گز یکی از منحصر به فرد ترین سوغاتی های شهر اصفهان است. قرن هاست این خوراکی خوشمزه در این شهر تولید می شود و کام مردم را شیرین می کند. در قدیم آن را در کارگاه های کوچک و به صورت دستی تولید می کردند که کاری پر زحمت و زمان گیر بوده است.
اما امروزه شرکت های مطرح تولید کننده این محصول، از دستگاه های اتوماتیک استفاده می کنند و آن را در انواع مختلف و در بسته های متنوع روانه بازار می کنند.
بسته بندی مناسب گز
بسته بندی یکی از مهم ترین عوامل موثر بر افزایش فروش در صنایع غذایی است. ظاهر محصول باید مشتری را به خود جذب کند و در عین حال به خوبی از محصول در مقابل عوامل محیطی مراقبت کند. امروزه در شهر اصفهان برند های مختلفی به تولید مشغول هستند و رقابت برای جذب مشتری بسیار بالاست.
بنابراین بسته بندی با بهترین نحوه نگهداری گز اهمیت دارد. یکی از مهم ترین عواملی که در کنار کیفیت می تواند برگ برنده یک برند در بازار رقابتی باشد، داشتن یک بسته بندی شکیل و مناسب است. بسته بندی مناسب باعث سهولت در مصرف می شود. همچنین از کالا محافظت می کند.
باعث آسان شدن حمل و نقل و کاهش آسیب دیدگی حین جابجایی می شود. به دلیل درج اطلاعات محصول نظیر تاریخ تولید و انقضا و مواد اولیه، باعث افزایش آگاهی مشتری نسبت به محصول می شود. توجه به بسته بندی یکی از معیار های سنجش بهترین گز اصفهان را تعیین می کند. در عین حال باعث افزایش فرصت های شغلی و اشتغال زایی می شود.
مزایای بسته بندی
بسته بندی گز را از دو جهت مورد اهمیت است. اول اینکه باید به گونه ای باشد که کیفیت و ماندگاری محصول حفظ شود. دوم اینکه شکیل و زیبا باشد. این شیرینی خواص بسیاری برای بدن دارد. یک گز با کیفیت باید از مواد اولیه تازه و مرغوب تولید شود.
علاوه بر آن باید به خوبی بسته بندی شود تا خواص خود را حفظ کند و برای سوغاتی دادن چشم نواز باشد. گز باید در شرایطی دور از رطوبت و جریان هوا قرار بگیرد تا کیفیت خود را حفظ کند. این شیرینی بافت نرم و کشداری دارد.
در معرض هوا خشک می شود و نمی توان آن را جوید. رنگش کدر می شود و بوی نامطبوعی میگیرد. مغز موجود در آن در معرض هوا اکسید می شود و خاصیت خود را از دست می دهد. اگر در معرض رطوبت قرار گیرد به شکل خمیری در می آید و فاسد می شود. بنابر این در هنگام خرید گز بهتر است به این نکات توجه شود.
بسته بندی اصولی و بهداشتی
در فرایند تولید و طرز تهیه گز، از هیچ ماده نگهدارنده ای استفاده نمی شود. به همین دلیل بسیار مهم است که با قرار دادن در یک بسته ی مناسب ماندگاری محصول را افزایش داد. زمانی که این شیرینی در بسته ی مناسب قرار بگیرد، خواص مفیدش حفظ می شود و طعم و ظاهرش تغییری نمی کند.
این شیرینی به طور کل در دو نوع لقمه ای و آردی تولید می شود. گز لقمه ای را معمولا در لفافه هایی به صورت جداگانه قرار می دهند. بسته ها باید از دو طرف به خوبی دوخت بخورد تا هیچ هوایی وارد آن نشود. این کار همچنین از ورود حشرات مانند مورچه به داخل آن جلوگیری می کند. نوع آردی را در بستری از آرد داخل جعبه قرار می دهند. آرد به عنوان یک محافظ عمل می کند.
گز ها در جعبه قرار می گیرند و توزین می شوند. روی جعبه حتما باید تاریخ تولید و انقضا و محتویات و ترکیبات درج شود. در پایان کار جعبه را به وسیله شیرینگ با رول های سلفون که معمولا شفاف هستند، سلفون پیچ می کنند.
گاهی از سلفون های چند لایه استفاده می شود. از یک لایه برای جلوگیری از ورود هوا و از یک لایه دیگر برای جلوگیری رطوبت استفاده می شود. در کل استفاده از سلفون از ورود هوا، رطوبت، گرد و خاک و حشرات موذی جلوگیری می کند.
جنس مواد اولیه بسته بندی
معمولا این شیرینی را در جعبه هایی از جنس مقوا قرار می گیرد. جنس مقوا باید از مواد اولیه مرغوب و بهداشتی باشد و مقوای بازیافتی استفاده نشود. در عین حال جعبه باید از استحکام کافی برخوردار باشد و به راحتی له نشود و تحمل وزن را داشته و در برابر رطوبت مقاومت داشته باشد.
اهمیت بسته بندی در نحوه نگهداری از گز
شرکت های بسته بندی همواره به دنبال ابداع روش هایی هستند تا بتوانند ماندگاری محصولات را افزایش دهند.
اما باید توجه کرد که استفاده از اتوماسیون و دستگاه ها در بافت گز تغییری ایجاد نکند. تمایل بر این است که این محصول با کمترین دخالت دست و حداکثر اتوماسیون داخل بسته های مناسب قرار گیرد.
مهمترین روش بسته بندی در صنایع غذایی
یکی از بهترین روش ها استفاده از روش اتمسفر اصلاح شده است. روش اتمسفر اصلاح شده یکی از روش های مورد استفاده در صنایع غذایی است که امروزه در صنعت شیرینی و شکلات نیز بسیار استفاده می شود. این روش احتیاج به دستگاه های مدرن دارد.
در این روش تا حد امکان اکسیژن داخل بسته تخلیه می شود و جای آن داخل بسته را با مخلوطی از گازهای دیگر پر می کنند. در نبود اکسیژن باکتری های هوازی که باعث فساد محصول می شود نمی توانند فعالیت کنند. در نتیجه محصول سالم و تازه می ماند.
رعایت بهداشت
باید در شرایطی بسیار بهداشتی محصولات در بسته های مناسب قرار بگیرند. هرچه میزان اتوماسیون بیشتر باشد و دخالت کارگر در مراحل پخت و قرار دادن در بسته کمتر باشد محصول نهایی بهداشتی تر است. آلودگی می تواند از طریق دست کارگر به محصول منتقل شود.
شرکت های مطرح تولید کننده هم به خوبی به اهمیت این موضوع واقف هستند به همین دلیل همواره به دنبال روش هایی هستند تا بتوانند بسته بندی محصولات خود را ارتقا دهند تا با تولید محصولات با کیفیت تر رضایت مشتریان خود را جلب کنند.
م. خ
نظر شما