به گزارش ایرنا، حدود ۱۸ ماه از شیوع و فراگیری ویروس کرونا در ایران میگذرد و این مساله جنبههای مختلف اقتصادی، اجتماعی و ورزشی کشور را تحت تأثیر قرار داد و مشکلاتی را در این مسیر ایجاد نمود که حل آن بدون تدبیر امکانپذیر نبود؛ تدابیری که در قالب ستاد مبارزه با کرونا شکل گرفت و در نهایت این ویروس را به گونهای مدیریت کرد که آسیب کمتری متوجه جامعه شود. یکی از جنبههای مهمی که تحت تأثیر این ویروس قرار گرفت بخش ورزش بود؛ بخشی که جامع آماری به وسعت بیش از ۵۰ فدراسیون ورزشی و در حدود ۳۰۰ حوزه کاری بود و کنترل آن راحت نبود.
وزارت ورزش و جوانان به عنوان ستاد مبارزه با این ویروس در این بخش با تدابیری که در دستور کار قرار داد؛ آسیبهای این ویروس در بخش ورزش را به حداکثر رساند. اقداماتی که شامل تشکیل ستاد ملی مبارزه با کرونا، تعویق و تعطیلی لیگهای ورزشی، واکسیناسیون ورزشکاران، اعزام به مسابقات مهم بینالمللی، قرار دادن اماکن ورزشی در اختیار وزارت بهداشت و کمک به بخشهای آسیبپذیر از کرونا از مهمترین اقداماتی بود که «مهدی علینژاد» معاون ورزش قهرمانی و حرفهای وزارت ورزش و جوانان در گفتوگو با ایرنا به شرح این تدابیر پرداخت.
متن کامل این مصاحبه شرح زیر است:
در ماههای پایانی دولت دوازدهم بازخوانی دستاوردهای این دولت در وزارتخانههای مختلف میتواند برای مخاطبان جذابیت داشته باشد. وزارت ورزش در ۱۸ ماه گذشته با شیوع ویروس کرونا درگیر بوده و اکنون نیز درگیر است. این وزارتخانه چه تدابیری برای مدیریت این مشکل در دستور کار قرار داد؟
شیوع ویروس کرونا مساله محدود به چند کشور نبود، بلکه جهان را بهصورت جدی درگیر کرد و بر بخشهای مختلفی مانند ورزش تأثیر گذاشت. این ویروس موجب لغو یا تعویق مسابقات ورزشی زیادی شد که یکی از نمونههای آن المپیک توکیو بود که یک سال به تعویق افتاد. این مشکلات موجب شد تا ما برای پیشگیری از شیوع این ویروس و تأثیر آن بر ورزش اقدامات زیادی را انجام دادیم و نخستین اقدام آن تشکیل ستاد مقابله با کرونا در ورزش بود که مستقیم با وزارت بهداشت در ارتباط بود و وزیر ورزش و جوانان ریاست آن را بر عهده داشت.
تعطیلی لیگهای برتر ورزش در رشتههای مختلف یکی از اقدامات این ستاد بود.
بله؛ زمانی که ویروس کرونا در کشور شیوع پیدا کرد، ابتدا لیگهای ورزشی را بدون تماشاگر و در ادامه آن را به مدت حدود ۱۰۰ روز به تعویق انداختیم. برخی از لیگها نیز تعطیل شد. با این اقدامات توانستیم از سرایت ویروس در برخی از ورزشگاهها را کنترل کنیم و بخش دیگر اقدامات مربوط به سختگیریهای بهداشتی بود که باید تیمها قبل از شروع لیگ رعایت میکردند. یک سری دستورالعمل را تهیه و در اختیار باشگاههای مختلف قرار دادیم. با این اقدام بخش زیادی از مشکلات مربوط به شرایط ویروس کرونا در کشور کنترل شد اما این تنها اقدامات ما نبود.
اما زمانی که شمار مبتلایان کم بود لیگها تعطیل اما اکنون با وجود روزانه در حدود ۱۰ هزار مبتلا لیگها برگزار میشود چه تفاوتی با آن زمان وجود دارد؟
باید اعتراف کنیم که ویروس کرونا در ابتدا شیوع یک اتفاق ناشناخته برای ایران و جهان بود و این تنها ما نبودیم که مسابقات را به تعویق انداختیم، بلکه بسیاری از کشورها و نهادهای ورزشی جهان این کار را انجام دادند. ابتدا با تصمیمات خود پیک نخست را رد کردیم و در خردادماه توانستیم ادامه لیگها بخصوص لیگ فوتبال را پیگیری کنیم اما با ادامه پیکهای دیگر تصمیمات متفاوت شد. بخش از اقدامات بخش ورزش به کمکهای مومنانه و بخش دیگر به ایمنسازی ورزشکاران اختصاص یافت.
پویش کمک مومنانه از سوی مقام معظم رهبری طرح و در ورزش بیش از دیگر حوزهها اجرایی شد.
پویش کمک مومنانه ابتکاری از سوی مقام معظم رهبری برای کم کردن آسیب اقتصادی ویروس کرونا بود. جامعه ورزش در زمان مشکلات همیشه در کنار مردم بوده و در سیل فروردین ۹۸ و کرونا این را نشان داد. فدراسیونهای مختلف و ورزشکاران آنان در راهاندازی پویش کمک مومنانه نقش ویژهای داشتند. با این کار جامعه ورزش توانست در حد توان خود گام مهمی در جهت کم کردن مشکلات اقتصادی اقشار پایین جامعه بردارد.
در بخش حمایت از باشگاههای خصوصی و مراکزی که به خاطر کرونا تعطیل شدند، وزارت ورزش و جوانان، اقداماتی هم انجام داد؟
وزارت ورزش و جوانان با کمک دولت و مصوبه هیات وزیران باشگاههای خصوصی را حمایت کرد و مشوقهایی را در نظر گرفت و اجرایی هم کرد به طوری که برای پرداخت حق بیمه کارفرمایان و همینطور پرداخت برق و گاز باشگاهها، توانست مهلت بگیرد.
بعد از فروکش کردن موج اول و دوم بحث آغاز اردوهای گروهی و اعزام به مسابقات بینالمللی شروع شد. برای این امر چه تدبیری داشتید؟
المپیک که به تعویق افتاد، پیکارهای انتخابی نیز بهصورت خودکار به ماههای پایانی سال ۲۰۲۰ و اوایل ۲۰۲۱ موکول شد. برای آنکه از کسب سهمیه باز نمانیم تدابیر زیادی در دستور کار قرار دادیم و تاکنون نیز رکورد سهمیه در تمام ادوار در المپیک را شکستیم. در پارالمپیک نیز تیمها اعزام شدند و سهمیه لازم کسب شد. تیم ملی فوتبال ایران توانست به مرحله دوم مقدماتی جام جهانی صعود کند و این تدابیر بدون کمک وزارت ورزش میسر نبود. در این دوره ما در وزنهبرداری، ژیمناستیک، دوومیدانی، والیبال، کشتی، بسکتبال و چندین رشته دیگر اعزام داشتیم و این موجب شد تا ایران هیچکدام از گزینشیهای المپیک و پارالمپیک را از دست ندهد.
در مورد واکسیناسیون ورزشکاران اعزامی به المپیک نیز توضیح دهید که در کمتر از سه ماه انجام شد.
قهرمانان ملی که توانستند برای توکیو سهمیه کسب کنند واکسینه شدند و این کار با تلاش کمیتههای ملی المپیک و پارالمپیک و موافقت وزارت ورزش انجام شد. ما نه تنها ورزشکاران بلکه تمام اعضای کاروان اعزامی را نیز واکسینه کردیم. اعضای تیم ملی فوتبال ایران نیز واکسینه شدند تا در زمان اعزام به بحرین با مشکلی مواجه نباشند.
وزارت ورزش و جوانان امکانات و فضای زیادی در اختیار دارد که میتواند در شرایط سخت و بحرانی در اختیار سایر بخشها قرار گیرد. آیا در بحران کرونا این اقدام انجام شد؟
در تمامی مسیر بحران کرونا همراه و همگام با وزارت بهداشت و ستاد ملی مقابله با کرونا حرکت کردیم و همیار وزارت بهداشت بودیم. با تعامل خوبی که بین دو وزارت خانه وجود داشت ما هم در زمان قرنطینه، هم در زمان درمان و همزمان واکسیناسیون سالنهایی را در اختیار وزارت بهداشت قراردادیم.
نظر شما