در این نشست مجازی که روز سه شنبه به مناسبت روز جهانی حفاظت از اکوسیستمهای مانگرو با همکاری اداره کل محیط زیست هرمزگان برگزار شد، علی کریمی محیط بان و کارشناس این اداره برای شرکت کنندگان شیوه زندگی دوزیستان، خزندگان، صدفها، پرندگان آبزی و کنار آبزی و پستانداران و گیاهان آبزیمی در تالابها صحبت کرد.
وی با بیان اینکه تالابها زیستگاه حدود یک سوم گونههای گیاهی و جانوری در معرض خطر انقراض و نادر هستند، گفت: تالابها محل تخمریزی میلیونها ماهی مهاجر و بومی و یکی از منابع تامین پروتئین مورد نیاز بشر است؛ که یا درتالاب زندگی میکنند و یا فصلی از سال را به تالاب مهاجرت میکنند.
کریمی ادامه داد: تالابهای ساحلی برای بقای ماهیان دریایی نقش اساسی دارند و این تالابها برای ازدیاد نسل و حفظ میگو و خرچنگ ها نیز زیستگاههای اصلی به شمار میروند.
این کارشناس محیط زیست افزود: در ایران از ۲۴ گونه پرنده در خطر انقراض شش گونه آبزی هستند که در تالاب های ایران زندگی می کنند.
وی در بحث اهمیت اکوسیستم مانگرو نیز گفت: معنی مانگرو در اصل به معنای درخت شناور و ایستاده و ریشه آن پرتغالی است. بدین معنی که «گرو» به معنی ایستاده و «مانگ» به معنی درخت شناور آمدهاست.
این محیطبان افزود: مانگروها تحت عنوان درخت زارهای ساحلی، جنگلهای جذر و مدی یا جنگلهای همیشه سبز ساحلی خوانده میشوند.
کریمی گفت: "حرا" گیاهی از تیره «شاهپسند است که در بندرعباس این گونه نامیده میشود، در بلوچستان «تمر» و در بعضی از نقاط «تول» گفته میشود و در زبان عربی نیز آن را «شوری» و «شوره» مینامند.
وی اضافه کرد: وجود این نوع جنگلها همچنین از فرسوده شدن ساحل جلوگیری کرده و محیط زیست، تنوع زیستی و ذخایر ژنتیکی را حفظ میکند.
نشستهای زیست محیطی مرکز تخصصی علوم کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هرمزگان با هدف پرورش استعدادهای علمی اعضای خود چندین بار در طول سال و به مناسبت های مختلف برگزار میشود.
"مناطق حفاظت شده حرا و تالاب بینالمللی خورخوران در جزیره قشم و قسمتهای دریایی بندرخمیر تا بندرپل از نقاط دیدنی هرمزگان است".
"خورخوران" تالابی است که حدود ۱۰۰هزار هکتار وسعت دارد و در سال ۱۹۷۵میلادی به عنوان تالاب بینالمللی برای ذخیرهگاه زیستکره انتخاب شد و در شبکه جهانی ذخیرهگاهها به ثبت رسید.
این تالاب یکی از بزرگترین جنگل دریایی کشور، از مجموع ۲۲تالاب بینالمللی و ۱۲ذخیرهگاه زیستبوم ایران با تاثیرگذاری منطقه بر اکوسیستم خلیجفارس است.
جنگلهای حرا روی خاکهای لجنی ناشی از رسوب حاصل از فرسایش سواحل رشد میکند که با جزر و مد آب در دریا شناور میشود.
این ویژگی، راز شگفتی جنگلهای اسطورهای حرا به شمار میرود که باعث شده اروپاییها این گیاه را به افتخار دانشمند ایرانی ابوعلی سینا، اوسینا مینامند.
تصفیه هوای مناطق اطراف خود با توجه به دی اکسید کربن که از درخت حرا جذب میشود،۱۰ برابر درختان دیگر دارای اهمیت است که میتوان به عنوان فایدههای تلاب خورخوران و جنگلهای مانگرو(حرا) از آن یاد کرد.
از شاخ و برگ و تنههای خشک آن به عنوان هیمه و زغال استفاده میشود و استفاده زنبورهای عسل از گلهای این درخت و حصول عسلی رقیق و پرخاصیت به نام عسل حرا که طرفداران فراوانی دارد.
در این تالابها شاهد مهاجرت سالیانه تعداد فراوانی از پرندگان مهاجر از مناطق دور دست مانند سیبری و تخمگذاری و پرورش جوجهها خواهید بود.
وجود موجوداتی شامل، حلزون، پلانگتون و دیگر آبزیان در خورهای منتهی به تالاب زندگی می کنند.
تالابها همیشه یک پناهگاه طبیعی و بسیار مطمئنی برای حفظ شناورها از امواج خروشان دریاست که توانسته تعداد بسیاری از گردشگران داخلی و جهانگردان خارجی را به خود جذب کند.
نظر شما