۱۵ تیر ۱۴۰۰، ۱۲:۰۵
کد خبرنگار: 2527
کد خبر: 84394659
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

چالش‌ خاموشی‌های اجباری از نگاه رسانه‌ها

۱۵ تیر ۱۴۰۰، ۱۲:۰۵
کد خبر: 84394659
چالش‌ خاموشی‌های اجباری از نگاه رسانه‌ها

تهران- ایرنا- قطعی برق و خاموشی‌های گسترده در چند روز گذشته باعث نارضایتی و انتقاد بسیاری از مردم شده و مشکلات بسیاری را برای شهروندان به همراه داشته است.

بی‌برقی، آن‌هم در گرمای نیمه تیرماه امان مردم ایران را بریده و این را نه‌فقط از موتوربرق‌های کنار مغازه‌ها بلکه از نوشته‌های گلایه مند کاربران شبکه‌های اجتماعی و حتی افزایش آمار نزاع در این‌ روزها هم می‌توان مشاهده کرد. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به این مشکل مردم پرداخته اند.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

آب، برق، اینترنت و آنتن موبایل در دسترس نیست

روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت: قطعی برق هر روز بی‌برنامه‌تر و طولانی‌تر می‌شود. در جدول زمان‌بندی، قطعی برای هر منطقه دو ساعت است در حالی که در برخی استان‌ها به ۶ ساعت نیز می‌رسد. شرایط، زمانی سخت‌تر می‌شود که پس از قطعی برق، باتری دکل‌های تلفن همراه نیز به اتمام می‌رسد از این روعلاوه بر آنتن موبایل، اینترنت نیز قطع می‌شود. بی‌برنامگی شرکت توزیع برق و وزارت نیرو در قطعی‌ها در کنار گرمای هوا و مشکلات کارخانه‌ها و واحدهای تولیدی و صنعتی باعث افزایش سردرگمی‌ها و کلافگی‌های مردم و صاحبان صنایع شده است؛ به گونه‌ای که روز گذشته رییس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی ایران از مشکلاتی که برای فعالان اقتصادی استان‌ها به وجود آمده، سخن بگوید. بر اساس گفته‌های ابوالفضل روغنی میزان قطعی برق برای صنایع نیز متغیر است و در بعضی استان‌ها تا ۳ یا ۴ ساعت قطعی برق وجود دارد و در بعضی استان‌ها به ۶ ساعت نیز رسیده به خصوص در خوزستان که مشکل پرباری از ساعت ۱۲ ظهر تا ۶ عصر ادامه دارد. صنعت تولید پیوسته دارد که در صورت قطعی برق در میان کار خسارات جبران‌ناپذیر وارد می‌شود. با وجود اعتراض چند روزه مردم در فضای مجازی و انعکاس گفته‌ها در فضای مجازی و رسانه‌ها، به نظر نمی‌رسد راه‌حلی برای کاهش قطعی‌ها یا وفادار ماندن به آنچه اعلام شد، درنظر گرفته شود. چرا که هر روز از اقصی‌نقاط کشور خبری مبنی بر قطعی ناگهانی یا چند باره برق به گوش می‌رسد.

مرگ بیماران با قطعی برقِ بی‌برنامه

روزنامه آرمان ملی در گزارشی می نویسد: ایران با چالش قطعی مکرر برق مواجه شده و این امر عرصه را برای بسیاری از مردم تنگ کرده است. طی روزهای گذشته بسیاری از مردمی که در شب‌های تاریک و گرمای هوا به‌سر می‌برند و قطعی مکرر برق مشکلات زیادی از جمله قطعی آب آپارتمان‌ها، خراب شدن گوشت و مرغ و دیگر وسایل داخل یخچال و سوختن وسایل خانگی را به همراه داشته است. همین امر موجب شده که در چندین شهر کشور مردم دست به اعتراض بزنند، مردم شهر کردکوی بندرگز، بندرترکمن و آق‌قلا به نشانه اعتراض در مقابل ادارات شرکت توزیع برق این شهرها تجمع کردند. اما این‌بار قطعی برق، فقط به خسارت‌های مالی منتهی نمی‌شود و قطعی بی‌سابقه برق در چند سال گذشته سبب شده عده‌ای در بیمارستان‌ها جانشان را از دست بدهند. روز گذشته دکتر هاشمیان متخصص سی سی یو، در صفحه اینستاگرام خود فیلمی را منتشر کرد که به علت قطعی برق در سی سی یو یکی از بیمارستان‌ها، بیماران در وضعیت ناگواری قرار می‌گیرند. او در صفحه شخصی‌اش از مردم درخواست کرده اگر می‌دانند که این بیمارستان در کدام استان قرار دارد اطلاع دهند. احتمال می‌رود این بیمارستان در تهران باشد. جالب‌تر اینکه این بیمارستان و بدون تردید صدها بیمارستان دیگر که با قطعی برق مواجه شده‌اند بدون دستگاه برق اضطراری (به دلیل گرانی این دستگاه‌ها با افزایش قیمت ارز) هستند و همین امر می‌تواند جان هزاران بیمار را به خطر بیندازد.  

طبق آخرین اعلام وزارت بهداشت، فقط ۳ هزار و ۲۵۵ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش های مراقبت های ویژه بستری هستند. در خرداد ماه امسال نیز که کشور با قطعی برق مکرر مواجه شد، تعدادی از بیماران به دلیل قطع برق در اتاق‌های عمل جراحی و ای سی یوها دچار مشکل شدند. اما مسئولان اعلام کردند که تصاویر منتشره شده در فضای مجازی مبنی بر قطع برق در یکی از بیمارستان‌های تهران حین عمل جراحی صحت ندارد، چراکه قطع برق شامل مراکز درمانی نیست و  برق هیچ کدام از بیمارستان‌های تهران قطع نشده است.

عامل‌ قطعی‌ برق‌ رمز ارزها یا ضعف نیروگاهی؟

روزنامه شرق در گزارشی آورد: آغاز پیک تازه از شیوع این ویروس در ایران و ضرورت خانه‌نشینی از یک طرف و قطعی‌های مداوم برق و در ادامه آن مشکلات اینترنت و حتی آنتن‌دهی موبایل، زنجیره‌ای از مشکلات به‌هم‌پیوسته برای ایرانیان در این‌ روزها ساخته‌ است. در استان محروم سیستان‌وبلوچستان به این مشکلات باید بی‌آبی و شیوع گسترده ویروس کرونا را هم اضافه کرد و همین مصائب بار دیگر این استان را به سرخط اخبار رسانده است. دلیل این مصائب اگرچه شاید چندان برای مردم مهم نباشد، اما به نظر می‌آید راهکار و چاره اصلی در پرداختن به ریشه این مجموعه مسائل به‌هم‌پیوسته است و اگر مسئولان بخواهند راهی برای رفع اساسی این مشکلات پیدا کنند، به‌ناچار باید ابتدا سراغ ریشه مشکلات بروند. در ‌این ‌بین پرسش، دلیل خاموشی‌های این‌ روزها است؛ ریشه بی‌برقی به خشک‌سالی برمی‌گردد یا مزارع استخراج رمزارز. نقشه مصرف برق کشور نشان می‌دهد که وضعیت مصرف برق بیش از ۴۰ درصد استان‌های کشور قرمز است. علاوه‌براین، روایت رسمی می‌گوید که به دلیل افزایش شدید دما در کشور، مصرف برق کشور ۴۶‌هزارو ۲۶۶ مگاوات است. شرایط رنگین نقشه کشور نشان می‌دهد وضعیت مصرف برق استان‌های شرقی کشور بیش از حد مجاز بوده و هم‌اکنون قرمز است. قرمزشدن نقشه کشور به معنای افزایش احتمال خاموشی‌ها در آن استان‌هاست. به گفته رئیس هیئت‌مدیره سندیکای صنعت برق درخصوص استخراج غیرقانونی رمزارزها که به‌عنوان عامل بروز خاموشی‌های ابتدای سال ۱۴۰۰ مطرح شده، اگرچه به دلیل نبود اطلاعات دقیق نمی‌توان مبتنی بر داده استدلال کرد، ولی می‌توان مدعی شد که موضوع رمزارزها نمی‌تواند عامل اصلی باشد؛ چراکه شکاف بین عرضه و تقاضای برق روندی داشته که از سال‌های قبل وجود داشته و بدون ظهور رمزارزها (چه قانونی و چه غیرقانونی)، پدیده خاموشی باز هم مشاهده می‌شده‌ است.

سیستم برق اضطراری بیمارستان ها فرسوده است

روزنامه آفتاب یزد در گزارشی می آورد: این روزها قطعی برق در حال تبدیل شدن به یکی از معضلات بزرگ جامعه ما است. قطعا قطعی برق بسیاری از امور شهروندان را مختل ساخته و اعتراض مردم را برانگیخته است. زیرا سال هاست که برق و استفاده از آن به جزو جدانشدنی از زندگی تبدیل شده است. اما در پی قطعی‌های مکرر برق در کشور برخی از اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه قطعی برق باعث اختلال در روند درمان بیماران و همچنین فوت برخی از بیماران در بیمارستان‌های کشور شده است. بیمارستان‌ها به دلیل حیاتی بودن امور به برق اضطراری مجهز هستند و این برق باید توانایی پاسخ دهی به نیازهای بیماران مختلف را داشته باشد. ما در این گزارش تلاش کرده‌ایم صحت و سقم این اخبار را پیگیری کنیم زیرا در شرایط بحران انتقال اخبار درست یکی از اصلی‌ترین وظیفه اصحاب رسانه است زیرا نباید با اخبار نادرست استرس و اضطراب مضاعفی را به مردم منتقل کرد.

همایون سامه‌یح نجف‌آبادی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در این باره گفت: بیمارستان‌ها به سیستم برق اضطراری مجهز هستند اما دو مسئله وجود دارد: چندین سال بود که ما در کشور قطعی برق نداشتیم به همین دلیل رسیدگی به این سیستم‌ها به احتمال قوی با اهمال رو به رو شده است. از سوی دیگر فرسودگی این سیستم‌ها وجود دارد که این هم مزید بر علت است. اما بسیاری از بیمارستان‌ها سیستم برق اضطراری دارند و از این سیستم هم استفاده می‌کنند. اخباری مبنی بر اینکه در اتاق عمل قطعی برق باعث مرگ بیمار شده است من تحقیق کردم و این مسئله یعنی فوت بیمار در اتاق عمل به دلیل قطعی برق صحت ندارد.

بی‌برقی روی اعصاب مردم

روزنامه همدلی در گزارشی نوشت: قطعی برق طی روزهای گذشته مشکلات زیادی برای شهروندان ایجاد کرده است. قطعی‌های برق شنبه شب در برخی نقاط تهران و کرج به صورت ناگهانی انجام شد. روز یکشنبه نیز جداولی درباره زمان‌بندی قطع برق منتشر شد. با این حال برخی شهروندان می‌گویند این قطعی‌هایی که آنها با آن روبه‌رو شده‌اند فراتر از این جداول انجام شده است. برخی شهروندان اعلام کرده‌اند که به مدت پنج ساعت پی‌درپی برق نداشته‌اند. برخی نیز می‌گویند که در دو یا سه نوبت برق آنها به مدت دو ساعت قطع شده است. مثلا در منطقه میدان پونک دو بار برق قطع شد که بار اول از ساعت حدود یازده صبح تا ۳ بعد از ظهر قطع بود و سپس نیم‌ساعت بعد باز هم برق قطع شد و بیش از یک ساعت هم ادامه داشت.   وضعیت قطعی برق به گونه‌ای شده است که برخی شهروندان صبح‌ها در محل کار خود و برخی در دو نوبت پس از بازگشت به منزل با این مشکل رو به رو بوده‌اند. مسئولان گرمای شدید هوا و مصرف بالای برق در اثر استفاده از لوازم سرمایشی را باعث این قطعی‌ها می‌دانند. با این حال بسیاری از مردم استخراج رمزارزها را سبب‌ساز این اتفاق‌ می‌دانند. گذشته از علت اصلی، قطعی برق که مشکلات زیادی برای مردم به همراه داشته منجر به نارضایتی‌هایی شده است.

قطعی برق برای پروازها و فرودگاه‌ها چه مشکلی ایجاد کرده است؟

خبرگزاری ایسنا در گفت و گو با محمد حسن ذیبخش سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری می نویسد: به دلیل اینکه برای ارائه خدمات اصلی مورد نیاز پروازها از برق اضطراری استفاده می‌شود و فرودگاه‌ها عموما به این تجهیزات مجهز هستند، مشکلی در این ایام قطعی برق برای اصل پروازها ایجاد نشده است. البته قطع شدن برق مشکلاتی برای برخی فرودگاه‌ها چه در ماه‌های گذشته و چه  در روزهای اخیر ایجاد شده و آن‌ها در ارائه برخی خدمات فرودگاهی به مردم به مشکلاتی برخورد کرده‌اند. به عنوان مثال فرودگاه مهرآباد در پی قطع شدن برق برخی تابلوهای اعلام پروازش با مشکل مواجه شده و سوخته است. با توجه به این توضیحات به نظر نمی‌رسد برای ایمنی پروازهای مسافری مشکل خاصی به وجود بیاید و جای نگرانی برای مردم نیست اما مسلما نمی‌توان گفت که قطعی برق در کشور هیچ مشکلی در این حوزه ایجاد نکرده است.

تاثیر منفی قطعی برق و آب به زودی در بازار مواد غذایی

خبرگزاری ایلنا در گفت و گو با محسن نقاشی، دبیر فدراسیون تشکل‌های صنایع غذایی کشور آورد: قطعی بی‌برنامه و طولانی برق بر مشکلات عدیده صنایع غذایی افزوده و این روزها سرآمد مشکلات شده است. فساد مواد اولیه و توقف تولید از مشکلاتی است که قطعی برق برای صنایع غذایی به دنبال داشته است. محصولات کشاورزی فسادپذیرند، همچنین هر تغییر دمایی بر کیفیت آن‌ها موثر است. قطعی برق علاوه بر مواد اولیه ترکیباتی که در میانه فرآیند تولید هستند نیز دچار آسیب کمی و کیفی می‌کند. معمولا قطعی برق در واحدهای تولید همراه به قطع آب است و این موضوع مشکلات را مضاعف می‌کند. آب برای تولید در صنایع غذایی حیاتی است و بدون آن تولید توقف می‌شود. در ماده ۲۵ این قانون آمده است؛ "در زمان کمبود برق، گاز یا خدمات مخابرات، واحدهای تولیدی صنعتی و کشاورزی نباید در اولویت قطع برق یا گاز یا خدمات مخابرات قرار داشته باشند"، اما شاهد آن هستیم که هیچ توجهی از سوی مسئولان به این قانون نمی‌شود.

رسانه‌های اعتدالی

بحران  بی‌برقی

روزنامه ایران در گزارشی نوشت: #قطعی_برق، هشتگی است که این روزها در فضای مجازی ترند شده و به وضوح وسعت خاموشی‌ها را در شهرهای مختلف کشور نشان می‌دهد. در روزهای اخیر، کمبود ظرفیت قابل تولید نیروگاهی و جهش نیاز مصرف برق در سطحی بود که دیگر خاموشی‌ها فقط به ساعات پیک (اوج مصرف) محدود نبود؛ و مسأله دیگر اینکه ساعات خاموشی نیز چندان با ساعات اعلامی در جدول خاموشی‌ها هماهنگ نبود. اما فاجعه در زمانی رقم خورد که عمق خاموشی‌ها به خط قرمزهای صنعت برق نیز سرایت کرد. به‌طوری که قطع پی‌درپی برق بویژه در پایتخت بحران خاموشی را با بحران همه‌گیری کرونا گره زد. فیلمی که دکتر محمدرضا هاشمیان، فوق تخصص آی‌سی‌یو بیمارستان مسیح دانشوری در صفحه خود منتشر کرد نشان می‌داد که بر خلاف تأکید مسئولان صنعت برق، در اوج بحران کرونا، خاموشی هم به دردسرهای بیمارستان‌ها اضافه شده و قطع اکسیژن و ونتیلاتورها اختلال در روند درمان ایجاد کرده است. اما چرا بحران برق به این اندازه گسترده شد؟

حالا باید چه کاری انجام داد تا حداقل برای بیماران کرونایی که نیاز به دستگاه اکسیژن دارند و واحدهای تولیدی فاجعه رقم نخورد؟ به‌دلیل افزایش شدید دما در کشور، پیک برق کشور ۴۶ هزار و ۲۶۶ مگاوات و نیاز مصرف در حدود ٦٦ هزار مگاوات است. به‌عبارتی ٤٦ هزار مگاوات توان تأمین برق است و نیاز مصرف تقاضایی است که شرکت توانیر با آن مواجه شده و بخشی از آن را با همکاری صنایع و کشاورزی و ادارات در حال پیک‌سایی است و بخشی را هم نمی‌تواند تأمین کند که خود را در قالب خاموشی‌ها به نمایش می‌گذارد. در نقشه مصرف برق منتشر شده از سوی توانیر و شرایط رنگین این نقشه می‌توان دریافت که بحران در کدام مناطق جدی‌تر است. بر اساس این نقشه وضعیت مصرف برق استان‌های شرقی کشور بیش از حد مجاز و هم‌اکنون قرمز است. قرمز شدن نقشه کشور به معنای افزایش احتمال خاموشی‌ها در این استان‌هاست. سخنگوی صنعت برق نیز روز گذشته ضمن عذرخواهی از مشترکین، عامل اصلی خاموشی‌های خارج از برنامه را اوج‌گیری مصرف فراتر از انتظارات و برنامه‌ها عنوان کرد.

همه راه‌های عبور از ساعت‌های خاموشی

روزنامه همشهری در گزارشی می نویسد: ۱۱ هزار مگاوات کسری برق داریم، یعنی مصرف در زمان پیک به این میزان، بیشتر از کل توان تولیدی نیروگاه‌هاست. از قبل مشخص بود که با پایان زمان امتحانات دانش‌آموزان و دانشجویان، اتمام دوره انتخابات شورای اسلامی و به‌ویژه ریاست‌جمهوری و همچنین برگزار شدن کنکور سراسری، وزارت نیرو به‌ناچار دست خود را روی گزینه خاموشی برق خواهد گذاشت. تنها ۲ هفته پس از پایان انتخابات و یک روز پس از برگزاری کنکور سراسری در رشته زبان خارجه در روز شنبه گذشته، سریال خاموشی‌ها آغاز شد. خاموش‌ شدن برق اکثر کلانشهرها در شبی که آخرین کنکور سال ۱۴۰۰ برگزار شد، نشان داد که وزارت نیرو در حال برگزاری یک مانور واقعی است و چاره‌ای هم ندارد چراکه ۱۱ هزار مگاوات کسری برق را نه می‌شود از خارج کشور وارد کرد، نه می‌شود بر ظرفیت فعلی تولید نیروگاه‌ها افزود و نه گزینه دیگری جز مدیریت تقاضا و مصرف روی میز تصمیم‌گیری مانده است.

دست‌کم پیش‌بینی می‌شود اگر روند مصرف کنونی ادامه پیدا کند، حتی خاموشی‌ها گسترده‌تر و ساعت آن هم بیشتر شود چراکه نیروگاه‌های عمدتا فرسوده و نیازمند به تعمیرات اساسی هم ممکن است از مدار تولید خارج شوند؛ به‌ویژه وقتی نیروگاه‌ هسته‌ای بوشهر از مدار تولید خارج می‌شود، خاموش‌شدن نیروگاه‌های دیگر چندان دور از انتظار نیست. افزون بر این که حدود ۱۵ هزار مگاوات از برق تولیدی ایران به فعالیت نیروگاه‌های برقابی وابسته است و چون پشت سد این نیروگاه‌ها آبی برای چرخاندن توربین‌ها نباشد، برقی از آنها تولید نخواهد شد. واکنش مردم، فعالان اقتصادی و اجتماعی و حتی سیاست‌مداران هم نشان می‌دهد که آنها انتظار معجزه را ندارند و تنها خواسته‌شان این است که برق به‌موقع برود و به‌موقع بیاید و بی‌برنامه خاموشی صورت نگیرد. به این ترتیب همه با این واقعیت روشن و تلخ مواجه هستیم که برق لازم برای مصرف‌کردن متناسب با نیاز این روزهای داغ وجود ندارد.

رسانه‌های اصولگرا

کلید خاموشی

روزنامه وطن امروز در گزارشی نوشت: دیروز برای چندمین روز متوالی در مقاطع مختلف زمانی، برق در سراسر کشور قطع شد. اصلی‌ترین مقصر این اتفاقات کاهش ۸۵ درصدی سرمایه‌گذاری در صنعت برق، اورهال نکردن نیروگاه‌ها و خطوط توزیع است. به طور کلی با وجود اینکه میزان مصرف برق کشور افزایش یافته اما اتفاقی قابل مدیریت بوده است. واحدهای مسکونی و تجاری برق ندارند و برای روشنایی و سرمایش به مشکل خورده‌اند، مغازه‌دارها نمی‌توانند از خدمات دستگاه کارتخوان استفاده کنند، چراغ‌های راهنمایی معابر اصلی خاموش شده و باعث سردرگمی رانندگان شده است، اینترنت تلفن‌های همراه قطع است، سرویس‌گیران از مسافرکش‌های اینترنتی به دنبال جایگزین هستند، بخش‌های ویژه بیمارستان‌ها دچار مشکل شده‌اند؛ اینها تنها بخشی از شرح اتفاقات دیروز پایتخت و دیگر مناطقی بود که درگیر قطعی برق بودند.  اگر بخواهیم مهم‌ترین و اصلی‌ترین دلیل قطعی برق در نقاط مختلف کشور را بیان کنیم، می‌توانیم به عدم رشد ظرفیت تولید نیروگاه‌های برق کشور اشاره کنیم؛ طبق آمارها نرخ رشد ظرفیت نیروگاهی کشور در یک دهه اخیر نزولی بوده است.

لایه های تاریک بی برقی

روزنامه خراسان در گزارشی می نویسد: قطعی برق و خاموشی‌هایی که در روزهای گذشته زمینه بروز نارضایتی های گسترده ای را فراهم کرده، برخی آن را با خاطرات دوران جنگ تحمیلی  و خاموشی های آن زمان مقایسه می کنند. با توجه به وابستگی همه ابعاد زندگی مردم به برق، قطعی‌های مکرر، بی برنامه و طولانی مشکلات زیادی را برای مردم به همراه داشته است از گیرکردن در آسانسور و قطعی آنتن دهی موبایل گرفته تا مشکلات بستن کرکره برقی مغازه ها و ویدئویی از یک آی سی یو که رفتن برق موجب به خطر افتادن جان بیماران شده بود. وقوع قطعی های مکرر و البته احتمالا ادامه دار و  اسفبار صنعت برق، پرسش هایی را در ذهن مردم تداعی کرده که چرا در برهه زمانی کنونی شاهد این میزان قطعی برق هستیم و علت خاموشی گسترده و بی برنامه چیست؟ و در حالی که ادعا می شود صادرات نداریم اما... با این حال امروز سعی کرده ایم در این گزارش به این ابهامات پاسخ دهیم و نورافکنی بر زوایای تاریک قطعی برق بیندازیم.

در همه کشورها مقداری از تولید برق در شبکه به دلیل مقاومت ذاتی سیم‌ها و تجهیزات شبکه در مقابل عبور جریان الکتریکی تلف می شود اما هر چه این شبکه ها به روزرسانی شود، این میزان به مقدار قابل توجهی می تواند کاهش یابد با این حال هم اکنون میزان تلفات برق در شبکه حدود ۱۰ درصد است که چیزی حدود ۵ هزار و ۵۰۰مگاوات می شود. یکی دیگر از مقصران کمبود برق و خاموشی های اخیر، ماینرها و استخراج کنندگان  رمز ارز معرفی شده اند. بنا بر گزارش قبلی ما در تاریخ ۲ تیر امسال، به این نتیجه رسیدیم که حدود یک میلیون ماینر غیرمجاز در کشور فعالیت دارند  که حدود ۲۰۰ هزار تای آن  هاشناسایی شده اند و ۸۰۰ هزار ماینر غیرمجاز دیگر در کشور در حال فعالیت و برق دزدی هستند که سهم آن ها هم با توجه به محاسبات ۲ هزار مگا وات است.

مردم به‌دنبال موتور برق

روزنامه صبح نو در گزارشی آورد: کرونا و مسائل اقتصادی کم بود، حالا نوبت قطعی سریالی برق شده است که روند زندگی مردم را بیشتر دچار اختلال کند. مصطفی رجبی‌مشهدی، سخنگوی صنعت برق دیروز اعلام کرده که نیاز مصرف برق به ۶۵هزار و ۹۰۰مگاوات رسید که تاکنون در صنعت برق سابقه نداشته است اما با توجه به گرمای پیش رو، احتمال اینکه این میزان حتی از ۶۶هزار مگاوات نیز فراتر رود، وجود دارد. رشد متعارف مصرف برق چهار تا پنج‌درصد است اما امسال شاهد حداقل ۱۴درصد افزایش مصرف هستیم. در کنار افزایش استفاده از وسایل سرمایشی به‌دلیل گرمای شدید هوا، مصرف برق بخش صنعتی و کشاورزی و اضافه شدن یک‌میلیون مشترک جدید به شبکه برق از دیگر دلایل بالا رفتن مصرف برق کشور است.

این درحالی است که امسال شاهد پدیده‌ای به نام استخراج رمزارز چه به‌صورت مجاز و چه غیرمجاز هستیم. مراکز مجاز تا آخر شهریورماه تعطیل هستند اما هنوز مراکز غیرمجاز درحال فعالیت هستند و برق کشور را ناجوانمردانه می‌بلعند. جدول خاموشی‌های احتمالی هرچند از هیچ قانون خاصی پیروی نکرده و مردم به‌طور ناگهانی با قطعی برق مواجه می‌شوند اما هر روز یا به‌صورت هفتگی منتشر می‌شود. جداولی که نشان می‌دهد قطعی‌ها ادامه‌دار خواهد بود و در شهری مثل تهران تفاوتی میان شمال و جنوب وجود ندارد، بی‌برقی دامن‌گیر پولدار و بی‌پول شده است. اما موضوعی که تفاوت میان دارا و ندار را در این بی‌برقی نشان می‌دهد بازار داغ خرید موتوربرق‌های میلیونی است؛ موتورهایی که قیمت یک‌کیلوواتی آن از پنج‌میلیون آغاز شده و برای تامین بیش از هفت‌هزار و ۸۰۰وات برق باید بیش از ۵۰میلیون تومان هزینه کنید؛ البته همه خریداران توان مالی ندارند و صرفا برای جلوگیری از ضرر بزرگ‌تر اقدام به خرید موتوربرق می‌کنند؛ در کنار آن‌ها بیمارستان‌هایی نیز هستند که به اخبار مسوولان مبنی بر قطع نشدن برق بیمارستان‌ها توجهی نکرده و برای درامان نگه داشتن بیماران خود از خطر، اقدام به خرید تجهیزات پیشرفته برای تامین برق می‌کنند.

سریال قطعی برق بدون اطلاع قبلی

روزنامه جوان در گزارشی نوشت: اظهارات مسئولان دولتی بیانگر آن است که اگر مصرف برق اصلاح نشود، خاموشی‌های مکرر و فراگیر ادامه خواهد داشت، در این میان قطعی بدون اطلاع قبلی مورد انتقاد بخش خانگی، تجاری و کسب و کارهای صنعتی می‌باشد، با این حال، هنوز سهم هر یک از عوامل دخیل در آشفته بازار برق مشخص نشده‌است تا ببینیم برای حل معضل قطعی برق باید چه کرد. قطعی برق در کشور به یک روند تبدیل شده‌است در فضای مجازی و حقیقی انتقادهای زیادی نسبت به وضعیت کنونی ارائه خدمات از سوی وزارت نیرو در حوزه برق مطرح شده‌است، اما آنچه در واقعیت مشاهده می‌کنیم هنوز سهم هر یک از دلایل مطرح‌شده در قطعی برق مشخص نشده‌است، پس بنابراین چشم‌انداز ارائه خدمات در حوزه برق آنقدر مبهم می‌باشد که برخی از مشاغل برای اینکه خسارت در اثر قطعی برق را به حداقل برسانند به خرید موتور برق و ژنراتور روی آورده‌اند. در حوزه مصارف خانگی نیز خرید محافظ نوسان و قطعی برق افزایش یافته‌است، زیرا افزایش قیمت لوازم خانگی تا حدی رشد کرده که بسیاری از خانوارها توانایی تعمیر و تعویض لوازم خانگی خود را ندارند، از این‌رو فروشندگان لوازم الکترونیکی چشم بسته می‌دانند که مشتریانشان به دنبال خرید چه کالایی برای محافظت لوازم خانگی برقی خود در برابر نوسان و قطعی برق هستند.

راه‌کارهای ساده صرفه‌جویی در مصرف برق

خبرگزاری فارس در گزارشی آورد: خیلی از ما عادت داریم در منزل که هستیم قبل از هر کاری صبح که بیدار می شویم و شب که می خواهیم به خواب برویم، سراغ یخچال رفته و بدون اینکه فکر کنیم چه چیز نیازی داریم دقایقی فکر می کنیم و تازه یادمان می آید که مثلا یک لیوان آب می خواستیم در حالیکه از آب سردکن یخچال می توانستیم آن را برداریم، این یعنی سبک زندگی غلط در ایام مورد نیاز صرفه جویی مصرف انرژی برق! این شعار «هرگز نشه فراموش لامپ اضافی خاموش» را همه هم نسل های ما یادشان می آید که بابابرقی با یک تبلیغ ساده تلویزیونی چه چیزهایی را به ما یاد داد و در وجودمان نهادینه کرد شاید تا همین الان هم اگر به افرادی این را بگوییم اعتراض کنند که مگر می شود با مصرف چند لامپ صرفه جویی کرد؟ پاسخ واقعا بله است چرا که به تصاعد اگر هر خانواده ای تا شباهنگام لامپی در خانه روشن نکند و شب ها نیز تمام لامپ های غیرلازم مثل اتاق های مختلف یا حمام وسرویس بهداشتی را روشن نگه ندارد، به صرفه جویی در مصرف انرژی کمک بزرگی کرده است. پس یادمان باشد شعار هرگز نشه فراموش را به نسل های جدید نیز آموزش دهیم.

در اداره‌ها و سازمان‌ها هم کارکنان می توانند در اتاق هایی که رفت و آمد ندارند یا کم رفت و آمد می کنند، لامپ ها را خاموش کنند یا از فن کولرها کمتر استفاده کنند و در زمان خروج از محل کار کولرهای خنک کننده را خاموش کنند. بهتر است میزهای کار را در موقعیت هایی قرار دهید که کنار پنجره باشند تا از نور طبیعی بهره بهتری ببرید یا از پرده های نازک استفاده کنید تا نور بهتر به داخل اتاق بتابد.

برق رفت و چرخ تولید ایستاد

خبرگزاری مهر در گزارشی نوشت: گرمای تابستان همزمان با اوج‌گیری کرونا از یکسو و قطع مکرر و بی برنامه برق و کمبود آب همه و همه دست به دست هم تا تولید و صنعت در مازندران روزهای ناخوشی را سپری کند. این وضعیت در حالی است که رکورد پیشینه دما در روزهای اخیر در مناطق مختلف مازندران شکسته شد و دمای هوا در امیرآباد بهشهر ۲.۲ درجه نسبت به تیرماه ۹۷ افزایش یافت و به ۳۸ درجه رسید و در پیشینه دما در کیاسر، آلاشت و سیاه بیشه مازندران نیز به ترتیب به ۳۸، ۳۶ و ۳۶ درجه رسیده که نسبت به دوره آماری تیرماه سال ۹۷ رشد داشته است. خاموشی‌های بی‌برنامه و مکرر چندنوبته طی شبانه روز بخش تولید و صنعت را در روزهای اخیر زمین‌گیر کرده است و دستان این بخش به نشانه تسلیم و یا تمنای باران برای خنک شدن هوا و بهبود شرایط به هوا بلند شده است. مشترکان مازندرانی قطع بی برنامه برق را در شبانه روز سبب آسیب زدن به تجهیزات برقی عنوان و خواستار تدبیر و مدیریت متولیان امر در این حوزه شدند.

در زمان بی‌برقی کودکان را بی‌قرار نکنیم

روزنامه جام جم در گفت و گو با رضا پورحسین روان‌شناس نوشت: روان انسان در برابر محرک‌ها، برانگیخته شده و دچار استرس می‌شود و در شرایط عادی که ما در معرض محرک‌های محدودی هستیم همین استرس به ما کمک می‌کند تا راه‌حلی برای مشکل پیدا کنیم اما زمانی که محرک‌ها افزایش پیدا کرده و فاصله تکرار آنها کم و کمتر شده و تنوع پیدا می‌کنند ذهن آن‌قدر برانگیخته می‌شود که دیگر نمی‌تواند شرایط را کنترل و مدیریت کند به همین دلیل دچار آشفتگی شده و فرد کلافه می‌شود و در این شرایط است که می‌گوید: سرسام گرفتم. وقتی شرایط استرس‌زا تنوع پیدا کرده و در هم ضرب و جمع می‌شوند میزان خودکنترلی فرد پایین می‌آید و او مجبور می‌شود هیجانات خود را با عصبانیت و پرخاشگری بروز دهد تا ذهنش کمی آرام بگیرد. الان ما در چنین شرایطی هستیم. اخبار کرونا چند ماه است که ما را درگیر کرده و حالا اخبار واکسیناسیون هم به آن اضافه شده است تابستان گرم آمده و خاموشی‌های پی در پی برق و به طبع آن خاموش شدن وسایل سرمایشی، خاموش شدن کامپیوتر، بسته ماندن در پارکینگ، خاموشی آسانسور، قطعی آب و... ما را زمینگیر کرده است.

در این شرایط تاب‌آوری آدم‌ها پایین می‌آید. ما نمی‌توانیم شرایط بیرونی و تحمیل شده را حل و برطرف کنیم بنابراین عصبانی و کلافه می‌شویم. آرامش نداریم چون سطح رضایتمندی ما به‌شدت پایین آمده است اما بهتر است کنترل ذهن خود را به‌دست بگیریم و آگاهانه رفتار کنیم استرس را در محیط خانه به حداقل برسانیم. اورژانسی‌ترین رفتار این است که بدانیم کدام بخش از مشکلات در کنترل ماست و چه بخشی نیست و روی آن بخشی که کاری از دست‌مان برمی‌آید متمرکز شویم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha