محقق پاکستانی:تعلل آمریکا در  رفع تحریم ایران برای جهان قابل تحمل نیست

تهران – ایرنا – یک محقق پاکستانی با اشاره به قلدری آمریکا در باره مساله هسته ای ایران خاطرنشان کرد واشنگتن باید تحریم‌های ایران را لغو کند و تعلل در این باره برای جهان قابل تحمل نیست .

به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از شبکه خبری "سی جی تی ان" ، حمزه رفعت حسین عضو موسسه تحقیقات سیاست اسلام آباد (IPRI) در پاکستان در یادداشتی نوشت: "وانگ کوان" نماینده چین در سازمان ملل در اظهارات خود بعد از تازه‌ترین نشست کمیسیون برجام به ریاست اتحادیه اروپا اظهار داشت که واشنگتن دی‌سی باید "دست دست کردن" درباره تحریم ایران را متوقف کرده و قاطعانه به سمت رفع تحریم‌ها حرکت نماید.

اظهارات وانگ تاکیدی بر این مساله است که تاخیرهای غیرضروری در یک مورد خاص با پیامدهای جهانی و منطقه‌ای می‌تواند برای امنیت خاورمیانه و دولت منع اشاعه فاجعه‌بار باشد. جامعه بین‌المللی نمی‌تواند چنین بی‌مبالاتی و بی‌توجهی را تاب بیاورد.

دلایل این امر آشکار است. تداوم ظن و تردیدها ، شکاف احتمالی بین میانه‌روها و تندروها در ایران و سناریوهای امنیتی نوظهور در خاورمیانه و جنوب آسیا با مشخصه خروج نیروها از افغانستان ، اذعان تلویحی مقامات اطلاعاتی اسراییل به حمله به تاسیسات ایران و همچنین خصومت‌های اسراییل – فلسطین نیازمند این است که تحریم‌ها برضد یک بازیگر مهم منطقه‌ای بطور زودهنگام کاهش پیدا کنند.

در حالی که مذاکرات احیای برجام به آرامی ادامه دارد ، ریسک تشجیع رهبران ایران برای سرسختی بیشتر با توجه به انتخابات این کشور بالا است. فقدان کاهش تحریم‌ها که بازتاب دهنده دوران ترامپ است آن هم در مورد کشور در حال گذار (انتخابات) تنها منجر به سرسخت‌تر شدن ایران خواهد شد.

تاخیر در رفع و تعلیق تحریم‌ها همچنین از این لحاظ غیر قابل توضیح است که خواسته‌های ایران مشروع است و در حالی که مذاکرات ادامه دارد هیچ مدرکی از فقدان تبعیت ایران وجود ندارد. اما تبعیت کامل از برجام همانطور که وانگ خاطرنشان کرده است ، منوط به این است که آمریکا تحریم‌های یکجانبه از جمله تحریم سلاح‌های نامتعارف را بردارد. تحریم‌های تسلیحاتی که با برجام و قطعنامه‌های شورای امنیت ناسازگار هستند ، مذاکرات برجام را بیشتر تهدید می کنند.

از این رو ادامه چنین تاخیرهایی این خطر را دارد که سایر ذینفعان و طرف‌ها بطور یکجانبه از برجام خارج شوند و این مساله  چهارچوب‌ها یا توافق‌های چندجانبه آینده را به خطر می اندازد.

اگر چنین سناریوهایی محقق شوند در این صورت پیامدهای آن محدود به ایران ، واشنگتن دی سی یا اعضای برجام نخواهد بود. پیامدهای این مساله می‌تواند باعث افزایش خصومت ها در  منطقه خاورمیانه شود و ثبات منطقه ای و جهانی را به خطر اندازد. جهان ممکن است در مورد ایران به خانه اول بازگردد و شانس هرگونه نزدیکی و صلح بطور فزاینده دور از دسترس باشد. هیچ طرفی نمی تواند چنین سناریویی را تاب بیاورد.

"وانگ یی" وزیر امور خارجه چین  در کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل درباره خویشتنداری دوجانبه بین مسکو و واشنگتن دی سی صحبت کرد که پتانسیل خلع سلاح چندجانبه را دارد. این اصل خویشتنداری دوجانبه برای هدف صلح پایدار در سطح منطقه‌ای در باره ایران هم مصداق دارد.

برای صلح منطقه‌ای و جهانی ، از همه طرف‌های دخیل انتظار می رود که برای رسیدن به راه حل های ملموس در غیاب راهبردهای "حاصل جمع صفر" بطور پراگماتیک عمل کنند. قلدری یکجانبه از سوی آمریکا به عنوان علت مساله هسته‌ای ایران که وانگ یی به آن اشاره کرد نباید با خودداری از رفع کامل تحریم‌ها تکمیل شود.

خصومت‌ها و ظن‌های گذشته موجب پیامدهای اجتماعی – سیاسی برای مردم ایران شده است و جامعه بین المللی باید درک نماید که دست دست کردن از روی بی توجهی درباره برجام پیامدهای گسترده‌ای برای ایران ، منطقه و فراتر از آن خواهد داشت.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha