به گزارش روز سه شنبه سازمان حفظ نباتات کشور، « مسعود لطیفیان» افزود: تغییر اقلیم در ایران از جمله افزایش دما، کاهش بارش و افزایش رفتارهای حدی جوی و اقلیمی، موجب خشکسالیهای فراگیر، گرد و غبار، سیل های مهیب، افزایش نیاز آبی محصولات کشاورزی وکاهش منابع آب در کشور شده که چنین شرایطی پیامدهای ناگوار اقتصادی اجتماعی را به دنبال داشته و منجر به کاهش شدید رشد اقتصادی کشور می شود که این فرایند نیازمند اتخاذ روش های سازگاری با آن است.
معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات کشور اظهارداشت: تغییرات اقلیمی و حوادث زیست محیطی که به صورت ناگهانی در شرایط زمانی و مکانی بوجود میآیند، به طور قابل توجهی باعث تغییرات در شرایط زیستگاهها و توزیع منابع مورد نیاز آفات و امراض گیاهی می شود به طوری که تغییرات شدید ناشی نظیر سیل و خشکسالی از جمله مهمترین عوامل مؤثر بر افزایش جمعیت عوامل خسارتزای مستعد و مهاجم برای سیستم های کشاورزی است.
به گفته وی، جمعیت علفهای هرز، آفات و بیماریهای گیاهی به طور مستقیم و غیرمستقیم بعد از حوادث طبیعی نظیر سیل و خشکی تحت تأثیر قرار میگیرد، برخی گونه ها، استراتژی زندگی خود را به گونهای تغییر میدهند که به سازگاری بیشتر آنها در مقابل حوادث زیست محیطی منجر می شود.
لطیفیان تصریح کرد: پاسخ این گونه از عوامل در مقابل تغییرات محیطی به صورتی است که ارتباط خود با دیگر گونههای فعال در زیستگاه را برای بهرهبرداری مناسب از انرژی و مواد غذایی تغییر میدهند، علاوه بر حوادث محیطی، اختلالات زیست محیطی ناشی از فعالیت صنعتی و انسانی که اغلب تغییرات جدی در اکوسیستم ایجاد میکنند، بر تغییرات جمعیت عوامل خسارتزای گیاهی مؤثر هستند.
وی اضافه کرد: به طور خاص، طغیان برخی آفات گیاهخوار و ناقل بیماریهای گیاهی اغلب تحت تأثیر شیوههای مدیریت زراعی به ویژه برداشت، جایگزینی گونههای گیاهی و غیره است که شرایط مطلوب برای آنها را ایجاد می کنند، این شرایط باعث انقراض گونههای حساس نظیر دشمنان طبیعی و گرده افشانها شده و محیط زیست را برای فعالیت آفات فراهم میکند.
معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات کشور گفت: اثرات آلایندههای انسانی و صنعتی در جمعیت علفهای هرز، آفات و بیماریهای گیاهی به توانایی آنها برای تحمل مواد سمی بستگی دارد، از سویی اثرات حوادث آب و هوایی به جمعیت عوامل خسارتزای به نوع، شدت، فرکانس و وسعت حادثه بستگی دارد.
معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات کشور تصریح کرد: اگر چه بارش باران باعث افزایش آب در دسترس میشود و یا در هنگام آتش سوزی درجه حرارت را تعدیل میکند، اما بارش بیش از حد و بروز سیل دارای اثرات منفی بر جمعیت آفات است. طغیان ملخ در برخی مناطق جهان به حوادثی نظیر سیل و خشکسالی ارتباط داده شده است، سابقه یک هزار ساله طغیان ملخ در چین نشان میدهد که تخریب زیستگاه ملخ در دشتهای سیلابی منطقه و نبود پوشش گیاهی کافی و مناطق تخم گذاری در طول سالهای خشکسالی و سالهای پس از بروز سیلهای شدید، علل طغیان ملخها بوده است.
به گزارش ایرنا، طبق گزارش های سازمان حفظ نباتات کشور، استفاده از آفتکشهای زیستی نسبت به انواع شیمیایی آن، از اضافه شدن پنج قلم آفتکش زیستی جدید به سبد آفتکشهای کشور سود ۵۶ برابری دارد.
یکی از سیاستهای سازمان حفظ نباتات، استفاده از فنآوریهای نوین و دانشبنیان است تا از ظرفیت این شرکتها نهایت استفاده را در راستای اهداف سازمان داشته باشیم.
نظر شما