رقابت آمریکا، روسیه و چین برای پرداختن به تهدیدات قلب آسیا

تهران - ایرنا - آمریکا، روسیه و چین در حال رقابت برای پرداختن به تهدیدات فزاینده برای ثبات در قلب آسیا هستند؛ منطقه ای گسترده که میزبان کشمکشی برای کسب نفوذ بین نیروهای دولتی و غیردولتی و نیز نگرانی های محیط زیستی و انرژی است که می تواند مکانی برای مناقشه باشد.

به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه خبری نیوزویک، سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه روز جمعه گفت که پرسنل (وزارت دفاع روسیه) در حال اجرای طرحی برای تقویت آموزش و تجهیزات برای "منطقه نظامی مرکزی" در پاسخ به افزایش تهدیدات خارجی در مرزهای کشور هستند. شویگو گفت: در چهارچوب افزایش تهدیدها در مسیر راهبردی آسیای مرکزی، فرماندهی منطقه ای به افزایش آموزش های رزمی ادامه می دهد.

هر چند وزیر دفاع روسیه ماهیت این تهدیدات را مشخص نکرد، منطقه نظامی مرکزی که بزرگترین منطقه در میان پنج منطقه نظامی روسیه است، با چین، قزاقستان و مغولستان هم مرز است. مسکو با هر سه کشور روابط خوبی دارد و یک پایگاه نظامی در قزاقستان دارد و همچنین دو پایگاه نظامی نیز در کشورهای قرقیزستان و تاجیکستان در آسیای میانه دارد.

روسیه در ماه های اخیر بخصوص بعد از اعلام خروج نیروهای آمریکا از افغانستان، روابط خود را با این کشورها تقویت کرده است. مسکو منتقد حضور نظامی آمریکا در افغانستان است اما خروج نیروهای آمریکا با افزایش ناآرامی ها همراه شده است.

دولت بایدن هم نگرانی خود را از این تحولات ابراز داشته و روز چهارشنبه، رئیس فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا ارزیابی های خود را از دورنمای ریسک در سرتاسر آسیای مرکزی و خاورمیانه ارائه داد.

ژنرال کنت مکنزی گفت: اولویت اصلی من در حال حاضر تکمیل کردن خروج منظم نیروهای آمریکا از افغانستان است. من همچنین مسئولیت بازداشتن ایران از مخدوش کردن امنیت و ثبات در منطقه را حفظ می کنم.

مکنزی همچنین درباره ذوب شدن سریع یخچال ها در هندوکش و هیمالیا بحث کرد؛ مشکلی که به گفته او تامین آب حدود ۲ میلیارد نفر را تهدید می کند و بطور بالقوه می تواند موجب جنگی گسترده با حضور قدرت های بزرگ شود و بطور خاص از هند، چین و پاکستان نام برد.

بر اساس این گزارش، سیاست انرژی در منطقه هم ماهیتی مناقشه برانگیز پیدا کرده است بطوری که چین این اتهام را مطرح کرده که آمریکا از این موضوع برای پیشبرد دستور کار خود در آسیای مرکزی بخصوص در منطقه "سین کیانگ" چین استفاده می کند.

سین کیانگ بیشترین مرزهای بین المللی را دارد و با کشورهای افغانستان، هند، قزاقستان، قرقیزستان، مغولستان، پاکستان، روسیه و تاجیکستان همسایه است. این منطقه همچنین ذخایر نفت و گاز دارد و مقامات چین می گویند این منطقه هدف بلندپروازی آمریکا است و اتهامات آمریکا درباره مسلمانان اویغور را رد می کند.

خروج آمریکا از افغانستان نیز موجب نگرانی شده و چین از آمریکا خواسته که خروج نیروهایش را به شکلی مسئولانه به انجام برساند. چین و پاکستان درباره فعالیت گروه های دیگری به غیر از طالبان از جمله گروه موسوم به جنبش اسلامی ترکستان شرقی هشدار داده اند.

آمریکا، چین، روسیه و پاکستان با وجود اختلاف نظرها برای نشست های چهارجانبه و همکاری درباره مساله افغانستان گرد هم آمده اند اما این مسیر پیچیده است بخصوص که به نظر می رسد آمریکا درصدد انتقال حضور نظامی خود به جای دیگری در منطقه است.

عمران خان نخست وزیر پاکستان تاکید کرده که کشور او یکی از گزینه ها نیست و نااطمینانی درباره سایر گزینه های احتمالی هم وجود دارد. درباره کشورهای آسیای میانه هیچ تاییدی انجام نشده است اما برخی روزنامه های آمریکا به نقل از مقامات نوشته اند که تاجیکستان و ازبکستان از نامزدهای احتمالی برای میزبانی نیروهای آمریکایی هستند.

امروز، کشورهای آسیای میانه در گذرگاه طرح "کمربند و راه" چین و همچنین اتحادیه اقتصادی اوراسیایی روسیه قرار دارند. این پروژه ها به دنبال ارتقای تجارت و سرمایه گذاری در میان کشورهای عضو هستند .

در مورد ابتکارهای مشترک امنیتی، کشورهای قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان عضو سازمان پیمان امنیت جمعی روسیه هستند. همه این چهار کشور همچنین بخشی از سازمان همکاری شانگهای چین هستند که شامل هند، پاکستان و ازبکستان است .

در پی نشست وزیر خارجه آمریکا با کشورهای آسیای مرکزی، وزیر خارجه چین نیز با این کشورها نشستی در شهر "شیان" چین برگزار کرد و از ابتکارهای چین در منطقه دفاع کرد و وعده داد که چین جنبش اسلامی ترکستان شرقی و نیروهای تروریسم، افراط گرایی و جدایی طلبی را سرکوب خواهد کرد.

همگرایی منافع بین چین و روسیه در منطقه نفوذ تاریخی روسیه، در کنفرانس امنیتی بین المللی اخیر در مسکو نمایان شد؛ جایی که مقامات امنیتی ارشد روسیه و وزیر دفاع چین حضور داشتند.

نیکلای پاتروشف دبیر شورای امنیت ملی روسیه برای یک تعهد پایدار به افغانستان از سوی آمریکا ابراز امیدواری کرد اما درباره هرگونه تلاش برای گسترش حضور نظامی خارجی در منطقه هشدار داد.

این درحالی است که سران روسیه و چین قرار است روز دوشنبه به مناسبت بیستمین سالگرد امضای "پیمان حسن همسایگی، دوستی و همکاری"، از طریق ارتباط ویدئویی دیدار خواهند کرد. کرملین اعلام کرد که گفت وگوها شامل وضعیت فعلی و دورنمای توسعه مشارکت راهبردی بین روسیه و چین و نیز موضوعات دوجانبه و بین المللی خواهد بود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha