۶ اثر معنوی و ناملموس استان همدان ثبت ملی شد

همدان-ایرنا- مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان گفت که ۶ اثر معنوی و ناملموس این استان در فهرست میراث‌ فرهنگی ناملموس کشور ثبت شد.

«علی مالمیر» روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: در اجرای ماده ۱۲ کنوانسیون بین المللی حفظ میراث‌فرهنگی ناملموس؛ قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مذکور و آیین‌نامه اجرایی آن و ماده ۳ قانون اساسنامه سازمان میراث‌فرهنگی کشور، «مهارت پخت نان مغزی» در شهرستان تویسرکان به شماره۲۲۹۷ در فهرست میراث فرهنگی ناملموس کشور ثبت شد.

وی اظهار داشت:  همچنین «مهارت پخت کباب سرداشی» در شهرستان همدان به شماره ۲۲۹۶، «مهارت و شناخت بافت قالی تویسرکان» به شماره ۲۲۹۵،  «مراسم آئینی شاهزاده علی‌اصغر(ع) در محرم» شهرستان همدان به شماره ۲۲۹۸، «مهارت تهیه قووت» به شماره ۲۳۰۰ و «مهارت منبت چوب» شهرستان های ملایر و تویسرکان به شماره ۲۲۹۹ در فهرست ملی میراث‌ فرهنگی ناملموس کشور ثبت شد.

مهارت پخت نان مغزی

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان گفت: «گرده‌ مغزی» یکی از نان‌های سنتی و سوغات‌های خاص تویسرکانی است، نانی خوش‌طعم و مقوی که بیشتر در فصل گردوتکانی در دورهمی و پای تنور گلی پخته می شود.

وی اظهار داشت: شهرستان تویسرکان با توجه به سابقه تاریخی و سکونتگاهی یکی از مراکز مهم استان همدان است که پیشینه قدیمی آن به لحاظ فرهنگی موجب شده که تنوع فرهنگی، اقدامات و نوآوری‌های آن‌ها در حوزه‌های مختلف بارز باشد، از جمله این نوآوری‌ها می‌توان به دست پیدا کردن به ویژگی‌های جدیدتر در شیوه زندگی در انواع غذاها و خوراکی‌ها و تنوع در آن‌ها به واسطه تنوع محصولاتی که در منطقه وجود داشته، اشاره کرد.

مالمیر ادامه داد: گردو از مهمترین محصولات شهرستان تویسرکان از گذشته دور بوده و هست که در سبد غذایی مردمان این دیار ارزش بالایی دارد و به دلیل اینکه در مناطق مختلف قابلیت پرورش ندارد و این ویژگی را تویسرکان دارد یک مزیتی برای منطقه محسوب می‌شود.

مهارت پخت کباب سرداشی

سرداشی کبابی است که در همدان طبخ می‌شود و شیوه پخت آن با کباب در تبریز بسیار نزدیک است. پخت آن بسیار راحت است و در زندگی شهری نیازی به لوازمی که برای کباب درست کردن مانند منقل وآتش سخت قابل استفاده است، ندارد.

با اینکه برخی این غذا را با کباب تابه‌ای اشتباه می‌گیرند اما یک تفاوت اصلی میان این دو غذا است که استقاده از سیب‌زمینی این تفاوت را ایجاد می‌کند و گیاه مرزنجوش طعم ویژه‌ای به آن می‌دهد.

مهارت تهیه قووت

 قوت عصرانه‌ خوشمزه‌ همدانی‌هاست که بیشتر در روزهای بلند تابستان استفاده می‌شود.

قوت همدان که پایه‌ آن نان خشک خورد شده که با روغن و سبزی طعم دار می‌شود است، شباهت زیادی با دیماج قزوینی‌ها و تبریزی‌ها دارد اما تفاوت‌های آن بیشتر است.

مهارت منبت چوب ملایر و تویسرکان 

صنعت مبلمان ملایر و تویسرکان از دیرباز به واسطه هنر منبت کاری در این ۲ شهر مورد توجه قرارداشته است، شهرستان ملایر و به طور ویژه شهر ملایر قطب اصلی مبل سازی در ایران محسوب می شود به نحوی که ملایر به عنوان شهر جهانی مبل و منبت نیز به ثبت رسیده است.

حدود نیمی از مبلمان منبت مصرفی کشور در شهرستان های ملایر و تویسرکان استان همدان تولید می شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha