۱۴ تیر ۱۴۰۰، ۹:۵۱
کد خبرنگار: 2521
کد خبر: 84393340
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

شرایط اضطراری در صنعت برق

۱۴ تیر ۱۴۰۰، ۹:۵۱
کد خبر: 84393340
شرایط اضطراری در صنعت برق

تهران- ایرنا- روزنامه همشهری در گزارشی آورده است: خشکسالی و افزایش شدید دمای هوا امسال صنعت برق را با چالش‌های جدی مواجه کرده است؛ به‌طوری که میزان تولید برق نیروگاه‌های برقابی تا یک‌سوم کاهش یافته و همین موضوع فشار را بر بقیه نیروگاه‌ها به‌شدت افزایش داده است.

روزنامه همشهری دوشنبه ۱۴ تیر در گزارشی از روند افزایش دما و قطعی برق در این روزها به ارایه گزارشی پرداخت و نوشت: این افزایش فشار منجر به توقف تولید نیروگاه اتمی و همینطور چند نیروگاه حرارتی شده است. بر همین اساس روز گذشته محمدحسن متولی‌زاده، مدیرعامل توانیر گفت: حدود یک‌ماه آینده شرایط اضطراری است. مدیرکل امور مشترکین توانیر نیز به همشهری گفت: علت اصلی، افزایش دمای هوا و کاهش تولید نیروگاه‌های برقابی است.


به گزارش همشهری، صنعت برق امسال با شرایط ویژه‌ای مواجه شده است. امسال هم گرمای هوا زود از راه رسید و هم میزان بارندگی در سطحی نبود که نیروگاه‌های برقابی بتوانند برق مورد نیاز کشور را تولید کنند. آمارها نشان می‌دهد که به‌دلیل کمبود آب نزدیک به ۸هزار مگاوات از برق تولیدی نیروگاه‌های برقابی از مدار خارج شده است؛ این یعنی اینکه نزدیک به ۱۴درصد از میزان تولید برق کشور کم شده است. این کاهش شدید تولید در شرایطی اتفاق افتاده است که امسال هوا دست‌کم ۳۰روز زودتر گرم شده و دمای هوا نیز بالاتر است. کولرهای آبی روشن شده‌اند و تقاضا افزایش یافته است. به‌طوری که طبق آمار کولرها در حال مکیدن دست‌کم ۴۰درصد از میزان تولید برق کشور هستند. به بیان بهتر در شرایطی که تولید به‌شدت کاهش یافته، تقاضا هم به‌شدت افزایش یافته است. این موضوع فشار شدیدی را به سایر نیروگاه‌ها وارد کرده و منجر به خروج برخی نیروگاه‌ها از مدار شده است.


خروج نیروگاه‌ اتمی بوشهر به‌دلیل فشار تولید
خبرهای منتشر شده نشان می‌دهد که نیروگاه اتمی و چندین نیروگاه حرارتی به‌دلیل فشار شدیدی که به‌خاطر افزایش مصرف برق تحمل کرده‌اند با مشکل مواجه شده‌ و از مدار تولید خارج شده‌اند. اطلاعات موجود اما نشان می‌دهد که نیروگاه‌ اتمی به مدار بازگشته و بقیه نیروگاه‌ها به‌زودی بعد از تعمیرات دوباره و اورهال مجدد به مدار تولید بر می‌گردند.


پس از خروج نیروگاه اتمی بوشهر از مدار و به دلیل اینکه ظرف چند روز گذشته چند نیروگاه حرارتی دیگر هم از مدار خارج شده‌اند فشار بر شبکه برق افزایش و خاموشی‌ها افزایش یافته است. این خبری بود که دیروز سخنگوی صنعت برق و مدیرعامل توانیر هم تلویحا آن را تأیید کرد.
مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق کشور بدون اینکه اشاره‌ای کند که کدام یک از نیروگاه‌ها از مدار خارج شده‌اند گفت: متأسفانه دو نیروگاه تولید برق در کشور به‌دلیل مصرف بالا از مدار خارج شده و به اورهال نیاز پیدا کرده‌اند.


او اضافه کرد: متأسفانه روز شنبه هم محدودیت تولید داشته‌ایم و ۲ نیروگاه تولید برق در کشور به‌دلیل مصرف بالا از مدار خارج شده و به اورهال نیاز پیدا کردند. ناچار شدیم براساس دستور ملی، خاموشی برق را افزایش دهیم و قطعی برق خارج از زمان‌بندی اعلام شده داشته باشیم. رجبی مشهدی تصریح کرد: با توجه به اینکه شرایط تولید برق در کشور ثبات ندارد، نمی‌توانیم به مردم قول بدهیم که دیگر خاموشی خارج از برنامه نخواهیم داشت.


محمد حسن متولی‌زاده، مدیرعامل توانیر هم خروج نیروگاه‌ها به‌دلیل کارکرد مداوم را تأیید کرد و گفت: از ابتدای خردادماه که با چالش تامین برق مواجه شدیم یک یا ۲ روز سخت را گذراندیم به‌طوری که با هماهنگی مشتریان بزرگ صنایع، کشاورزی و همکاری مردم، ۴۰روز بدون محدودیت را سپری کردیم. او ادامه داد: در این مدت با ورود موج جدید گرما و از مدار خارج‌شدن یکی دو نیروگاه، شاهد خاموشی برق بودیم.


شرایط اضطراری است
مدیرعامل توانیر گفت: پیش‌بینی ما این است که یک‌ماه سخت پیش‌روی صنعت برق است و امیدواریم با کاهش دما در روزهای آتی و رعایت مردم، مشکل برطرف شود.
او با بیان اینکه گرمای بی‌سابقه در ایران و اغلب کشورهای جهان عامل اصلی رشد مصرف برق بود، اضافه کرد: به ازای هر یک درجه افزایش دما حدود ۱۵۰۰ مگاوات به مصرف برق کشور اضافه می‌شود. در ایران به‌ویژه که ۴۰درصد مصرف برق صرف وسایل سرمایشی می‌شود، این از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
متولی‌زاده گفت: در اغلب کشورهای دنیا، گرما مسئله‌ای جدی است، حتی در برخی کشورهای پیشرفته جهان هم منجر به آسیب و تلفات انسانی شده است. مدیرعامل توانیر افزود: مسئله بعدی ما برای روزهای آتی است که گرمای شدیدتری در تمام نقاط کشور اتفاق خواهد افتاد، بنابراین، حساسیت این هفته و هفته آتی بیشتر است و باید توجه دقیق‌تری صورت گیرد. او ادامه داد: مسئله دیگر بحث خشکسالی است که در ۵۰ سال گذشته بی‌سابقه بوده و عملا هم منجر به افزایش مصرف در بخش کشاورزی و هم منجر به کاهش ذخیره آب نیروگاه‌های برقابی و کاهش تولید این نیروگاه‌ها شده است. به‌گفته او ما از یک طرف با افزایش مصرف و از طرف دیگر با کاهش تولید نیروگاه‌ها مواجه هستیم.


متولی‌زاده افزود: در اینجا نیاز به همکاری مردم و مشترکان اهمیت بسیار زیادی دارد. خوشبختانه در ۴۰ تا ۴۵روز گذشته با وجود شرایط سختی که پشت‌سر گذاشته شد، با همکاری مشترکان بزرگ اعم از صنایع، کشاورزان، مصوبات هیأت وزیران و دبیرخانه شورای‌عالی امنیت ملی، بدون اعمال خاموشی عبور کردیم، اما در روزهای اخیر به‌دلیل موج گرما این مسئله اهمیت بیشتری پیدا کرده و همکاری مردم بیش از گذشته مورد درخواست است و کمک رسانه‌ها می‌تواند مشارکت مردم را جلب کند.
متولی‌زاده گفت: حتی در خود آمریکا هم هشدارهایی برای قطعی برق و کاهش مصرف به مردم داده شده است.

دلایل خاموشی‌ها
مدیرکل امور مشترکان توانیر نیز درباره دلیل گسترده‌ترشدن خاموشی‌ها به همشهری گفت: در صنعت برق زمانی با خاموشی مواجه می‌شویم که میزان مصرف برق بیش از تولید باشد و فعلا با چنین شرایطی مواجه هستیم. عبدالامیریاقوتی در پاسخ به این پرسش که چرا میزان تولید با مصرف هم‌اکنون همخوان نیست گفت: ۲عامل در این موضوع نقش دارد؛ اول اینکه سقف تولید نیروگاه‌های آبی به‌شدت کاهش پیدا کرده است به‌طور مثال هر سال نیروگاه‌های آبی می‌توانستند بین ۱۰تا ۱۱هزار مگاوات برق تولید کنند اما هم‌اکنون این مقدار به محدوده ۳تا ۴هزار مگاوات رسیده است؛ این یعنی اینکه ما به‌دلیل مشکلات آبی بخشی از تولید را از دست داده‌ایم. او درباره عامل دوم گفت: همچنین به‌واسطه گرمای هوا، مصرف به‌شدت افزایش یافته است. گرمای امسال هوا دوره طولانی‌تری داشته و زودتر آغاز شده است ضمن اینکه دمای هوا نیز نسبت به سال‌های قبل بیشتر است. به‌گفته او مجموع این ۲ عامل منجر به ناترازی بین تولید و مصرف برق و افزایش میزان خاموشی‌ها شده است.



آیا فروپاشی شبکه برق واقعیت دارد؟
او در پاسخ به این پرسش که آیا به‌دلیل فرسودگی نیروگاه‌های کشور افزایش مصرف برق تا بیش از ۶۰هزار مگاوات می‌تواند منجر به فروپاشی شبکه برق کشور شود گفت: خیر. نیروگاه‌ها تفاوت‌های زیادی از نظر سطح و نحوه تولید دارند اما اینطور نیست که به‌دلیل فرسودگی نتوان برق تولید کرد.


او توضیح داد: نیروگاه‌ها با انجام تغییرات یا اورهال دوباره به مدار تولید بر می‌گردند و این یک موضوع مرسوم در صنعت برق است. به‌طور مثال همین حالا با وجود آنکه بیش از ۱۸۰سال از آغاز به‌کار صنعت برق آمریکا می‌گذرد نیروگاه‌های زغال سنگ همچنان در این کشور مشغول به‌کار هستند و برق تولید می‌کنند.


مدیرکل امور مشترکین توانیر افزود: اینکه بگوییم این نیروگاه‌ها به‌دلیل قدمت فرسوده شده و از کار افتاده‌اند صحیح نیست. مهم این است که تعمیرات نیروگاه‌ها بموقع انجام شود و دوباره در مدار قرار بگیرند. یاقوتی توضیح داد: شبکه فعلی برق ایران خیلی نامتناسب با میزان مصرف برق نیست؛ یعنی اینکه میزان تولید برق در ایران متناسب با میزان مصرف است و عرضه و تقاضای برق با هم تناسب دارند. این به این معناست که اگر امسال کشور با مشکل آب و خشکسالی مواجه نمی‌شد و هوا هم گرم نبود برق کشور قابل تامین بود. او ادامه داد: البته همه اینها به‌معنای این نیست که نباید در آینده فکری به حال تولید برق بکنیم و باید به این فکر کنیم که اگر زمانی آب نبود باید چه گزینه‌ای داشته باشیم.



نیروگاه‌ها چه زمانی دوباره به مدار باز می‌گردند
مدیرکل امور مشترکان توانیر در پاسخ به این پرسش که نیروگاه‌هایی که از مدار خارج شده‌اند چه زمانی دوباره به مدار تولید باز می‌گردند، گفت: ما به‌دلیل خروج برخی نیروگاه‌ها از مدار تولید، ظرفیت تولید حداقلی را از دست داده‌ایم. قرار بود کار اورهال یا تعمیرات برخی از نیروگاه‌ها یک هفته‌ای انجام شود و یکشنبه به مدار تولید باز گردند اما این کار تا ۱۲روز به طول انجامیده است.


او با بیان اینکه با بازگشت این نیروگاه به مدار تولید مشکل تا حدود زیادی رفع می‌شود، افزود: معمولا کار اورهال یا تعمیرات نیروگاه‌ها ظرف یک هفته انجام می‌شود اما ممکن است این مدت زمانی، قدری طولانی شود. به محض اینکه ظرف چند روز آینده تعمیرات آنها به پایان برسد، تولید دوباره افزایش خواهد یافت و ما دیگر این مقدار که خاموشی داریم را نخواهیم داشت.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha