نگاه تیزبین مردم در انتظار مناظره دوم

تهران- ایرنا- امروز دومین مناظره رسمی نامزدها برگزار خواهد شد. تجربه مناظره نخست نشان داد که برگزاری آن، پاسخگوی انتظار و خواسته مردم نبود، ایرادی که می‌توانست با طراحی و اجرای کارشناسی شده، هم پاسخ دقیق نامزدان را به همراه داشته باشد و هم بستر را برای سنجش مردم مهیا سازد.

۱۰ روز بیشتر تا برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری باقی نمانده و با مشخص شدن اسامی نامزدهای قطعی این دوره از انتخابات، عرصه رقابت این افراد مهیا شده است تا با ارایه برنامه های خود، ضمن تشویق مردم به حضور گسترده در پای صندوق های رای، امکان انتخابی شایسته را نیز فراهم کنند. گفتنی است انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری به همراه ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا، میان دوره ای مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری ۲۸ خردادماه به صورت همزمان برگزار می شود.

از این رو با توجه به تاثیر ترکیب، تعدد و چینش نامزدهای انتخاباتی در مسایلی چون راهبردها و تاکتیک‌های انتخاباتی جریان‌های سیاسی، کیفیت برگزاری انتخابات، میزان مشارکت و... رصد موضع‌گیری‌ها و اظهارنظرهای نامزدهای انتخابات، مورد توجه ناظران است. در ادامه به مهمترین اظهارنظرهای نامزدهای انتخابی در ۲۴ ساعت گذشته پرداخته شده است.

رشد اقتصادی سالانه کشور باید پنج درصد شود

عبدالناصر همتی نامزد انتخابات ریاست جمهوری در برنامه رسانه ای گفت: ما چاره‌ای نداریم که رشد اقتصادی سالانه را به بالای ۵ درصد برسانیم تا از این بحران اقتصادی خارج شویم. ۲۶ سال است که میانگین رشد اقتصادی سالانه ۱.۵ درصد بوده است و اگر بخواهیم تا مشکل اشتغال و درآمد و توانمندسازی مردم را حل کنیم لازم است تا تمامی عوامل لازم برای افزایش رشد اقتصادی را به کار گیریم. دولت باید فقط در زیرساخت‌ها سرمایه گذاری کرده و با بهبود فضای کسب و کار، مشارکت بخش خصوصی را تشویق و تسهیل کند. باید بر صنایع متوسط و کوچک اتکا کرد و علاوه بر این رشد را در کل کشور توزیع کرد. سیاست پولی نیز باید ثبات زا بوده و اقتصاد را پیش بینی پذیر کند.

همتی تاکید کرد: در کشور تعارض منافع وجود داشته و شفافیت وجود ندارد. رانت خوار در کشور زیاد است و نمی گذارند تا تولید راه بیفتد. رانت خواران، دلالان، قاچاقچیان و کاسبان تحریم گروه های ذی نفعی هستند که بر اقتصاد کشور چنبره زده و اجازه نمی دهند تولید در کشور شکل بگیرد. کاسبان تحریم اجازه نمی دهند که تحریم رفع شود. در سال ۲۰ درصد هزینه تحریم پرداخت می کنیم. در سال ۹۹ میزان تجارت خارجی کشور ۸۰ میلیارد دلار بود که ۱۶ میلیارد دلار هزینه تحریم شد. این ۱۶ میلیارد دلار که ۸-۷ برابر یارانه پرداختی به مردم است، به جیب چه کسانی می رود؟ ما سخت افزارهای سامانه جامع مالیاتی را در اختیار داریم ولی نمی دانم که چرا نتوانسته ایم آن را راه بیاندازیم. نمی دانم چه ارتباطی میان کسانی که قرار است مالیات را اخذ کنند با کسانی که مالیات را پرداخت کنند وجود دارد. ما این تعارض منافع را برطرف خواهیم کرد. تا اصلاحات ساختاری انجام نشود، رشد اقتصادی اتفاق نخواهد افتاد. یکی از مسایل اساسی در کشور که ایجاد تورم می کند، سلطه مالی است. کسر بودجه دولت ناشی از سیاسی نگاه کردن به بودجه چه از جانب دولت یا مجلس است که نیازمند اصلاح ساختاری است. از سوی دیگر دولت هزینه های خود را از بانک مرکزی تامین می کند که موجب افزایش تورم می شود. گرانی ناشی از تورم است و با حل کردن مشکل تورم دیگر نیازی به کنترل قیمت ها نخواهد بود. افزایش نقدینگی دو سال اخیر ناشی از برداشت دولت از صندوق توسعه ملی و تضعیف ریال بود و اگر این برداشت ها رخ نمی داد، نقدینگی ۱۰ درصد هم رشد نمی کرد.

عدم جذب نقدینگی در تولید به ایجاد حباب بزرگ در بورس منجر می شود

محسن رضایی نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: اگر پول و نقدینگی در تولید جذب نشود، موجب حباب بزرگ در بورس می شود. برنامه دولت ما برای مهار نقدینگی این است که تولید را به شدت پر جاذبه کنیم و بازدهی این بخش را از طریق کاهش هزینه‌های تولید بالا ببریم و از سوی دیگر، بر فعالیت‌های غیر مولدی که اکنون مالیات نمی‌پردازند، مالیات وضع کنیم و در نهایت بازدهی تولید را افزایش دهیم. اصلاح محیط کسب و کار یکی از اقدام های مهم برای تسهیل و افزایش بازدهی تولید است. اکنون مجوز بسیاری از فعالیت‌ها در تهران صادر می‌شود که این امر می‌تواند در استان‌ها انجام شود و کارآفرین چند روز معطل صدور مجوز و متحمل هزینه حمل و نقل نشود. چرا کارآفرین باید هزینه معطل شدن در تهران را بدهد و چرا باید وامی که می‌خواهد، بجای اینکه همان روز بدستش برسد، شش ماه دیگر دریافت کند؟ در فناوری‌های نوین، دانشجویان می‌توانند حین تحصیل، نوآوری‌های خود را عرضه کنند و درآمد داشته باشند و این اقدامی است که در کشورهایی نظیر هند انجام شده و حتی یکی از وزارتخانه‌های ما دو طرح دانشجویی را از طریق فناوری‌های جدیدی که وزارت خزانه‌داری هند به کار گرفته بود، خریداری کرد که این امر می‌تواند الگوی مناسبی برای استفاده از توان علمی دانشجویان ما نیز باشد. اصولا نقدینگی و پول، تشنه بزرگ شدن است؛ یعنی پول جایی می‌رود که بزرگتر شود و دو مسیر برای پول متصور است: یکی رانت و دلالی و دیگری مسیر تولید.

به عقیده این نامزد انتخابات ریاست جمهوری، مشکل دولتمردان ما این است که پول را نمی‌فهمند و بانک مرکزی ما نتوانست بفهمد پولی که از بانک‌ها بخاطر کاهش نرخ سود خارج می‌شود اگر وارد تولید نشود، موجب حباب بزرگی در بورس می‌شود که در نهایت و در جایی خواهد ترکید و اگر می‌دانستند پول یعنی چه و گردش پول را می‌شناختند، هیچ وقت دست به چنین خطای بزرگی نمی‌زدند. اگر تولید، جاذبه و بازدهی بالایی داشته باشد، مانند یک آهن ربا و قوی‌تر از رانت و دلالی، نقدینگی را به سوی خود جذب خواهد کرد، اما اگر هر یک تومان که وارد تولید می‌شود یک ریال بازدهی و هر یک تومان که وارد رانت می‌شود دو ریال بازدهی داشته باشد، پول به سوی تولید نخواهد رفت.

هزینه تبلیغاتم را صرف کمک به نیازمندان کنید

حجت الاسلام سید ابراهیم رییسی نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه شادمانی من در گرو نشستن لبخند بر لب یک خانواده نیازمندان است، از حامیان خود خواست که با کاهش هزینه تبلیغات، این هزینه‌ها را به نیازمندان اختصاص دهند و یادآور شد: برخی افراد مانند حاج قاسم سلیمانی، با مجاهدت در حوزه‌های مختلف همچون حوزه‌های امنیت، علم و فناوری، کارهای ماندگاری کردند که گره از مشکلات کشور گشود و موجب ایجاد امید شد. برخی دیگر هم با کوتاهی در انجام وظایف و سیاسی‌کاری مردم را ناامید کردند و با سوء مدیریت، ظرفیت‌های کشور به‌ویژه در حوزه اقتصاد را معطل گذاشتند. با وجود مردم عزیز و جوانان، راه پیشرفت کشور بسیار هموار است و با توکل به خدا و همدلی مردم، راه رسیدن به قله را هموار می‌بینم. این نامزد انتخابات ریاست جمهوری معتقد است که  برخی می‌خواهند با ایجاد موانع، راه پیشرفت کشور را کند کنند اما برای همه روشن است که این مردم و جوانان و خانواده شهدا و دختر و پسر و کارگر و کشاورز و فعالان عرصه‌های اقتصادی و اجتماعی هیچ مانعی را مقابل خود به رسمیت نمی‌شناسند. دیدن شرایط زندگی برخی مردم عزیز که تعدادشان هم کم نیست، انسان را آزرده‌خاطر می‌کند. باید جذب نیروها، ارتقاء آنها و تقسیم ظرفیت‌ها در کشور عادلانه و به‌نحوی باشد که مردم طعم شیرین عدالت را بچشند و این امر به دست توانای مردم و با انتخاب خدمتگزاران و مدیران لایق و کارآمد امکان‌پذیر است و حتماً محقق خواهد شد.

این نامزد ریاست جمهوری تاکید کرد: امروز به تغییر وضعیت و ساختن کشور بر اساس آموزه‌های امام(ره) و بیانیه گام دوم انقلاب که رهبری به ما تعلیم دادند، نیاز داریم و باید در جامعه، تحول ایجاد شود. هنگام ورود به قوه قضائیه که اعلام کردم در برخورد با وابستگان به قدرت و ثروت، خط قرمز نداریم برخی می‌گفتند «مگر می‌شود!؟» و ما ثابت کردیم که در برخورد با فساد، هیچ ملاحظه و اغماضی نکردیم و الان هم اعلام می‌کنم با کمک مردم وضعیت و شرایط فعلی را به نفع مردم تغییر می‌دهم. همیشه خبرهای خوشایند برای مردم آن بوده که با یک مفسد برخورد، یا یک بستر فساد اصلاح شده و یک فساد از نظام بانکی و پولی و اقتصادی کمتر شده است و اکنون هم وقتی خوشحال می‌شوم که لبخندی بر لبان خانواده‌ای مستمند بنشیند و گره از کار کسی گشوده و مشکلات، برطرف شده یا جوانی مشغول به کار شود.

کشور نباید معطل FATF و تحریم ها باشد

سعید جلیلی نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: در دولت سایه همه برنامه های ما مبتنی بر واقعیت ها است و کشورمان نباید معطل FATF و تحریم ها باشد. ما اگر در دولت سایه برنامه ای نوشتیم، مبتنی بر برنامه‌ها بوده است و سعی کردیم برنامه ما یک برنامه واقعی و مبتنی بر واقعیت ها و ظرفیت های کشور باشد.خوشحالیم که در دیدن ظرفیت ها و واقعیت ها به این نتیجه رسیدیم که کشور می‌تواند در چهار سال آینده یک جهش داشته باشد. مهمترین موضوع در عرصه سیاست خارجی که به آن رسیدیم این است که باید تعامل سازنده و گسترده با جهان داشته باشیم. معتقدیم که نباید معطل چند کشور غربی ماند و مسایل داخلی را معطل آن‌ها کرد و در عرصه خارجی و بین المللی فرصت‌های خوبی داریم که این فرصت‌ها باید به خوبی شناسایی شود تا شکوفایی در کشور شکل بگیرد.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب در سال‌های اخیر به جهش تولید و پشتیبانی از آن تاکید فرمودند. زمانی تولید می‌تواند جهش پیدا کند که صادرات هم جهش پیدا کند و زمانی صادرات جهش پیدا می‌کند که شما بتوانید تعاملات سازنده و گسترده با بخش‌های مختلف جهان داشته باشید. امروز در همسایگی ما ۱۵ کشور وجود دارد که آنها وارداتشان هزار میلیارد تومان است و ما هم باید سهمی از این بازار داشته باشیم و مناسبات قوی با آنان داشته باشیم. اگر ما صحبت از جهش می کنیم، باید در همه ابعاد از جمله در تعاملات خارجی و اقتصادی هم باشد. مهم‌ترین نقدی که ما به دولت در عرصه اقتصادی داریم این است که اقتصاد کشور را معطل موضوعات موهوم کردند و ما اگر صحبت از جهش و پیشرفت اقتصادی می‌کنیم و می‌گوییم که کشور باید جهش داشته باشد، نباید معطل چیزهای دیگر بماند و دولت نباید منفعل باشد بلکه باید فعال باشد و بستر را برای فعال شدن اقتصاد فراهم کند و اجازه ندهد موانع سیاسی، اقتصادی و حتی برخی حوادث طبیعی اقتصاد را معطل کند. این که من می گویم کشور معطل نماند و  اینکه چند کشور در دنیا یک نهاد مالی را تشکیل دهند و ما اقتصاد خود را  بر اساس مقرراتی که آنها می خواهند معطل آنان کنیم، حتماً غلط است و ما باید راه حل هایی داشته باشیم تا بتوانیم روابط گسترده اقتصادی با کشورهای جهان داشته باشیم.

ناامیدی معنا ندارد، مشکلات حل شدنی است

علیرضا زاکانی نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ضمن رونمایی از سامانه دولت یار اظهار داشت: اگر مردم در صحنه باشند ناامیدی معنا ندارد و مشکلات حل شدنی است. دولت ما اساس کار خود را بر مبنای مشارکت مردم گذاشته است. ما با مدل مشارکت مردم برمحور نخبگان طرح ها و برنامه های خود را برای عرصه های مختلف آماده کرده ایم و اگر مردم در صحنه باشند ناامیدی معنا ندارد و مشکلات حل شدنی است. اگر نخبگان محور حرکت و تحول باشند، دیگر بحران و مشکلی نداریم و با برنامه های موجود می توانیم در مدت چهار سال تحولی عظیم ایجاد کنیم. کشور ما شایسته بزرگی و عظمت است و اساس برنامه های ما بر اساس واقعیات جامعه است. باید طرح امایش سرزمینی برنامه ها را تدوین کنیم تا بتوانیم تحولی عظیم ایجاد کنیم. ما از۱۰سال قبل کار تحقیق را آغاز کرده و نظام مسایل کشور را از ۴ سال پیش در ۱۸ پروژه ملی ترکیب کرده و یک مدل برای گره گشایی در عرصه هایی مانند مسکن، بیکاری و ... آماده کرده ایم. متاسفانه اداره کشور از داخل اتاق ها صورت می گیرد و ما آماده ایم این اتاق ها را به اتاق های شیشه ای تبدیل کنیم و با کار میدانی و تحقیقاتی بتوانیم ناظر بر آنچه برای مردم دغدغه است، مشکلات مردم در مناطق مختلف را متناسب با نیاز آنها حل کنیم. ۱۸۴۱ مسئله را برای شهرستان های مختلف پیدا کرده ایم و متناسب با این راهکارها و اولویت‌های اصلی هر منطقه را پیش بینی می‌کنیم. این سامانه امکان نظارت بر مسئولان را هم فراهم می کند و با نهادسازی نوین بند-بند قانون اساسی را اجرایی می کنیم.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: دولت ما پاسخگوست و به دنبال حل مشکلات و مسائل مردم است. کرونا یک امر فرا بخشی است و یکی از اشتباهات دولت آقای روحانی این بود که مسئول آن را وزارت بهداشت و درمان گذاشت و آن را به یک امر بهداشتی و درمانی قرار داد درحالی که کرونا یک امر فرا بخشی و جهانی است. موضوع کرونا فرابخشی و مسئول اصلی آن باید رئیس جمهور باشد، به همین دلیل من خودم مسئولیت را برعهده خواهم گرفت.

باید از برجام حراست کنیم

محسن مهرعلیزاده  نامزد انتخابات ریاست جمهوری درباره برجام گفت: برجام سند افتخاری برای دستگاه دیپلماسی ایران حداقل در دهه های اخیر بود. کار بسیار ارزشمندی انجام شد. باید از برجام حراست کنیم و در جهت زنده کردن آن با شیوه‌های دیپلماتیک جاری تلاش کنیم. با حفظ برجام خواهیم توانست شرایطی فراهم کنیم که دارایی‌های بلوکه شده ایران به کشور برگردند. تا زمانی که درباره برجام و سایر توافقات بین المللی با رقبا و مخالفانمان در دنیا کنار نیاییم، نخواهیم توانست به این زورگویی‌ها خاتمه دهیم و به دارایی هایمان که با زورگویی بلوکه شده‌اند، نخواهیم رسید. یادم نمی‌آید درباره اختیارات رییس جمهوری بیانیه ای صادر کرده باشم. فکر می‌کنم قانون اساسی به عنوان یک محور، ظرفیت های مناسبی را در اختیار رییس جمهوری می گذارد تا به عنوان فرد دوم اجرایی کشور پس از رهبری به وظایف خود رسیدگی کرده و هم دو قوه دیگر را با تذکرهای به موقع در مسیر قانون اساسی قرار دهد.

 نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: استفاده از این اختیارات قانونی بستگی به شخصیت افراد دارد که چقدر به اختیارات خود آگاه باشد، توانایی و زیرکی استفاده از این اختیارات قانونی را داشته باشد. ما اصلاح طلبان در چارچوب قانون اساسی به دنبال اصلاحات هستیم و در همین چارچوب درانتخابات شرکت کرده و برای تصدی مسند ریاست جمهوری شرکت می‌کنیم در چارچوب همین قانون اساسی و اختیارات مسوولیت خود را به نحو احسن انجام می‌دهیم. همه می دانیم حضور و نقش مردم برای تعیین سرنوشت می‌تواند وجهه جمهوریت نظام را بیش از پیش نشان دهد و تثبیت کند. همه مردم می آیند تا سرنوشت خود را به دست فردی بدهند که با انتخاب همکاران مناسب براساس یک طرح نامه مدون و علمی فراخور آنچه که خواست مردم هست آینده کشور را بسازند. ضمن ابراز تاسف از اینکه شرایط به گونه‌ای رقم خورد و فضای سردی که برای حضور مردم در انتخابات رقم خورد و آن هم دلایل متعددی در چندین سال گذشته داشت، رد صلاحیت‌ نامزدهای یک جناح و از طرف دیگر چیدمانی که از طرف نامزدهای جناح دیگر صورت گرفت بر سرمای انتخابات افزود، عده زیادی از این مطلب نگران نشدند و مردم بیش از پیش درخصوص اینکه بخواهند موجودیت خود را نشان دهند، تردید بیشتری برای آنها ایجاد شد. ما باید از هر امکانی برای حفظ جمهوریت نظام جمهوری اسلامی بهره برداری کنیم تا رای مردم به عنوان تعیین کننده محوری برای خود مردم و کشور باشد. این مستلزم این است در جریان این رقابت نابرابر شرایطی فراهم شود تا مردم احساس کنند که اگر پای صندوق بیایند رای و نظر آنها به نحوی خواهد بود که بتواند موثر واقع شود که احساس کنند با حضورشان خواهند توانست آینده خوبی برای کشور رقم زنند.

ارز ۴۲۰۰ یک رانت بزرگ ایجاد کرد

سید امیر حسین قاضی زاده هاشمی نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری با بیان اینکه سیاست تعدیل نرخ ارز یک رانت بسیار بزرگ ایجاد می کند، گفت: ما در دولت سلام یک شبکه توزیع کالا به وجود می‌آوریم. یارانه زمانی مورد نیاز است و وظیفه دولت هاست که آن را بپردازند که شکاف طبقاتی ایجاد شده باشد؛ وقتی قدرت خرید در یک جامعه مانند کشور ما فاصله زیادی گرفته باشد که بنا بر گزارش‌هایی براساس نسبت درآمد دهک بالاتر به پایین‌ترین دهک، حدود ۱۵ و نیم برابر است. زمانی که شکاف طبقاتی زیاد می‌شود و توزیع اقتصاد، ناعادلانه و ساختارها استضعاف گر است و زمانی که تفاوت میان طبقات مختلف اجتماعی بین مناطق مختلف کشور داریم و مجبوریم جبران کنیم که راه آن، یارانه است. این نحوه بر مبنای تعدیل قیمت‌ها تولید پول و یارانه را توزیع می‌کند به عبارتی بهتر، گرانی را خلق می‌کند و هزینه‌های عمومی را بالا می‌برد و از این محل، منابعی را ایجاد و سپس توزیع می‌کند. ما چند ده برابر یارانه مستقیمی که پرداخت می‌کنیم یارانه پنهان می‌پردازیم و هر میزان پول ملی کاهش می‌یابد، شکاف قیمتی در حال افزایش است.  زمانی در گاز، ۶۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان می‌پرداختیم که اکنون تا دو برابر آن را ذکر می‌کنند.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه نظام جامعی را به عنوان «نظام جامع بیمه، مالیات و حمایت» طراحی کردیم گفت: این سامانه برای تک تک خانوارهای ایرانی شناسنامه‌ای را در نظر می‌گیرد و مردم به سه گروه تقسیم می‌شوند؛ آن‌هایی که درآمدشان بیش از هزینه ماهیانه شأن است؛ آن‌هایی که درآمدشان کمتر از هزینه‌های شأن است و آن‌هایی که سر به سر هستند. نظامی که در حال طراحی آن هستیم، هوشمند است و همه مجموعه خدمات یارانه و بیمه حمایت به این سامانه وصل می‌شوند. پایه دولت سلامت بر اساس شفافیت است. هر حوزه‌ای سامانه هوشمند الکترونیک دارد و پایه دولت سلامت بر اساس شفافیت است. با رویه ارز ۴ هزار تومانی مخالف هستم و آن را رویه‌ای در شرایط فعلی دانست که قرار بود اقلام و مایحتاج مردم به صورت ارزان قیمت به دست مردم برسد البته این کار با این تصور انجام شد که نتایج مثبت آن نصیب مردم شود و نیت خیر دولت کافی است تا مردم به نتیجه برسند البته این کار بدون نظام توزیع هوشمند انجام شد ما اول انقلاب که کوپن به مردم داده بودیم عملاً یک شبکه توزیع ایجاد شده بود البته این کار کم و بیش در فضای انقلابی اول انقلاب جواب می‌داد، اما الآن مردم هم چوب را می‌خورند و هم پیاز را، هم ۳۰ میلیارد دلار از دارایی‌هایشان کم می‌شود که معلوم نیست به کجا می‌رود که کلی سلطان ایجاد می‌شود و دستگاه قضاء نیز باید برای محاکمه آن‌ها ورود کند و از طرفی دیگر باید اصل این سیاست را اصلاح کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha