حجت الاسلام محمدعلی رضاییاصفهانی به خبرنگار معارف ایرنا گفت: با استفاده از آیات قرآن می توان به ویژگی های انسان اصلح از رئیس جمهور مطلوب گرفته تا انتخاب شونده ای برای مجلس یا شورای اسلامی شهر و روستا پی برد که برخی از این ویژگی ها مربوط به شرایط عام و کلی انتخاب شوندگان است و برخی شرایط نیز شامل ویژگی های خاص است.
ایمان و علم
وی افزود: یک رئیس جمهور مطلوب باید حداقل شروطی داشته باشد؛ اولین شرط آن ایمان است و آیه ۱۱ سوره مجادله به این موضوع اشاره کرده و می فرماید «یرفع الله الذین امنوا منکم و الذین اوتوا العلم درجات» یعنی خدا کسانی را که ایمان آوردهاند و کسانی را که علم به آنان داده شده، درجات عظیمی میبخشد. دومین شرط نیز علم است که در همین آیه به آن اشاره شده است.
رضایی اصفهانی با اشاره به آیه ۲۴۷ سوره بقره گفت: خدا درباره انتخاب طالوت برای رهبری فرمود «ان الله اصطفاه علیکم و زاده بسطه فی العلم و الجسم» یعنی خدا او را بر شما برگزیده، و او را در علم و (قدرت) جسم، وسعت بخشیده است. در واقع یک رئیس جمهور علاوه بر این که باید توانایی رهبری را داشته باشد، توانایی جسمی نیز داشته با شد.
امانتداری و تخصص
وی از آیه ۲۶ سوره قصص یکی دیگر از ویژگی های رئیس جمهور مطلوب را امانتداری برشمرد و گفت: این آیه مربوط به انتخاب حضرت موسی برای خانواده شعیب است که می فرماید «ان خیر من استاجرت القوی الامین» یعنی بهترین کسی که می تواند او را برای کاری انتخاب کند، شخصی است که توانمند و امین باشد. در آیه ۵۵ سوره یوسف نیز می بینیم حضرت یوسف خود را لایق امور اقتصادی معرفی کرده و می گوید «اجعلنی علی خزائن الارض انی حفیظ علیم» یعنی مرا بر خزانههای این سرزمین بگمار، که من نگهبانی دانا هستم.
مدیر مجتمع آموزش عالی قرآن و حدیث جامعةالمصطفی(ص) ادامه داد: در اینجا علاوه بر امانتداری، تخصص هم هست. چون یوسف قرار بود وزیر شود و امور اقتصادی مصر را بر عهده بگیرد لذا تخصص اقتصادی هم نیاز داشت به همین جهت فرمود مرا بر منابع زمین قرار بده که من امانتدار و متخصص هستم. به عبارت دیگر در مدیریت کلی تخصص های دیگر مانند توانمندی مدیریتی، مساله ای است که برای مدیریت های کلان مانند ریاست جمهوری لازم است ولی تخصص های اقتصادی مانند وزارت اقتصادی برای بحث های خاص اقتصادی مطرح است.
وی شرط پنجم را دلسوزی برای مردم دانست و با استناد به آیه ۱۲۸ سوره توبه گفت: در این آیه یکی از ویژگی های پیامبر دلسوزی یاد شده «عزیز علیه ما عنتم حریص علیکم بالمومنین رئوف رحیم» یعنی پیامبر نسبت به مومنان بسیار مهربان و تحمل مشکلات مردم برای او سخت است. بنابراین کسی که مشکلات مردم را درک کند و برای او تحمل مسائل و مشکلاتی مانند فساد و فقر سخت است و به همین دلیل باید به نفع مردم و اهل مبارزه باشد.
نویسنده تفسیر قرآن مهر از صلاحیت اخلاقی به عنوان یکی دیگر از ویژگی های رئیس جمهور مطلوب یاد کرد و گفت: در آیه ۱۳ سوره حجرات می فرماید «ان اکرمکم عندالله اتقیکم» یعنی بالاترین و باکرامت ترین انسان ها کسی است که تقوای بیشتری داشته باشد. آیه ۱۵۹ سوره آل عمران نیز می فرماید «لو کنت فظا غلیظ القلب لانفضوا من حولک» یعنی ای پیامبر! اگر تندخو و سختدل بودی قطعاً از پیرامون تو پراکنده میشدند. بنابر این یک رئیس جمهور مطلوب نباید خشن و قسی القلب باشد.
بصیرت و عدالت
رضایی اصفهانی اضافه کرد: عدالت ورزی یکی از ویژگی های مهم رئیس جمهوری است که باید دنبال اجرای عدالت باشد. در آیه ۲۵ سوره حدید درباره فلسفه ارسال پیامبران می خوانیم «لقد ارسلنا رسلنا بالبینات و انزلنا معهم الکتاب و المیزان لیقوم الناس بالقسط» یعنی برای پیامبران کتاب و میزان و فرستادیم تا در میان مردم عدالت را برپا کنند و عدالت گستر باشد. بنابر این رئیس جمهوری خوب است که با فساد مبارزه کند و در جامعه عدالت گستر باشد.
این استاد حوزه علمیه با اشاره به برخی از آیات قرآن گفت: بصیرت نیز یکی از ویژگی های رئیس جمهور مطلوب است. قرآن هرگاه بخواهد یک ویژگی را متمایز کند به سراغ مقایسه می رود. مثلا می فرماید «هل یستوی الاعمی و البصیر» انسان های نابینا که بصیرت سیاسی و اجتماعی ندارند با انسان های بصیر مساوی نیستند. یک رئیس جمهور باید بصیرت سیاسی و اجتماعی فوق العاده ای داشته باشد.
وی کفرستیزی را با استناد به آیه ۲۹ سوره فتح از دیگر ویژگی های رئیس جمهوری دانست و گفت: قرآن درباره پیامبر می فرماید «اشداء علی الکفار رحماء بینهم» پیامبر در مقابل دشمنان شدید بود ولی با دوستان، مهربان بود. یک رئیس جمهور خوب کسی است که به طرف ستمکاران تمایلی پیدا نکند و در آیه ۱۱۳ سوره هود می خوانیم «ولاترکنوا الی الذین ظلموا فتمسکم النار» یعنی مراقب باشید کوچکترین میلی به دشمنان پیدا نکنید. مخصوصا در شرایط خاص کشور ما که نیاز است رئیس جمهوری با عزت و شجاع در صحنه بین المللی باشد که در مقابل دشمنان بایستد و حق ملت ایران را بگیرد.
رضایی اصفهانی بر اطاعت از دستورات الهی تاکید کرد و گفت: طبق آیه ۵۹ سوره نساء «اطیعوا الله و اطیعوا الرسول و اولوا الامر منکم» کسی که خود را تابع خدا و پیامبر بداند، درچارچوب قوانین الهی حرکت می کند.
وی همچنین به سوابق فردی اشاره کرد و گفت: باید بدانیم کسی که رئیس جمهور می شود، قبلا کجا بوده و چه سوابق علمی، اجرایی و اجتماعی دارد که این موضوع در آیات متعدد مانند آیه ۱۸ سوره شعرا و آیه ۲۹ سوره مریم آمده است. تمام این ویژگی ها معیارهای خوبی برای رئیس جمهور است.
سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری ایران ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ همزمان با انتخابات ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا، اولین میاندورهای یازدهمین مجلس شورای اسلامی (برای ۱۱ حوزه انتخابیه؛ آستانه اشرفیه، تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس، تفرش، بهار و کبودرآهنگ، گچساران و میانه و برای شش کرسی مجلس شورای اسلامی) و دومین میاندورهای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری (برای ۴ حوزه انتخابیه؛ تهران، خراسان رضوی، قم و مازندران) برگزار خواهد شد.
محسن رضایی میرقائد، سیدابراهیم رییسی، سیدامیرحسین قاضیزاده هاشمی و عبدالناصر همتی چهار نامزد انتخابات ریاست جمهوری هستند.
نظر شما