۹ تیر ۱۴۰۰، ۱۳:۴۰
کد خبرنگار: 1228
کد خبر: 84388434
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

«نه» پارلمان پاکستان به نفوذ نظامی و تحرکات مخفیانه آمریکا

اسلام‌آباد- ایرنا-پارلمان پاکستان همراه دولتمردان، رهبران سیاسی و احزاب این کشور ضمن حمایت از جبهه‌مقاومت دولت اسلام‌آباد مقابل هرگونه نفوذ نظامی آمریکا به بهانه مراقبت از اوضاع افغانستان،اعلام کرد:هرگونه معامله آشکار یا مخفیانه با واشنگتن به ویژه ارائه پایگاه به خارجی‌ها درقلمروی پاکستان ممنوع است.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، پس از واکنش‌های متعدد مقامات پاکستانی به گمانه زنی‌ها درباره مطالبه واشنگتن از اسلام‌آباد برای ارائه پایگاه هوایی و نظامی جهت انجام عملیات‌ اطلاعاتی علیه عناصر تروریستی در خاک افغانستان، مجلس سنای پاکستان نیز به این ماجرا ورود کرد و تمهیدات سیاسی و امنیتی خود را برای جلوگیری از هرگونه نفوذ خارجی ابراز داشت.

رسانه‌های پاکستانی از نشست فوق العاده کمیته امور دفاعی مجلس سنای پاکستان با مقام‌های ارشد وزارت دفاع این کشور خبر دادند که هدف آن بازخوانی سیاست پارلمان پاکستان برای تعامل با آمریکا و برجسته‌کردن ممنوعیت هرگونه حضور نیروهای خارجی و اطلاعاتی و یا ارائه پایگاه به آمریکایی‌ها بود.

سناتور «مشاهد حسین سید» رئیس کمیته امور دفاعی سنای پاکستان با یادآوری حادثه مرگبار روز پنجم آذر ۱۳۹۰ (۲۶ نوامبر ۲۰۱۱) که طی آن بالگردهای ناتو از خاک افغانستان مواضع ارتش پاکستان را در نقطه مرزی هدف قرار دادند که منجر به کشته شدن ۲۴ سرباز این کشور شد، گفت: پس از آن پارلمان پاکستان در آوریل ۲۰۱۲ وارد صحنه شد و شرایط جدیدی را برای دولت اسلام‌آباد جهت تعامل با آمریکا تعیین کرد.

وی افزود: پارلمان پاکستان در روز ۲۴ فروردین ۹۱ (۱۲ آوریل ۲۰۲۱) به اتفاق آراء خط مشی جدید روابط این کشور با ایالات متحده را تصویب کرد که براساس آن هرگونه معامله پیدا و پنهان با آمریکا، حضور نیروهای خارجی در پاکستان و یا انجام عملیات اطلاعاتی اکیداً ممنوع شد.

این مقام ارشد پارلمان پاکستان خطاب به معاون وزارت دفاع و مسوولان امنیتی حاضر در نشست کمیته امور دفاعی گفت که دولت موظف به تبعیت از خواسته مشترک پارلمان است و براساس آن باید مراقب هرگونه نفوذ نظامی خارجی‌ها بود.

با وجود مخالفت صریح مقام‌های پاکستانی و واکنش شدید احزاب و رهبران سیاسی این کشور با هرگونه طرح ارائه پایگاه به آمریکا در خاک پاکستان، گزارش‌ها از ادامه مذاکرات واشنگتن با اسلام‌آباد و حتی سفر مخفیانه رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) به پاکستان حکایت دارد اما این تحرکات به نتیجه‌ای نرسید.

«نه» پارلمان پاکستان به نفوذ نظامی و تحرکات مخفیانه آمریکا

عدم تمایل پاکستان به جلب توجه دولت بایدن

نخست وزیر پاکستان خردادماه امسال در تازه‌ترین اظهار نظر درباره مطالبه واشنگتن از اسلام‌آباد برای داشتن پایگاه نظامی پس از خروج از افغانستان، اعلام کرد: پاکستان هرگز پایگاهی به آمریکایی‌ها برای انجام ماموریت در خارج از مرزها نخواهد داد.

«عمران‌خان» در پاسخ به پرسش‌های مجری شبکه «اچ بی‌او مکس» تاکید کرد: پاکستان به طور قطع به آژانس سیا و یا نیروهای ویژه آمریکا اجازه نمی‌دهد تا از خاک این کشور برای انجام ماموریت‌های ضدتروریسم در خارج از مرزهای پاکستان استفاده شود.

گفتنی است آخرین پایگاه مورد استفاده نیروهای آمریکا در خاک پاکستان ۱۰ سال پیش با مطالبه قوی رهبران سیاسی و نظامی این کشور تخلیه شد و این اقدام در واکنش به حمله تکان دهنده نیروهای ناتو مستقر در افغانستان به مواضع نظامیان پاکستانی در نزدیکی مرز دو کشور انجام شد.

پاکستان در تیر ماه ۱۳۹۰ دستور تعطیلی پایگاه هوایی «شمسی» واقع در ایالت بلوچستان را صادر کرد و این پایگاه از وجود نیروهای آمریکایی تخلیه شد. حمله مرگبار ۲۶ نوامبر سال ۲۰۱۱ بالگردهای ناتو به پست مرزی ارتش پاکستان در نوار مرزی با افغانستان و جان باختن دستکم ۲۴ نظامی پاکستانی خشم رهبران سیاسی و نظامی این کشور را برانگیخت و در واکنش به آن اسلام‌آباد، دستور تخلیه پایگاه هوایی "شمسی" را از نیروهای آمریکایی صادر کرد.

اسلام‌آباد نگران تحولات پیرامون خروج نیروهای خارجی از افغانستان است و بیم آن دارد که هرگونه رفتار غیرمسئولانه آمریکا در این مرحله ممکن است تنش‌های جدید در افغانستان و همزمان در روابط پاکستان با آمریکا رخ بدهد که این تنش‌ها را می‌توان ناشی از الزامات راهبردی و تداوم تردید به اعتماد دو کشور نسبت به یکدیگر تفسیر کرد.

از زمان آغاز بکار دولت جدید آمریکا به ریاست جو بایدن هیچ تماسی میان سران اسلام‌آباد و واشنگتن برقرار نشده و اظهارات اخیر مشاور امنیت ملی پاکستان مبنی بر عدم پذیرش هرگونه فشار از سوی آمریکا، نشان می‌دهد که اسلام‌آباد تمایل چندانی به جلب توجه دولت بایدن ندارد.

«مُعید یوسف» طی گفت وگو با شبکه پاکستانی «دنیا نیوز» گفت: این درست است که هیچ تماسی تاکنون با آمریکا در سطح سران برقرار نشده اما اگر بایدن به دنبال انتظارات و مطالبه بیشتر از اسلام‌آباد است، ما هیچ نیازی به تماس تلفنی وی نداریم.

با نگاهی گذرا به روابط آمریکا و پاکستان در دو دهه گذشته، متوجه خواهیم شد که بسیاری از شاخص‌های رفتاری این دو کشور ناشی از الزامات راهبردی است اما در طول این سال‌ها اسلام‌آباد همواره از رویکرد جانبدارانه واشنگتن در مبارزه با تروریسم و ناکافی دانستن اقدامات پاکستان در این مسیر شاکی بوده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha