رشد ۳ برابری سرمایه‌گذاری صنعتی در خراسان جنوبی

بیرجند - ایرنا - مجموع سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در بخش صنعت، معدن و تجارت استان خراسان جنوبی ابتدای دولت یازدهم ۱۱ هزار و ۷۳۲ میلیارد ریال بوده که اکنون به ۴۹ هزار و ۸۷۰ میلیارد ریال رسیده است و نشان از رشد ۳۲۵ درصدی دارد.

به گزارش ایرنا وجود ظرفیت‌های فراوان در بخش صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی در کنار مرز مشترک با کشور افغانستان، زمینه سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف به ویژه صنایع وابسته به معدن و کشاورزی را فراهم کرده است.

استان خراسان جنوبی در دو بخش صنعت و معدن دارای ظرفیت‌های فراوانی است به طوری که با دارا بودن حدود ۶۰۰ معدن به عنوان بهشت معادن شرق کشور نام گرفته و ۵۲ درصد از صنایع استان هم صنایع معدنی است.

تولیدات مهم واحدهای صنعتی و معدنی استان شامل انواع تایر، سیمان خاکستری، کاشی و سرامیک، اکسید منیزیم، کنسانتره زغال سنگ، پودرهای میکرو نیزه معدنی، شمش منیزیم، نساجی، لوله و اتصالات پلی اتیلن، بسته بندی خشکبار، حبوبات و زعفران، ماسه سیلیسی، چینی بهداشتی، سنگ‌های تزئینی، کنسانتره میوه، خدمات چاپ و بسته بندی و سایر هستند که فرصت لازم برای مشارکت با سرمایه‌گذاران خارجی در فازهای توسعه این واحدها نیز فراهم شده است.

از طرفی خراسان جنوبی سرزمین معادن استراتژیک با ساختار زمین شناسی منحصر به فرد دارای ذخایر قطعی مواد معدنی با حدود ۶.۹ میلیارد تن با ۴۹ نوع ماده معدنی دارای سنگ‌های تزئینی و کانی‌های با ارزش نظیر بنتونیت، گرانیت، کرومیت، آهن، مرمریت، بازالت منشوری، مس، سرب، زغال سنگ، طلا، منیزیت، کائولن و کروم است.

همچنین خراسان جنوبی با وجود ۶۰۰ معدن رتبه چهارم در تعداد معادن استان‌های کشور را به خود اختصاص داده است و با دارا بودن ساختار زمین شناسی منحصر به فرد و وجود پتانسیل‌های کانی‌های مهمی چون طلا، قلع، تنگستن، ‌مس، سرب، روی، آهن، زغال سنگ و ذخایر غنی سنگ‌های تزئینی (نظیر گرانیت، مرمریت، تراورتن، مرمر و از این قبیل) شرایط را برای سرمایه‌گذاران فراهم کرده است.

محصولات ارزشمند معدنی استان به کشورهای چین، عراق، ترکیه، ارمنستان، اروپا و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس صادر می‌شود و این استان دارای رتبه نخست در ذخایر زغال سنگ، منیزیت و خاک‌های صنعتی نسوز کشور است.

از سویی نزدیکی به بازارهای بین المللی و فرصت طلایی دسترسی سریع استان به بازار کشور همسایه افغانستان با ۳۳۱ کیلومتر مرز مشترک، دارابودن ۲ گمرک رسمی و چهار بازارچه مرزی در مرز افغانستان به نام‌های گمرک بیرجند و گمرک ماهیرود و بازارچه‌های گلورده، ماهیرود، یزدان و دو کوهانه از جمله فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بخش تجاری استان است.

همه این ظرفیت‌ها سبب شد میل به سرمایه‌گذاری در بخش صنعت، معدن و تجارت استان که ابتدای دولت یازدهم ۳۲۷ مورد بود در ابتدای دولت دوازدهم به ۳۶۷ فقره و پایان سال ۹۹ به ۷۶۱ برسد که این آمار نشان از رشد ۱۳۲ درصد نسبت به ابتدای دولت تدبیر و امید دارد.

رشد ۷۳ درصدی ایجاد اشتغال در خراسان جنوبی

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی گفت: سرمایه‌گذاری‌های انجام شده سبب این شد میزان اشتغال در بخش صنعت، معدن و تجارت استان از ۶۳ هزار و ۱۶۰ نفر ابتدای دولت یازدهم اکنون به ۱۰۹ هزار و ۴۷۴ نفر معادل ۷۳ درصد رشد برسد.

عباس جرجانی افزود: طرح سیمان باقران با هزینه‌کرد سه هزار میلیارد تومان و اشتغال ۲۵۰ نفر، طرح کُک طبس با سرمایه‌گذاری سه هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان و اشتغالزایی برای ۳۰۰ نفر و طرح فراوری زغالسنگ ممرادکو طبس با سرمایه‌گذاری ۵۰۰ میلیارد تومان و اشتغال ۶۰ نفر از جمله طرح‌های شاخصی است که در چند سال اخیر به بهره‌برداری رسیده است.

وی گفت: همچنین کارخانه چدن کویر خاوران خوسف با سرمایه‌گذاری ۴۵۰ میلیارد تومان و اشتغال ۱۱۰ نفر، واحد تولید آجر و جرم‌های نسوز سربیشه با هزینه کرد ۱۱۰ میلیارد تومان و اشتغالزایی برای ۹۰ نفر و معدن شمش طلای کودکان با سرمایه‌گذاری ۸۰ میلیارد و اشتغال ۷۰ نفر از دیگر طرح‌ها است.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی تصریح کرد: میزان ذخایر معدنی قطعی کشف شده نیز از ۲ هزار و ۴۲ میلیون تن در ابتدای دولت به سه هزار و ۹۵۲ میلیون تن رسیده که نشان از افزایش ۹۲ درصدی نسبت به ابتدای دولت تدبیر و امید دارد.

وی افزود: همچنین بهره‌برداری از معادن از ۳۲۳ مورد در ابتدای دولت یازدهم به ۶۷۸ مورد رسید که در این زمینه شاهد رشد ۱۱۰ درصدی هستیم.

جرجانی اظهار داشت: سهم ارزش افزوده بخش صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی از مجموع ارزش افزوده استان ۲۳.۳۰ و از مجموع کشور چهار درصد است.

۲۳ طرح صنعتی و معدنی خراسان جنوبی آماده بهره‌برداری

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی گفت: در حال حاضر نیز ۲۳ طرح شاخص صنعتی و معدنی با سرمایه‌گذاری بیش از ۱۳ هزار و ۴۵ میلیارد تومان و اشتغال سه هزار و ۱۱۰ نفر در استان در دست ساخت یا آماده بهره‌برداری است.

وی افزود: در حال حاضر چهار طرح کنسانتره زغالسنگ و تولید کک با سرمایه‌گذاری هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان و اشتغال ۵۰۰ نفر در استان در حال احداث و آماده بهره‌برداری است.

جرجانی ادامه داد: همچنین سه طرح فرآوری منیزیت با سرمایه‌گذاری  ۱۰۰ میلیارد تومان و اشتغال ۳۰۰ نفر و سه طرح استحصال طلا با سرمایه‌گذاری هزار میلیارد تومان و اشتغال ۱۸۰ نفر در حال احداث است.

وی با اشاره به اینکه پنج طرح زنجیره ارزش افزوده فولاد و تولید گندله آهن در استان در دست احداث است اظهار داشت: این طرح‌ها با سرمایه‌گذاری هفت هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان و اشتغال هزار و ۱۰۰ نفر در حال اجرا است و همچنین بخش احیای فولاد قاینات نیز آماده بهره‌برداری است.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی اضافه کرد: همچنین سه طرح جدید استیل کورد و ریسندگی و بافندگی با سرمایه‌گذاری هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان و اشتغال ۴۳۰ نفر و طرح تکمیل مطالعات اکتشافی در نوار مرز و مناطق حاصل از ژئوفیزیک هوایی توسط ایمیدرو و سازمان زمین شناسی با اعتباری بالغ بر ۴۵ میلیارد تومان در استان در حال احداث است.

وی با اشاره به طرح توسعه کویر تایر تصریح کرد: این طرح با سرمایه‌گذاری ۲۰ میلیون یورو ارزی و اشتغال ۱۰۰ نفر و طرح توسعه کاشی و سرامیک با سرمایه‌گذاری هزار میلیارد تومان و اشتغال ۳۵۰ نفر نیز از دیگر طرح‌های توسعه‌ای استان است.

جرجانی از اجرای ۲ طرح تولید کاغذ با سرمایه گذاری ۱۰۰ میلیارد تومان و اشتغال ۱۵۰ نفر در استان خبر داد و یادآور شد: همچنین مجموع سرمایه‌گذاری طرح‌ها و واحدها و مطالعات اکتشافی استان معادل ۲۳ طرح با سرمایه گذاری حدود  ۵۰۰ میلیارد تومان و اشتغال سه هزار و ۱۱۰ نفر است.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی در ادامه با اشاره به ستاد توسعه خاوران استان گفت: تاکنون در ستاد ۱۰۱ طرح سرمایه‌گذاری در استان شناسایی شده که از این تعداد ۷۰ درصد مربوط به سازمان صمت است.

وی افزود: در طرح توسعه خاوران، تمامی طرح‌ها را به سمت فرآوری‌های معدنی برده‌ایم و با توجه به کمبود منابع آبی با طرح‌های آب‌بر موافقت نمی‌کنیم.

جرجانی بیان کرد: از ۷۰ درصد طرح‌های توسعه خاوران تاکنون برای ۶ طرح قرارداد مربوطه با سرمایه‌گذاران بخش خصوصی منعقد شده است.

ستاد توسعه خاوران با هدف به‌کارگیری همه ظرفیت‌های بخش دولتی و خصوصی در فضایی هم‌افزا برای دستیابی به توسعه پایدار، همه‌جانبه و متوازن خراسان جنوبی، ۱۷ دی ۹۹ با حضور استاندار، نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسوولان استان در محل استانداری به طور رسمی راه‌اندازی و از سند توسعه خاوران هم رونمایی شد.

استاندار خراسان جنوبی چندی پیش در نشست ستاد توسعه استان گفت: ستاد توسعه خاوران تمامی بندهای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی را دنبال می‌کند و به دنبال پشتیبانی و مانع‌زدایی است.

حمید ملانوری با بیان اینکه شتاب‌بخشی به کارها در قالب حرکت‌های جهادی و انقلابی مهمترین تکلیف ستاد توسعه خاوران است افزود: همچنین توسعه پایدار، همه‌جانبه و متوازن با بهره‌گیری از ظرفیت‌های موجود و استفاده از منابع خارج از استان مدنظر ستاد توسعه خاوران است.

جذب سرمایه‌گذاری معادل سه برابر کل اعتبارات دولتی

بنا بر اعلام استاندار خراسان جنوبی که چندی پیش در نشست شورای اداری شهرستان سرایان سخن می‌گفت، در همین چند ماه حدود سه برابر کل اعتبارات دولتی استان در سال گذشته از طریق تفاهم‌نامه‌های ستاد توسعه خاوران، سرمایه جذب شده است.

مدیرکل هماهنگی امور سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری خراسان جنوبی گفت: از ابتدای راه‌اندازی ستاد توسعه خاوران استان تاکنون ۱۲ طرح با مبلغ ۲۰ هزار و ۲۱۰ میلیارد ریال سرمایه‌گذاری در سطح استان انجام گرفته است.

علی اکبر اکبری راد افزود: با اجرای این طرح‌ها که در عملیات اجرایی آنها آغاز شده است زمینه ایجاد پنج هزار و ۷۵۰ فرصت شغلی در سطح استان فراهم خواهد شد.

وی یکی از وظایف و اهداف ستاد توسعه خاوران استان را شناسایی فعالان بخش خصوصی دارای سرمایه‌های علمی، اقتصادی، فنی و جذب آنان برای سرمایه گذاری در زمینه‌های مختلف اعلام کرد و گفت: در این خصوص کمیته جذب و حمایت از سرمایه‌گذاران ذیل ستاد توسعه خاوران استان تشکیل شده که اقدامات موثری در زمینه جذب انجام گرفته است.

مدیرکل هماهنگی امور سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری خراسان جنوبی اظهار داشت: علاوه بر طرح‌های مذکور با رایزنی‌های مستمر استاندار در تهران و مرکز استان، سرمایه‌گذارانی برای طرح‌های کائولن، توسعه صنعت فرش، ایجاد کمپ‌های بیابانی و گردشگری، تولید کاغذ (کربنات کلسیم) و سایر  و همچنین حضور هلدینگ‌های سرمایه‌گذاری آستان قدس رضوی، گروه هلدینگ اتکا و از این قبیل اعلام آمادگی کردند.

وی ادامه داد: به‌بزودی تفاهم نامه‌های مربوطه مبادله و عملیات اجرایی طرح‌های سرمایه گذاری آغاز خواهد شد.

اکبری راد با اشاره به نقش موثر بانک‌ها در توسعه استان و رونق تولید عنوان کرد: در این خصوص شورای هماهنگی بانک‌های استان با موضوع تامین تسهیلات برگزار می‌شود.

شناسایی ۵۸ طرح صنعتی مزیت‌دار

وی با اشاره به شناسایی ۱۰۱ طرح سرمایه‌گذاری توسط کمیته شناسایی فرصت‌ها و مزیت‌های سرمایه‌گذاری استان یادآور شد: این طرح‌ها شامل ۳۳ طرح کشاورزی، هفت طرح گردشگری، سه طرح نیرو در حوزه نیروگاه‌های خورشیدی و بادی و ۵۸ طرح صنعتی می‌شود که ضرورت دارد بانک‌های عامل استان برای تامین تسهیلات مشارکت لازم را داشته باشند.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی هم گفت: کمیته‌ جذب سرمایه‌گذاران بخش خصوصی ستاد توسعه خاوران از سازمان‌های توسعه‌گرا برای سرمایه‌گذاری در این استان دعوت می‌کند.

مشیرالحق عابدی با بیان اینکه تلاش برای جذب دستگاه‌هایی که توان سرمایه‌گذاری در استان را دارند، در حال انجام است تصریح کرد: جذب سرمایه‌گذاران بخش خصوصی و دولتی با هدف بهره‌برداری هرچه بیشتر از ظرفیت‌های استان است که با جدیت دنبال می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha