ابوذر کوثری روز چهارشنبه در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا با اشاره به پیشروی طالبان در برخی مناطق افغانستان افزود: در شرایط فعلی مرزهای سیستان و بلوچستان همچون دیگر مرزهای شرقی کشور با دقت توسط نیروهای نظامی، امنیتی، انتظامی و مرزبانی رصد میشود و هیچ نگرانی از این لحاظ نداریم.
این مقام استانداری سیستان و بلوچستان تصریح کرد: خوشبختانه مساله خاصی در مرزهای ما که بخواهد موجب دغدغهای برای کشور شود، وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: البته تقاضایمان این است که گروهها و جریانات مختلفی که در افغانستان در حال فعالیت هستند و تحولاتی را در آن دارند رقم میزنند تمامیت ارضی ما را مد نظر داشته باشند.
معاون سیاسی اجتماعی استاندار سیستان و بلوچستان ادامه داد: آنچه که خط قرمز ما است همین تمامیت ارضی و مرزهای ایران اسلامی بوده و این برای همه دولتها و همه جریانات و طیفهایی که در پیرامون ما قرار دارند مصداق پیدا کرده و در این زمینه با هیچکس مماشات نداریم.
وی بیان کرد: مرزهای سیستان و بلوچستان را به طور کامل رصد و مراقبت میکنیم و چنانچه خدایی نکرده خطری ما را تهدید کند با آن مقابله میکنیم.
افغانستان همسایه مهم ایران است
کوثری گفت: در سیاست خارجی همه کشورها و دولتها، کشورهای همسایه نقش خیلی مهمی ایفا میکنند به این معنی که اولویت مهم سیاست خارجی تمام کشورها عموما از مناطق پیرامون، کشورهای همجوار و همسایه خودشان شروع میشود برای ما نیز به عنوان یک دولت ملی این مساله مصداق پیدا میکند.
وی افزود: افغانستان یکی از کشورها و همسایگان بسیار مهم ایران بوده و همسایگی که با این کشور داریم فقط این نیست که با هم هممرز هستیم، هم مرز بودن و همسایه بودن فقط برای ما اهمیت ندارد و این به تنهایی مساله مهمی نیست.
معاون سیاسی اجتماعی استاندار سیستان و بلوچستان توضیح داد: در کنار آن ما از قدیم اشتراکات فرهنگی، تاریخی و دینی زیادی با یکدیگر داریم بنابراین همسایه بودن ما با کشور افغانستان تنها کنار هم قرار گرفتن نیست برای اینکه آن اشتراکاتی که ما به لحاظ تاریخی با این کشور داریم و این کنار هم قرارگیری دو ملت و دولت برادر و دارای فرهنگ مشترک بوده که یک اشتراکات در همتنیدهای با همدیگر داشته و این مهم اهمیت موضوع و حساسیت روابط ما را دو چندان میکند.
وی خاطرنشان کرد: تبعات این همسایه بودن، این مساله و منافع مشترک داشتن با کشور افغانستان برای ما چون اهمیت دارد باعث شده که ما مراوداتمان را در همه جوانب از جمله اقتصادی، تجارت، فرهنگ و سیاست با این کشور را گسترش و توسعه دهیم.
اولویت سیاست خارجی توسعه روابط با افغانستان است
کوثری بیان کرد: اولویت سیاست خارجی ما در سیستان و بلوچستان این است که ما رابطهمان را با دولت افغانستان و ولایتهای هم مرز با این کشور توسعه دهیم. از این رو،؛ طی سالهای اخیر به سمت و سوی امضای تفاهمنامههای مختلفی در حوزههای خاص اقتصادی، تجاری، مسائل امنیتی و مرزی با آنان رفتیم.
وی تاکید کرد: امید هم میرود که با نگاه مثبتی که به این مساله از دو طرف مرز وجود دارد هم دولت افغانستان، هم دولت ایران و هم ولایتهای هم مرز افغانستان با استانهای ما بتوانند این تفاهمنامهها را اجرایی کنند.
معاون سیاسی اجتماعی استاندار سیستان و بلوچستان گفت: جمهوری اسلامی ایران با ارتقای بندر شهید بهشتی به هشت و نیم میلیون تن ظرفیت بسیار خوبی را برای استفاده افغانستان از این موقعیت برای توسعه مبادلات تجاری خود با دیگر کشورهای جهان فراهم کرده است.
وی بیان کرد: کشور دوست و برادر ما افغانستان میتواند در بندر شهید بهشتی چابهار سرمایهگذاری کند و این ظرفیت از سوی جمهوری اسلامی ایران برای تجار و دولت این کشور فراهم شده است.
کوثری تصریح کرد: با توجه به اینکه سیستان و بلوچستان به آبهای آزاد متصل است این موقعیت بسیار خوبی برای کشور افغانستان برای بهرهگیری از این ظرفیت برای توسعه مبادلات تجاری خود با دیگر کشورهای جهان است.
وی اظهارداشت: سیستان و بلوچستان امنترین و بهترین راه رسیدن افغانستان از طریق دریا به سایر کشورهای جهان است و این کشور میتواند از ظرفیت چابهار در این جهت استفاده کند.
منطقه آزاد سیستان و ظرفیت دیگر برای تسهیل روابط با افغانستان
معاون سیاسی اجتماعی استاندار سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: هماینک منطقه آزاد سیستان نیز مصوب شده و کارهای زیرساختی و زیربنایی آن را انجام خواهیم داد و سرعت راهاندازی این منطقه آزاد هم در دستور کار است زیرا این مهم ظرفیت بسیار راهبردی بوده که میتواند کمک کند تا ما مراودات اقتصادی و تجاری خودمان را با دولت و کشور افغانستان گسترش و توسعه دهیم.
وی گفت: ما به عنوان یک کشور و دولت قطعا تحولات منطقه خودمان را و تحولات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دولتهای همسایه را از باب منافع ملی دنبال میکنیم و طبیعتا تحولات داخلی افغانستان را نیز رصد و دنبال کرده و حوزه وزارت خارجه و سایر دستگاههای مربوطه مسائل این کشور را رصد و پیگیری میکنند.
ثبات محور توسعه کشورها
کوثری ادامه داد: امید من این است که در پیرامون خودمان دولتهایی داشته باشیم که ثبات داشته باشند زیرا ثبات محور و پایه توسعه است ما باید تلاش و کمک کنیم که دولتهای همسایه به آن ثبات مورد نظر خودشان برسند چون آن ثبات ایجاد شدنش منافع مشترکمان را در قالب همان تفاهمنامههایی که اشاره شد محقق میکند و این تفاهمنامههای تجاری در زمانی به نتیجه میرسد که ثبات نسبی و پایدار را ایجاد کنیم.
وی با اشاره به اینکه این تفاهمنامهها به صورت جداگانه هم بسته شده است و خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان تفاهمنامهها و مراودات خودشان را با ولایات هم مرز خودشان در افغانستان داشتهاند تصریح کرد: باید بتوانیم این تفاهمنامهها را اجرایی و در عمل همگی از مواهب هممرزی بهرهمند شویم.
معاون سیاسی اجتماعی استاندار سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: برای ما افغانستان اهمیت دارد و بالعکس برای افغانستان نیز سیستان و بلوچستان دارای اهمیت است و با توجه به دسترسیهایی که استان ما برای افغانستان دارد و ما هم برای این مهم اهمیت قائل بوده و این مساله را به درستی درک و در چارچوب مناسبات دوجانبهای که داریم به آن عمل میکنیم.
وی تصریح کرد: ما با کشور افغانستان به خاطر اشتراکات زیادی که داریم، مراودات، تفاهم و تعاملات بسیار خوب و زیادی داریم و این تعاملات و مراودات اقتصادی هر روز بیشتر از گذشته میشود.
بنادر چابهار ظرفیتی بینظیر برای توسعه اقتصادی افغانستان
وی بیان کرد: هماینک گسترش و توسعه ظرفیت فعالیت منطقه آزاد چابهار و بنادری که در این بندر اقیانوسی داریم به این معنی است که از این ظرفیت و از این توسعه دولت افغانستان هم میتواند استفاده کند و طبیعتا این موضوع یک فرصت دوجانبه است و ما تمام تلاشمان این خواهد بود که از این فرصت بهرهمند شویم.
کوثری ادامه داد: برای بهرهگیری از ظرفیتهای منطقه آزاد چابهار و بنادر سیستان و بلوچستان از اینرو سفرهای متعددی توسط مسوولان عالی رتبه کشور افغانستان و مسوولان ما در سطح وزارت خارجه و وزارتهای مرتبط با حوزه اقتصاد، تجارت و مقامات دو سوی مرز انجام شده است.
وی تصریح کرد: اهمیتی که بندر اقیانوسیه چابهار هم برای ما و هم افغانستان و نقشی که در افق و چشماندازمان تعریف و ترسیم کرده ایم و افقی که برادران ما در افغانستان ترسیم کرده اند، غیرقابل چشمپوشی است.
معاون سیاسی اجتماعی استاندار سیستان و بلوچستان با بیان اینکه این ظرفیتی که در چابهار نهفته است هم برای کشور ما و هم برای افغانستان باید به منصه ظهور و فعلیت برسد تصریح کرد: مسیری که هماینک طراحی و خط راهآهنی که چابهار - میلک - سرخس که در حال ساخت و مراحل پایانی خود را طی میکند و این بزرگراه چابهار - میلک که در حال ساخت است قطعا کمک خواهد کرد که تحول بزرگی هم برای جمهوری اسلامی ایران و هم برای کشور افغانستان اتفاق بیفتد.
وی با بیان اینکه برای کشور افغانستان از این جهت که بتواند دسترسی به جهان پیرامون پیدا کند و دسترسیاش برای تجارت خارجی تسهیل و توسعه یابد نیز دارای اهمیت است ادامه داد: جامعه افغانستان یک جامعه و دولت مستقل است طبیعتا ما و نه هیچ کشور دیگری در مسائل داخلی افغانستان نباید مداخله کنند و ما به عنوان دولت جمهوری اسلامی ایران همیشه به این مساله اصلی پایبند بودهایم.
کوثری افزود: دولتهای دیگری نیز بودند که لزوما بر این مساله پایبند نبودند بویژه دولتهای فرامنطقهای که وقتی به نظاره مینشینیم در دهههای اخیرا ورودی که این دولتهای فرامنطقهای در افغانستان داشتند به لحاظ امنیت داخلی این کشور آوردهای نبوده که ما امروز شاهدش هستیم.
وی بیان کرد: دولت افغانستان و هم گروه طالبان را بارها به آرامش دعوت و توصیه کردیم و اینکه در قالب گفت و گو و نشستهایی مسائل خودشان را حل کنند تا آرامش در افغانستان حاکم شود.
معاون سیاسی اجتماعی استاندار سیستان و بلوچستان گفت: تنها مردم افغانستان میتوانند امنیت کشورشان را تضمین کنند و دخالت بیگانگان در این کشور جز نا امنی و آشوب دستاورد دیگری ندارد.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان همسایه افغانستان همواره خواهان ثبات و امنیت آن بوده و هست و در این رابطه از هیچ تلاشی فروگذار نبوده و از گفتوگو میان گروهها و حاکمیت این کشور استقبال میکند.
کوثری بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران تنها به دنبال حفظ حاکمیت و برقرای امنیت در سر تا سر افغانستان است و دخالت بیگانگان در امور این کشور را محکوم میکنیم.
وی بیان کرد: افغانستان با امنیت و آرامش یکی از خواستههای بزرگ جمهوری اسلامی ایران به عنوان همسایه این کشور است زیرا امنیت و ثبات افغانستان به تبادلات اقتصادی مردم دو سوی مرز کمک شایانی میکند.
معاون سیاسی اجتماعی استاندار سیستان و بلوچستان گفت: افغانستان یک جامعه متکثر به لحاظ قومی، مذهبی و فرهنگی است و این یک فرصت بوده زیرا ما نیز به صورت نسبی در جامعه خودمان تکثر داریم و به عنوان یک فرصت توانستیم به آن نگاه کنیم.
وی ادامه داد: این مهم محقق نمیشود مگر آن که دولت افغانستان بتواند در قالب تعاملات با طیفهای مختلف بدنه اجتماعی خودشان و با اقوام و مذاهب گوناگونی که وجود دارد در کشورشان یک ارتباط برقرار و یک دولت ملی به معنای جدیدی بتوانند تشکیل دهند که نماینده همه گروهها و همه طیفها باشد و هیچ گروهی در افغانستان احساس نکند دولتی که سر کار میآید دولت یک جریان یا دو جریان خاص است.
نظر شما