باران تابستانه و خسارات های فراوان سیل درهرمزگان

بندرعباس- ایرنا - هرمزگان از جمله استان های گرم، خشک و کم بارش کشور است که در ۲ دهه گذشته خشکسالی طولانی مدتی را تجربه کرده و می‌رود که چرخش بارش‌های آن از زمستان به تابستان تبدیل شود.

هرمزگان درسال ۹۹ بارندگی چندانی به خود ندید و از همین رو همچنان در وضعیت خشک قرار دارد بطوریکه با بارندگی اندک زمین تاب و توان نفوذ نداشته و آب به صورت سیل آسا به حرکت در می آید و خسارت‌های فراوانی به بار می‌آورد.

بارندگی ۱۰روز گذشته در شرق و غرب هرمزگان نیز نشان داد زمین در این استان بسیار تشنه و خشک شده با وجود نیاز بدلیل نبود سدهای کوچک و بزرگ امکان ذخیره ندارد به در قالب روان آب به دریا می‌ریزد و بطور عملی هیچ استفاده‌ای از بخش عمده آن نمی‌شود.

هم اکنون بواسطه نبود باران در فصل بارندگی وضعیت آبی هرمزگان بویژه آب پشت سدها خوب نیست و این استان به سمت استفاده فراوان از آب شیرین کن‌ها رو آورده که باز هم جوابگوی نیازها نیست.

با همه مسوولان دست اندارکار ومتولی اعم از استانی وشهرستانی وقتی گفت وگو کردیم همه از خسارت های سیل نالیدند ولی هیچ کدام نگفت ما برنامه ریزی از قبل داشتیم که به محض بارش ، ازاین فرصت برای کمبود آن و رفع مشکلات خشکسالی استفاده کنیم.

باید گفت که باران در فصلی در هرمزگان آمد که امسال تابستان داغ وخشکی درحال  داریم و نزولات آسمانی آمد ولی ما آماده بهره‌برداری نبودیم و براحتی آن را رها کرده به سمت دریا و زمین های شور هدایت شد.

باران در سندرک میناب به دریا می‌ریزد

بحرانهایی مانند توفان درروزهای اخیر و فرو نشست های زمین در شرق استان و همچنین دخل وتصرف زمین های اطراف رودخانه ها، به سیلابی شدن نزولات آسمانی کمک کرده که جز تخریب زمین واز بین بردن حاصل خیزی آن وخسارت های از دست رفتن آب در پی دارد.

فرماندار میناب در خصوص خسارت‌های وارده از بارندگی‌های سامانه مونسون می‌گوید: این بارندگی‌ها موجب آسیب سه دستگاه ترانس، هست سری کات اوت، آسیب چهارپایه چوبی، ۲ تابلو ترانس، ۱۰۰متر شبکه فشار ضعیف در حوزه برق، تخریب ۵۰۰ متر لوله اندازه ۷۵ و ۹۰ میلمیم در حوزه آب و فاضلاب و تخریب ۱۲۵ کیلومتر راه روستایی شد.

مجید سلحشور به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: آب و فاضلاب در بخش روستایی پنج میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال، راه‌ها و معابر شهری ۴۵ میلیارد ریال و حوزه برق ۱۲ میلیارد ریال خسارت به میناب وارد شد که مجموع آن  ۶۷ میلیارد ریال می‌شود.

وی فرماندار ویژه میناب ادامه داد: بخش سندرک که بیشترین میزان بارش‌ها را داشته است بیشترین خسارت‌ها را متحمل شده و با توجه به شیب تند منطقه، نفوذ پذیری پایین آب در زمین این منطقه و کم بودن طرح‌های آبخیزداری بیشتر آب باران به دریای عمان می‌ریزد.

فرماندار ویژه میناب بدون اشاره به میزان حجم ذخیره شده آب در پشت سد سرنی اضافه کرد:‌ همچنین این بارش‌ها منجر به اضافه شدن یک میلیون متر مکعب آب به سد سرنی شد.

۱۳ میلیارد ریال به سیریک خسارت وارد شد

باران های سیل آسا هر چند مخرب و ازبین برنده محیط زیست طبیعی و درختان بوده اما می توان با اقدام هایی از قبیل سیل بند و کاشت درختان مقاوم در برابر کم آبی می توان آن را مهار وتبدیل به ثروت کرد ولی همواره ما بعداز رخداد سیل به دنبال حل مشکل می گردیم.

فرماندار سیریک از توابع شرق دراین باره هرمزگان گفت: این شهرستان در پی بارندگی یک هفته گذشته متحمل ۱۳ میلیارد ریال خسارت شد که بیشتر به راه‌ها و ابنیه دچار خسارت شده‌اند.

احمد جمال الدینی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بارندگی ها موجب تخریب یک دهنه پل و آبنما شده است و ۹۰۰ هزار متر مکعب آب هم پشت سه سازه آبخیزداری سیریک، گزان بزین و پگو ذخیره شده است که هر کدام از این سازه‌ها ۳۰۰ هزار متر مکعب ظرفیت ذخیره‌سازی آب دارند.

سیل ‌افزون‌بر ۴۰ میلیارد ریال خسارت در ۲ هفته به هرمزگان وارد کرد

وقتی می‌دانیم هرمزگان طبیعت خشک ، گرم و خشنی از لحاظ زیستی و بارش های فصلی دارد و با یک باران تابستانه به اندازه کل زمستان ریزش نزولات آسمانی داریم  لازم است تمهیداتی اندیشده شود که ازاین فرصت به ثروت تبدیل شود.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان گفت: بارش‌های تابستانه از ۲۴ تا ۲۷ تیر افزون‌بر ۲۵ میلیارد ریال خسارت به تاسیسات زیربنایی وارد کرد که شامل بخش‌های راه، تاسیسات برق و تاسیسات آب هرمزگان می‌شود.

مهرداد حسن‌زاده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این بارندگی‌ها موجب انسداد تعدادی از راه‌های روستایی شد که با فروکش کردن آب در مسیل‌ها و رودخانه‌های فصلی و تلاش عوامل راهداری بازگشایی شدند.

وی ادامه داد:‌ هرمزگان پس از این بارندگی ها و پایان فعالیت سامانه مونسون هند و سامانه بعدی یعنی سامانه فصلی و پایان روز سوم مرداد دچار ۳۸۰ میلیارد ریال خسارت دیگر شد و جان ۲ نفر شامل یک مامور شرکت توزیع برق و یک جوان در شهرستان پارسیان در این مدت از دست رفت.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان اشاره کرد: خسارت‌های وارده از سه شنبه هفته گذشته تا کنون در بخش های کشاورزی، امور زیربنایی برق، تاسیسات شهری و اماکن نظامی بود.

وی ادامه داد: خسارات وارد شده به بخش کشاورزی هرمزگان شامل تخریب ۱۳ رشته قنات در شهرستانهای بندرعباس و حاجی آباد، ۵ حلقه چاه کشاورزی در پارسیان، ۵ چشمه در شهرستان میناب، ۶ هزار متر کانال آبیاری کشاورزی بندرعباس و میناب بوده است.

وی اضافه کرد: همچنین در بشاگرد ۶۴٠ متر دیوار حفاظتی، تخریب حدود ۴۶ کیلومتر لوله ۳۲ اینچ خط انتقال آب در شهرستان های بشاگرد و حاجی آباد آسیب دیده است.

حسن‌زاده خاطر نشان کرد: همچنین ۶ هزار متر جاده بین مزارع در میناب و ۵ هکتار اراضی زیر  کشت گیاهان دارویی در حاجی آباد تخریب شده و به محصولات  باغی (مرکبات و نخل‌ها) و گلخانه‌ای در شهرستان های پارسیان، میناب، جاسک و حاجی آباد خسارت وارد شده و ۵۵ راس دام سبک در شهرستان های حاجی آباد و پارسیان طی بارندگی های اخیر تلف شده است.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان با اشاره به خسارت به ابنیه راه و تاسیسات شهری و روستایی در استان بر اثر بارندگی های اخیر، گفت: تخریب ۱۲۸ کیلومتر راه روستایی و معابر شهری و  ۱۵ واحد ابنیه فنی(پل) در شهرستان های پارسیان، میناب، بستک و خمیر ، خسارت به اماکن نظامی در سطح استان طی بارندگی های اخیر به وقوع پیوسته است.

کیانوش عارفی، معاون اداره کل هواشناسی هرمزگان هم به خبرنگار ایرنا گفت: شرایط آب و هوایی که در یکی ۲ هفته گذشته مردم هرمزگان تجربه کردند تا نیمه اول شهریور ماه ادامه خواهد داشت و تندبادها را با توجه به گرمای اقیانوس هند در سال جاری به تناوب تا نیمه اول شهریور ماه شاهد خواهیم شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha