانندهها به چشم میخورند.
در یانگون بزرگترین شهر میانمار، نیروهای امنیتی چندین بار مورد حمله قرار گرفتهاند. چندین مدرسه در سرتاسر این کشور که تعدادی از آنها از سوی ارتش به عنوان پایگاه نظامی مورد استفاده قرار میگیرد، توسط افراد ناشناس به آتش کشیده شده یا در آنها بمب منفجر شده است. این اقدامات احتمالا از سوی شبه نظامیان محلی برای ادامه تعطیلی نظام آموزش در میانمار انجام شده است.
ارتش میانمار دستور بازگشایی و ثبت نام دانش آموزان را داده است اما اکثر والدین فرزندان خود را نام نویسی نکردهاند. بیش از نیمی از آموزگاران در اعتصاب هستند.
دولت اتحاد ملی که خود برای مبارزه با ارتش یک نیروی مسلح ایجاد کرده از گروههای محلی خواسته است تا اخلاقیات را رعایت کرده و به مدارس و بیمارستانها حمله نکنند.
برخی از شبه نظامیان از نیروهای محلی که با ارتش مبارزه میکنند حمایت کرده و برخی دیگر به صورت انفرادی فعالیت میکنند. کارشناسان معتقدند که گروهها میتوانند برای پیشبرد اهداف خود و کسب قلمرو هرج و مرج بیشتری ایجاد کنند.
نیروهای ضد کودتا با یک ارتش کاملا مسلح با ۴۰۰ هزار نیروی آموزش دیده مواجه است. میانمار پس از ویتنام دومین ارتش بزرگ در جنوب شرق آسیا را در اختیار دارد.
آمار نشان میدهد که در شش ماه اول سال ۲۰۲۱ درگیریها از تمام سال گذشته آن بیشتر بوده است. پیش از این ناآرامیها در ایالتهای راخین وشان در شمال میانمار متمرکز بود اما اکنون تقریبا در تمام میانمار گسترده شده است.
طبق گزارش "سالای ژا اوک لینگ"، معاون سازمان حقوق بشر ایالت چین در میانمار، ارتش این کشور در شهر میندات از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده میکند و هزاران نفر از ساکنین این شهر با آغاز فصل بارانی نمیتوانند به خانههای خود باز گردند.
یک فعال میانماری که با داوطلبان مسلح در مناطق مختلف دیدار کرده است گفت: آنها بسیار با اراده هستند و معتقدند زور تنها زبانی است که ارتش میفهمد. بسیاری از آنها شاهد کشته شدن اعضای خانواده و دوستان خود به دست ارتش بودهاند و حالا میخواهند انتقام بگیرند.
طبق گزارش سازمان ملل بیش از ۱۲۰ هزار نفر پس از کودتای نظامی در میانمار آواره شدهاند که این امر احتمال شیوع گسترده کرونا در این کشور را بیشتر میکند.
نشریه "ایروادی" میانمار نوشت: درگیریها در ایالتهای کاین، کاچین، شان، چین و کایا افزایش یافته و این امر باعث آوارگی بیش از ۱۲۰ هزار نفر شده است.
این نشریه افزود: تا روز شنبه ۸۳۳ نفر از معترضان به دست ارتش میانمار کشته شدهاند درحالی که ۴ هزار و ۳۵۰ نفر در بازداشت به سر میبرند. از سرنوشت ۷۵ نفر نیز خبری نیست.
ارتش این آمار را قبول ندارد و میگوید آمار واقعی کشته شدگان ۳۰۰ نفر است که در میان آنها ۴۷ نیروی پلیس وجود دارد.
کودتای میانمار در اولین روز از ماه فوریه سال جاری زمانی که آنگ سان سو چی مشاور دولت و رئیسجمهور وین میینت و سایر رهبران حزب حاکم توسط ارتش میانمار تاتماداو بازداشت شدند، آغاز شد.
نظامیان بعد از شکست در انتخابات پارلمانی اخیر، دولت را به تقلب در انتخابات متهم کردند. ارتش که اکنون کنترل را در میانمار به دست دارد دست کم برای یک سال وضعیت فوقالعاده اعلام کرده است.
کودتای نظامی میانمار با واکنش جهان مواجه شد و تحریمهای کشورهای غربی علیه فرماندهان نظامی میانمار را به دنبال داشت.
نظر شما