نوید مقدم روز دوشنبه در نشست با مسوولان مرتبط با حوزه افغانستان در مشهد افزود: اقتصاد، توسعه، اشتغال و رفاه با تولید و تجارت در پیوند است و اتفاقاتی که در حوزه افغانستان رخ می دهد، نگاه متفاوت تری را به مسائل این کشور می طلبد.
وی ادامه داد: امروز در دنیای همبستگی اقتصادی قرار داریم و جایی برای رویکردهای رادیکال وجود ندارد، قدرت های جهانی نیز همانهایی هستند که اقتصادهای پیشرفته دارند.
معاون سرکنسول ایران در هرات به اهمیت و ضرورت نظرخواهی و همکاری موثر با بخش خصوصی به ویژه در موضوع تولید و تجارت با افغانستان تاکید و اظهار امیدواری کرد این همکاری ها بیش از پیش تقویت شوند.
نایب رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی نیز گفت: ایجاد توازن در تراز تجاری دو کشور ایران و افغانستان ضروری است زیرا اگر طرف افغانستانی در تعاملات تجاری با کشورمان منافعی داشته باشد، در حوزه تسهیلگری و بهبود زیرساختهای مرزی و تجاری، همکاری بهتر و موثرتری خواهد داشت.
محمود سیادت افزود: افغانستان به واسطه قرابت فرهنگی و تاریخی یکی از شرکای مهم اقتصادی ایران به شمار میآید و به موازات تحولات داخلی آن، ایران نیز باید جایگاه خود را در آینده اقتصاد افغانستان تعریف، ترسیم و تقویت کند.
وی با اشاره به اهمیت و جایگاه افغانستان در مناسبات فرهنگی و اقتصادی خراسان رضوی ادامه داد: در صورتی که روابط کشورها در عرصه اقتصادی تقویت شود، بسیاری از مسائل در حوزههای دیگر حل و فصل می شود و پارهای از منازعات نیز بروز نخواهد کرد.
نایب رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: توسعه کشت فراسرزمینی یکی از محورهای قابل توسعه است که به افزایش اشتغال افغانستان، افزایش امنیت در مرزهای دو کشور و بهبود تعاملات تجاری دو کشور منجر می شود و از ظرفیتهای موجود در این کشور، استفاده حداکثری به عمل می آید.
وی برقراری گفتمان موثر میان ارکان نقشآفرین در عرصه تجارت خارجی را عاملی برای رفع چالش ها و بهبود مسیرها برشمرد و افزود: اثرات چنین موضوعی را در تعاملات خوبی که با گمرک یا دیگر نهادهای متولی داریم، شاهد هستیم و معتقدیم گفتگوی بخش خصوصی و نهادهای دولتی متولی باید تقویت شود.
سیادت با اشاره به آسیبهای وارده به بخش خصوصی ناشی از عدم تعامل دولت با کشورهای مختلف ادامه داد: شماری از محصولات ما دارای کیفیت و برتری ویژه در بازار هدف هستند اما محدودیتهایی که تحریمها و ضعف تعاملات دیپلماتیک با دیگر کشورها رقم زده، مانعی بر سر استفاده از این ظرفیت در بازارهای عمده به شمار می آید.
وی به تاثیر دستگاه دیپلماسی کشور در بهبود تعاملات و گشایش مسیر روابط اقتصادی اشاره کرد و گفت: بازارهای هدف معطل نمی مانند که رویه های ما سامان بگیرد، رقبا با سرعت فرصت ها را می ربایند و جای خالی ما را در بازارهایی که در آنها مزیت داریم، پُر می کنند.
نایب رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی بر اهمیت ساماندهی زیرساخت های مرز دوغارون و تسریع در امکان خروج ناوگان تجاری از این مرز تاکید نمود و خواستار تکمیل زیرساخت های مسیر ریلی راه آهن خواف - هرات شد.
رییس اتاق مشترک ایران و افغانستان (شعبه خراسان رضوی) نیز در این نشست گفت: افغانستان یک ظرفیت مغتنم برای اقتصاد این استان به شمار میرود و بخشی از ظرفیتهایی که امروز در عرصه تولید و صادرات خراسان رضوی شکل گرفته، در پیوند با تعاملات تجاری و اقتصادی دو کشور است.
هادی نبی زاده به نقش اتاق مشترک در پیگیری و تسهیلگری امور و طرح مطالبات بخش خصوصی اشاره و بیان کرد: تلاش ما شناسایی و عارضه یابی مسائلی در حوزه افغانستان است که اغلب خرد بوده اما تبعات کلان دارند و می کوشیم از مجاری مختلف این موضوعات را به مسوولان منتقل نماییم.
وی با اشاره به تغییر ذائقه در بازار مصرف افغانستان افزود: بازار افغانستان گرچه از گذشته، مقصد کالاهای ایرانی بوده اما در سال های اخیر، این روند دستخوش تغییر شده و با توجه به نوع ذائقه بازار، رقابت جدی تر در این عرصه شکل گرفته است. در آینده نزدیک شاید برخی کالاهای ما از بخش تقاضای آن ها حذف شود و نیاز به کالاهایی باشد که ظرفیت فناوری در آنها وجود دارد.
نبی زاده بر اهمیت برقراری توازن در تراز تجاری با هدف توسعه تعاملات اقتصادی دو کشور تاکید کرد و ادامه داد: یکی از ضرورتهای مهم در حوزه افغانستان، اخذ نظر و آرای بخش خصوصی در موضوعات مرتبط با این کشور است. اگر قرار بر اتخاذ سیاست جدید باشد، باید دیدگاه بخش خصوصی، نظر به تسلطی که بر موضوعات این کشور و مباحث اقتصادی آن دارد، اخذ و اعمال شود، به همین استناد نیز خواستار همگرایی بیشتر با هدف رسیدن به بهترین راهکارها هستیم.
نظر شما