به گزارش گروه فرهنگی ایرنا از روابطعمومی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، افراسیاب گراوند با اعلام این خبر گفت: تپه چای یکی از روستاهای اولیه در شمال غرب دریاچه ارومیه، در فاصله ۵.۲ کیلومتری جنوب غربی شهر دیزج دیز و ۱۲ کیلومتری جنوب شرقی شهر خوی واقع شده است.
این باستانشناس دشت خوی را از جمله مناطق پهنه فرهنگی شمال غرب ایران دانست که به لحاظ قرارگیری در حد فاصل ارتباطی به حوضه دریاچه ارومیه، منطقه قفقاز جنوبی و شرق آناتولی منتهی شده و موقعیت خاص راهبردی بخصوص برای جوامع پیش از تاریخ فراهم آورده به نحوی که در پژوهشهای مرتبط با شکلگیری جوامع نخستین از اهمیت بسزایی برخوردار است.
سرپرست هیأت باستانشناسی با بیان اینکه در این دشت ۶ محوطه باستانی متعلق به دوران نوسنگی و مس وسنگ شناسایی شده تصریح کرد: در این میان تپه چای از استقرارگاههای کوچک متعلق به دوره مس و سنگ است که بر اساس مواد فرهنگی سطح آن، مهمترین پتانسیل و شرایط بهره برداری اقتصادی مبتنی بر کشاورزی، دامپروری و تجارت و مبادلات فرهنگی (سنگ ابسیدین) با مناطق همجوار را نیز به همراه داشته است.
گراوند با ابراز تأسف از اینکه این اثر مهم فرهنگی در دورههای پیشین بشدت مورد تخریب و آسیب جبران ناپذیری قرار گرفته اظهار کرد: گمانهزنی به منظور لایهنگاری، تعیین عرصه و پیشنهاد حریم این تپه با هدف شناسایی دورههای فرهنگی، شناخت گستره حقیقی و واقعی و تدوین نقشه گستردگی تپه در راستای حفاظت و صیانت از آن در حال انجام است.
او در پایان از عوامل شکلگیری تپه چای به وسعت زمینهای حاصلخیز و قابل کشت، میزان بارش، ارتفاع مناسب، راه دسترسی، وجود مراتع و پوشش گیاهی مناسب و قابل دسترس در اطراف محوطه و همچنین منابع آب فراوان اشاره کرد.
نظر شما