کف شکنی چاه‌های کشاورزی مازندران ممنوع است

ساری - ایرنا - مدیر دفتر حفاظت آب‌های زیرزمینی شرکت آب منطقه‌ای مازندران از افزایش درخواست برای اضافه برداشت آب از چاه‌های کشاورزی بویژه از سوی برنجکاران شرق استان خبر داد و گفت : هر گونه کف شکنی چاه‌های کشاورزی ممنوع است و با متخلفان برخورد می‌شود.

سید مهدی عمادی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تنش خشکسالی زمین های کشاورزی بویژه شالیزارهای شرق مازندران از نکا تا گلوگاه را بسیار جدی دانست و افزود : به دلیل افت آب سفره های زیر زمینی شمار زیادی از کشاورزان برنجکار منطقه درخواست افزایش عمق چاه را برای اضافه برداشت دارند.

وی کمبود آب را به خاطر شرایط اقلیمی سال جاری متوجه تمامی مناطق مازندران دانست و گفت : شرکت آب منطقه ای به دلیل خطر نفوذ و پیشروی آب شور زیر زمینی دریای خزر به سمت آب شیرین ، با هرگونه کف شکنی چاه های کشاورزی مخالف است و آن را ممنوع اعلام کرده است.

عمادی با بیان این که کاهش شدید آب سطحی و دبی آب رودخانه ها سبب شد تا عمده شالیکاران در دشت هراز ، آمل ، بابل و ساری همانند کشاورزان شرق استان پمپ های کشاورزی چاه های نیمه عمیق و عمیق خود را روشن کنند ، افزود : از آن جایی که ورودی آب های زیر زمینی از ارتفاعات ، رودخانه ها و بارش های هر منطقه تامین می شود و خروجی آن نیز به دریای خزر است، به همین دلیل تغذیه سفرهای زیرزمینی در استان  بر خلاف برخی از استان های کشور تقریبا مستقل هستند.

وی توضیح داد : استقلال سفره های آب زیرزمینی مناطق مختلف مازندران از مزیت هایی است که سبب می شود تا تاثیر میزان برداشت به همان منطقه خلاصه شود و سایر مناطق تحت تاثیر قرار نگیرند.

مدیر دفتر حفاظت آب‌های زیرزمینی شرکت آب منطقه‌ای مازندران گفت : این که گفته می شود که فشار بر آب زیر زمینی از طریق چاه های کشاورزی برنجکاری در دشت ۱۱۰ هزار هکتاری هراز در منطقه مرکزی استان سبب افت آب زیر زمینی منطقه شرق استان شده است، کاملا بی معنی و اظهارات غیر کارشناسی است.

برخی از کشاورزان و صنعتگران شرق مازندران طی روزهای اخیر با افت شدید آب چاه هایشان مواجه شدند و اعلام کردند که این وضعیت احتمالا به خاطر آغاز برداشت آب از چاه های مناطق مرکزی و استان به منظور استفاده در شالیزارها است.

وی افزود : بر اساس بررسی های صورت گرفته و با توجه به وجود ارتفاعات متعدد متناسب با شیب زمین و رودخانه های منتهی به دریای خزر ، حتی سفر های زیر زمینی ساری با نکا متفاوت است، یعنی اگر برداشت آب از تمامی چاه های کشاورزی منطقه ساری صورت بگیرد ، تاثیری بر افت آب سفره های زیر زمین دشت نکا ندارد.

عمادی گفت: بیشتر چاه‌های حفر شده در مازندران مصرف کشاورزی دارند به گونه‌ای که از ۱۴۷ هزار حلقه چاه در این استان ، ۱۴۲ هزار حلقه در بخش کشاورزی و بقیه در بخش آشامیدنی و صنعت کاربرد دارند. 

وی بدون اعلام آماری دقیق از وجود چاه غیر مجاز در استان ، افزود : تا کنون چندین حلقه چاه به دلیل افزایش برداشت و غیر قانونی بودن ، با دریافت حکم قضایی مسدود شده است و این فرایند ادامه دارد.

مدیر دفتر حفاظت آب‌های زیرزمینی شرکت آب منطقه‌ای مازندران گفت : سالانه حدود ۱۰ میلیون متر مکعب منابع آبی سفره‌های زیر زمینی استان از طریق چاه‌های غیرمجاز برداشت می‌شود.

طبق بررسی های آماری شرکت آب منطقه ای مازندران آبدهی رودخانه های استان  در خرداد ماه سال جاری تا ۵۶ درصد نسبت به خرداد ماه سال گذشته کاهش یافته است . بیشترین میزان کاهش مربوط به رودخانه هراز با ۶۲ درصد است. این رودخانه ۱۱۰ هراز هکتار از اراضی شالیزاری دشت مرکزی مازندران را تغذیه می کند.

همچنین طبق بررسی های شرکت آب منطقه ای مازندران میزان بارندگی تجمعی در فصل زراعی جاری در حوزه رودخانه ای استان ۹۹ میلی متر و حجم ریزش آن معادل ۲ هزار و ۵۸۷ میلیون متر مکعب بوده است که نسبت به مدت مشابه سال زراعی گذشته ۳۸ درصد کاهش دارد.

طبق آمار رسمی جهاد کشاورزی مازندران از ۲۱۵هزار هکتار اراضی کشاورزی که امسال در استان زیر کشت برنج رفته است  ۱۱۰ هزار هکتار آن در دشت هراز واقع است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha