باغ هایی که سال های سال برای آن زحمت کشیده شده و در فصل تابستان اوج شکوفایی و سرسبزی آن باید باشد هم اینک به زردی گراییده و پای درختانی که هنوز ثمره آن را جمع آوری نکرده اند پر از برگ شده است البته، برگ ریزان و صدای خش خش آن در این موقع از سال برای کشاورزان و یا رهگذان خوشایند نیست.
در برخی از درختان، میوه بر روی شاخه خشکیده است و پای آنها سفره ای از برگ های زرد پهن شده است در حقیقت، درختان پاییزی زودرس و سخت را آغاز کردهاند.
خشکسالی چهره باغ ها را به زردی برده است
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه هم اینک تغییر اقلیم، خشکسالی و کاهش بارندگی چهره باغ ها را به زردی و خزان برده است گفت: علاوه بر کاهش بارندگی هوای گرم نیز باعث تغییر رنگ برگ های درختان شده است.
محمدجواد تشکری اظهار داشت: کم آبیاری، تنش دمایی، افزایش تبخیر در این روزها حال و هوای باغ های استان را در تابستان پاییزی کرده است.
وی با بیان اینکه هم اینک ذخیره رطوبت در اراضی کشاورزی استان به حداقل رسیده است افزود: خشکسالی باعث شده است که گیاهان زراعی از رشد کمتری برخوردار شوند، درختان نیز کمتر رشد کنند و حجم درختان به علت کم آبی کاسته می شود چرا که تاج درخت رشد نمی کند.
کشاورزان حفظ باغ را در اولویت قرار دهند
تشکری خزان زودرس را تاثیر خشکسالی عنوان کرد و اظهار داشت: هم اینک از کشاورزان می خواهیم که حفظ باغ را در اولویت کاری خود قرار دهند.
وی با بیان اینکه هم اینک بهره برداران باید با آبیاری مناسب، تغذیه باغ درختان را برای گذر از تنش خشکی کمک کنند گفت: گل دهی مناسب درختان در سال آینده بستگی به تغذیه درخت در این فصل دارد.
وی با اشاره به اینکه تاکستان های استان نیز به سمت خزان رفته اند اظهار داشت: با وجود اینکه ریشه های تاک های این استان در اراضی دیم نسبت به خشکی مقاوم است اما خشکسالی تاثیر خود را گذاشته است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه خشکسالی درختان را ضعیف می کند گفت: آفات نیز به درختان ضعیف حمله خواهند کرد در این ایام آفات مکنده، انواع کنه ها جولان می دهند و همچنین بیماری ها نیز بیشتر بروز پیدا می کنند.
وی از کشاورزان خواست تا با تغذیه درست از جمله آفات جلوگیری کنند و افزود: هم اینک بهره برداران بخشی از درآمد خود را به حفظ و احیای درختان اختصاص دهند.
تشکری بر هرس به موقع در فصل پاییز نیز تاکید کرد و گفت: با توجه به اینکه وضعیت درختان نسبت به سال های گذشته ضعیف تر شده است باید هرس به موقع انجام شود، همچنین می توان بخش از برگ ها را چید.
وی بر عملیات سرشاخه کاری نیز در باغ ها تاکید کرد و افزود: باید با سرشاخه کاری ارقام مقاوم به خشکی، کم آب طلب، دیرگل و زودرس را در باغ ها گسترش دهیم تا توان مقابله با تغییر اقلیم را داشته باشند.
تشکری بر سرشاخه کاری ارقام جدید تاک ها و گردو در استان اشاره ای کرد و گفت: تاکنون در این زمینه اقدامات خوبی انجام شده است که ارقام جدید انگور در تاکستان ها به بار نیز نشسته است.
تنش خشکسالی و تنش تغذیه ای
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه تنش خشکسالی بعضا موجب تنش تغذیه ای نیز خواهد شد اظهار داشت: به علت افزایش قیمت نهاده های کشاورزی، بهره برداران در سال گذشته از انواع کودهای فسفاته و پتاسه کمتری در اراضی زراعی و باغی استفاده کردند که این امر نیز موجب تنش تغذیه ای خواهد شد.
یکی از تغییرات رایجی که در برگهای بیشتر درختان در واکنش به عوامل محیطی مشاهده میشود، زردی است. این زردی میتواند ناشی از عوامل مختلف باشد.
کمبود مواد غذایی
یکی دیگر از دلایل عمده زرد شدن برگها در درختان میوه ، کمبودهای غذایی است، کمبود تعدادی از عناصر غذایی میتواند باعث زردی در برگهای درخت شود از جمله آنها میتوان به کمبود آهن، نیتروژن، گوگرد اشاره کرد، باید توجه داشت که تشخیص کمبود عناصر غذایی از روی علائم ظاهری گیاهان کاری دشوار است و نمیتوان بصورت دقیق نوع کمبود را مشخص کرد.
برای اینکار ضروری است که اقدام به آنالیز بافت گیاه و خاک برای تشخیص مقدار عناصر غذایی کرد.
آفات و بیماریهای گیاهی
یکی از دلایل دیگری که باعث زردی در برگ درختان میشود، انواع بیماریهای قارچی، باکتریایی است، براثر خسارت آفات و بیماریها، میزان تولید در برگها کاهش یافته و در نهایت زردی و مرگ برگ را شاهد خواهیم بود.
بر اساس گزارش رسمی اداره کل هواشناسی خراسان شمالی حدود ۵۹ درصد از پهنه این استان دو میلیون و ۸۰۰ هزار هکتاری واقع در شمال شرق کشور درگیر خشکسالی و تحت تاثیر این پدیده است به طوری که بر اساس شاخص اس.پی.آی (ﺷﺎﺧﺺ ﺑﺎرش اﺳﺘﺎﻧﺪارد شده) در بازه ۱۰ ساله تا پایان اسفند ماه سال گذشته، بیش از نیمی از مساحت استان تحت تاثیر خشکسالی قرار دارد.
هم اکنون ۱۳.۱ درصد از گستره استان درگیر خشکسالی بسیار شدید، ۱۳.۹ درصد تحت تاثیر خشکسالی شدید، ۱۶.۱ درصد خشکسالی متوسط و ۱۵.۶ درصد خشکسالی خفیف دارد.
وضعیت بارش و دمای استان در سال زراعی جاری طبق اطلاعات و داده های هواشناسی خراسان شمالی از مهر ما تا ۲۵ تیرماه سال جاری میزان بارش بارندگی ۱۵۳.۹ میلیمتر بوده است که نسبت به مدت مشابه پارسال ۴۶ درصد و دوره آماری ۳۹ درصد کاهش دارد.
در این بازه زمانی میانگین دما در سال جاری ۱۲.۴ سانتیگراد و مدت مشابه سال گذشته ۱۱.۸ سانتیگراد بوده است.
نظر شما