حذف معافیت مالیات بر ارزش افزوده با فلسفه وجودی مناطق آزاد مغایر است

چابهار - ایرنا - نایب رئیس فراکسیون مناطق آزاد مجلس شورای اسلامی گفت: مالیات بر ارزش افزوده در مناطق آزاد، هم با قانون چگونگی اداره مناطق آزاد مغایر بوده و هم با توجه به نفس فعالیت‏‌های اقتصادی در مناطق آزاد تضاد جدی دارد.

به گزارش دریافتی روز شنبه ایرنا از روابط عمومی منطقه آزاد چابهار، معین‌الدین سعیدی اظهار داشت: طراحان این مبحث و کسانی که معافیت مناطق آزاد به ‏ویژه معافیت از مالیات بر ارزش افزوده را حذف کرده‌اند به‌دنبال این موضوع بوده‌اند که درآمدهای پایدار کشور یا به عبارتی درآمدهای غیرنفتی و مشخصا درآمدهای مالیاتی را افزایش دهند اما معتقدیم این تصمیم نقض غرض است. 

سعیدی افزود: در زمان طرح این موضوع در کمسیون تلفیق و صحن علنی مجلس نیز مطرح کردیم که این مصوبه اشکالات جدی برای فعالان اقتصادی در این مناطق ایجاد می ‌کند. به هر حال جذابیت مناطق آزاد مشخصا یکی تسهیل در تشریفات گمرکی و دیگری معافیت‎‌های مالیاتی است که اگر قرار باشد چنین معافیت‌‏هایی حذف شود کسانی‏ که در این مناطق سرمایه‏‌گذاری می‏‌کنند و در زمینه تولید و ارائه خدمات فعال هستند، با از دست رفتن این مشوق‌ها با چه انگیزه‌ای فعالیت کنند.

نماینده مردم چابهار در مجلس شورای اسلامی با اشاره به فعالیت مناطق آزاد در دیگر کشورها گفت: این موضوع را در کمسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اعضا مطرح کردم؛ اگر یک مقایسه تطبیقی بین مناطق آزاد ایران و مناطق آزاد موفق دنیا داشته باشید، خواهید دید که یکی از مهمترین پارامترهای موفقیت این مناطق همین معافیت‌های مالیاتی است که متاسفانه در قانون بودجه سال ۱۴۰۰، مناطق آزاد کشور از شمول این معافیت خارج شده‌‏اند. 

سعیدی گفت: اکنون این قانون تصویب شده و لازم‌الاجرا است و نمی‌‏توانیم و نباید در برابر قانونی که در مجلس تصویب شده ایستادگی کنیم، اما تلاش می‏‌کنیم دو راه حل قانونی که می‌‏توانیم با تمسک به آنها این مشکل را حل کنیم را در دستور کار قرار دهیم.

وی ادامه داد: به این معنی که یا از طریق مصوبه سران قوا این قانون را ملغی کنیم و دیگر اینکه بعد از گذشت ۶ ماه از تصویب قانون با استناد به ماده ۱۳ قانون چگونگی اداره مناطق آزاد و همچنین براساس ماده ۵۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده تلاش کنیم مناطق آزاد و ویژه اقتصادی را از شمول قانون مالیات بر ارزش افزوده مستثنی کنیم. 

سعیدی تاکید کرد: باید قبول کرد که فارغ از بحث تحمیل اخذ مالیات بر ارزش افزوده، متاسفانه مناطق آزاد کشور با آن چشم‌‏اندازی که قانون‏گذار ترسیم کرده بود فاصله دارند و هم‌اکنون در حوزه‌های تولید و صادرات به هیچ‏کدام از تکالیفی که قانون‏گذار بر عهده مناطق آزاد گذاشته بود عمل نکرده‌‏ایم و از این رو فعالان اقتصادی مناطق آزاد هم فرافکنی نکنند. وی تصریح کرد: اگر بخواهیم آسیب‏ شناسی کنیم و شکستی که در رقابت با مناطق آزاد موفق منطقه حاصل شده است را بررسی کنیم، دلایل متعدد و پیچیده‌‏ای وجود دارد و فقط مربوط به این موضوع نیست.

وی ادامه داد: این موضوع نه تنها باعث دلسردی فعالان اقتصادی در مناطق آزاد می‏‌شود بلکه در رقابت بین مناطق با رقبا در منطقه نیز تاثیر منفی بر صنعت گردشگری خواهد گذاشت و به‎ویژه اینکه اکنون خیلی تلاش می‏‌کنیم تا مناطق آزاد، پایلوت و نمونه گردشگری کشور بشوند، من فکر می‎کنم این موضوع ما را به نقطه‌‏ای می‌‏رساند که بپرسیم اگر قرار باشد چنین مشوق‏‌هایی از مناطق آزاد حذف بشوند پس فلسفه وجودی مناطق آزاد چه خواهد بود؟

نایب رئیس فراکسیون مناطق آزاد مجلس شورای اسلامی گفت: سازمان‏های مناطق آزاد تابع قانون خاص هستند. از بودجه عمومی کل کشور مستثنی هستند. بر این اساس بخشی از این عوارض مربوط به مالیات بر ارزش افزوده به شهرداری‏ها و دهیاری‏ ها و بخشی هم به حوزه سلامت اختصاص پیدا می‏‌کند.

او گفت: از آنجا که این موضوع در قانون بودجه آمده براساس موازین قانونی لازم الاجراست و همانطور که عرض کردم تنها راه این است که در جلسه سران قوا روی این قانون بحث و تصمیم‏گیری شود. فکر نمی‎‌کنم که این فوریت برای سران قوا فعلا وجود داشته باشد. عزمی در دولت هم برای رفع این مشکل نمی‏‌بینیم. مگر این‏که مهلت قانونی سپری شود و تمامی تلاش فراکسیون مناطق آزاد در مجلس شورای اسلامی در آن زمان این خواهد بود که با ارائه یک طرح، مجددا مناطق آزاد از قانون مالیات بر ارزش افزوده مستثنی بشوند.

سعیدی اضافه کرد: در کنار اینها حتما باید روی این نکته هم بحث شود که باید تلاش کنیم، مناطق آزاد را به همان چشم‏‌اندازی که قانونگذار تعریف کرده نزدیک کنیم. سعی کنیم از تجربه دیگر مناطق آزاد دنیا هم استفاده کنیم. فکر می‏‌کنم علاوه بر اینها حتما ضرورت دارد که به یک بحث بسیار مهم در حوزه مناطق آزاد که گاها مقداری کم توجهی می‏‌شود بپردازیم و آن بحث مسئولیت اجتماعی مناطق آزاد در حوزه سرزمین اصلی و هم سرزمین پیرامونی است.

وی تصریح کرد: تعابیری را مقام معظم رهبری دارند که حتی می‏‌فرمایند فلسفه وجودی مناطق آزاد در واقع عمران و آبادانی مناطق پیرامون است و روی این موضوع هم مناطق آزاد باید حتما بیشتر توجه کنند. صرف انتفاع اقتصادی برای این مناطق مطرح نیست و حتما باید در کنار آن مسئولیت اجتماعی جدی هم تعریف شود.

اخبار مرتبط