به گزارش ایرنا، ارتش آمریکا ساعت ۳ بامداد دوم ژوئیه /۱۰ تیر در حالی فرودگاه بگرام، پایگاه اصلی خود را در افغانستان ترک کردند که حتی ارتش افغانستان نیز ساعاتی پس از تخلیه متوجه این خروج غیر مسوولانه شد.
کارشناسان افغان این اقدام آمریکا را گامی در راستای بی ثبات سازی هرچه بیشتر افغانستان و درگیر کردن این کشور در ورطه جنگ داخلی و در راستای توافقات پشت پرده طالبان با امریکا دانستند.
خروج نظامیان آمریکا باعث تقویت طالبان شد
"علی اسلام زاده" پژوهشگر مطالعات استراتژیک در وبینار بررسی مسائل افغانستان با اشاره به عواقب خروج نیروهای امریکایی از افغانستان گفت که این خروج می تواند زمینه تقویت موقعیت طالبان و داعش و همچین آغاز جنگ داخلی در این کشور شود.
وی افزود: استراتژی امنیت ملی آمریکا پس از ۲۵ سال در قرن ۲۱ تغییر کرده و در این راستا به جای تلاش برای برقراری ثبات و نفوذ در ساختارهای سیاسی، فرهنگی و نظامی کشورهای منطقه بر بی ثباتی و هرج و مرج دولت ها توجه شده است.
افغانستان عمق سیاست آمریکا
نماینده شورای عالی جوانان افغانستان در قاره آسیا، افغانستان را عمق سیاست استراتژیک امریکا اعلام کرد و افزود: موقعیت ژئو پلتیکی افغانستان به عنوان قلب آسیا محل مناسبی برای سرمایه گذاری اقتصادی است .
وی خاطرنشان کرد ناآرامی کشورهای آسیایی و سیر نزولی ثبات سیاسی در افغانستان به تحقق منافع ملی و استراتژی آمریکا کمک می کند.
اسلام زاده تصریح کرد آمریکا از طریق حمایت و کمک به گروه های تندرو از قبیل داعش و طالبان و در اختیار قرار دادن تجهیزات نظامی و مالی در صدد دستیابی به اهداف خود در منطقه است.
وی خاطرنشان کرد خروج آمریکا در بیستمین سال حضور در افغانستان نشان دهنده شکست این کشور است و در نظر دارد با توافق طرح صلح دوحه به اهدافش دست یابد.
خروج خودخواهانه امریکا از افغانستان
"حیدر حکیمی" مدرس دانشگاه کاروان افغانستان نیز در این وبینار با تحلیل علل ظهور دوباره طالبان در افغانستان گفت که نادیده گرفتن این گروه در نشست بن در سال ۲۰۰۱ باعث سرخوردگی این گروه شد و این مساله یکی از اشتباهات بزرگ راهبردی آمریکا در افغانستان است.
وی به نتیجه نرسیدن گفت وگوهای بین افغانستانی و خروج خودخواهانه و غیرمسوولانه امریکا از افغانستان را از دلایل پیشروی سریع طالبان در افغانستان عنوان کرد.
وی اظهار داشت بوجود نیامدن یک اجماع منطقه ای پس از به نتیجه نرسیدن گفت وگوهای بین گروه های افغانستان و آماده نبودن نیروهای دولتی برای خروج نیروهای نظامی آمریکایی باعث تشدید بحران شد.
این مدرس دانشگاه کاروان افغانستان، گفت وگوی امریکا با طالبان در دوحه در حالی که این گروه در لیست سیاه امریکا قرار داشت را باعث وضعیت پیش آمده در افغانستان دانست .
پاداش آمریکایی ها به طالبان
دکتر سید اکبر سجادی مدرس دانشگاه اشراق افغانستان نیز با اشاره به آثار خروج آمریکا از افغانستان گفت که خروج نیروهای آمریکایی پاداش به طالبان است که با مبارزه در مقابل یک قدرت نظامی برتر جهان، هژمونی این قدرت را به چالش کشیدند.
وی اظهار داشت شکست ارتش امریکا از یک گروه چند هزار نفری می تواند الهامی برای دیگر گروه های تروریستی باشد و آنها را تشویق به مبارزه کند.
سناریوهای آمریکا در افغانستان
"رغیب عزیزی" معاون علمی دانشگاه پیام افغانستان با اشاره به خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان تاکید کرد امریکا به علت موقعیت استراتژیک افغانستان هرگز دست از این کشور بر نمی دارد.
وی با اشاره به سناریوهای آمریکا در افغانستان خاطرنشان کرد: یک سناریو این است که مانند سال های گذشته در افغانستان بماند و میلیاردها دلار بدون کوچکترین دستاوردی هزینه کند، سناریو دیگر اینکه استراتژی خود را تغییردهند و طالبان را برای دستیابی به اهدافشان به قدرت برسانند و با این نفوذ منافع امریکا حفظ شود و یا اینکه کشورهای دیگر جای آمریکا را بگیرند که به این امر راضی نیست .
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد در صورت تغییر استراتژی امریکا، چین، پاکستان و حتی عربستان وارد بخشی از مسائل استراتژیک افغانستان می شوند.
نظر شما