به گزارش ایرنا، در یادداشت رضا مومن زاده آمده است:
۱-از ابتدای شکل گیری بحران بر سر برنامه هسته ای ایران، رژیم صهیونیستی همواره تلاش کرده تا نقش آفرینی محوری خود را در این خصوص حفظ نماید. این رژیم پیشرفت برنامه هسته ای ایران را یک تهدید حیاتی برای خود قلمداد کرده و به همین دلیل سعی می کند هرگونه سرنوشتی برای برنامه هسته ای ایران را در نسبت با امنیت خود مورد سنجش و ارزیابی قرار دهد.
۲-بدین ترتیب، این رژیم در روند تحولات برنامه هسته ای ایران، سطوح مختلفی از نقش آفرینی شامل: جنگ اطلاعاتی، جنگ سایبری، عملیات تروریستی، جنگ روانی، عملیات خرابکاری، نفوذ امیتی، تهدید نظامی و ... را در دستور کار داشته است. هر چند این رژیم توانسته است در هر کدام از گزینه های مزبور موفقیت هایی کسب نماید، اما بدون تردید، جلوگیری از عادی شدن پرونده هسته ای ایران در سطح بین المللی، یکی از مهمترین دستاوردهایی است که این رژیم تا اینجای کار مدعی کسب آن می باشد.
۳-این رژیم در دوران ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا در فاصله سال های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ میلادی، سطح اقدامات مخاصمه آمیز خود با ایران را به شدت ارتقاء داد؛ چرا که دولت ترامپ گزینه راهبرد فشار حداکثری علیه ایران را در دستور کار گذاشت و رژیم صهیونیستی فرصت قابل توجهی برای آشکار کردن اقدامات خصومت آمیز خود علیه برنامه هسته ای ایران پیدا کرد. در واقع، دستگاه های اطلاعاتی و امنیتی رژیم صهیونیستی از جمله موساد دست به اجرای برنامه های خطرناکی زد و در این خصوص دیدگاه های خود را بر راهبرد آمریکا تحمیل نمود.
۴-اما اکنون که آمریکایی ها به صراحت از شکست راهبرد فشار حداکثری علیه ایران سخن می رانند و از طرف دیگر، استقرار دموکرات ها در کاخ سفید و تاکید دولت بایدن بر گزینه دیپلماسی و بازگشت به برجام طی ماه های اخیر روند تحولات بین المللی در مورد برنامه هسته ای ایران را دگرگون ساخته است، به نظر می رسد مسئولین رژیم صهیونیستی نسبت به تحقق اهداف و مطلوبیت هایشان در قبال برنامه هسته ای ایران دچار نا امیدی های زیادی شده اند. در این راستا، تغییر حکومت در داخل این رژیم و کنار رفتن نتانیاهو و در نتیجه روی کار آمدن دولت ائتلافی به شدت شکننده نفتالی بنت از طرف دولت بایدن اینگونه تفسیر شده که تل آویو از این پس باید هماهنگ تر از گذشته با سیاست های آمریکا در خصوص برنامه هسته ای ایران عمل نماید.
۵-البته در مورد کیفیت دیپلماسی دولت بایدن و تلاش وی برای بازگشت به برجام دیدگاه های متفاوتی وجود دارد. لیکن برآیند اقدامات و مواضع تیم مذاکراتی بایدن در وین و سایر مقامات کاخ سفید در روند احیای مذاکرات برجام طی ۳ ماه اخیر بیانگر آن است که دولت بایدن از آمادگی ها و ظرفیت های لازم برای بازگشت به برجام برخوردار نیست. نکته حائز اهمیت در این خصوص آن است که مقامات نظامی و امنیتی رژیم صهیونیستی در راستای مخالفت با روند مذاکرات وین طی یک ماه گذشته رفت و آمدهای زیادی به واشنگتن صورت دادند و متعاقب این رفت و آمدها در حال حاضر شاهد دو سطح موضعگیری از سوی مسئولین آمریکایی و صهیونیستی بوده ایم:
۱) چندی پیش، وزیر امور خارجه آمریکا آنتونی بلینکن گفته است، دولت بایدن در حال هماهنگی بیشتر با رژیم صهیونیستی برای مواجهه با برنامه هسته ای ایران است.
۲) نفتالی بنت نخست وزیر رژیم صهیونیستی هم طی روزهای اخیر تاکید کرده است در حال بازنگری سیاست ها و برنامه های این رژیم در مورد برنامه هسته ای ایران است.
۶-یادآوری می شود، با شروع مذاکرات وین طی ۳ ماه اخیر، رژیم صهیونیستی مخالفت های آشکاری را با این مذاکرات بیان کرده و به نظر می رسد این مخالفت ها چندان به مذاق مقامات کاخ سفید خوش نیامده است. به همین دلیل، کارشناسان در مورد چگونگی تعامل رژیم صهیونیستی با دولت بایدن در مورد برنامه هسته ای ایران فرضیه های مختلفی را مطرح ساخته اند از جمله:
۱) تداوم اختلافات و به حاشیه رفتن نقش رژیم صهیونیستی
۲) تداوم اختلافات و نقش آفرینی های مستقل و اخلال آفرین رژیم صهیونیستی
۳) کنار گذاشته شدن اختلافات و همراهی کامل و تابع سیاست های دولت بایدن
۴) کنار گذاشته شدن اختلافات و همراهی با دولت بایدن در عین حال حفظ نقش مخرب
۷-مجموعه قرائن و شواهد بیانگر آن است که نقش رژیم صهیوینستی در روند مذاکرات هسته ای جدید را باید در چهارچوب فرضیه و سناریوی چهارم بیشتر مورد توجه قرار داد. چرا که دولت جدید رژیم صهیونیستی به نخست وزیری نفتالی بنت امیدوار است بتواند پیوندها با دولت بایدن را که در دوره نتانیاهو به شدت آسیب دیده بود، بازسازی نماید. بنابراین بدیهی است که به همسوسازی سیاست ها و راهبردهای این رژیم با دولت بایدن توجه جدی نماید. اما سعی می کند همراهی با دولت بایدن را به طور ویژه در خصوص مقابله با برنامه هسته ای ایران با کیفیت متفاوت تری دنبال نماید. در این راستا، پیش بینی می شود، رژیم صهیونیستی روند تنش زایی امنیتی با ایران را در حوزه های دیگر دنبال نماید و در عین حال، نقش مخرب خود را در روند مذاکرات هسته ای تداوم بخشد. در این راستا، مسئولین رژیم صهیونیستی همزمان با اعلام هماهنگی ها با دولت بایدن، تاکید می کنند این رژیم هر کاری را برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای انجام خواهد داد.
نظر شما