حدود ۱۶ هزار هکتار جنگل دست کاشت در خراسان شمالی ایجاد شد

بجنورد- ایرنا- مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: حدود ۱۶ هزار هکتار جنگل دست کاشت برای مهار بیابان زدایی استان در هشت سال گذشته ایجاد شد که بیشتر آن در مناطق کم آب و خاک های شور این استان بوده است.

حسن وحید روز دوشنبه در آستانه روز بیابان زدایی به خبرنگاران اظهار داشت: همچنین بخشی از این میزان جنگل کاری در مناطق خشک که خاک و مواد معدنی لازم را برای رویش گیاهان مرتعی ندارند انجام شده است.

وی گستره بیابان های خراسان شمالی را ۱۸۰ هزار هکتار  دانست و افزود: در این گستره چهار هزار هکتار کانون بحرانی شناسایی شده  و بنا به بررسی ها و اعلام سازمان محیط زیست کشور هم اکنون این کانون ها مهار شده است.

وی با بیان این که  نهالکاری یکی دیگر از اقدامات بیابان زدایی است افزود: از سال ۸۳ تا ۹۹ فقط هفت هزار و ۵۳۰ هکتار نهال کاری شد و امسال نیز برنامه کاشت نهال در ۷۷۵ هکتار از منابع طبیعی از اولویت های این اداره کل است.

وی گفت: از دیگر سو طرح های آبخیزداری نیز در بیابان زدایی موثر است به طوری که این طرح ها حجم فرسایش خاک در کانون های بحرانی خراسان  شمالی را تا ۵۰ درصد کاهش داده است.

وی با بیان این که میزان فرسایش خاک در استان از متوسط کشوری بیشتر است اظهار داشت: در کشور متوسط فرسایش خاک ۱۵ تن و این رقم در استان ۱۷.۵ تن است.

وی افزود: یکی از مهمترین دلایلی که در مهار کانون ها تاثیر دارد مشارکت مردم و جوامع محلی در احیا و بازسازی مناطق بیابانی است و با توجه به اقدامات انجام شده سازمان جنگل ها استان ما را در شاخص بیابان زدایی از استانهای برتر کشور اعلام کرد.

وی به خشک شدن باغ ها در مناطقی مانند بخش بام و صفی آباد و بدرانلو نیز اشاره کرد و گفت: هم اکنون خشکسالی برای منابع طبیعی و باغ ها و اراضی کشاورزی تهدیدی بزرگ به حساب می آید.

وی با اشاره به مدیریت رواناب ها گفت: مدیریت رواناب ها در چهار هزار هکتار از مساحت استان انجام شده فقط در یک سال گذشته این اقدام در  ۶۰۰ هکتار انجام شد و امسال نیز در مساحت ۴۰۰ هکتار انجام می شود.

وی با اشاره به اعتبارات این بخش گفت: مجموع اعتبارات این اداره کل در سال ۹۹ در رابطه با بیابان زدایی  در سطح  ملی بیش از چهار میلیار ۳۴۸ میلیون تومان بوده که ۹۸ درصد تخصییص یافت و اعتبارات استانی نیز  ۷۹ میلیون تومان بود.

وی با بیان این که ترسیب کربن نیز ۲۶۰ میلیون تومان اعتبار داشت افزود: از این رقم ۲۱۰ میلیون تومان تخصیص یافت.

وی افزود: خراسان شمالی  از چهار استان برتر کشور در زمینه ترسیب کربن است و با اجرای این طرح و مشارکت دادن مردم در حفاظت و احیای منابع طبیعی مردم با منابع طبیعی آشتی کردند.

معاون فنی  اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری نیز در این جلسه گفت: هم اکنون مهمترین چالش ما در منابع طبیعی و محیط زیست  بیابان زایی است و طرح ترسیب کربن نیز در راستای بیابان زدایی با همکاری مردم و جوامع محلی اجرا شد.

وی با بیان این که این طرح در سال ۹۳ در خراسان شمالی آغاز شد افزود: ترسیب کربن در ابتدا در اسفراین کل منطقه میاندشت را که ۱۲۶ هزار هکتار است  تحت پوشش قرار داد و بعد از موفقیت این طرح در اسفراین بخش سنخوات جاجرم و سپس دهستان دشت گرمه به آن اضافه شد.

وی افزود: هم اکنون طرح ترسیب کربن در ۴۰ روستا با ۱۷ هزار نفر جمعیت اجرا می شود.

وی خاطرنشان کرد: در این مناطق سرمایه اجتماعی و انسانی را ارتقا دادیم و با تشکیل سه تعاونی با هزار عضو  سرمایه صندوق اعتباری با استفاده از پول های خرد مردم  را به یک میلیارد و و ۷۰ میلیون تومان رساندیم.

وی افزود: با استفاده از منابع مالی این صندوق توانستیم هزار و ۴۵۱ فقره تسهیلات ارزان قیمت به اعضای این صندوق پرداخت کنیم و هم اکنون گردش مالی این صندوق به پنج میلیارد و ۳۲۰ میلیون تومان رسیده است.

وی خاطرنشان کرد: با این تسهیلات برای  ۲۴۸ نفر اشتغال پایدار و برای ۸۳ نفر اشتغال موقت ایجاد شد.

وی متعادل نبودن چرای دام با سطح مراتع را نیز یکی از عوامل بیابان زایی بیان کرد و گفت: هم اکنون تعداد دام های استان سه برابر ظرفیت مراتع است و خشکسالی های امسال نیز سطح مراتع مستعد چرا را کاهش داده است.

وی افزود: امسال خشکسالی باعث کاهش ۵۵ هزار تن علوفه در مراتع استان شد و این در حالی است که  میزان تولید علوفه ما در سالهای قبل به طور میانگین ۱۲۰ تن در سال بود.

وی با بیان این که  ۴۳۴ هزار هکتار از منابع طبیعی استان جنگل است افزود: در این مساحت ۱۰۰ هزار هکتار طرح مدیریت منابع جنگلی اجرا شده است.

وی افزود: خراسان شمالی بیشترین عرصه های قرق را در سطح کشور دارد به طوری که در این استان علاوه بر قرق ۲۵ هزار هکتار جنگل خزری در بزداغی نیز ۳۶ هزار هکتار رویشگاه جنگلی ما قرق شد که بزرگترین قرق کشور است.

گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی ۲ میلیون و ۳۳ هزار و ۳۶ هکتار است که از این وسعت یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مرتع، بیش از ۱۸۳ هزار هکتار بیابان و ۴۳۴ هزار و ۵۵۰ هکتار جنگل است.

خراسان شمالی ذخیره گاه ژنتیک انواع گیاهان و درختان جنگلی است و ۲۵ هزار هکتار از جنگل های هیرکانی در این استان قرار دارد.

در خراسان شمالی ۳۵۰ گونه گیاه دارویی، معطر و ادویه ای شناسایی شده است که بیشتر این گونه ها قابلیت صنعتی شدن دارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha