به گزارش ایرنا، با گذشت ۶ دوره حضور المپیکی از ۱۹۹۶ آتلانتا تا ۲۰۱۶ ریودوژانیرو تعداد زنان ورزشکار راه یافته به بازیها از یک به ۹ نفر در ریو برزیل افزایش داشت و این بار خیز بلند ستارگان زن ورزش ایران با کسب ۱۰ سهمیه ۲۰۲۰ توکیو نه تنها رکورد ریو بلکه رکورددار بیشترین کسب سهمیه از آتلانتا تا توکیو را به خود اختصاص دادهاند.
زنان ورزشکاران ایران در روزهای اخیر با کسب ۲ سهمیه دیگر در بدمینتون و دوومیدانی از طریق سهمیه یونیورسالیتی توانستند سهمیه ایران را در تاریخ ادوار المپیک افزایش دهند. در بدمینتون ثریا آقایی توانست سهمیه بگیرد و دهمین مسافر توکیو شود. آخرین سهمیهای که بدمینتون گرفته بود به المپیک ۲۰۰۸ پکن باز میگردد و برای نخستین بار در تاریخ این ورزش یک زن نماینده بدمنیتون ایران در توکیو خواهد بود.
فرزانه فصیحی، نخستین دونده زن ایرانی در مسابقات المپیک در ماده ۱۰۰ متر پس از گذشت ۵۷ سال به المپیک راه یافت و نهمین مسافر توکیو لقب گرفت. وی برنده مدال نقره در بخش تیمی رشته دو ۴ در ۴۰۰ متر امدادی داخل سالن آسیا در سال ۲۰۱۶ و همچنین برنده مدال برنز رشته دو ۶۰ متر مسابقات قهرمانی دو و میدانی داخل سالن آسیا در سال ۲۰۱۸ است.
پیش از این زنان ورزشکار برای المپیک توکیو در چهار رشته سهمیه کسب کرده بودند که نخستین سهمیه در بخش زنان متعلق به رشته تیراندازی بود و توسط نجمه خدمتی در رشته تیراندازی کسب شد؛ رشتهای که ۶ سهمیه کامل خود را دریافت کرده و از مجموع ۶ سهمیه، چهار سهمیه به زنان و ۲ سهمیه به مردان، اختصاص دارد. آرمینا صادقیان، هانیه رستمیان، فاطمه کرمزاده و خدمتی بانوان المپیکی ایران در توکیو هستند.
البته تیراندازی رکورد بیشترین کسب سهمیه در بخش زنان را تا به امروز به خود اختصاص داده است.
کاراته؛ دومین رشتهای بود که زنان کشورمان موفق به گرفتن سهمیه المپیک شدند و برای نخستین بار هم به المپیک ۲۰۲۰ راه یافتند. در این رشته نمایندگان کشورمان چهار سهمیه گرفتهاند که ۲ سهمیه به زنان اختصاص دارد. سارا بهمنیار و حمیده عباسعلی.
قایقرانی؛ سومین رشتهای است که اردیبهشت ماه توانست ۲ سهمیه کسب کند. «علی آقامیرزایی» در فینال کایاک ١٠٠٠ متر و تیم ملی روئینگ ایران با ترکیب «نازنین ملایی» و «بهمن نصیری». اما ماه گذشته نصیری قهرمان روئینگ تک نفره سنگین وزن آسیا با رفتاری جوانمردانه فرصت را در اختیار نازنین ملایی قرار داد و ملایی هفتمین مسافر توکیو شد.
تکواندو؛ چهارمین رشته ای است که زنان، پیش از این صحنه ی حضور خود را در المپیک و کسب نخستین مدال را تجربه کرده اند. در این دوره در بخش زنان یک سهمیه توسط ناهید کیانی در وزن منهای ۵۷ کیلوگرم کسب شد.
از بین ۱۰ستاره زن ایران به المپیک تنها نجمه خدمتی بانوی تیرانداز برای دومین دوره متوالی در المپیک حضور می یابد.
المپیک ۱۹۹۶ و نخستین حضور زنان بعد از انقلاب
ایران تاکنون در ۱۷ دوره المپیک از ۱۹۴۸ در لندن تا به امروز در توکیو حضور دارد که نخستین حضور زنان در تاریخ المپیک به ۱۹۶۴ توکیو باز میگردد. در این المپیک زنان در ۲ رشته دو و میدانی و ژیمناسیتک حضوریافتند تا اینکه با شروع بازی های آسیایی ۱۹۹۰ پکن و نخستین حضور زنان در رقابت های بین المللی پس از انقلاب، عرصه برای فعالیت بانوان ورزشکار بازتر شد و «لیدا فریمان» نخستین بانوی تیرانداز المپیکی کشور و نخستین زن تاریخ ورزش ایران لقب گرفت که پرچمداری کاروان ایران در المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا را برعهده داشت و در رشته تفنگ ۱۰ متر بادی توانست رتبه بندی (رنکینگ) ۴۷ را به دست بیاورد.
حضور ورزشکاران بانوی ایران در المپیک ۲۰۰۰ سیدنی تکرار شد و «منیژه کاظمی» در رشته تپانچه ۱۰ متر بادی توانست مسیر را برای حضور دیگر زنان این رشته ورزشی در المپیک هموار کند، طوری که در دوره بعد، «نسیم حسن پور» در ۱۰متر تپانچه بادی توانست در المپیک ۲۰۰۴ یونان با حریفان مسابقه دهد و در بازیهای المپیک ۲۰۰۸ پکن با حضور نجمه آبتین در تیر و کمان، هما حسینی در قایقرانی که پرچمدار کاروان ایران در این رقابت ها بود و سارا خوش جمال فکری در وزن منفی ۴۹ تکواندو برای ورزش بانوان ایران کلید خورد.
آنچه در المپیک ۲۰۱۲ لندن به وقوع پیوست اینکه ایران بعد از چهار دوره حضور در المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا تا ۲۰۰۸ پکن تنها چهار نماینده زن داشت که در المپیک لندن هشت سهمیه کسب کرد؛ الهه احمدی و مه لقا جام بزرگ در تیراندازی، ندا شهسواری تنیس روی میز، سوسن حاجی پور تکواندو، زهرا دهقان تیراندازی با کمان، سولماز عباسی و آرزو حکیمی قایقرانی و لیلا رجبی پرتاب وزنه.
در واقع المپیک لندن یکی از موفق ترین دورههای المپیک برای زنان بود از این منظر که الهه احمدی، تیرانداز المپیکی ایران نخستین ورزشکار زن ایرانی بود که شعله امید را در دل زنان ورزشکار روشن کرد و به مرحله فینال تیراندازی المپیک راه یافت تا در نهایت در جایگاه ششمی قرار گیرد؛ اتفاقی که در تاریخ تیراندازی ایران بیسابقه بود.
اما زنان با انگیزه ی بیشتر این بار رکورد لندن را شکستند، ۹ سهمیه در ۶ رشته برای المپیک ریو ۲۰۱۶ کسب کردند و در عین حال نخستین مدال المپیک زنان هم توسط کیمیا علیزاده تصاحب شد. حال زنان با انگیزه ی قویتر از ریو این بار با ۱۰ سهمیه در ۶ رشته در توکیو حضور خواهند داشت، با این تفاوت که کاراته در نخستین حضور در المپیک سهمیه گرفت و بدمینتون پس از ۱۳ سال با نماینده خانم به صحنه المپیک بازگشت.
نظر شما