قدیم‌ترین پنجره فولاد حرم امام هشتم(ع) در موزه رضوی به نمایش درآمد

مشهد- ایرنا- معاون موزه‌ها و ترویج میراث فرهنگی آستان قدس رضوی گفت: قدیم‌ترین پنجره فولاد زرکوب حرم مطهر رضوی که در سال ۸۱۷ قمری به سفارش شاهرخ تیموری، حاکم وقت خراسان ساخته و وقف حرم امام رضا(ع) شده است در موزه حضرت به نمایش درآمد.

مهدی قیصری‌نیک روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این پنجره در ابعاد ۱۰۰ در ۱۲۶ سانتی‌متر و دارای یک چهارچوب و دو لت با میله ‌های فولادی شبکه‌بندی شده است و کتیبه نام سفارش دهنده و سازندگان، بر صفحات بالا و پایین دو لَتِ پنجره به خط نسخ برجسته نوشته و زرکوب شده است.

وی در خصوص سازندگان اثر گفت: نام استادان شیخ علی خودگر بخارایی، مولانا شمس طبسی، محمود کوفتگر و خواجه حسین زاهد در کتیبه پایین پنجره ذکر شده و همچنین در دو کتیبه پایین لت سمت راست نام حاجی محمد بن علی حافظ اسفرینی مشاهده می‌شود.

معاون موزه‌ها و ترویج میراث فرهنگی آستان قدس رضوی اظهار داشت: بنا بر کتیبه دیگری که روی یک قطعه فلز در قسمت پایین درب نصب شده، این پنجره در سال ۹۸۴ با حمایت مالیِ محمد بیک موصلو ترکمان مرمت شده و خط آن را حسن رضا بن حاجی محمود الخادم نوشته است.

 قیصری‌نیک افزود: دورادور دو لَت به خط نسخ درود و صلوات بر پیامبر(ص) و امامان معصوم(ع) طلاکوب شده و در فاصله آن‌ها عبارت «القدرة لله» تکرار شده که بر اثر مرور زمان آثاری از آن باقی‌ مانده است.

گنجینه تاریخ حرم رضوی قدیم‌ترین گنجینه آثار تاریخی حرم مطهر به شمار می ‌رود و بسیاری از اشیای تاریخی مربوط به حرم مطهر در آن به نمایش درآمده است. اکثر این اشیا،  وقفی و دارای کتیبه وقف هستند و به منظور استفاده در حرم مطهر امام رضا (ع) تهیه شده‌اند.

از جمله این اشیا،  می‌توان به سنگاب خوارزمشاهی، مجموعه‌ای از درهای چوبی مانند درِ دارالسیاده متعلق به دوره ایلخانی، ضریح دوم و چهارم، پنجره‌های حرم مطهر، پنجره فولاد دوره تیموری و کتیبه مشبک طلا متعلق به اولین ضریح امام رضا(ع) اشاره کرد که همه این آثار مربوط به سده ششم هجری تا دوره معاصر است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha