تعرفه هوشمند برق در اسپانیا؛ از تغییر الگوی مصرف تا تنظیم ظرفیت تولید

تهران - ایرنا - دولت اسپانیا در تلاش است با اجرای تعرفه جدید برق، الگوی مصرفی جامعه را تغییر داده و مصرف کنندگان را برای صرفه جویی و مصرف در ساعات ارزانتر تشویق کند و از ظرفیت نیروگاه‌ها به صورت بهینه بهره مند شود.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، عبارت‌هایی همچون «قیمت برق سر به فلک می‌کشد» و «تعرفه جدید برق به اجرا در می‌آید» عناوینی است که در روزهای اخیر در رسانه‌های اسپانیایی دائما به چشم می‌خورد.  

به نوشته نشریه ال اکونومیستا، از اول ژوئن (۱۱ خرداد) سیستم تعرفه جدید برق در اسپانیا به اجرا درآمده و به این ترتیب حدود ۱۹ میلیون مشترک در صورت مصرف پایین‌تر و ساعات کمتر استفاده از برق می‌توانند، از قیمت‌های پایین تر برق بهره مند شوند.

تعرفه‌های برق هرچند در کشورهای مختلف با توجه به وضعیت عرضه و تقاضا، زیرساخت‌ها و ویژگی‌های جغرافیایی متفاوت است اما اسپانیا در تلاش است تا با تعرفه‌های جدید، مصرف کنندگان را برای صرفه جویی و کاهش سطح مصرف، تشویق کند.  

به نوشته نشریه لاوانگواردیا، دولت اسپانیا در تلاش است از طریق بالا بردن نرخ برق، جامعه را وادار کرده تا به تدریج، عادات مصرفی خود را تغییر دهد. به عنوان مثال شهروندان می‌بایست در برنامه‌ریزی‌های روزانه، اموری مانند روشن کردن ماشین لباسشویی یا ظرفشویی را به ساعات شب، زمانی که برق بسیار ارزان تر است موکول کنند.

به دنبال شیوع بیماری همه‌گیر کرونا در سال ۲۰۲۰، تعطیلی کسب‌وکارها و افت تقاضای انرژی، قیمت برق نیز نسبت به سال‌های گذشته شاهد افت چشمگیر بود. از مارس گذشته (اسفند- فروردین) و به لطف پیشرفت طرح سراسری واکسیناسیون علیه کووید-۱۹ و از سرگیری فعالیت‌های اقتصادی در این کشور، تقاضای انرژی در اسپانیا به سطح دوران پیش از همه‌گیری بازگشته است.  

براساس ساختار جدید، سه دوره مصرف برق در نظر گرفته شده است: گرانترین بهای برق در ساعات اوج مصرف برق (از ۱۰:۰۰ تا ۱۴:۰۰ و از ۱۸:۰۰ تا ۲۲:۰۰) خواهد بود. ساعات ثابت (۰۸:۰۰ تا ۱۰:۰۰ و ۱۴:۰۰ تا ۱۸:۰۰ و ۲۲:۰۰ تا ۰۰:۰۰) از دوشنبه تا جمعه، هزینه برق شامل کاهش شده و قیمت برق در ساعات خارج از اوج مصرف (۰۰:۰۰ تا ۰۸:۰۰) و همه روزهای تعطیل ارزانترین خواهد بود. به این صورتحساب، عوارض ۵.۱ درصدی انرژی و مالیات ۲۱ درصدی ارزش افزوده اضافه می‌شود.

تعرفه هوشمند برق در اسپانیا؛ از تغییر الگوی مصرف تا تنظیم ظرفیت تولید

دولت اسپانیا معتقد است، بهترین راه برای کنترل اوج مصرف برق و کاهش استفاده از تمام ظرفیت نصب شده نیروگاهی، اجرای این سیاست قیمتی هوشمند است. اینکه چه میزان از طریق قیمت گذاری پویا برای مشترکین صرفه جویی خواهد شد بستگی به آن دارد که مشترکین چقدر می توانند مصرف پیک بار را کاهش دهند.

بنابراین اینکه چه میزان از بزرگی تقاضای برق و به تبع آن سوخت مصرفی برای پاسخگویی به این تقاضا کاهش پیدا می کند و یا اینکه چه میزان سرمایه گذاری های جدید برای تولید برق کاهش می‌یابد از عوامل موثری هستند که در کاهش قیمت تمام شده برق و در نتیجه میزان صرفه جویی مردم در هزینه پرداختی برق اثرگذارند.

از طرفی بیشترین تقاضای برق که از آن با عنوان پیک مصرف یاد می‌شود، در یک درصد ساعات کل سال متمرکز شده است. بنابراین در صورت فاصله زیاد بین میزان اوج مصرف برق و میزان مصرف متوسط، در زمان های زیادی از سال بخش قابل توجهی از توان تولید برق بلااستفاده باقی خواهد ماند. در اسپانیا ۶.۸ درصد از ظرفیت نصب شده در یک درصد از زمان استفاده می شود.

به نوشته نشریه ال موندو، به طور کلی هزینه تولید برق در اسپانیا از محل منابع مختلفی از جمله انرژی هسته ای (۲۲.۲ درصد)، نیروی بادی (۲۱.۹ درصد)، سیکل ترکیبی (۱۷.۵ درصد)، انرژی آبی (۱۲.۲ درصد)، خورشیدی (۷.۹ درصد) تامین می‌شود.

به این ترتیب اکثریت حجم تولید برق اسپانیا از محل منابع تجدید پذیر است. اسپانیا قصد دارد تا سال ۲۰۵۰، کربن را به طور کامل از چرخه تولید برق این کشور حذف کرده و انرژی برق این کشور را از منابع انرژی تجدیدپذیر تامین کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha