۱۷ هزار و ۵۰۰ هکتار آبخیزداری در چهارمحال و بختیاری اجرا می‌شود

شهرکرد- ایرنا- مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به ضرورت اجرایی شدن طرح‌های آبخیزداری گفت: در سالجاری ۱۷ هزار و ۵۰۰ هکتار عملیات آبخیزداری و حفاظت خاک درسطح استان اجرا می‌شود.

سید اسماعیل صالحی روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر اینکه اجرای طرح آبخیزداری و آبخوانداری تنها راه نجات استان و کشور از پیامدهای خشکسالی و همچنین بارش‌های شدید است، افزود: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ۷۰۰ هزار هکتار از مساحت یک میلیون و ۶۴۳ هزار هکتاری استان را مورد مطالعه آبخیزداری قرار داده است که این میزان ۴۰ درصد مساحت استان را شامل می‌شود.

به گفته وی، از این سطح ۲۲۳ هزار هکتار عملیات آبخیزداری از جمله عملیات مکانیکی شامل  بندهای خاکی و رسوب‌گیر ملاتی و خشکه‌چین، اقدامات بیولوژیک شامل نهال‌کاری، بذرپاشی و بذرکاری و کپه‌کاری و اقدامات بیومکانیک شامل سکوبندی و تراس‌بندی همراه با تقویت پوشش گیاهی و اقدامات مدیریت شامل حفاظت و قرق و مراقبت و نگهداری اجرا شده است.

وی اظهار داشت: امسال در راستای شعار سال "تولید، پشتیبانی و مانع‌زدایی" ۱۴ طرح شاخص و ۴۳ زیرپروژه با اعتبار پیشنهادی حدود ۹۹ میلیارد تومان پیش‌بینی شده که اجرای طرح‌های  آبخیزداری به عنوان یکی از برنامه‌های شاخص در حوزه تولید است.

به گفته وی، برای اجرای ۱۷ هزار و ۵۰۰ هکتار عملیات آبخیزداری و حفاظت خاک در استان در سالجاری حدود ۳۰ میلیارد تومان اعتبار پیش‌بینی شده است، که با تامین این میزان اعتبار این طرح‌ها اجرایی خواهد شد.

وی، به اجرای طرح مطالعه و اجرای طرح‌های آبخیزداری و آبخوانداری از محل اعتبارات دولتی در ۱۲۹ هزار هکتار از اراضی استان اشاره کرد و گفت: مطالعه و اجرای طرح‌های آبخیزداری و آبخوانداری از طریق سرمایه‌گذاری خیران در ۷۳۰ هکتار هدف‌گذاری شده که با کمک خیران برای اجرای طرح‌های آبخیزداری در تقویت آبخوان‌ها و تقویت سفرهای زیرزمینی گام موثری برداشته شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: با اجرای طرح‌ها در حوزه آبخیزداری اثربخشی کارهای آبخیزدار شامل افزایش نفوذ سالانه در مناطق کوهستانی و پرشیب بیش از ۵۳۰ مترمکعب در سال، افزایش خواهد یافت و نفود سالانه آب در دشت‌ها و اراضی کم شیب نیز یک‌هزار متر مکعب در هکتار افزایش خواهد داشت.

وی، به بهبود وضعیت ترسیب کربن، افزایش فرصت‌های شغلی و معیشت آبخیزنشینان، حفظ و افزایش تنوع ژنتیکی گیاهی و جانوری و ایجاد تعادل در اکوسیستم، افزایش آب قنات‌ها، چشمه‌ها و چاه‌ها با اجرای طرح‌های آبخیزداری و آبخوانداری اشاره کرد و گفت: با اجرای این طرح‌ها آب قناتها تا سه برابر افزایش و خسارت سیل نیز تا ۷۰ درصد کاهش خواهد یافت.

صالحی اظهار داشت: با اجرای این طرح‌ها نسبت فایده به هزینه نیز  ۴.۷ خواهد بود و تولید علوفه سالانه نیز ۱۲۰ کیلوگرم در هکتار افزایش خواهد یافت.

وی، به کنترل رسوب تا چهار مترمکعب در هکتار در سال، کنترل فرسایش خاک به طور متوسط ۹ تن در هکتار با اجرای این طرح‌ها اشاره کرد و گفت: تاکنون ۲ هزار و ۹۰۰ سازه آبخیزداری شامل گابیون بندی، عملیات خشکه چین و هلالی آبگیر و عملیات بیولوژیک در استان انجام شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: منابع طبیعی بستر توسعه پایدار هر کشور است که در چند سال اخیر به دلیل خشکسالی پی در پی و کاهش ۴۰ درصدی بارش در استان این عرصه‌ها با مشکل مواجه شده است.

به گفته وی، خشکسالی به عنوان یک تهدید برای منابع آب از جمله آب شرب، کشاورزی، زیرزمینی و صنعت است که با اجرای طرح‌ها و برنامه‌های آبخیرداری اطمینان بخشی برای تامین آب پایدار در حوزه شرب، صنعت و کشاورزی فراهم خواهد شد.

صالحی اظهار داشت: کشور ما در کمربند خشک و نیمه خشک قرار دارد و متوسط بارندگی سالانه  ۲۵۰میلیمتر معادل یک سوم متوسط جهانی است و سه برابر بودن میزان تبخیر آب در کشور از میانگین جهانی و نامناسب بودن پراکنش زمانی و مکانی بارش از عواملی است که باعث شده کشور در ردیف کشورهای دارای بحران آبی و یا تنش آبی قرارگیرد.

وی گفت: ۷۵ درصد بارش‌ها در کشور در زمان غیرکشاورزی و نبود نیاز آبی اتفاق می‌افتد که این امر باعث بروز سیلاب در کشور و استان می‌شود و اجرای طرح‌های آبخیزداری و آبخوانداری بهترین و عملی‌ترین روش مدیریت پایدار منابع آب است.

به گزارش ایرنا،چهارمحال و بختیاری یک میلیون و ۶۴۰ هزار و ۳۴۶ هکتار مساحت دارد و که سرچشمه سه رود حوضه آبی کارون و زاینده‌رود و بخشی از دز است که حوضه کارون و دز ۸۸ درصد مساحت استان و حوضه زاینده رود ۹ درصد مساحت استان را تشکیل می‌دهد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha