۱۱ خرداد ۱۴۰۰، ۱۹:۵۰
کد خبرنگار: 1295
کد خبر: 84351526
T T
۵ نفر

برچسب‌ها

اختلافاتی که باید در مذاکرات وین حل شود

۱۱ خرداد ۱۴۰۰، ۱۹:۵۰
کد خبر: 84351526
اختلافاتی که باید در مذاکرات وین حل شود

تهران- ایرنا- مذاکرات وین که به منظور بازگشت آمریکا به برجام در حال برگزاری است مراحل حساسی پیش رو دارد و رییس تیم مذاکره کننده ایران گفته نوبت به مسائلی رسیده که اختلافات بارزی در مورد آنها وجود دارد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، کمیسیون مشترک برجام در روزهای اخیر با برگزاری چندین نشست دوجانبه و چند جانبه در سطح معاونان، مدیران سیاسی و سطوح کارشناسی میان هیات‌های ایران با هیات‌های اتحادیه اروپایی، سه کشور اروپایی و هیات‌های چین و روسیه برگزار شد. روز دوشنبه، ۱۰ خرداد نیز نشست سه جانبه ایران، روسیه و چین برای بررسی و تبادل نظر در خصوص آخرین وضعیت گفت‌وگوها و هماهنگی مواضع با حضور روسای هر سه هیات در محل گراندهتل وین برگزار شد.

کاظم غریب‌آبادی نماینده کشورمان نزد سازمان‌های بین‌المللی نیز در صفحه توییترش اعلام کرد: دیدار سه‌جانبه میان ایران، چین و روسیه برگزار شد. سرپرستان هیئت‌ها درباره مسائل مربوط به مذاکرات ادامه‌دار برجامی گفت‌وگو و آن ها را مرور کردند.

میخائیل اولیانوف نماینده دائم روسیه نزد سازمان‌های بین‌المللی نیز با انتشار توئیتی در مورد این نشست نوشت: یک نشست سه‌جانبه با حضور هیئت‌های ایرانی، روسی و چینی روز دوشنبه در وین برگزار و درباره برجام رایزنی شد. شرکت کنندگان در این جلسه به تبادل نظر درباره وضعیت کنونی امور و مسیر پیش رو پرداختند.

آمریکا و ایران مذاکرات مستقیم یا غیرمستقیمی نداشته‌اند و نمایندگان دولت آمریکا با نمایندگان سایر اعضای برجام در این زمینه رایزنی می‌کنند.

رییس تیم مذاکره‌کننده ایران در مذاکرات وین گفته که مطمئن نیست در این دور، مذاکرات به پایان برسد. آنگونه که از سخنان سید عباس عراقچی پیداست مذاکرات به مراحل حساس‌تری رسیده است. وی گفت: مذاکرات پیچیدگی های زیادی دارد و ما به موضوعات اصلی مورد اختلاف رسیده‌ایم.

عراقچی در سخنان خود به اختلافات بارز اشاره کرده اما نگفته است که این اختلافات دقیقا در مورد چه مسائلی است. او گفت: فکر می‌کنم پیشرفت‌های خوبی تاکنون داشته‌ایم، مسیر خوبی را طی کرده‌ایم و اکنون در نقطه‌ای هستیم که فقط به مسائلی که اختلافات بارزی در مورد آنها وجود دارد، پرداخته می‌شود. متن ها تهیه شده و تا حد زیادی از آن آماده است و چند مورد اختلافی کماکان در دست بررسی است؛ جلسات فشرده‌ای را در این دوره داشتیم. من امروز جلسه سه‌جانبه ای را با ۲ کشور چین و روسیه داشتم و هماهنگی‌های بسیار خوبی بین ما و این  ۲ کشور وجود دارد و یک جلسه نیز با سه کشور اروپایی و به صورت چهار جانبه داشتیم؛ جلسات کارشناسی نیز به همین ترتیب برگزار شده است.

مذاکره کننده ارشد کشورمان با ابراز امیدواری نسبت به آینده مذاکرات گفت: ممکن است که لازم باشد بار دیگر هیئت ها برای انجام مشورت‌های بیشتر به پایتخت‌ها مراجعه کنند و هنوز زود است که قضاوت کنیم که در چه روزی و در چه مقطعی به این نقطه خواهیم رسید و تلاش بر این است که هر چه زودتر به یک جمع‌بندی نهایی برسیم، از نظر ما روند ادامه دارد و باید دید که چه خواهد شد.

از سوی دیگر روز ۱۱ خرداد، کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی در وین، از ارسال نامه‌ علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان به مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در پاسخ به گزارش اخیر آژانس به اعضای شورای حکام خبر داد. در گزارش آژانس با تائید تدابیر جبرانی ایران در برجام اعلام شد که میزان ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران در حال حاضر ۱۶ برابر سقف تعیین‌شده در برجام است.

«رافائل گروسی» در این گزارش که بخش هایی از آن رسانه‌ای شد، اعلام کرد که ذخایر اورانیوم ایران در سه ماه منتهی به ماه «می» حدود ۲۷۳ کیلوگرم بوده است. ایران بر اساس این گزارش ۲.۴ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۶۰ درصد و ۶۲.۸ کیلوگرم اورانیوم ۲۰ درصدی تولید کرده است.

در گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همچنین ادعا شده که توضیحات ایران درباره علت وجود آثار اورانیوم در مراکز هسته ای اعلام نشده، کافی نبوده است. گروسی ادعا کرد: «با توجه به فقدان توضیحات ایران، آژانس عمیقا نگران وجود مواد هسته‌ای در سه مکان اعلام نشده در ایران است. این درحالی‌است که مکان‌های این مواد اتمی هم برای آژانس روشن نیست. ایران همچنین به سایر سئوالات درباره سایر مکان‌های اعلام نشده پاسخ نداده و این مساله به طور جدی توانمندی آژانس برای ارائه اطمینان از صلح‌آمیز بودن ماهیت برنامه هسته‌ای ایران را تحت تاثیر قرار می‌دهد».

غریب آبادی اعلام کرد که صالحی در این نامه به گفت‌وگوی تلفنی دو طرف درخصوص سرنوشت تفاهم فنی مشترک که در سوم خردادماه منقضی شد، اشاره کرده و نوشته است: همانگونه که گفتم، ایران این بار تصمیم گرفته تا تفاهم فنی مشترک را تمدید نکند، اما با هدف تمهید فرصت بیشتر برای ایجاد پیشرفت و به نتیجه رساندن گفت‌وگوهای فنی ایران و آژانس، ثبت و نگهداری داده ها را برای یک ماه دیگر ادامه دهد.

به گفته غریب آبادی، در این نامه به تعاملات موجود فی‌مابین ایران و آژانس در حوزه پادمان نیز پرداخته شده و در آن آمده است: ایران تاکنون حداکثر تلاش خود را در همکاری با آژانس به شیوه‌ای محتوایی و با ارائه توضیحات و پاسخ‌های ضروری به عمل آورده است. ما از آمادگی آژانس برای تعامل فعالانه و متمرکز با ایران با هدف حل و فصل چند موضوع پادمانی، بدون تاخیر استقبال می‌کنیم و به‌طور جدی انتظار داریم که این تعامل متقابل، به‌زودی منجر به نتیجه عملی در این زمینه شود.

یک روز پیش از ارسال نامه صالحی نیز، نماینده دائم کشورمان نزد سازمان‌های بین‌المللی در وین در واکنش به گزارش آژانس، اقدامات هسته ای جمهوری اسلامی را بر اساس اجرای مصوبه مجلس شورای اسلامی دانست و گفت: آنچه که ایران انجام داده است، در راستای اجرای قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت بوده است.

پنجم اسفند ماه سال گذشته هم ایران در راستای اجرای ماده ششم قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران»، نظارت‌های فراپادمانی و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف و اعلام کرد که تنها در صورت لغو تحریم‌ها، تدابیر جبرانی تحت برجام برگشت پذیر خواهد بود.

تاکنون پنج دور مذاکره بین طرفین در وین برگزار شده است تا در مورد بازگشت ایران و آمریکا به برجام توافق صورت گیرد. با وجود آنکه گفته می‌شود پیشرفت‌هایی در این مذاکرات صورت گرفته است ولی طرفین هنوز اعلام نکرده‌اند که به توافق رسیده‌اند یا خیر. به گفته عراقچی، اکنون نوبت به مسائلی رسیده که اختلافات بارزی در مورد آنها وجود دارد و همین از افزایش حساسیت‌های بیشتر در مذاکرات پیش رو حکایت می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha