حدود ۲ ماه و نیم مانده به فصل پاییز سقوط برگ برگ درختان خیابان های گرگان مردم را نسبت به چرایی این اتفاق نگران و رنگ عوض کردن چنارها و خالی شدن شاخه آنان از برگ در روزهایی که باید با سایه خود اندکی از گرمای سوزان گرگان را کم کنند، رهگذران را متعجب کرده است.
دکتر روح الله رستمی استاد علوم کشاورزی دانشگاه در این زمینه معتقد است: ریزش برگ درختان در نیمه تابستان یا به سبب آفت زدگی و یا به سبب حرارت و تنش دمایی اتفاق میافتد.
وی بیان کرد: بررسی میدانی از سطح شهر و برخی معابر منتهی به گرگان نشان می دهد که چنارهای منطقه دچار بیماری و آفت زدگی نشده و این خزان زودهنگام به سبب گرمای شدید هوا است.
این استاد علوم کشاورزی ادامه داد: در هفته های گذشته شاید افزایش ناگهانی دمای هوا در بسیاری از شهرهای گلستان بودیم بهنحوی که دمای ۴۵ درجه در چندین شهر به ثبت رسید که این موضوع در کنار رویه آبیاری نادرست، سبب خزان زودهنگام درختان شده است.
رستمی اظهار داشت: رعایت اصول صحیح آبیاری فضای سبز از جمله زمان و روش مناسب آبیاری میتواند با این پدیده مقابله کند و اثر تنش گرمای هوا بر درختان را خنثی کند.
وی گفت: هنگامی که دمای هوا شهر به ۴۵ درجه می رسد ، گرمای تحمیلی به درختان به سبب بازتاب نور خورشید ناشی از شیشه آپارتمان ها و آلودگی محیطی به مراتب بیشتر از این مقدار می شود و در نتیجه برگ درختان شروع به ریزش کرده و به اصطلاح درخت خود را سبک می کند.
وی بیان کرد: در این دما درخت چنار برای آنکه تعریق و تبخیر خود را کاهش دهد ، فرآیند انتقال آب از طریق آوندها را بازبینی کرده و آبرسانی به ساقه های دارای برگ زیاد را قطع میکند.
رستمی افزود: با اختلال طبیعی در امر آبرسانی به ساقه ها و به طور ویژه برگ ها، خزان برگ ها آغاز شده و در نتیجه با کاهش تعداد برگ های سبز درخت ، میزان آب خارج شده از طریق تبخیر و تعرق برگ ها کاهش می یابد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: برخی فعالیت های عمرانی شهری مانند موزاییک بندی پیاده روها و ایجاد طوقه پیرامون ساقه درختان چنار هم بر پروسه جذب رطوبت توسط درختان اثر گذار است .
وی ادامه داد : در گذشته مناطقی مانند گرگان دارای قنات بودند و درختان راحت تر به منابع آبی زیرسطحی دسترسی داشته و در برابر تنش های دمایی مقاومت می کردند اما با خشک شدن قناتها این فرصت از درختان سلب شده است.
رییس سازمان فضای سبز و پارک های شهرداری گرگان هم به خبرنگار ایرنا گفت : بیش از صد هزار اصله انواع درخت در گرگان وجود دارد که بخشی از آنها را درختان چنار تشکیل میدهند .
یحیی ستوده نیا اظهار داشت: درختان چنار به طور معمول دو خزان دارند به نحوی که در خزان زمستانه کل برگ درخت بر زمین می ریزد اما در خزان تابستانه بخش یا نیمی از برگ درخت چنار خزان می کند .
وی افزود: نارها معمولا تا محدوده دمایی ۳۷ تا ۴۰ درجه در برابر افزایش دما مقاومت می کنند اما وقتی دما بیشتر از ۴۰ یا ۴۵ می شود خزان تابستانه رقم می خورد .
امین وطن دوست کارشناس ارشد گیاهپزشکی هم به خبرنگار ایرنا گفت : خزان برگ چنار در تنش دمایی، یک مکانیسم دفاعی طبیعی برای استمرار حیات محسوب می شود .
وی گفت : در زبان ساده تر درخت با سبک کردن خود تلاش می کند میزان تبخیر و تعرق را متناسب با دما پایین بیاورد و با کاهش دما مجددا شروع به بازتولید برگهای جدید کند.
وطن دوست تاکید کرد : خزان تابستانه چنارها که معمولا در دمای بالای ۴۵ درجه رخ می دهد نگران کننده نیست و با فروکش کردن سقف حرارتی و پایین آمدن دما درخت چنار دوباره به حالت اولیه خود باز می گردد و رویش برگ ها رقم خواهد خورد.
بر مبنای جمعیت ۳۶۸ هزار نفری گرگان، سرانه فضای سبز و پارک های این شهر، ۷.۴۹ مترمربع برای هر فرد است.
نظر شما